Portvinsgryta med grönpeppar.
Om du inte vill göra grytan i ugnen så går det lika bra att koka den på spisen.
10 portioner.
2 kg älg- eller nötkött av t ex ytterlår, högrev eller märgpipa
smör till stekning
1 + 1 dl vatten
4 tsk salt
1 liten flaska rött vin, 37 cl
1 liten flaska rött portvin, 37 cl
1 msk kinesisk soja
11⁄2 msk torkad grönpeppar
500 g pärl- eller smålökar
400 g champinjoner eller annan svamp
ca 4 msk majsstärkelse + vatten
1 dl vispgrädde
smör till stekning
1 + 1 dl vatten
4 tsk salt
1 liten flaska rött vin, 37 cl
1 liten flaska rött portvin, 37 cl
1 msk kinesisk soja
11⁄2 msk torkad grönpeppar
500 g pärl- eller smålökar
400 g champinjoner eller annan svamp
ca 4 msk majsstärkelse + vatten
1 dl vispgrädde
Tillbehör:
pressad potatis eller bulgur
Sätt ugnen på 125°.
Skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över till en grytan allt eftersom det är brynt. Skölj ur pannan med 1 msk vatten mellan varje omgång och häll över i grytan.
Strö över salt och häll på 1 dl vatten, rödvinet och portvinet. Koka upp och skumma. Tillsätt soja och grönpeppar. Låt grytan stå i nedre delen av ugnen 3–4 timmar tills köttet känns mört när du sticker i det. Rör om några gånger under tiden.
Doppa lökarna i kokande vatten och skala dem. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt lök och svamp när köttet är mört. Koka ytterligare 10–15 minuter. Kyl av. Det går mycket bra att frysa grytan.
Ta bort lite av fettet som stelnat på ytan. Koka upp grytan. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i den kokande grytan och låt den få ett uppkok tillsammans
med grädden. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med tillbehören.
Kommentarer
Trackback