Smördegsbakelser med rabarberkompott och vit choklad.

 
 
 
Frasig botten toppad med rostad vit choklad. Kompotten kan göras i förväg och chokladen rivas i god tid.
 
6 portioner.
 
400 g rabarber
2 msk vatten
1 3/4 dl strösocker
1 rulle smördeg
ägg till pensling
50 g vit choklad  
 
Servering:
grädde eller glass
ev. hackade nötter
 
Kompott: Skölj och dela rabarbern i 2–3-cm bitar. Lägg i en kastrull med vatten, socker och kanelstång. Värm försiktigt, rör om och låt småkoka tills rabarbern är mjuk, ca 10 min. Ta av och låt kallna.

Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut degen med sitt papper på en plåt. Dela den i sex rektanglar. Ritsa en 2 cm bred kant med vass kniv på varje, ritsa degen tätt innanför och pensla kanten med uppvispat ägg.

Baka dem mitt i ugnen ca 78 min tills kanterna fått gyllene färg. Ta ut och låt svalna lite. Tryck ner degen innanför kanterna lätt med en sked.

Ta upp kanelstången och fördela rabarbern utan spadet innanför kanterna på rektanglarna. Strö över grovriven vit choklad och grädda ytterligare 4–5 min, tills chokladen smält och fått färg. Servera ev med vispad grädde eller glass.

 
 

Vispat brynt smör.

 
Enkelt och fantastiskt gott. Passar till fisk, kötträtter matjesill och bröd.
 
 
200 g smör
1½ tsk flingsalt
 
Smält smöret i en kastrull till gyllenbrun färg. Sila bort protei­nerna som lägger sig i botten av kastrullen.

Låt smöret kallna och vispa det sedan med elvisp tills det är fluf­figt. Rör ner flingsalt i smöret.

 

 

 

 

Foliepaket med torskrygg, sparris, potatis, örter och citron.

 
 
Servera gärna med brynt smör.
 
4 portioner.
 
600 g små färskpotatisar
1 röd lök
1 röd chili
8 rädisor
1 knippe grön sparris
100 g smör
1 dl blandade örter tex persilja, gräslök, rosmarin och oregano
1 citron
salt & peppar
600 g torskfile
 
4 ark grillfolie
 
Skölj, borsta och koka potatisen i saltat vatten. Låt den ånga av och dela den ev. i bitar.
 
Skala och skär löken i klyftor. Dela, kärna ur och finstrimla chilin. Skär rädisorna i klyftor.
 
Skär av den nedre delen på sparrisen. Skär sparrisen i bitar och koka den någon minut i saltat vatten.
 
Blanda matfettet med chili, örter, rivet skal och pressad saft av citron. Smaksätt med salt och peppar.Fördela potatis, lök, rädisor och sparris på grillfoliearken. Lägg torsken och örtsmöret på grönsakerna. Vik ihop foliearken till paket.
 
Grilla dem ca 15 minuter på indirekt grillning.
 

Kardemummakaka.

 

100 g smör, smält och svalnat
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
21⁄2 dl filmjölk

Garnering:
ca 2 msk pärlsocker

 

Ugn 180°

 
Sätt ugnen på 180°. Rör ihop smält smör och strösocker i en bunke. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med resten av ingredienserna i bunken. Blanda ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Strö över pärlsocker.

Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Låt den svalna i formen.

 

Tacos med texmexfile, salsa och ostkräm.

 
4 portioner.
 
 
500 g fläskfilé
2 msk olivolja
2 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)
2 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk tomatpuré
1 tsk malen koriander
1 tsk oregano
1 lime, skal och saft
1 msk farinsocker
1 msk soja
salt
nymalen svartpeppar
 

Salsa:
2 avokado, tärnade
2 tomater, tärnade
1 liten rödlök, finhackad
1/2 lime, saften
salt
2 msk olivolja
1 kruka färsk koriander, grovhackad
nymalen svartpeppar
 

Kräm:
1 dl crème fraiche
1 dl riven lagrad ost
Tillbehör:
tacoskal eller tortillas
grönsallad
färsk koriander
 
 
Blanda alla ingredienserna till marinaden. Gnid in filén med blandningen, lägg i dubbla plastpåsar och låt vila i minst fyra timmar, gärna över natten. Vänd då och då.

Värm ugnen till 125 grader. Bryn filén i stekpanna. Efterstek i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader. Linda in i folie och låt vila i 15 minuter, så att köttet får eftersteka lite till men behåller saftigheten.

Värm tacoskalen under tiden, enligt instruktionerna på förpackningen.

Gör avokadosalsan: Blanda avokado, tomater och rödlök. Pressa över saften från limen. Tillsätt salt, olivolja och koriander (spara lite till serveringen). Smaka av med peppar.

Blanda ost med crème fraiche till ostkrämen.

Skiva köttet tunt. Varva ostkräm, salsa, salladsblad och kött i tacoskal eller tortillabröd. Garnera med lite extra koriander och servera genast.

Mexikanska köttbullar i rökig cchili-tomatsås.

 
 
4 portioner.
 
500 g blandfärs
1 liten lök, finhackad eller riven
70 g bacon, finskuren
1/2 dl ströbröd
1 ägg, uppvispat
1 tsk torkad oregano
2 tsk engelsk senap
salt
nymalen svartpeppar
olivolja
färsk koriander
 
 
Sås:
1-2 torkade anchochili (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
olivolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
2 tsk spiskummin
1/2-1 msk chipotlepaste (eller efter smak)
1 burk hela tomater à 400 g
2 1/2 dl oxbuljong
1/2 lime
1/2 tsk kanel
1 nypa socker
salt
svartpeppar
 
 
Blanda köttfärs, lök, bacon, ströbröd, ägg, oregano och senap i en bunke. Se till att smeten blandas riktigt väl.
Häll kokande vatten över anchochilin och låt den stå och dra under tiden du med fuktade händer rullar köttbullarna.
Hetta upp en skvätt olivolja i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Mjukstek lök och vitlök. Tillsätt spiskummin och chipotlepaste och låt fräsa tills det börjar dofta. Häll på tomater, buljong och pressa i limesaft. Mosa tomaterna lätt med en träslev. Mixa anchocilin med vattnet och häll ned alltsammans. Smaksätt med kanel, socker, salt och peppar. Låt puttra på svag värme medan du bryner köttbullarna.
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttbullarna i omgångar så att de precis bara får färg runt om. Lägg ned dem i tomatsåsen (stekskyn får gärna följa med) och låt sjuda under lock i cirka 25-30 minuter. Garnera med färsk koriander eller persilja.
 

Apelsin - och habanerosås.

 
Såsen passar utmärkt till kyckling.
 
4 portioner.
 
1 röd paprika, finhacka
½ habanerochili, finhacka
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl färsk pressad apelsinjuice
1½ msk koncentrerad kycklingfond
 
Lägg paprika, chili, grädde, apelsinjiuce och fond i en kastrull. Koka ihop utan lock i 10 minuter. Mixa till en slät sås.
 

Marockanska lammköttbullar.

 
 
En del av hemligheten ligger i den marockanska kryddan ”raz el hanout”.
 
 
4 portioner.
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
cirka 1 dl färsk mynta
cirka 1 dl persilja
cirka 1 dl färsk koriander
500 g lammfärs
2 äggulor
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk kryddpeppar
1/2 tsk torkad chili eller cayennepeppar
1-2 tsk raz el hanout (finns i mellanösternbutiker, alt. gör egen)
1/2 tsk salt
olivolja
smör
 
 
Skala lök och vitlök och skär i klyftor. Kör i mixer med mynta, persilja och koriander till en grön smet. Häll upp i en bunke tillsammans med lammfärsen. Tillsätt äggulor och alla kryddor (anpassa gärna mängden efter smak) och blanda väl. 
Doppa händerna i kallt vatten och forma ovala köttbullar. Hetta upp olja och lite smör i en stekpanna och stek i omgångar tills de är bruna runt om och precis genomstekta. Det tar ett par minuter.
 
 
Servera med myntayoghurt, salladsblad, tomater och pitabröd.
 
 

Grekiskt långkok.

 
 
En mustig och fantastiskt god gryta som sköter sig själv medan du får tid till annat. Om du har ugnen på 130 grader så tar det väldigt lång tid, prova att ha den på 150 grader. Mot slutet kan du ta bort foliearket och höja till 175 grader om det är mycket vätska kvar.
 
6 portioner
 
      1.5 kg högrev
1 msk flingsalt1 tsk svartpeppar
2 msk olivolja
800 g krossade tomater
3 msk koncentrerad kalvfond
2 gula lökar i klyftor
5 vitlöksklyftor, skivade
röd chili, strimlad
2 kanelstänger
3 lagerblad
0.5 msk spiskummin
0.5 msk mald koriander
 
Servering:
ris eller tacotillbehör
 
 
Sätt ugnen på 130°.
 
Salta och peppra köttet. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn runt om. Blanda krossade tomater med resten av ingredienserna i en ugnsform och lägg ner steken i såsen. Täck formen med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen 5–6 timmar.
När köttet är klart ska det gå att dela med en gaffel.
Servera med ris eller tacotillbehör.

Vit choklad- och citronkräm.

 
Krämen med vit choklad och citron går bra att göra cirka tre dagar i förväg. Förvara den i kylen.
 
4 portioner.
 

200 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 citroner
200 g naturell färskost,
rumstempererad
18 digestivekex

Garnering

hallon och citronmeliss

 

1. Hacka den vita chokladen, smält den i grädden.
2. Finriv skalet på citronerna och tillsätt det.
3. Vispa ner den rumstempererade färskosten i chokladkrämen och låt stelna i kyl.
4. Vid servering, krossa kexen och varva i glas med krämen.
5. Garnera med lite färska hallon och citronmeliss.


Miami surf-n-turfburgare.

 
Ingen vanlig gatuköksburgare – det här är den lyxigaste och godaste varianten som finns. Här är det en hel del att göra, men nästan allt går att göra i förväg.
 
4 portioner.
 
BURGARE:
 
1 texas bbq sås, som du gör själv
600 g köttfärs, gärna högrev
salt & peppar
 
 
LÖKRELISH:
 
0,5 dl chilisås
salt
2 msk tomatpure
3 msk ljus sirap
1 msk vit balsamvinäger
1 dl vatten
1 msk senapsfrön, ljusa eller bruna
malen chilipeppar
3 msk olja
1 gul lök
 
 
POTATISCHIPS:
 
5 dl matolja
7 st potatisar
 
 
SKALDJURSMAJO:
 
2 st salladslök
250 g kräftstjärtar
1 - 2  krm tabasco
2 dl majonnäs
 
 
TEXAS BBQ SÅS:
 
1 tsk soja
1 krm cayennepeppar
2,5 dl senap, gärna osötad
2 msk chilipeppar
0,5 dl vatten
1,5 dl äppelcidervinäger
2 msk smör
0,5 dl muscovadosocker
1 tsk svartpeppar
1 msk liquid smoke
 
 
Texas BBQ-sås:

Blanda senap, strösocker, muscovadosocker, vinäger, vatten, chilipeppar, svartpeppar och cayennepeppar i en liten kastrull.

Koka upp under omrörning och sjud ca 20 minuter. Tillsätt soja, smör och liquid smoke och sjud ca 10 minuter.

Låt såsen kallna. Späd eventuellt med lite kokande vatten om såsen känns för tjock. Ca 5 dl.

 
Skaldjursmajo:

Ansa och skiva salladslöken.

Blanda majonnäs, salladslök och tabasco. Vänd ner kräftstjärtarna.

 
Lökrelish:

Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan utan att den tar färg ca 3 minuter. Tillsätt senapsfrö och tomatpuré och fräs ca 1 minut.

Tillsätt sirap och fräs ca 1 minut. Blanda i chilisås. Blanda i vattnet. Smaka av med vinäger, salt och chilipeppar. Sjud ca 5 minuter. 4–6 portioner.

 
Potatischips:

Tvätta potatisen noga. Skär den i lövtunna skivor, använd gärna mandolin.

Värm oljan i en gryta till 130°. Oljan är färdig för fritering när en bit vitt bröd blir gyllenbrun i oljan på 1 minut.

Fritera potatisskivorna, inte för många åt gången, tills de blir gyllenbruna, ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt torka på dubbelvikt hushållspapper.

 
Burgare:

Grilla biffarna eller stek dem i lite smör 5–8 minuter på varje sida. Salta, peppra och pensla med Texas BBQ-sås.

Låt biffarna vila ca 3 minuter, dela och grilla eller rosta brödhalvorna under tiden. Lägg biffarna mellan brödhalvorna med skaldjursmajo. 4 hamburgare.

 
 
 
 
 
 

Flygande Jacob med mango.

 
Byt ut bananerna mot tärnad mango, som ger frisk 
och god smakbrytning 
i den här kycklingfavoriten.
 
4 portioner.
 
 

500 g kycklingfilé
140 g bacon
1 msk smör
250 g fryst mango
2 dl riven ost

 

Gratängsås
1 msk curry
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1/2 dl chilisås
2 dl matlagningsgrädde

 

Garnering
1 dl jordnötter

 

Ugn 225°

 

Dela filéerna så det blir tunna och smala bitar. Strimla baconet.

Stek kycklingfiléerna i smör. Salta och peppra. Ta upp kycklingen ur pannan och stek baconet.

Gratängsås: Stek curry i smör i en kastrull. Pudra i mjölet och blanda. Späd med vatten, fond, chilisås och grädde. Låt såsen sjuda några minuter. Smaka av den med salt och peppar.

Lägg kycklingfiléerna och hälften av mangobitarna i en gratängform och häll över såsen. Strö över riven ost och gratinera i ca 12 min.

Strö över jordnötter och servera med kokt ris, mangobitar, jordnötter och sallad.

 

Kyckling med curry.

 
4 portioner.
 
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk chiliflakes
1 tsk mortlade kardemummakärnor
2 msk olja
2 gula lökar, klyftade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk färsk riven ingefära
2 msk tomatpure
500 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
honung
salt
125 g broccoli
 stekta kycklingfileer eller grillade kycklinglår
 
SERVERING:
 
3 dl ris
färsk koriander
limeklyftor
 
Koka riset. Fräs alla torra kryddor i olja under omrörning tills de börjar dofta.
Tillsätt lök, vitlök, ingefära och tomatpuré. Stek någon minut till. Häll i krossade tomater och kokosmjölk. Låt småputtra ca 10 min. Smaka av med salt och honung.
Skär broccolin i mindre buketter och dra loss kycklingköttet från benen. Lägg broccoli och kyckling i grytan och koka tills broccolin är något mjuk och kycklingen varm.
Servera med ris, koriander och lime.
 
 
 
 

Jordgubbsmousse.

 
Det går bra med både frysta och färska jordgubbar. Jag har även gjort den med svarta vinbär som blev väldigt gott. Går säkert bra med hallon och åkerbär också, men då blir det lite kärnor i som du kan sila bort.
 
4 - 5 portioner.
 
200 g jordgubbar
½ vaniljstång
½ dl strösocker
1/4 dl vatten
2 äggulor
2 msk honung
1 gelatinblad
2½ dl vispgrädde
 
Blanda jordgubbar, vaniljstång, socker och vatten i en kastrull. Koka på svag värme till en kompott. Ta upp vaniljstången och mixa kompotten slät med mixerstav. Låt kallna.
 
Vispa äggulor och honung till ett krämigt skum i cirka 5 minuter.
 
Lägg gelantinbladet i kallt vatten i 5 minuter.
 
Vispa grädden fluffig och fast. Smält gelantinbladet med lite grädde i en kastrull. Tillsätt lite av äggskummet. Blanda ned gelantinblandningen i äggkrämen. Tillsätt kompotten och vänd sist ned grädden.
 
Fördela moussen i glas och ställ i kylen cirka 2 timmar. Garnera moussen med krossade kakor och färska bär.
 

RSS 2.0