Baconlindade potatisrosor med parmesan.

12 stycken.
1,4 kilo potatis, cirka 8 - 10 stycken
1½ förp bacon
50 g smält smör
3 msk riven parmesanost
1 tsk vitlökspulver
salt & peppar
rosmarin, torkad eller färsk
Låt potatisen gärna vara oskalad för krispigare kant. Skär den i tunna skivor, gärna med mandolin eller i matberedare och lägg skivorna i en skål.
Smörj ett muffinsbleck. Lägg baconet i en ring runt kanten på varje form. Ställ potatisen på högkant , börja utifrån och gå inåt, tills det inte längre finns nån plats för fler skivor. Gör likadant i alla formar.
Smält smöret och pensla rikligt på varje ros så det rinner ner lite mellan "bladen". Krydda med salt, peppar, rosmarin och vitlökspulver. Strö över riven parmesanost.
Grädda i 200 grader ca 55–60 min tills ytan blivit gyllenbrun och potatisen mjuknat. Kolla nog att kanterna inte blir för brända, sänk ugnstemperaturen eller lägg över ett bakplåtspapper. Låt vila 5 minuter innan de försiktigt lyfts ur muffinsblecket. Garnera ev med extra ost och rosmarin.

Kommentarer
Trackback