Rabarber med kardemummacrumble och vaniljgrädde.
600 g späd rabarber
1 ½ dl strösocker
crumble:
½ dl solroskärnor eller skållad mandel
1 ½ dl vetemjöl
¾ tsk stötta kardemummakärnor
½ dl strösocker
75 g kallt smör
Till servering:
2 dl grädde
1 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
Till garnering:
Mynta
Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i 4 centimeter långa bitar. Lägg över i ugnsfast form och vänd runt med strösockret. Tillaga i ugnen, cirka 10 minuter. Låt kallna.
Mixa solroskärnor eller skållad mandel med mjölet i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt kardemumma, socker och smör skuret i små bitar. Kör snabbt ihop till en grynig massa.
Fördela smuldegen i en liten långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills degen fått färg, cirka 10 minuter. Låt svalna.
Bryt smuldegen i bitar. Lägg hälften av smulorna i botten på portionsskålarna. Fördela rabarbern i skålarna och lägg lite mer smulor överst. Servera med en klick vispad grädde med florsocker och vaniljsocker. Garnera med smulor och mynta.
Kommentarer
Trackback