Inkokt lax med asiatiska smaker, koriandermajonnäs och picklad gurka.
Allt kan lagas dagen före.
700 g laxfile
1 liten röd lök
25 g ingefära
1 röd chili
1 lime
3 dl risvinäger
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 msk salt
2 - 3 korianderkvistar
Koriandermajonnäs:
2 äggulor
½ dl hackad korinader
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
3/4 dl olivolja
3/4 dl rapsolja
Chilipicklad gurka:
1 gurka
1 röd chili
1 dl risvinäger eller ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 krm salt
Tillbehör:
potatismos
sallad
Majonnäs:
Blanda äggulor, koriander, citronsaft, senap och salt. Tillsätt de båda oljesorterna, först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig omrörning.
Gurka:
Skär chilin i 1/2 cm stora bitar. Koka upp chili, vinäger, socker, vatten och salt. Låt lagen kallna. Skala och skiva gurkan och lägg i lagen. Ställ gurkan i kylen fram till servering.
Sätt ugnen på 100° varmluft.
Halvera och skiva löken. Skala och skiva ingefäran. Skiva chilin. Skölj limen noga i ljummet vatten och skär den i skivor.
Koka upp vinäger, vatten, socker och salt. Lägg lax, grönsaker, lime och koriander i en ugnssäker form. Häll över den varma lagen och tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt laxen svalna ca 10 min eller låt den kallna i lagen.
Garnera laxen med koriander och servera med koriandermajonnäs, chilipicklad gurka, potatis och sallad.
Kommentarer
Trackback