Sashimi på lax och pilgrimsmussla.

 
 
 
 

Brödchrunch:

2 skiva vitt bröd
rapsolja (neutral till fritering)
 
 

Fänkål:

1 fänkål
1 msk citronsaft, pressad
salt (en nypa)
 
 
Majonnäs:
 
1 äggula
0,5 msk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
2,5 dl rapsolja 
2 tsk malen ingefära, riven
1 klyfta vitlök, riven
apelsinskal, rivet (1 liten nypa)
1 msk soja
salt (en nypa)
 
 

Sashimi:

180 g lax (fröyalax eller salmalax)
180 g pilgrimsmussla
 
 
Servering:
 
8 rädisor, lövtunt skivade
60 g laxrom (eller löjrom)
1 msk svarta sesamfrön
 
 
 
Börja med att fritera frasigt brödchrunch. Värm rapsolja i en liten kastrull, ca 1 cm i botten. Bryt brödet i stora smulor och fritera tills det är frasigt, ca 1 minut. Ta upp och låt rinna av på dubbelt hushållspapper.
 
 
Skiva fänkålen lövtunt. Droppa över citron, salta och rör om.
 
 
Gör majonnäsen  genom att vispa samman äggulan med risvinäger. Tillsätt oljan droppvis under ständig vispning till en väldigt tjock emulsion. Rör i riven ingefära, vitlök, apelsinskal och soja. Smaka av med salt.
 
 
Skiva laxen och pilgrimsmusslorna i tunna skivor, ca 3 mm, och lägg direkt på tallriken. Lägg upp ponzuemulsion, citronfänkål, rom och strössla svarta sesamfrön över. Toppa med brödcrunchet .

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0