Citroncheesecake.
Botten:
15 digestivekex
100 g smör
Fyllning:
600 g färskost
1,5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
fint rivet skal från 2 citroner
Glasyr:
saft från 3 citroner
fint rivet skal från 1 citron
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
3 äggulor
2 gelatinblad
25 g smör
Garnering:
2 dl vispad grädde
citronskal från 1 citron att dekorera med
Klä en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
Smält smöret och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
Bred ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra citronglasyren.
Lägg alla ingredienser till citronglasyren i en kastrull. Lägg gelatinblad i blöt och tillsätt dem först efter att blandningen kokat upp.
Rör om med en handvisp i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter.
Tillsätt smöret och rör om till en jämn smet.
Häll citronsmeten över din cheesecake och ställ tillbaka den i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar och serverar.