Italiensk köttgryta.

10 portioner.
1 ¾ kg grytkött av t ex högrev eller ytterlår
¾ dl vetemjöl
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
olivolja eller smör till stekning
1–2 dl vatten
4 dl torrt vitt vin
1 burk finkrossade tomater, 400 g
3 kvistar färsk rosmarin
3–4 morötter, ca 350 g
4 stjälkar selleri, ca 250 g
500 g små steklökar
1 burk körsbärstomater, 400 g
¾ dl vetemjöl
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
olivolja eller smör till stekning
1–2 dl vatten
4 dl torrt vitt vin
1 burk finkrossade tomater, 400 g
3 kvistar färsk rosmarin
3–4 morötter, ca 350 g
4 stjälkar selleri, ca 250 g
500 g små steklökar
1 burk körsbärstomater, 400 g
Gremolata:
2 ekologiska citroner
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippe slätbladig persilja
Tillbehör:
saffransris
Sätt ugnen på 125°.
Putsa köttet väl och skär det i bitar, 3 cm stora. Vänd köttbitarna i vetemjöl, salt och svartpeppar.
Bryn köttbitarna runt om i olja eller smör. Stek i omgångar så att inte pannan kyls ner. Flytta över till en ugnssäker gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan varje gång och häll ner i grytan. Häll på vin, finkrossade tomater samt rosmarinkvistar. Låt koka upp på spisen. Skumma.
Sätt på lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Låt stå ca 1 timme.
Skala och tärna morötterna fint, ansa och tärna även stjälksellerin. Blanda ner tärningarna i grytan. Tillaga ytterligare cirka 1 timme.
Lägg smålökarna i kokande vatten. Ta upp, skala och ansa lökarna och lägg ner dem i grytan tillsammans med körsbärstomaterna. Fortsätt tillaga ytterligare ca 1 timme eller tills köttet känns riktigt mört. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor.
Gremolata: Finriv citronskalet, finhacka vitlöken och persiljan. Blanda och strö över grytan vid servering.
Kommentarer
Trackback