Medelhavskyckling.
Enkelt att göra och kan serveras med surdegsbröd, pasta, ris eller couscous.
Citrontarte med knäckigt täcke och hallon.
Tarten kan förberedas dagen före, men sockret bränns strax före servering.
Musslor med brynt smör.
6 - 8 personer.
Lax med asiatisk pesto.
4 personer.
Laxcarpaccio med cheddar och fänkålssallad.
Ingredienser:
200 g gravad lax
1⁄2 st liten fänkål
1 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1 1⁄2 dl Kvibille cheddar riven
kärnor från 1⁄2 st granatäpple
Gör så här:
Hyvla fänkålen tunt med t ex en osthyvel eller mandolin. Vispa ihop olja och citronsaft i en bunke. Vänd ner fänkålen och låt den marinera ca 5 min. Vänd ner osten och fördela röran på laxen. Strö över granatäpplekärnorna.
Serveringsförslag:
Servera med bröd, gärna surdegsbaguette.
Kokoskyckling med lime och koriander.
2 lime
1 handfull koriander
2 stjälkar citrongräs
1 msk solrosolja
1 konservburk kokosmjölk
2 stora kycklingbröst
3 msk thailändsk fisksås (Nam Pla)
Servering:
4 klyftor lime
1 handfull korianderblad
salladslök
Koka ris enligt instruktioner på förpackningen. Grovhacka koriander och citrongräs och lägg i en mixer. Riv ner skal från två limefrukter i mixern. Mixa tills du har en slät smet. Värm solrosolja på hög värme i en stor wokpanna. Tillsätt smeten och stek i en till två minuter. Tillsätt kokosmjölk och blanda. Rör sedan i strimlad kyckling och låt sjuda 10 minuter. Tillsätt fisksås och låt sjuda ytterligare fem minuter. Pressa över juicen från två lime. Precis innan servering, strö över finhackad salladslök och koriander. Servera med ris och limeklyftor.
Vietnamesiska vårrullar med nouc cham-dippsås.
400 g skalade räkor
12 blad mexikansk koriander
1 gurka
1 morot
2 salladslökar
1 handfull vietnamesisk koriander
1 handfull mynta
1 handfull korianderblad
krispsallad
1 handfull thaibasilika
Dippsås:
3 msk limejuice
2 msk strösocker
1 dl vatten,
2,5 msk fisksås (helst vietnamesisk)
1 klyfta vitlök
1-2 små röda chilifrukter
1 handfull korianderblad
1 handfull mynt
Blanda limejuice, socker och vatten i en liten skål tills sockret är upplöst. Avsluta med fisksås och tillsätt finhackad vitlök och finhackad chili. Smaka av och justera smakerna så att du har en bra balans mellan surt, sött, salt och kryddigt. Låt dippsåsen vila i rumstemperatur tills det är dags att servera. Blanda i finhackad koriander och mynta precis innan servering.
Finhacka gurka, morot och salladslök. Placera rispapper, ett i taget, i en skål med ljummet vatten tills det är mjukt och böjbart. Fyll rispapperet med korianderblad. Fyll på med tre till fyra räkor och strö över finhackad gurka, morot och salladslök. Avsluta med ett par blad av vietnamesiskt koriander, mynta, koriander, krispsallad och thailändsk basilika. Servera genast med den vietnamesiska dippsåsen.
Halstrad laxsashimi.
0,5 rättika
1 romanesco, knopparna
olja, till fritering
1 tsk sesamfrön, rostade
Marinad till lax:
0,5 dl japansk soja
1 tsk gin
0,5 tsk ättikssprit
2 tsk sesamolja
2 klyftor vitlök, finhackade
2 små grön chili, hackade
1 brunt päron, rivet
Marinad till rättika:
1,5 tsk socker
0,5 tsk salt
1 msk risvinäger
0,5 dl vatten
Blanda ihop alla ingredienser till laxmarinaden och lägg ner laxen (hel).
Låt ligga minst 30 minuter.
Skala rättikan och hyvla med en potatisskalare och lägg ner i marinad i 10 minuter.
Hetta upp en stekpanna ordentligt och stek laxen snabbt på alla kanter, låt svalna.
Hetta upp olja till 180 grader och fritera romanescoknopparna.
Badda in laxens yttre sidor med sesamfröna. Skär sedan upp laxen i 5 mm bitar.
Servera laxen med rättikan, den friterade romanescon samt såsen (silade marinaden).
Pasta med gruyère och krispig grönkål.
Sås
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk olivolja
0,5 dl vitt vin
300 g grönkål
2,5 dl grädde
2 dl riven grottlagrad gruyèreost
salt och svartpeppar
Friterad grönkål:
100 g grönkål
1-2 dl matolja
Garnering:
riven gruyèreost
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Sås Skiva vitlök och vitlök. Skär bort grönsaksbladen från stjälkarna. Fräs allt i olivolja.
Slå på vinet och låt koka in helt. Slå på grädde och koka ihop. Smält i osten precis innan servering och blanda ihop med pastan och smaka av med salt och svartpeppar.
Friterad grönkål Hetta upp oljan. Skär bort grönkålsbladen från stjälkarna. Fritera i stekpanna på ca 160 grader tills grönkålen blir krispig. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och servera.
Stifado - Grekiskt långkok.
1 benfri lammstek (ca 1,7 kg)
1 msk flingsalt
1 tsk svartpeppar
2 msk olivolja
800 g krossade tomater
3 msk konc kalvfond
2 gula lökar i klyftor
5 skivade vitlöksklyftor
1 strimlad röd chili
2 kanelstänger
3 lagerblad
0,5 msk spiskummin
0,5 msk malen koriander
Gör så här:
Sätt ugnen på 130° Salta och peppra lammsteken. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn lammet runt om. Blanda krossade tomater med resten av ingredienserna i en ugnsform och lägg ner steken i såsen. Täck formen med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen i 5–6 tim. När lammet är klart ska det gå att dela med en gaffel.
Torsk med pesto och ungsrostade grönsaker.
salt och svartpeppar
citron
250 g cocktailtomater (köp på kvist)
2 rödlökar
vitlök
0,5-1 zucchini
1 röd paprika
rucola
1,5 dl hackade örter, ex oregano och basilika
1,5 dl finriven, löst packad parmesan
1,5 dl solroskärnor
ca 2 dl olivolja
salt och peppar
Skär zucchini och paprika i munsbitar. Dela tomater och klyfta rödlök och vitlök. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och arbeta in olivolja, salt och peppar. Salta och peppra torsken. Lägg torsken i ugnsformen och täck över med grönsakerna. Sätt in i ugnen på 200 grader i 20 minuter eller tills fisken flikar sig. Grovhacka vitlök, solroskärnor, oregano och basilika. Riv parmesanost. Mixa allting till en pesto tillsammans med pressad citron, salt, peppar och riktigt med olivolja. Är det svårt att mixa kan du tillsätta lite mer olivolja. Ta ut torsken ur ugnen och toppa med pesto och rucola.
Bountykaka.
4,5 dl | socker |
4 dl | vetemjöl |
1,5 tsk | vaniljsocker |
3 tsk | bakpulver |
4,5 msk | kakao |
3 st | ägg |
225 gram | smält smör eller margarin |
2,25 dl | kokande vatten |
225 gram | smör eller margarin |
4 dl | florsocker |
2 st | ägg |
0,75 paket | cocos |
1 paket | ljus blockchoklad |
1,5 msk | olja |
Grädda kakan i smord och bröad långpanna.175 grader 15-20 min. Låt kakan svalna.
Smält smöret till smörkrämem och rör ner resten av ing. Låt svalna.Bred över den kalla kakan.
Smält blockchoklad med olja och bred på kakan. Ställ kallt.
Servera med vispad grädde eller glass.
Jitterbuggar.
1 dl socker
200 g smör
1 äggula
Fyllning
1-2 äggvitor
1 dl socker
Arbeta samman mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Lägg in degen i kylen ca 30 minuter. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt 0,5 cm tjock rektangel, 16x30 cm. Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor. Lägg dem på en skärbräda och ställ kallt en stund. Skär i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, 12-15 minuter.
GLAD PÅSK TILL ER ALLA.
Snabb pasta med räkor och citron.
400 g handskalade räkor på burk
1-2 peperoncino , ( en sorts chilifrukt) ta någon annan om du inte hittar den
2-3 klyftor vitlök
1 stor gul lök
persilja
koriander
olivolja
1 citron
Koka upp pastan efter anvisningar på förpackningen. Strimla lök och vitlök. Fräs i stekpanna tillsammans med peperoncino i rikligt med olivolja. Hacka koriander och persilja. Ta lite av pastavattnet och häll i stekpannan för att reda såsen. Pressa i citron. Häll av pastan och låt den gå direkt i stekpannan. Tillsätt räkorna och rivet citronskal. Toppa med persilja och koriander och sväng runt.