Lingonchutney.

 
God chutney som passar till alla smakrika ostar och även gott till rökta charkprodukter.
 
Ca 4 dl.
 
300 g lingon
1 röd chili tex spansk peppar, kärna ur och finhacka
½ gul lök, finhacka
1 vitlöksklyfta, finhacka
1 msk rapsolja
1½ dl strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk rosmarin, finhackad
1 krm salt
 
Fräs chili, lök och vitlök i olja i en kastrull 2 - 3 minuter. Tillsätt lingon, socker, vinäger, rosmarin och salt. Låt koka utan lock ca 10 minuter, tills chutneyn fått en simmig konsistens. Häll i en varm burk och låt kallna. Förvara den i kylen.
 
 


Kryddig lingonsylt.

 
Snabblagad lingonsylt med rolig och lite annorlunda kryddning.
 
ca 1 liter.
 
500 g lingon
6 dl syltsocker
2 stjärnanis
1 kanelstång
2 krm finkrossad kardemumma
 
Blanda lingon, syltsocker och kryddor i en kastrull. Låt koka utan lock ca 15 minuter. Skumma väl under tiden. Häll sylten i varma burkar och låt kallna. Förvara i kylen.

Italiens vinodlingar.

 
 
 
 
 Då är vår resa tyvärr slut. Italien är ett fantastiskt land med mycket god mat och gott vin. Alla är så trevliga och hjälpsamma trots att de knappt kan engelska. Andra gången vi reser till Italien och vi gör det nog fler gånger.
 
Ciao.
 
 

 

Pad Thai.

 
Stekta nudlar med räkor och tofu är en av Thailands mest berömda rätter. Det är syran från tamarinden som gör detta till en vinnarrätt. Du kan byta ut tofun mot tex kyckling om du vill. Nu är det en del som tänker att, Oj vad mycket ingredienser, men det mesta är kryddor, grönsaker och såser.
 
4 personer.
 
250 g platta eller runda risnudlar
400 g hård eller extra hård tofu, skär i mindre kuber 2x2 cm
2 msk majsolja
2 krm salt
1 dl osaltade jordnötter, om de är salta kan du snabbt spola av dem i vatten
2 msk tamarindpasta
3 msk asiatisk fisksås
2 msk strösocker
2 msk pressad lime
2 morötter, skär i små stavar
200 g vitkål, skär i mindre bitar
2 vitlöksklyftor, finhacka
½ röd chili, tex spansk peppar,strimla
2 salladslökar, strimla
4 msk raps - eller solrosolja
300 g skalade räkor
2 ägg
150 g böngroddar
½ tsk chiliflakes
 
GARNERING:
Färsk koriander och limeklyftor
 
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Stek tofun frasig och gyllenbrun i majsolja, salta. Låt dem rinna av på ett hushållspapper. Mixa jordnötterna i matberedaren till ett grovt mjöl. Blanda tamarindpastan med fisksås, socker och limesaft. Hetta upp rapsoljan i en stor stekpanna eller wok. Tillsätt vitlök, rör om och stek på hög värme i 30 sek. Tillsätt tofu, morötter, vitkål och räkor, stek 1 minut. Ta upp allt och lägg åt sidan. Knäck äggen i stekpannan och stek t i 30 sek innan du rör runt. Vänd ned nudlarna och grönsakerna med de stekta äggen. Tillsätt tamarindpasta, chili, groddar, salladslök och hälften av jordnötterna. Vänd hastigt runt. Lägg på ett fat och strö över chiliflakes, koriander och resten av jordnötterna. Servera med limeklyftor.
 

Magisk kokoscurry och färs.


En köttfärssås som påminner om Flygande Jakob, men uteslut bananer om du vill.
4 portioner.
 
400 g färs ( nöt, vilt, fågel eller veg )
2 tsk färdig röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 msk jordnötssmör, gör att det tjocknar men kan uteslutas
500 g blandade grönsaker i bitar tex pak choy och squash
soja
olja till stekning
ris
salta jordnötter
stekta bananskivor
koriander
 
Fräs färs i olja. rör ned currypastan. Häll på kokosmjölken och koka i några minuter. Tillsätt grönsakerna. Smaka av med jordnötssmör och soja. Toppa med jordnötter, bananer och koriander. Servera med ris.
 
 

Köttfärs tandoori.

 
En indisk variant på köttfärssås som går utmärkt att göra vegetarisk också.
4 portioner.
 
400 g färs (nöt, vilt, bland eller veg )
1 gul lök, hackad
2 tsk tandoorikrydda
1 oxbuljongtärning
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
2 dl gröna små linser
salt
smör till stekning
 
Servering:
Matyoghurt , ris eller pasta
 
Bryn färs och lök i smör. Tillsätt tandoorikrydda, buljong, crème fraiche och vatten. Koka i några minuter. Rör ned linser. Smaka av med salt och ev. mer tandoorikrydda.

Bakad lök på saltbädd.

 
Servera löken  till kött, fisk eller fågel. Passar även som en liten rätt på buffébordet. Grovsaltet gör att lökarna står stadigt samtidigt som de får lite sälta.
 
4 personer.
 
3 lökar, gärna gula och röda, halvera, behöver inte skalas
3 dl grovsalt
2 msk flytande honung
2 msk olivolja
3 timjankvistar
1 tsk flingsalt
 
Ugn 175 grader. Ställ lökhalvorna i en liten ugnssäker form med det grova saltet i botten. Tillaga dem i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, tills löken är nästan mjuk. Ringla över honung och olja på lökarna och lägg på kvistar med timjan. Baka ytterligare 10 - 15 minuter i ugnen. Strö över flingsalt och servera.

Italien.

 
 
 

Goda pizzor och många citronlundar i Italien.

 
 

Rödlöksmarmelad.

 
Ett användbart tillbehör som passar till både grillat kött och smakrika dessert ostar.
 
Cirka 3 dl.
 
3 rödlökar, dela och strimla
1 dl vatten
2 msk pressad citronsaft
1 dl strösocker
 
 
Lägg löken i en liten stekpanna med vatten och citronsaft. Sjud under lock i 10 minuter. Ta pannan från värmen och tillsätt sockret. Blanda försiktigt. Koka sedan utan lock på hög värme tills marmeladen tjocknat, ca 10 minuter. Låt kallna.
 

Äppelpaj med toscasås.

 
Fantastisk konsistens och knaprighet, lagom söt och mycket äpple.
 
8 - 10 personer.
 
BOTTEN:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
 
FYLLNING:
5 äpplen, röda och syrliga, gärna Amorosa, skär i bitar
2 msk smör
2 msk råsocker
1 tsk kardemummakärnor, krossade
1 msk pressad citronsaft
 
TOSCASÅS:
150 g sötmandel, skålla, skala och mal
150 g smör
 1 3/4 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1 ½ msk vispgrädde
 
Ugn 200 grader. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 26 cm i diameter. Ställ kallt i 30 minuter. Börja med fyllningen: Mjukstek äppelbitarna i en kastrull med smör i 3 - 4 minuter. Tillsätt råsocker, kardemumma och citronsaft. Ställ åt sidan. Börja med Tosca såsen: Smält smör i en kastrull. Tillsätt socker, vetemjöl, mandel och grädde. Koka ihop och ställ åt sidan. Fördela äpplena på pajbotten och täck dem sedan med tosca såsen. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 - 25 minuter. Servera med grädde, glass eller vaniljsås.

Vackra vyer från Italien.

 
 

Pizza med chevre & valnötter.

 
En annorlunda och god pizza. Du kan köpa färdig pizzabotten eller göra den själv. Kronärtskockskrämen finns att köpa färdig, men går snabbt att göra själv. Du kan lägga på lufttorkad skinka när du tar ut pizzan för det behövs något salt. Ett annat tips är att byta ut chevrén mot mozzarella eller brie ost och lägga på salami när du tar ut den ur ugnen och skippa honungen.
 
4 pizzor.
 
FYLLNING:
4 dl riven parmesanost
8 skivade färska fikon
300 g Chevré i skivor
80 g valnötter , dela i mindre bitar
2 msk flytande honung
svartpeppar
30 g rucola eller mangold
 
KRONÄRTSKRÄM:
1 hackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk kronärtskocksbottnar, 400 g
½ tsk salt
 
Börja med kronärtskockskrämen: Stek lök och vitlök i olja utan att det får färg. Mixa alla ingredienser till krämen. Lägg pizzabotten på en ugnsplåt och bred ut kronärtskockskrämen och pensla kanterna med olja. Fördela parmesan, fikonskivor, Chevré och valnötterna på pizzan. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i 15 minuter. Ringla över honung på den gräddade pizzan och dra ett varv med svartpeppar kvarnen. Toppa med rucola.

Italien.

 
Nu åker vi till Italien på en underbar resa.
 
 
 
 
 

Päronmarmelad.


En lite syltigare marmelad som passar utmärkt till ostar. Du kan byta ut päron mot äpplen om du vill så blir det lite syrligare.
 
Ca 5 dl.
 
½ kg päron, skala och skär i små bitar
saften av 1 citron
1 msk fint tärnad ingefära
2 msk honung
3 dl syltsocker
 
Lägg päronbitar och citronsaft i en kastrull och låt koka i 15 minuter. Tillsätt ingefära, honung och socker. Rör om och koka i 3 minuter. Häll upp i väl rengjord burk och låt svalna innan du ställer den i kylen.

Indisk tomatchutney.


Ett läckert tillbehör som passar till kyckling, halloumi och fisk. Går snabbt att tillaga.
 
ca 5 dl
 
500 g tomater, gröp ur kärnhuset och hacka i mindre bitar
1 finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
2 finhackade röda chili
1 tsk olja
2 tsk gula senapsfrön
1 kanelstång
1 ½ msk strösocker
3 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
 
Värm olja i en kastrull. Stek lök, vitlök, ingefära och chili mjuka utan att de får färg. Tillsätt senapsfrön och kanelstång. Rör om. Tillsätt sedan tomater, socker, vinäger och koka i 15 minuter tills tomaterna är mjuka och chutneyn tjocknat något. Salta. Låt svalna och häll upp i en väl rengjord burk. I en oöppnad och väl steriliserad burk håller den ett par månader i kylen. 

RSS 2.0