Baconlindad köttfärslimpa med senapssås.

 
Den krossade isen gör att saltet binder köttfärsen.
Det kan låta som att det är mycket dijonsenap i såsen, men det blir perfekt.
 
 
500 g blandfärs
0,5 dl is, krossad
1,5 tsk salt
0,75 dl ströbröd
0,5 dl vatten
1 dl grädde
1 ägg
1 kruka persilja, fint hackad
1 klyfta vitlök, fint riven
svartpeppar
140-180 g bacon
 
 
 
ROSTADE ROTFRUKTER:
 
600 g fast potatis, grovt skuren
2 morötter, skalade och grovt skurna
2 palsternackor, grovt skurna
0,5 rotselleri, skalad och grovt skuren
1,5 tsk torkad timjan
salt
svartpeppar
 
 
 
SENAPSSÅS:
 
2 bananschalottenlökar, fint hackade
2 klyftor vitlök, finhackade
6 msk dijonsenap
3 dl oxfond, utspädd ej koncentrerad
3 dl grädde
1 kruka färsk persilja, finhackad
 
 
 
 
 
 Ugn  200 grader.
 
Blanda köttfärsen med krossad is och salt i en bunke. Blanda ströbröd, vatten, grädde och ägg i en annan bunke och låt svälla i ca 10 minuter.
 
Blanda ihop köttfärs och det svällda ströbrödet. Avsluta med att blanda i vitlök och persilja.
 
Lägg ut bacon omlott på bakplåtspapper. Forma köttfärsen till en fin limpa ovanpå baconskivorna, vik över baconskivorna så att de går runt limpan. Vänd  hela limpan så att baconskarvarna kommer nedåt på en ugnsplåt.
 
Vänd runt potatis, morötter, palsternackor, rotselleri och lök med rapsolja, timjan, svartpeppar och salt.
 
Lägg grönsakerna runt och intill köttfärslimpan på plåten. Tillaga i ugnen ca 30 minuter, avsluta med 5-10 minuter på högsta grillfunktion så baconet får färg.
 
Fräs lök och vitlök i lite rapsolja. Tillsätt dijonsenap och låt fräsa med någon minut, tillsätt oxfond och låt koka i några minuter. Häll på grädden och koka ytterligare några minuter, sila och smaka av med salt och svartpeppar. Rör i hackad persilja i såsen precis före servering.
 
Servera köttfärslimpan i skivor med rotfrukter och senapssås.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0