GOTT NYTT ÅR.

 
 
 
 
 
 

Parmesanchips med citronkräm och löjrom.

 
 
12 chips
 
100 g grovriven parmesanost
80 g löjrom
1 msk rödlök, finhacka
 
CITRONKRÄM:
 
1 citron, rivet skal
2 dl creme fraiche
salt & peppar
 
 
 GARNERING:
 
dill eller persilja
 
Ugn 175 grader. Fördela den rivna osten i rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Passa så att inte osten blir bränd. Låt kallna.
 
Rör ihop alla ingredienser till citronkrämen. Lägg en klick citronkräm på varje chips och toppa med lörom och röd lök.
 
 

Ananas drink med champagne.

 
 
Tropiska smaker.
 
1 glas.
 
4 cl vaniljvodka
3 cl pressad citron
2 cl passionsfrukt
4 cl ananasjiuce, drickfärdig
2 cl sockerlag ( 1 dl vatten + 1 dl strösocker )
is
10 cl champagne
 
Koka sockerlagen tills sockret har löst sig och låt kallna. Blanda alla ingredienser  i en shaker med is utom champagnen. Sila över i ett stort glas och fyll upp med champagne. Garnera med färsk ananas eller blasten från ananas.

Hallonbellini.

 
Frisk och festlig drink.
 
2 glas.
 
2 dl frysta hallon
4 cl sockerlag ( 1 dl vatten + 1 dl strösocker )
4 cl pressad lime
40 cl champagne
 
Koka sockerlagen och låt den kallna.
 
Mixa de frysta hallonen med sockerlag och limesaft. Häll på hälften av champagnen och mixa den snabbt. 
Fyll upp i glas och toppa med champagn.
 
 

GOD JUL.

 
GOD JUL ALLA MINA VÄNNER OCH ALLA SOM FÖLJER MIN BLOGG.
 
 
 
 

Pepparsill.

 
Sill med smak av fyra sorters peppar. Sillen ska stå 2 dygn i kylen.
 
 
1 burk inläggningssill
1 dl strösocker
1½ dl vatten
½ dl ättikssprit 12 %
1 liten purjolök, strimla
1 tsk hel kryddpeppar
½ tsk hel svartpeppar
1 tsk grönpeppar
1 tsk rosepeppar
 
Skär sillen i bitar. Koka upp socker, vatten och ättika så att sockret löser sig. Låt kallna.
 
Krossa krydd - och svartpeppar grovt i mortel. Varva sill, lök och de olika pepparsorterna i en burk och häll över lagen. Låt stå i kylen i 2 dygn.
 
 
 

Saffranssill.

 
 
1 förpackning 5 minuters sill
1 liten röd paprika, finhacka
½ röd chili tex spansk peppar finhacka
1 schalottenlök, finhacka
1 vitlöksklyfta, finhacka
1 msk smör
1 krm saffran
1 dl lätt creme fraiche
½ dl majonnäs
salt
2 msk gräslök, hacka
 
 
Fräs paprika, chili, vitlök och lök i smöret under omrörning i 3 minuter. Tillsätt saffran och fräs ytterligare 1 minut. Låt kallna.
 
Blanda fräset med creme fraiche, majonnäs och salt. 
 
Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Vänd ned den med gräslöken i såsen. Låt stå minst 2 timmar innan servering.

Ägghalva med brynt smör.

 
De här äggen får sina kolalika smak från det brynta smöret.
 
8 ägg
50 g smör
4 msk creme fraiche
1 citron, 1 msk pressad saft och finrivet skal
salt
dill till garnering
 
 
Koka äggen 9 min och kyl ner i iskallt vatten. Skala äggen direkt och skär i halvor. Plocka ur gulan och lägg i en skål. Lägg upp vitorna på ett serveringsfat.
 
Smält smöret under omrörning tills det slutat skumma och doftar nötigt. Låt svalna något.
 
Mosa äggulorna och rör ihop med crème fraiche, det brynta smöret och citronsaft.Smaka av med salt. Skeda eller spritsa ut äggsmeten i ägghalvorna. Riv över citronskal och garnera med dill.
 
          

Apelsinsallad med russin och valnötter.

 
Passar bra på julbordet.
 
5 apelsiner, skalade och skivade
50 g salladsblad
½ dl ljusa russin
50 g valnötter
crema di balsamico att ringla över (ca ½ dl)
 
Lägg apelsinskivorna på ett uppläggningsfat tillsammans med salladsblad. Strö över russin och valnötter som du bryter i handen. Ringla över crema di balsamico.

Italiensk tomatsill.

 
Sill med mycket tomatsmak, basilika och lök. Eftersom det är 5-minuterssill som används går den på ett kick att svänga ihop.
 

Sillen håller 4-6 veckor om du är noga med att ha rena händer och redskap samt steriliserade burkar.

 

840 g 5 - minuterssill / 2 förpackningar )

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

250 g cocktailtomater

2 msk olivolja

100 g tomatpure

1 kruka basilika

svartpeppar


Hacka rödlök och vitlök grovt. Skär tomaterna i fyra delar. Sautera löken och tomatpurén i oljan, utan att löken tar färg. Tillsätt tomaterna och stek ytterligare lite. Krydda med svartpeppar. Lägg tomat- och lökfräset i en bunke och blanda upp med 1-2-3 lagen från förpackningen. Skär sillen i 1-2 cm stora bitar och blanda med tomatsåsen. Blanda i basilikan. Förvara i tättslutande glasburk.

 

Hummersill.

 
Sill med smak av hummerfond, sherry och cayennepeppar.
 
2 förpackningar 5 - minuters sill
½ gul lök, finhacka
5 dl creme fraiche‘
3/4 dl koncentrerad hummerfond
½ dl chilisås
1 msk torr sherry
1 krm cayennepeppar
½ dl dill, finhacka
 
Låt sillen rinna av och skär i bitar. Blanda creme fraiche‘, hummerfond, chilisås, sherry, cayennepeppar och lägg i sillbitarna. Låt stå i kylen 1 dygn. Blanda sedan ner lök och dill strax innan servering.
 

Currysill med äpple och mango chutney.

 
Currysillen håller 1 vecka i kylen.
 
 
1 förpackning 5 - minuterssill
1 syrligt äpple, skär i mindre bitar
1 salladslök, finhacka
2 dl creme fraiche‘
2 tsk curry
svartpeppar
 
 
Låt sillen rinna av och skär i bitar. Blanda alla ingredienser.
 

Rödvinssås.

 
En färdig rödvinssås med körsbär som bara smaksätts är en genväg om man har ont om tid och den blir väldigt god.
 
4 portioner.
 
2 dl färdig, kokbar rödvinssås tex Rydbergs
150 g frysta körsbär
1 msk balsamvinäger
1 msk koncentrerad kalvfond
 
Grovhacka körsbären. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka ihop i 2 minuter.
 

Brantevikssill.

 
 

1 x 5-min sill

1 Rödlök

1/2 msk vitpeppar

1 msk kryddpeppar

1/2 msk svartpeppar

Zest från 1 citron

1 smulat lagerblad

1/2 dl hackad dill

 

Sila av lagen från sillen och spara i en skål. Skär sillen i bitar (om du använder hela filéer).

Mortla kryddorna grovkrossat och finhacka löken. Varva sillen i en burk med lök, kryddor, citronzest, smulat lagerblad och dill. Häll lagen över sillen (ca 1dl, så att det täcker sillen i burken). 


Saffranssill.

 
 
Om du vill kan du tillsätta hackad chili för lite styrka.
 
4 portioner.
 
 

1 pkt sill, Abbas 5-minuters-sill
2,5 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 pkt saffran
1 klyfta vitlök  
1 äpple

 

Häll av lagen från sillen och skär den och äpplet i bitar.

Blanda övriga ingredienser, pressa i vitlök.

Smaka ev. av med chili och vänd ner sillen och äpple.


RSS 2.0