Vaniljrutor med rabarber.

 
 
Receptet är bakat  i en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×32 cm vilket ger 12  bitar. Vill du göra den i en lite större form eller långpanna på ca 30×40 cm kan du dubbla mängden ingredienser.
 
 
Rabarberkompott.
 
250 g rabarbers
saft från 1 citron
0,5 dl vatten
0,75 dl  syltsocker med pektin
 
 
 
Deg.
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl  strösocker (till degen)
2 tsk  vaniljsocker
2 tsk bakpulver
 
 
 
Fyllning.
2 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl  strösocker 
2 tsk  vaniljsocker 
 
 
 
. Koka upp rabarber skuren i bitar, tillsammans med citronsaft och vatten, under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
 Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
 Ta bort kastrullen från värmen och häll över rabarberkompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
 
 

 Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
 

 Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
 Tryck ut hälften av degen i botten på den.
 

 Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.

Smula över resten av degen på kakan.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.

 Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0