Carne guisada med sofrito.
6 portioner.
6 portioner
1 kg grytkött (tex högrev)
2 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
2 msk vetemjöl
1 dl sofrito
4 vitlökslyftor
5 msk tomatpure
2 tsk chili- eller paprikapulver
6-8 dl vatten
3-4 st potatisar
3 st morötter
1 dl gröna urkärnade oliver (valfritt, jag körde utan)
2 st lagerblad
olja till stekning
Salt & peppar
1 kg grytkött (tex högrev)
2 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
2 msk vetemjöl
1 dl sofrito
4 vitlökslyftor
5 msk tomatpure
2 tsk chili- eller paprikapulver
6-8 dl vatten
3-4 st potatisar
3 st morötter
1 dl gröna urkärnade oliver (valfritt, jag körde utan)
2 st lagerblad
olja till stekning
Salt & peppar
Servering:
Ris
1 burk sofrito:
4 st gröna paprikor
2 st röda paprikor
1-4 st gröna chili (justera hetta efter smak)
1 knippe färsk koriander
6 vitlökskkyftor
2 st gula lökar
Skala vitlök och lök. Hacka sedan allting grovt. Lägg i en mixer och mixa tills du får en finfördelad sofrito. Håller i kylen i ca 10 dagar. Funkar utmärkt att frysas in.
Börja med att göra sofriton.
Hacka sedan köttet i bitar, lägg i en bunke, strö över spiskummin, oregano och blanda ordentligt. Strö vetemjöl över och blanda allting ordentligt. Hetta upp olja och stek köttet under omrörning tills den får en fin stekyta.
Tillsätt sedan hackade vitlöksklyftor, sofrito och stek i 3-4 min. Vänd i tomatpuré, chili- eller paprikapulver och stek lite till.
Häll över 6 dl kokhett vatten, lagerblad, salt och peppar. Låt grytan puttra under lock i ca 1,5 h, tills köttet mjuknar.
Späd eventuellt ut med mer vatten om det behövs och smaka av om det behövs mer sofrito. Skala morot och potatis, skär i bitar. Vänd ner i grytan och låt koka i ca 15 min till, tills grönsakerna mjuknar. Servera gärna med ris.
Kommentarer
Trackback