Medelhavskyckling.


Enkelt att göra och kan serveras med surdegsbröd, pasta, ris eller couscous.
4 portioner.
 
600 g kyckling lårfiléer, halvera
1 gul lök, finhacka
3 vitlöksklyftor, pressa
2 burkar körsbärstomater, konserverade
1 burk tapenade oliver & kapris Zeta
100 g fetaost
1 msk olivolja
½ msk vinäger
2 tsk strösocker
 salt & svartpeppar
 
Ugn 225 grader. Bryn kycklingen i oljan i en het stekpanna. salta & peppra och lägg dem i en ugnsfast form. Tillsätt löken och vitlöken i pannan, fräs i 2 minuter. Tillsätt tomater, vinäger, socker, salt och peppar. Fördela tapenaden över kycklingen och häll över tomatsåsen. Tillaga mitt i ugnen i 15 minuter eller tills kycklingen är klar.
 
 

Citrontarte med knäckigt täcke och hallon.


Tarten kan förberedas dagen före, men sockret bränns strax före servering.
6 - 8 personer.
 
125 g smör
½ dl florsocker
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 krm bakpulver
1 äggula
½ msk rivet citronskal
 
CITRONKRÄM:
2 gelatinblad
1 vaniljstång
2 msk rivet citronskal
1½ dl pressad citron
175 g smör
1 dl + 1 dl strösocker
6 ägg
 
GARNERING:
2 msk strösocker
 
TILLBEHÖR:
hallon och lättvispad grädde
 
Blanda smör, socker, mjöl, mandelmjöl och bakpulver i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt äggula och citronskal. Blanda till en pajdeg och tryck ut i en form med löstagbar kant 24 cm i diameter, helst med veckad kant. Låt stå kallt i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga botten och grädda mitt i ugnen i 12 minuter.
CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skrapa ur fröna på vaniljstången. Koka citronsaft, citronskal, vaniljstång, vaniljfrön, smör och 1 dl socker i cirka 2 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ihop 1 dl socker med äggen. Tillsätt äggblandningen i citronblandningen under omrörning. Sjud under vispning tills krämen tjocknar, cirka 80 grader. Den får inte koka, då skär sig krämen. Smält gelatinbladen i lite av krämen och blanda sedan ned i resten av krämen. Sila och kyl krämen. Häll krämen i pajskalet och låt stelna i frysen. Strö socker på tårtan och bränn med en brännare.

Musslor med brynt smör.


6 - 8 personer.
Receptet är med färska musslor och om du tar frysta som är färdigkokta behöver du bara göra örtsmöret.
 
1 kg blåmusslor
1 gul lök, finhacka
2 vitlöksklyftor, finhacka
1 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
3 - 4 persiljestjälkar
 
BRYNT ÖRTSMÖR:
100 g smör
1 lagerblad
2 msk sherryvinäger eller annan vinäger
2 msk hackad basilika
2 msk hackad timjan
2 msk hackad persilja
1 lagerblad
 salt & svartpeppar
 
Skrubba musslorna väl i kallt vatten. Släng bort dom som är trasiga eller inte stängs när de knackas i köksbänken.  Fräs löken i oljan i en gryta i 2 minuter. Tillsätt vin, vatten och persiljestjälkar. Lägg musslorna i grytan och sätt på locket. Koka i 4 - 5 minuter, tills de har öppnat sig. Släng bort de som fortfarande är stängda.
ÖRTSMÖR: Bryn smöret i en kastrull med lagerbladet. Tillsätt vinäger, örter, salt och peppar. Ta upp lagerbladet. Ta upp musslorna och ta bort den övre halvan av skalet. Lägg dem på ett stort fat och häll över smöret. Servera med ett gott bröd.
 
 
 
 

Lax med asiatisk pesto.


4 personer.
 
600 g laxfilé
2 salladslökar, strimla
1 bit färsk ingefära, skala och skär i mindre bitar
½ röd chili, kärna ur och strimla
1 vitlöksklyfta
1 knippe rau ram, thaibasilika eller koriander
100 g salta jordnötter
2 msk pressad lime
½ dl solros - eller jordnötsolja
½ tsk salt
 
Ugn 200 grader. Mixa lök, ingefära, chili, vitlök, örter, jordnötter, lime, olja och salt till en slät pesto. Lägg laxen i en ugnsfast form och bred över peston. Tillaga mitt i ugnen tills laxens innertemperatur är 54 grader, cirka 20 minuter.
 

Laxcarpaccio med cheddar och fänkålssallad.

 
6 portioner.
Supergod förrätt som Jörgen och Cattis bjöd på i påsk. Fänkålssalladen passar både till kött och fisk.
 

Ingredienser:

200 g gravad lax

12 st liten fänkål

1 msk rapsolja

1 msk pressad citron

1 12 dl Kvibille cheddar riven

kärnor från 12 st granatäpple

 

Gör så här:

Hyvla fänkålen tunt med t ex en osthyvel eller mandolin. Vispa ihop olja och citronsaft i en bunke. Vänd ner fänkålen och låt den marinera ca 5 min. Vänd ner osten och fördela röran på laxen. Strö över granatäpplekärnorna.


Kokoskyckling med lime och koriander.

 
4 portioner.
Vietnamesisk kycklinggryta med kokosmjölk, lime och koriander. Snabbt och gott till vardags.
 
3 dl  ris          

2   lime          

1 handfull  koriander         

2 stjälkar  citrongräs          

1 msk  solrosolja          

1 konservburk  kokosmjölk          

2   stora kycklingbröst          

3 msk  thailändsk fisksås (Nam Pla)          

          Servering:        

4 klyftor  lime          

1 handfull  korianderblad         

salladslök

Koka ris enligt instruktioner på förpackningen.  Grovhacka koriander och citrongräs och lägg i en mixer. Riv ner skal från två limefrukter i mixern. Mixa tills du har en slät smet. Värm solrosolja på hög värme i en stor wokpanna. Tillsätt smeten och stek i en till två minuter. Tillsätt kokosmjölk och blanda.  Rör sedan i strimlad kyckling och låt sjuda 10 minuter. Tillsätt fisksås och låt sjuda ytterligare fem minuter. Pressa över juicen från två lime. Precis innan servering, strö över finhackad salladslök och koriander. Servera med ris och limeklyftor.                                           

                            

                                   

                            

                         


Vietnamesiska vårrullar med nouc cham-dippsås.

 
4 portioner.
Färska vårrullar med räkor, koriander och dippsås. Du kan även fylla dem med gravad eller rökt lax istället för räkor.
 
12   rispapper (ca 7,5 cm x 15 cm)          

400 g  skalade räkor          

12 blad  mexikansk koriander          

1   gurka          

1   morot          

2   salladslökar          

1   handfull vietnamesisk koriander          

1   handfull mynta          

1   handfull korianderblad          

   krispsallad          

1   handfull thaibasilika          

          Dippsås:       

3 msk  limejuice         

2 msk  strösocker          

1 dl  vatten,          

2,5 msk  fisksås (helst vietnamesisk)         

1 klyfta  vitlök          

1-2   små röda chilifrukter          

1   handfull korianderblad          

1   handfull mynt

Blanda limejuice, socker och vatten i en liten skål tills sockret är upplöst. Avsluta med fisksås och tillsätt finhackad vitlök och finhackad chili. Smaka av och justera smakerna så att du har en bra balans mellan surt, sött, salt och kryddigt. Låt dippsåsen vila i rumstemperatur tills det är dags att servera. Blanda i finhackad koriander och mynta precis innan servering.              

Finhacka gurka, morot och salladslök. Placera rispapper, ett i taget, i en skål med ljummet vatten tills det är mjukt och böjbart. Fyll rispapperet med korianderblad. Fyll på med tre till fyra räkor och strö över finhackad gurka, morot och salladslök. Avsluta med ett par blad av vietnamesiskt koriander, mynta, koriander, krispsallad och thailändsk basilika.  Servera genast med den vietnamesiska dippsåsen.                                

                              

                         

                               


Halstrad laxsashimi.

 
4 portioner.
 
Halstrad, marinerad lax serveras med tunt skivad rättika och friterad romanesco.
 
200 g  lax (som kan ätas rå)          

0,5   rättika          

1   romanesco, knopparna          

   olja, till fritering          

1 tsk  sesamfrön, rostade          

         Marinad till lax:         

0,5 dl  japansk soja          

1 tsk  gin          

0,5 tsk  ättikssprit          

2 tsk  sesamolja          

2 klyftor  vitlök, finhackade          

2   små grön chili, hackade          

1   brunt päron, rivet          

          Marinad till rättika:        

1,5 tsk  socker          

0,5 tsk  salt          

1 msk  risvinäger          

0,5 dl  vatten

Blanda ihop alla ingredienser till laxmarinaden och lägg ner laxen (hel).  

 Låt ligga minst 30 minuter.          

                           Skala rättikan och hyvla med en potatisskalare och lägg ner i marinad i 10 minuter.              

                           Hetta upp en stekpanna ordentligt och stek laxen snabbt på alla kanter, låt svalna.              

                           Hetta upp olja till 180 grader och fritera romanescoknopparna.              

                           Badda in laxens yttre sidor med sesamfröna. Skär sedan upp laxen i 5 mm bitar.              

                           Servera laxen med rättikan, den friterade romanescon samt såsen (silade marinaden).              

 


Pasta med gruyère och krispig grönkål.

 
Enkel men lyxig pastasås på gruyèreost, grönkål, vitt vin och grädde. Toppa med friterad grönkål och riven gruyère.
 
4 portioner.
 
400 g  farfalle          

 Sås     

1   gul lök          

2 klyftor  vitlök          

1 msk  olivolja          

0,5 dl  vitt vin          

300 g  grönkål          

2,5 dl  grädde          

2 dl  riven grottlagrad gruyèreost          

   salt och svartpeppar         

  Friterad grönkål:         

100 g  grönkål          

1-2 dl  matolja          

 Garnering:  

riven gruyèreost

 

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.              

             Sås Skiva vitlök och vitlök. Skär bort grönsaksbladen från stjälkarna. Fräs allt i olivolja.               

                           Slå på vinet och låt koka in helt. Slå på grädde och koka ihop. Smält i osten precis innan servering och blanda ihop med pastan och smaka av med salt och svartpeppar.              

             Friterad grönkål Hetta upp oljan. Skär bort grönkålsbladen från stjälkarna. Fritera i stekpanna på ca 160 grader tills grönkålen blir krispig. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och servera.              

      


Stifado - Grekiskt långkok.

 
6 portioner

1  benfri lammstek  (ca 1,7 kg)

1 msk  flingsalt

1 tsk  svartpeppar

2 msk  olivolja

800 g  krossade tomater

3 msk konc kalvfond

2  gula lökar  i klyftor

5  skivade vitlöksklyftor

1   strimlad röd chili

2   kanelstänger

3   lagerblad

0,5 msk  spiskummin

0,5 msk malen koriander

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 130°  Salta och peppra lammsteken. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn lammet runt om. Blanda krossade tomater med resten av ingredienserna i en ugnsform och lägg ner steken i såsen. Täck formen med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen i 5–6 tim. När lammet är klart ska det gå att dela med en gaffel.


Torsk med pesto och ungsrostade grönsaker.

 
4 portioner.
 
Ugnsbakad torsk med  ett täcke av zucchini, tomat och paprika. Servera med hemgjord, nötfri pesto.
 
600 g  fin torskfilé          

salt och svartpeppar          

citron          

250 g  cocktailtomater (köp på kvist)          

2   rödlökar          

vitlök          

0,5-1   zucchini          

1   röd paprika          

rucola          

1,5 dl  hackade örter, ex oregano och basilika          

1,5 dl  finriven, löst packad parmesan          

1,5 dl  solroskärnor          

ca 2 dl  olivolja          

salt och peppar

 

Skär zucchini och paprika i munsbitar. Dela tomater och klyfta rödlök och vitlök. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och arbeta in olivolja, salt och peppar. Salta och peppra torsken. Lägg torsken i ugnsformen och täck över med grönsakerna. Sätt in i ugnen på 200 grader i 20 minuter eller tills fisken flikar sig.  Grovhacka vitlök, solroskärnor, oregano och basilika. Riv parmesanost.  Mixa allting till en pesto tillsammans med pressad citron, salt, peppar och riktigt med olivolja. Är det svårt att mixa kan du tillsätta lite mer olivolja. Ta ut torsken ur ugnen och toppa med pesto och rucola.                          

                                   

                                

                                   

              

                          

            

                                     

                       


Bountykaka.

 
Jättegod kaka som bakas i långpanna och är även väldigt lätt att göra.
 
4,5 dl  socker
4 dl  vetemjöl
1,5 tsk  vaniljsocker
3 tsk  bakpulver
4,5 msk  kakao
3 st  ägg
225 gram  smält smör eller margarin
2,25 dl  kokande vatten
225 gram  smör eller margarin
4 dl  florsocker
2 st  ägg
0,75 paket  cocos
1 paket  ljus blockchoklad
1,5 msk  olja
 
 
Vispa ägg och socker, tillsätt torrvarorna därefter smör och vatten.

 Grädda kakan i smord och bröad långpanna.175 grader 15-20 min. Låt kakan svalna.

 Smält smöret till smörkrämem och rör ner resten av ing. Låt svalna.Bred över den kalla kakan.

 Smält blockchoklad med olja och bred på kakan. Ställ kallt.

Servera med vispad grädde eller glass.

 
 

Jitterbuggar.

 
Jitterbugg är inte bara en dans, utan även klassisk mördegskaka med marängfyllning.
50 kakor.
 
Mördeg 
4,5 dl  vetemjöl                

1 dl  socker         

200 g  smör  

1 äggula   

     

Fyllning   

1-2   äggvitor          

1 dl  socker

 

  Arbeta samman mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Lägg in degen i kylen ca 30 minuter. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning.  Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt 0,5 cm tjock rektangel, 16x30 cm.  Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor.  Lägg dem på en skärbräda och ställ kallt en stund. Skär i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, 12-15 minuter.                                          

                                    

                          

                               

                          

                          

                           

                               

       

 

 

GLAD PÅSK TILL ER ALLA.

 
 
 

Snabb pasta med räkor och citron.

 
Denna enkla pasta med räkor är en riktigt smakrik vardagsräddare som du svänger ihop på 20 minuter.
 
4 portioner.
 
400 g  pasta          

400 g  handskalade räkor på burk          

1-2   peperoncino , ( en sorts chilifrukt) ta någon annan om du inte hittar den        

2-3 klyftor  vitlök          

1   stor gul lök          

   persilja          

   koriander          

   olivolja

  1   citron

 

Koka upp pastan efter anvisningar på förpackningen. Strimla lök och vitlök.  Fräs i stekpanna tillsammans med peperoncino i rikligt med olivolja. Hacka koriander och persilja. Ta lite av pastavattnet och häll i stekpannan för att reda såsen. Pressa i citron.  Häll av pastan och låt den gå direkt i stekpannan. Tillsätt räkorna och rivet citronskal. Toppa med persilja och koriander och sväng runt.                               

                                       

                                        

                                    

                                 

                         

                                  


RSS 2.0