Räkpaj med pepparrot.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g oskalade räkor
1 purjolök
2 msk smör
4 ägg
2 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
11/2 dl lagrad riven ost
2 msk finhackad dill
1 dl gröna ärter
80 g röd stenbitsrom
3 msk färsk riven pepparrot
Garnering:
räkor
dill
citron
Ugn 225°
Pajdeg:
Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll. Låt vila i kylen i plast ca 10 min.
Tryck el kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
Fyllning:
Skala räkorna. Strimla purjolöken, fräs den blank i smör.
Vispa ägg, gräddfil, grädde och riven ost. Tillsätt sedan dill, ärter och stenbitsrom. Salta och peppra.
Fördela purjolök, pepparrot och räkor, spara några till garnering, i pajskalet.
Häll äggstanningen över räkorna och löken, peta med en gaffel så att den rinner ner.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills den är fast och fint gyllene. Garnera med räkor, dill och citron.