Vaniljrutor med rabarber.
Receptet är bakat i en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×32 cm vilket ger 12 bitar. Vill du göra den i en lite större form eller långpanna på ca 30×40 cm kan du dubbla mängden ingredienser.
Rabarberkompott.
250 g rabarbers
saft från 1 citron
0,5 dl vatten
0,75 dl syltsocker med pektin
Deg.
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker (till degen)
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Fyllning.
2 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
. Koka upp rabarber skuren i bitar, tillsammans med citronsaft och vatten, under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och häll över rabarberkompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och häll över rabarberkompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
Tryck ut hälften av degen i botten på den.
Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
Smula över resten av degen på kakan.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
Kommentarer
Trackback