Saffranskladdkaka med lingongrädde.
0.5 g påse saffran
2 msk vaniljsocker
0.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör
200 g vit choklad
3 msk ljus sirap
3 ägg, lätt ihopvispade
Lingongrädde:
3 dl vispgrädde
2 msk florsocker
4 msk rårörda lingon
Ugn 175˚.
Stöt saffranet med 1 tsk socker i en mortel. Blanda vaniljsocker, socker, mjöl, salt och saffransblandningen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt chokladen. Rör om tills all choklad smält. Ta kastrullen från värmen och tillsätt sirap och ägg. Rör om och häll ner i bunken med de torra ingredienserna. Blanda till en smidig smet.
Spänn fast ett bakplåtspapper på botten av en form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Smöra och bröa kanten och häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Kakan ska vara kladdig, känn med provsticka. Låt kakan svalna minst 1 timme.
Vispa grädde och florsocker fluffigt och rör ner lingonen. Servera grädden till kakan eller bred den ovanpå kakan.
Kommentarer
Trackback