Hallonsirap.
Passar till drinkar, glass och fruktsallader.
Håller cirka 2 veckor i kylen, men går nog att frysa.
200 g hallon, frysta
½ dl vatten
1 dl strösocker
Koka upp hallon och vatten i en liten kastrull med lock, tillsätt socker och rör om hela tiden.
Sila såsen och låt kalla.
Passar till glass, dessert och drinkar..
Lakritsglass.
4 portioner.
5 dl vispgrädde
2 - 3 msk lakritspulver
1 burk kondenserad mjölk, 397g
1 påse turkiskpeppar, krossa
Vispa grädden med lakritspulver tills den får mjuka toppar. Rör ned den kondenserade mjölken.
Blanda i turkisk peppar och blanda ordentligt.
Häll smeten i en form och ställ i frysen cirka 5 timmar.
Pepparsmör.
300 g smör, rumsvarmt
1 msk svartpeppar
1 msk grönpeppar
1 msk rosepeppar
1 klyfta vitlök, pressad
salt
Mixa pepparsorterna eller mortla. Det ska bli så fint som möjligt.
Mixa sedan ihop smör, peppar, vitlök och salt.
Limoncello och vodka.
2 drinkar
4 basilikakvistar, repa och grovhacka
8 cl limonello likör
8 cl vodka
4 cl citron, pressad
½ äggvita
is
Blanda limoncello, vodka, basilika, citronsaft och äggvita i en shaker fylld med is och skaka kraftigt.
Sila upp i glas och dekorera med basilika.
Suovaspasta.
4 portioner.
12 nystan tagliatelle
½ gul lök, hackas
½ vitlöksklyfta, hackas
100 g kantareller eller annan svamp, hacka grovt
400 g suovasskav
2 dl matlagningsgrädde
1 dl riven västerbottensost
salt & peppar
Koka pasta enligt förpackningens anvisning. Sila av, rör i lite olja så den inte klibbar ihop.
Bryn suovas, kantareller, lök, och vitlök i smör i djupare stekpanna.
Tillsätt grädde, låt sjuda till lagom tjocklek.
Smaka av med salt och peppar. Då suovas i sig är salt kan det ofta uteslutas.
Blanda försiktigt ned pastan i såsen med suovas.
Tillsätt ost
Dryckesförslag: ett friskt rödvin från Italien eller Portugal eller öl.