Saffranskaka med pepparkakskola.
75 gram smör
1 pkt saffran
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1 pkt saffran
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Fyllning:
1½ dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
nypa salt
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret, häll i saffranet i smöret och rör om ordentligt. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör i vetemjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt det avsvalnade smöret och mjölken.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
Kolasås:
Blanda i allt utom pepparkakskryddan i en kastrull. Mot slutet av koktiden häller du i pepparkakskryddan. Koka tills du får en seg kolasås, tänk på att den blir segare när den svalnar. Jag kokade i ca 20 minuter tills jag hade 107 grader på kolasåsen. Låt den sedan svalna lite. Dela sedan kakan i två.
Häll sedan försiktigt kolasåsen på kakan.
Lägg sedan på locket och pudra med florsocker.
Kommentarer
Trackback