Chokladpaj.

 
 

Pajskalet:
2 pkt oreo chokladkex med vit fyllning (ca 310 g)
110 g smör

 


Fyllningen:
1 ask med färska hallon (ca 24 st hallon)
2 dl grädde (36%-40% fetthalt)
200 g mjölkchoklad 
100 g mörk choklad 70%

 


Garnering:
1 dl färska hallon (eller andra bär och frukter)
florsocker

 


Servering:
vispad grädde

 

 


Smält smöret och ställ åt sidan. Mixa chokladkexen fint i en matberedare eller mixer. Tillsätt smöret och mixa tills allting är ordentligt blandat. Tryck ut kexsmulorna i en pajform, ca 24 cm, gärna med avtagbar kant. Tryck den jämnt i hela formen ända upp till kanterna. Ställ formen i frysen medan du förbereder fyllningen, ca 10 min.

 

Finhacka chokladen. Hetta upp grädden, den ska inte börja koka, stäng av värmen. Blanda i chokladen och rör om tills de smälter. Om grädden kallnar så kan du ställa kastrullen på plattan igen och ha lägsta värmen på och röra om tills chokladen smälter helt.

 

 

Lägg hallon jämnt över hela formen, ringla över chokladen jämnt. Ställ i kylen och låt stelna i minst 2 timmar. Om du har den i en pajform med avtagbar kant lossar du pajen försiktigt vid servering så att kanterna inte går sönder. Garnera med färska bär, pudra lite florsocker på och servera med grädde.


Key lime pie i glas.

 
 
 
150 g digestivekex
50 g smör
200 g söt kondenserad mjölk
2 äggulor
1/2 dl färskpressad limejuice
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 liter färska jordgubbar
2 dl vispgrädde
4 limeklyftor
 
 
Smula kexen med kniv i en matberedare.
 
Smält smör och blanda med kexsmulorna.
 
Rör samman kondenserad mjölk, äggulor, limejuice och vaniljsocker.
 
Varva ”limekrämen” med kexsmulor och skivade jordgubbar i vackra glas.
 
Garnera med vispad grädde och en limeklyfta.

Svamp- och lökpaj.

 
 
 
 
Pajdeg:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
1 nypa salt
1–2 msk kallt vatten
 
 
 
Fyllning:
200 g skogschampinjoner
20 cm purjolök
1 gul lök
2 msk olja till stekning
salt och peppar
2 ägg
2 dl mjölk
½ dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
2 dl valfri riven ost
 
 
 
Garnering:
5 cm purjolök
2 dl skivad svamp
½ dl pekannötter
 
 
Ugn 200°.
 

 Pajdeg:
Skär smöret i mindre kuber och nyp ihop med mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten tills det går ihop till en fast deg. Tryck ut i en smord pajform, ca 28 cm i diameter eller 35×11 cm, och nagga botten med en gaffel. Låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
 

 Skiva svamp, purjolök och gul lök tunt och fräs i olja tills det har mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet.
 

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och senap. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen och toppa med riven ost.
 

Grädda pajen i mitten av ugnen tills pajen är fast och osten har fått en fin gyllenbrun färg, ca 35 minuter.
 

 Garnering:
Skiva purjolöken och fräs med svampen i olja. Garnera pajen med det samt grovhackade pekannötter. Servera pajen varm eller kall ihop med sallad.

Pasta med räkor, fänkål och chili .

 
 
 
pasta
1 fänkål, skär i mindre bitar
½ färsk chilifrukt, hacka
400 g skalade räkor
olja att steka i
3 vitlöksklyftor, hacka eller pressa
1 dl vitt vin
1 dl vatten från pastakoket
1 dl persilja
 
 
 
Stek fänkålen i rikligt med olja tills den blir mjuk. Tillsätt chili och vitlök. Lägg det sedan i en större kastrull.
 
Stek räkorna snabbt och flytta över till kastrullen med fänkål, chili och vitlök.
 
Häll vitt vin, kokvattnet från pastan och persiljan i kastrullen, koka ihop någon minut.
 
Blanda ned pastan och toppa med räkorna.
 
 

Löjromspotatis.

 
 
4 st röding- eller öringfiléer, à 150 g styck, med skinnet kvar
flingsalt
 vitpeppar
smör
 
 
Potatis:
800 g mandelpotatis
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
100 g löjrom
1 dl gräslök, hackad
1 dl dill, hackad
flingsalt
 vitpeppar
 
Potatisen: Koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den ånga av och dela i mindre bitar.
 
 
Koka upp crème fraiche, grädde och senap. Vänd ner löjrom, örter och potatis vid servering. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Fisken: Krydda fisken med salt och peppar. Låt smöret bli ljusbrunt i en panna. Lägg i fisken med skinnsidan ner och sänk värmen. Stek på svag värme cirka 8 minuter.
 
 
Vänd och stek klart, 1-2 minuter.

Grillade quesadillas med mozzarella, pesto och bresaola.

 
 

6–8 mjuka tortillabröd
3 påsar mozzarellaost à 120 g
150 g parmesanost
100 g bresaola i tunna skivor
3–4 msk grön pesto (köp färdig på burk om du har bråttom)

 

 

Pesto:

1 kruka basilika
50 g pinjenötter
1 dl riven färsk parmesanost
1–2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl olivolja

 

 

Gör så här:

Lägg alla ingredienser till peston i en skål och mixa till en slät smet med hjälp av en handmixer. Smaka av med lite salt. 

 

Hacka mozzarella grovt och blanda med grovriven parmesanost och några matskedar pesto.

 

Lägg fyra av tortilliabröden på en plåt med bakplåtspapper (kan behövas två plåtar). Fördela ostblandningen och bresaolaskivorna över bröden.

 

Lägg en till skiva ovanpå och tryck till. Pensla ovansidan av bröden med lite olivolja och strö över lite flingsalt.

Grilla mitt i ugnen på 225° cirka 5 minuter på varje sida. Ta ut och låt svalna lite innan bröden skärs i fyra ”tårtbitar”. Servera bröden varma.


Pajskal med kokt potatis.

 
Det här är det bästa pajskalet jag har gjort till matpajer. Degen är smidig och räcker ordentligt upp på kanterna.
 
 
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
150 g kallt smör
150 g kokt potatis
 
Blanda mjöl, salt och smör i bitar, gärna i matberedare. Pressa i potatisen och blanda snabbt till en deg.
 
Tryck ut degen i en rund form och låt stå i kylen i minst 30 minuter.
 
 
 

Lax med tartarsås.

 
 
6 portioner.
 

Glaserad lax:

600 g färsk laxfilé i ett stycke
salt och svartpeppar
1 msk grov senap
2 tsk flytande honung

 

 

Picklad rödlök:

1 stor rödlök
½ dl ättika 12 %
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten

 

 

Tartarsås:

1 schalottenlök
2 små inlagda gurkor
1 msk kapris
1 kruka dill
1 dl god majonnäs
1 dl grekisk yoghurt
1 tsk flytande honung
salt och  svartpeppar

 

 

Picklad rödlök:

Skala löken och skär i tunna skivor.

Koka upp ättika, socker och vatten.

Låt svalna något och slå över lökskivorna.

 

 

Glasera laxen:

Värm ugnen till 200°.

Placera laxsidan med skinnet nedåt i ett ugnsfast fat klätt med bakplåtspapper.

Krydda med salt och peppar.

Rör ihop senap och honung och bred det över laxen.

Tillaga i ugnen i 15–20 minuter beroende på tjocklek.

Laxen är färdig när köttet lätt delar sig i skivor.

 

 

Tartarsås:

Skala och hacka löken fint.

Hacka inlagd gurka, kapris och dill fint.

Spara lite dill till garnering.

Rör ihop allt med majonnäs och yoghurt, smaka av med honung, salt och peppar.

 

 

Lägg upp laxen på ett stort fat.

Låt löken droppa av lite och fördela sedan över fisken.

Garnera med dill och servera med tartarsås till.

 


Mascarponeparfait.

 
 
Gör parfaiten dagen innan för den ska stå i frysen.
 
8 portioner.
 

2 äggulor
1 ½ dl strösocker
250 g mascarpone
2 msk vitt dessertvin, gärna port eller muscat
4 dl vispgrädde

 

 

Espressokaramell:

2 dl vispgrädde
2 dl farinsocker
1 knivsudd fint espresso-pulverkaffe
20 g smör

 

 

 

Vispa upp äggulor och socker till ett ljust och fluffigt skum med elvisp.

 

Rör försiktigt ner mascarpone och dessertvin.

 

Vispa upp grädden i en annan bunke och vänd sedan försiktigt ner mascarponeblandningen där i.

 

Fördela blandningen i en skål med lock.

 

Täck med lock och låt stå i frysen över natt.

 

Värm upp grädde, farin och kaffepulver i en liten kastrull.

 

Värm på medelvärme 5–10 minuter och rör tills det tjocknar något.

 

Ta från värmen och rör ner smöret.

 

Ta ut parfaiten från frysen 20 minuter före servering.

 

Strö några krossade mandelbiskvier över och servera med espressokaramell.

 

 

Till servering:

Amaretti (italienska mandelkakor) eller mandelbiskvier


Fänkåls- och apelsinsallad.

 
 
Passar utmärkt till fisk och kött.
 
 
2 fänkålshuvuden, små
1 rödlök
12 gröna oliver, urkärnade
12 svarta oliver, urkärnade
2 apelsiner
2 msk kapris
 
 
Dressing:
 
3 msk olivolja
1 msk citron, färskpressad
1 msk apelsinsaft, färskpressad
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar
 
 
 
Skölj av och ansa fänkålen, dela den och ta bort den lilla stocken. Skär av den gröna blasten.
 
Skär fänkål och lök tunt och skär oliverna i halvor.
 
Skala apelsinerna och skär med en vass kniv bort den vita hinnan. Skär sedan ut skinnfria filéer ur klyftorna. Spara den saft som rinner ut till dressingen.
 
Blanda samman olivolja, citron- och apelsinsaft, salt och peppar i en salladsskål.
 
Tillsätt fänkål, rödlök, oliver, kapris och apelsinklyftor och blanda noga men försiktigt. Smaka av med salt och peppar.

Bröd i stekpanna.

 
Cirka 8 stycken.
 
 
5 dl vetemjöl
2,5 dl mjölk 
1 tsk salt
2 tsk olivolja
 
 

Ta fram en degbunke och häll i vetemjöl.  Häll i mjölk, salt och olivoljan.

 

 Rör runt med en träsked tills du har en relativt smidig deg. Den kommer vara kladdig men allt är i sin ordning.

 

Med mjölade händer delar du degen till 8 delar. Kavla ut varje del runt och tunt. Ha mjölad kavel och mjölat bakbord så inte degen fastnar.

 

Värm upp en stekpanna i gjutjärn eller teflon. Medelvärme räcker bra. Lägg i bröden och grädda ca 2-3 minuter på varje sida. Brödet ska bli lite fläckigt.

 
 

Rödvinssås.

 
1 dl schalottenlök, hackad
2 dl rotfrukter, hackade
1 msk smör
2 dl vin, rött
1 dl vatten
2 msk balsamicovinäger
3 msk  oxfond
1 msk farinsocker
maizena
salt och peppar
 
 
 
Bryn lök och rotfrukter i smör.
 
Slå i vin, vatten, balsamico, fond och farinsocker, låt det koka försiktigt i 20 minuter.
 
Red av såsen till önskad tjocklek med maizena utrört i lite vatten.
 
Smaka av såsen med fond, salt, peppar vinäger och farinsocker.

Krustader med heta räkor, färskost och avokado.

 
 
150 g räkor
1 lime, rivet skal och saft
1/2 kruka koriander
1/2 msk avokadoolja
flingsalt
nymald svartpeppar
1 avokado
50 g färskost
1/4 tsk paprikapulver
1 krm chiliflagor
12 krustader
 
 
Garnering:
korinader
 
citronklyfta
 
 
Skala räkorna och vänd dem i en skål med riven lime, hackad koriander, olja, salt och nymald peppar.
 
Mosa avokadon, tillsätt färskost och smaka av med paprikapulver, chili, limesaft, salt och peppar.
 
Fördela i små krustader och toppa med de dressade räkorna och mer färsk koriander.

Whiskydrink med björnbär och mynta.

 
 

björnbär
färsk mynta
saft från en halv citron
1-2 matskedar honung
5 cl whisky (eller enligt smak)
ginger beer
is

 

Gör så här:

Blanda björnbär, myntablad, citronsaft och honung i en skål eller shaker. Tillsätt whisky och blanda sedan ner is innan du toppar med ginger beer och färsk mynta.


RSS 2.0