Köttfärsgratäng med mos .
Köttfärsröra:
600 g valfri färs
2 msk smör
1 gul lök
1 röd paprika
150 g champinjoner
3 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
1 burk konserverade körsbärstomater, ca 400 g
1 förpackning krossade tomater med smak av chili, ca 400 g
2 msk finhackad persilja
2 msk konc kalvfond
salt & svartpeppar
Potatismos:
1 kg potatis
1 dl standardmjölk
25 g smör
1 äggula
Topping:
1 dl riven lagrad ost
cocktailtomater på kvist
Ugn 225 °
Fräs färsen smulig i smör i stekpanna. Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikan. Låt lök och paprika fräsa med färsen i ett par min.
Ansa och skiva svampen, låt den fräsa med tills all vätska kokat in. Tillsätt tomatpuré och sambal oelek. Blanda om.
Tillsätt konserverade körsbärstomater, krossade tomater, persilja, kalvfond, salt och peppar.
Låt allt puttra samman på medelstark värme i ca 15 min.
Potatismos:
Skala, dela och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa potatisen och tillsätt varm mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar och rör i äggulan.
Fördela färsblandningen i en smord ugnsform. Spritsa moset runt formens kant.
Strö riven ost på färsen och lägg på cocktailtomater. Gratinera strax under ugnens mitt i ca 15 minuter eller tills moset fått fin färg.