Gravad röding med guldsås och räkor.

 
Spännande smakkombination.
 
Röding:
600-800 g fjällröding
3 msk chilisalt
10 vitpepparkorn, krossade
1 knippe dill
1,5 msk strösocker
1 apelsin, skalet och i skivor
1 lime, skalet och i skivor
 
 
 
Hjortronsås:
2 dl crème fraîche, vispad
1 dl hjortronsylt
1-2 krm salt
1-2 krm svartpeppar
 
 
Tillbehör:
30 stora räkor med skal
2-3 avokador
1 citron
hårt tunnbröd
 
 
Filea rödingen och ta bort alla ben. Grava den genom att gnida in chilisalt, vitpepparkorn, dill (spara några kvistar till garnering) och socker. Riv skalet av apelsin och lime och gnid in fisken med. Skiva citrusfrukterna och låt 2-3 skivor av vardera gravas tillsammans med fisken. Linda in rödingen i aluminiumfolie och låt dra i helst 2 dygn. Vänd 2 ggr/dygn.
 
 
Blanda vispad crème fraiche med hjortronsylt. Smaka av med salt och peppar.
 
Ta fram den gravade rödingen och vänd den en gång till. Skär fina skivor bakåt av rödingen (använd ej de första skivorna som ofta har för stark smak och är för små).
 
 
Skala räkorna. Dela på avokadon och ta ur kärnan, ta bort skalet och skär den i tunna halva skivor längs med. Kärna ur citronen.
 
Gör en tunn bädd med hjortronsåsen på fyra bitar hårt tunnbröd. Lägg på och varva röding, en klick hjortronsås och avokado om vartannat.
 
 
Garnera lite snyggt med hjortronsåsen på kanten av brödet och toppa med några citronskivor, räkor och en dillkvist. Servera på en gång så att inte brödet blir mjukt och degigt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0