Grillrökt laxsida.

 
Grillrökt lax är väldigt gott och dessutom snabbt tillagat. Om du vill kan du skippa kryddningen som är i receptet och ta det du tycker om.
 
 
 
1 färsk laxsida med skinn
3 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
2 msk fänkålsfrön
1 kruka dragon
1 kruka dill
1 citron
2 små kvistar enris att röka med (till grillen)
 
 
 
Blötlägg enriskvistarna, gärna några timmar innan rökningen.
 
 
Ringla olivolja över laxsidan och gnid in på bägge sidor, salta och peppra den rosa filésidan. Krossa fänkålsfröna i en mortel och strö dem över filésidan tillsammans med hackade örter och rivet citronskal. Låt laxsidan stå i minst 15 minuter, gärna 1 timme.
 
 
Tänd grillkolen och låt den få en riktigt jämn och fin glöd.
Häll kolen längs med sidorna på grillen så att mitten är helt fri från kol där laxsidan ska ligga.
 
 
Lägg laxen i mitten med skinnsidan neråt (den ska inte ligga ovanpå någon glöd) och lägg enriskvistarna på glöden. Stäng locket och öppna ventilerna.
 
 
Låt laxen varmrökas i grillen i cirka 10-15 minuter tills den är färdig. Den bör inte övergrillas. Då blir den torr.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0