Kolatårta.

 
 
150 g hasselnötter
4 äggvitor
1 burk karamelliserad mjölk, 
400 g

Garnering:
2 dl vispgrädde
bär
 
Sätt ugnen på 175°.

Mixa eller mal nötterna i en
 matberedare.

 Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner nötterna.

 Kläm fast ett bakplåtspapper 
i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen och bred ut smeten i den. Grädda i nedre delen av ugnen, 15 minuter. Låt svalna.

Rör den karamelliserade mjölken och bred den över bottnen. Klicka eller spritsa på grädde och garnera med bär.

Potatisflarn med löjrom och crème fraîche.

 
 
Dessa krispiga flarn av potatis lagar du i ugnen och serverar med med löjrom, crème fraîche och rödlök.
 
4 portioner.
 
 

2–4 medelstora potatisar
2 msk rapsolja
salt och
peppar

 

Topping:
40–80 g löjrom eller annan rom, finns även vegetarisk
½ dl crème fraiche
½ finhackad rödlök
ev dill att garnera med

 

Sätt ugnen på 175°. Tvätta potatisen och skiva den tunt (beräkna 2 potatisskivor per person). Torka av och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Pensla med olja på båda sidor. Salta och peppra.

 Låt stå i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut, vänd och kör 10 minuter på andra sidan.  Skivorna ska bli mjuka i mitten, gyllene och knapriga i kanterna. Om de skärs riktigt tunna blir de krispiga ända in i mitten.


 Lägg på topping, ca
 1 tsk av vardera crème fraiche, hackad rödlök och rom per flarn.


Gratinerad hummer med svamp.

 
 
1 hummer
2 schalottenlökar
4 skogschampinjoner
2 msk smör
1 tsk sherry, whisky eller konjak
½ dl hackad dill
1 tsk maizena
1 dl vispgrädde
salt
cayennepeppar
½ dl riven parmesanost
 
Dela hummern genom att sätta i kniven bakom huvudet och dela kroppen ner genom stjärten. Vänd hummern och skär igenom huvudet. Plocka bort magsäcken, som sitter långt fram närmast huvudet. Dra bort tarmen. Knäck klorna med nötknäckare. Plocka ut kött och ev rom ur kropp och klor. Skär i bitar. 
 
Skala och finhacka schalottenlöken. Skölj och skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp 2–3 min i smör på medelvärme. Rör ner sherryn. Vänd ner hummerkött och dill. Pudra över majsstärkelsen. Häll på grädden och koka upp. Krydda med salt och peppar. Fördela hummersåsen i skalen. Strö över parmesanosten. Gratinera högt upp i ugnen ca 5 min i 250 grader.

Whiskysås.

 
 
2 schalottenlökar
2 tsk smör
2 dl vispgrädde
1 tsk senap
2 msk kalvfond, koncentrerad
5 cl whisky
svartpeppar
1 msk farinsocker
2 msk kinesisk soja
1 msk grönpeppar
1 tsk maizena
1 tsk smör
 
 
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en tjockbottnad gryta. Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr. Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker och soja.

 Stöt grönpepparkorn i mortel och blanda ner dem i såsen. Koka samman i 5 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt 1 msk.

Rör ner smöret precis före servering så att såsen blir blank.
 

Halloumi med chili och honung.

 
Passar som förrätt eller tillbehör till grillat.
 
chili, hacka
honung
limesaft
halloumi
sallad
 
Koka ihop chili, honung och limesaft. Låt det svalna.
Stek halloumi i skivor.
 
Lägg upp sallad på ett fat och halloumi, ringla över chilin.
 
 
 

Dajmpannacotta.

 
 
4 - 6 portioner.
 

5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2  st gelatinblad
250 gram Dajm mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)

 

Topping: 
1 dubbeldajm

 

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter.

Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt.

Häll upp i serveringsglas. Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering

Innan servering hacka daimen och fördela över serveringsglasen.

 

 


Svamp- och spenatlasagne.

 
 
Krämig vegetarisk lasagne med portabellosvamp, spenat, italienska ostar och med lite kryddsmör till.
 
4 portioner.
 

4 färska lasagneplattor, ca 20×20 cm

2 portabellosvampar
3 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
olivolja till stekning
120 g färsk bladspenat
salt och peppar

 

Ostsås:

3 dl grädde
200 g ricottaost
3 dl riven parmesanost

 

Kryddsmör:

50 g smör
1 dl finhackad persilja
2 msk skållad, skalad, finhackad mandel
rivet skal från 1 citron
3 finhackade vitlöksklyftor

 

Sätt ugnen på 175°. Skär svampen i mindre bitar. Hacka vitlöken. Skiva löken tunt.
Stek svampen mjuk i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt spenaten, vitlöken och löken och låt allt steka med i några minuter tills spenaten mjuknat. Salta och peppra.


 Ostsås: Koka upp grädden i en kastrull och låt koka i 3–4 minuter. Ta från värmen och blanda ner ricottan och parmesanen. Salta och peppra.


 Varva lasagneplattorna med svampfräset och ostsåsen i en smord ugnsfast form. Börja och avsluta med ostsåsen. Baka i ugnen i ca 45 minuter.


Kryddsmör: Fräs upp smöret i en stekpanna. Lägg i resten av ingredienserna till kryddsmöret.


Skär upp lasagnen i portionsbitar och lägg upp på varma tallrikar. Skeda över kryddsmöret. Servera gärna med en sallad.


Lax- och räklasagne.

 
 
4 portioner.
 
4 stora färska 
lasagneplattor
400 g räkor med skal, hacka grovt
450 g lax, skär tunna strimlor
3–4 kvistar dill, hacka
7 cm purjolök, skiva tunt
180 g färsk spenat
rapsolja till stekning
salt och peppar
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk koncentrerad hummerfond
2 tsk sambal oelek
ca 10 minitomater
1 dl riven gratängost
 
 

Sätt ugnen på 175°. 

 Fräs spenaten mjuk i lite rapsolja i en stekpanna tillsammans med purjolöken. Salta och peppra.

 Lägg spenatfräset i en bunke och blanda med dill, crème fraiche, grädde, mjölk, hummerfond och sambal oelek. Salta och peppra.

 Dela tomaterna. Varva spenatblandningen med lasagneplattor, räkor, lax och tomater i en eldfast form, ca 20 cm i diameter. Avsluta med crème fraiche-blandning, toppa med ost.

 Baka i ugnen ca 40 minuter. Låt vila ca 10 minuter före servering. Servera med sallad gjord på spenat, dill och purjolök.


Karamellmousse med hjortron.

 
 
 
 
 
3 dl vispgrädde
5-6 msk messmör

Rårörda hjortron:

2 dl hjortron
1 dl råsocker

Till servering:

småkakor / biskvier, riven kanelstång eller mald kanel, rivet apelsinskal.
 
 

Blanda hjortron och socker. Låt det stå och lösas upp.

Vispa grädde och messmör fluffigt.

 Varva i glas med krossade kakor och hjortron. Riv över kanel och, om du vill, apelsinskal.


Sesamhalstrad lax med sesam - och ingefärsdressing.

 
 
225 g salmalax
2 msk svarta sesamfrön
2 msk vita sesamfrön
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
 
SÅS:
 
1 salladslök, hacka
3 msk japansk soja
3 msk risvinäger
1 msk farinsocker
1 msk ingefära, finriven
½ tsk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
 
TILLBEHÖR:
 
wasabi
inlagd ingefära
 
Blanda alla ingredienser till såsen. Går bra att göra dagen innan.
 
Blanda svarta och vita sesamfrön med salt och peppar på en tallrik. Rulla laxen i blandningen och halstra den runt om på riktigt hög värme i 1 minut. Skär laxen i skivor. Servera med sås och tillbehör.

Vaniljrutor med choklad.

 
 
24 st

250 g smör
4½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Fyllning:
2 ägg
1 dl kesella
2 dl crème fraiche
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
florsocker
 
 
Ugn 200°


 Blanda snabbt ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg, gärna i matberedare. Tryck ut 2/3 av degen i en liten, bakpappärsklädd långpanna, ca 25×30 cm
Fyllning: Rör ihop ägg, kesella, crème fraiche, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen på smuldegen i långpannan. Strö över resten av smuldegen.

Grädda mitt i ugnen, ca 30 min. Låt svalna. Skär i rutor och pudra med florsocker.

Lasagne med ricotta och salsiccia.

 
 
 

ca 10 lasagneplattor
2 kvistar körsbärstomater

 

Köttfärssås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g färsk salsiccia
2 msk olivolja
500 g nötfärs
2 förpackningar krossade
tomater à 500 g
2 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
2 tsk torkad oregano
1 lagerblad
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar

 

Ricottaröra:
65 g färsk spenat
500 g mozzarella
75 g riven pecorino eller
parmesanost
750 g ricotta
3 msk hackad basilika
1 ägg
salt och svartpeppar

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Snitta salsiccian på längden, ta ut köttet och hacka det i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter. Tillsätt salsicciaköttet och
stek i ytterligare ett par minuter tills köttet börjar få lite färg. Blanda ner nötfärsen och låt den bli genomstekt. Häll i krossade tomater, buljong, tomatpuré, socker och oregano och lägg i lagerbladet. Koka upp och låt sjuda i cirka 20 minuter. Ta upp lagerbladet, blanda i basilikan och smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 200 grader.

Medan såsen kokar, hacka spenaten och riv mozzarellan i mindre bitar. Rör sedan ihop pecorino, spenat, ricotta, basilika, ägg och mozzarella –
spara lite av mozzarellan att toppa lasagnen med. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnsform (cirka 3 liter). Börja med ett lager köttfärssås, sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite köttfärssås. Lägg lite av ricottaröran ovanpå. Upprepa med ytterligare lager lasagneplattor, köttfärssås och ricottaröra. Avsluta med bara ricottaröra på det sista lagret lasagneplattor och toppa med resten av mozzarellan. Garnera med körsbärstomaterna på kvist. Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter. Täck formen med folie om osten börjar få för mycket färg. Låt lasagnen vila i cirka 10 minuter före servering.


Apple sour royal.

 
Frisk och syrlig drink med ton av vanilj.
 
1 glas.
 
4 cl vaniljvodka
4 cl sourz apple
2 cl sockerlag ( 1 dl vatten + 1 dl strösocker )
4 cl pressad lime
4 cl äppeljiuce, drickfärdig
is
10 cl champagne
 
Koka sockerlagen tills sockret löst sig och låt svalna. Häll alla ingredienser utom champagne i en shaker med is och skaka i några sekunder. Sila upp  glas och toppa med champagne.
 

Provensalsk överbakad oxfile med potatisgratäng.

 
 
8 personer
 
1½ kg oxfile
3 krm vitpeppar
1½ tsk salt
2 msk smör till stekning
4 plattor smördeg
1 ägg till pensling
 
Aromsmör:
 
150 g smör
1 msk tomatpure
3/4 dl hasselnötter ( 40 - 50 g ) mycket finhackad
1 kruka färsk basilika, finhackad
3 - 4 vitlöksklyftor, pressad
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt
 
Wokgrönsaker:
 
2 msk olja + 2 msk smör
400 g sockerärtor
2 medelstora morötter, i smala skivor
1 - 2 zuchinni, i bitar
salt & peppar
 
Gör så här:
 
Skär oxfilen i tjocka skivor, cirka 5 - 6 cm, krydda och bryn dem. Rör ihop smöret och lägg en klick på varje oxfileskiva och gör ett lock av smördegen så att du täcker smöret ordentligt. Stek färdigt i ugnen på cirka 200 - 225 grader. Gör en potatisgratäng och woka grönsakerna.

Varma fårostnachos med avokadodip.

 
En rolig förrätt eller som tilltugg senare på kvällen om du blir sugen på något salt. Jag kan även säga att barn tycker om denna förrätt.
 
6 portioner.
 
Ingredienser:
 
1 påse nachochips
1 paket 180g fetaost
1 tsk tacokrydda, går också bra med grillkrydda
 
3 avokado
1 msk olja
½ citron
½ vitlöksklyfta
några droppar röd tabasco
svartpeppar
 
Gör så här:
 
Ugn 200 grader. Häll ut chipsen på en ugnsplåt. Smula över fetaosten och tacokrydda/grillkrydda. Gratinera i ugnen i 10 minuter. Klart.
 
Mosa avokao och smaksätt med olja, citronsaft, vitlök, salt och peppar.
Dags att börja mumsa.
 

RSS 2.0