Viltwallenbergare med kantareller och potatis- & jordärtskockspure.
400 g älgfärs
2 dl vispgrädde
2 msk smör + 1 dl panko
1 tsk enbär, finhacka och mortla
salt
2 tsk timjan, hacka
2 äggulor
300 g kantareller
2 msk smör + 2 msk smör
LINGON:
2 dl lingon
½ dl rårörsocker
MOS:
150 g jordärtskockor, skala
600 g potatis, skala
smör
salt & peppar
TILLBEHÖR:
sockerärtor
Blanda grädden med 2 msk panko, låt svälla i 5 minuter.
Blanda lingon med socker och mosa dem lätt.
Blanda färsen med salt, enbär, timjan, äggulor och gräddblandningen. Forma färsen till 4 biffar och vänd dem i pankos.
Hyvla 50 g jordätskocka i tunna skivor och lägg dem i kallt vatten så att de inte mörknar.
Koka resterande jordärtskockor och potatis mjuka. Häll av vattnet, men spara 2 dl. Mixa till ett mos med 2 msk smör och späd med kokvattnet till en slät pure. Salt & peppar.
Smält 50 g smöri en mindre kastrull. Låt det långsamt bli lätt brynt med de hyvlade jordärtskockorna, passa så att smöret inte bränns. Det tar en stund innan skivorna blir krispiga.
Stek kantarellerna i 2 msk smör och salta.
Stek biffarna i smör och förväll ärtskidorna.
Kommentarer
Trackback