Älgfilé provencale.

 
 

800 g älgfilé
2 vitlöksklyftor
4 kvistar timjan
salt
 peppar
smör
rapsolja

 

Ugnabakade tomater:

4 tomater
2 msk olivolja
3 kvistar timjan
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk  peppar
1 tsk strösocker
2 msk panko
2 msk torkad svamp
1 msk smör

 

 

Örtsmör:

200 g rumstempererat smör
1 kruka persilja, hackad
1 kruka körvel, hackad
2 finhackade vitlöksklyftor
rivet skal från 1 citron
½ finhackad grön chili
salt
peppar

 

Råstekt potatis:

8 fasta potatisar
3 msk rapsolja
3 kvistar med timjan
salt
 peppar

 

Baconlindad sparris:

8 gröna sparrisar
4 baconskivor

 

 Putsa filén och salta och peppra runt om. Hetta upp en stekpanna med olja – pannan ska vara riktigt het. Stek köttet runt om tills det fått bra med färg. Sänk värmen och tillsätt smör, vitlök och timjan. Ös köttet med smöret. Kör färdigt i ugnen på 160 grader tills köttet har en innertemperatur på 52 grader. Låt köttet vila tills det är ca 55 grader (medium).

 

 

 Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt. Ringla över olivoljan och strö över timjan, vitlök, salt, peppar och socker. Baka i ugnen på 160 grader i ca 20 minuter. Mixa panko, svamp och smör. Lägg svampsmöret ovanpå tomaterna och kör på grill tills de fått fin färg.

 

 

 Blanda smöret med persilja, körvel, vitlök, citronskal och chili. Smaka av med salt och peppar.

 

 

 Skala och skär potatisen i ca 5 millimeter tjocka skivor. Låt dem ligga i vatten en halvtimme så att stärkelsen dras ur. Låt rinna av ordentligt. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek potatisen till den fått bra färg. Lägg potatisen i en ugnsfast form och kör den klar i ugnen på 160 grader. Avsluta med att steka potatisen knaprig i pannan precis före servering. Salta och peppra efter smak.

 

 

 Linda bacon runt 2 sparrisar. Stek i en varm panna tills baconet fått fin färg. Servera älgfilén med råstekt potatis, tomater, örtsmör och sparris.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0