Saffranssås.

 
Passar bra till vit fisk.
 
 
2 apelsiner
2 lime
1 bananschalottenlök
1 msk smör + 75 g rumsvarmt
1 dl vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
½ paket saffran
0,75 dl vispgrädde
salt
 
 
 
Halvera och pressa ut 2 dl saft från apelsinerna och 1/2 dl saft från limen.
 
 
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör.
 
 
Tillsätt citrussaft, vin, vinäger, saffran. Koka ihop tills hälften återstår.
 
 
Tillsätt grädde och salt och koka vidare ca 5 min. 
 
 
Ta kastrullen åt sidan och vispa i 75 g smör i klickar. Sila bort löken och håll såsen varm.

Smördegssnittar med fikon och ädelost.

 
 
1 smördeg
1,5 dl crème fraîche
3 färska fikon
150 g ädelost
peppar
0,5 dl hasselnötter, hackade
2-3 kvist mejram
1 msk honung eller balsamico
 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Lägg ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper och skär valfri storlek på snittarna. (Man kan även skära snittarna när de gräddats färdigt i ugnen, eller köpa färdigskuren smördeg)
 
Dela fikonen i klyftor och hacka hasselnötterna grovt.
 
Bred ut crème fraiche på smördegen och smula över ädelosten, fikonen och nötterna. Krydda med lite peppar.
 
Tillaga i ugnen i 10-15 minuter.
 
Tag ut ur ugnen och låt svalna något. Ringla lite honung eller balsamico över.

Jordärtskockssoppa med kryddiga korvar.

 
300 g jordärtskockor
300 g potatis
1 st gul lök
1 l vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
3 st kryddstarka korvar ex Chorizo
30 g mangoldblad eller persilja
1 tsk olivolja
salt och svartpeppar
 
 

Skala jordärtskockor, potatis och lök. Skär allt i lika stora bitar och lägg i en kastrull. Häll på vatten och smula ner buljongtärningar. Låt sjuda under lock tills allt är mjukt. Mixa soppan slät och häll i grädde. Smaka av med salt.

 

Skär korven i tunna skivor och stek lätt knapriga i torr stekpanna. Servera soppan med korven och toppa med mangoldblad eller persilja, några droppar olja och nymalen svartpeppar.


Vit chokladmousse med blåbär.

 
 
 
 
 
 200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche (15%)
1 dl frysta, tinade blåbär
2 tsk florsocker
 
 
Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad.
 
 
Vispa grädden så den blir ordentligt vispad.
 
 
Ta sedan chokladen och blanda den med creme fraiche. Blanda sedan i detta i den vispade grädden.
 
 
Vispa gärna lite med en elvisp så den blir lite fastare.
 
 
Mosa blåbären med en gaffel och tillsätt sedan florsockret.
 
 
Varva sedan den vita chokladmoussen med blåbärsmoset i ett glas.
 
 
 Toppa med lite hackad vit choklad och några blåbär.
 
 
Plasta in glasen och ställ i kylen i minst 1 timme så det får stelna till lite. 

Kycklinggryta med bacon och gräslök.

 
 
500 g kyckling - eller lårfileer
1 msk smör
140 g bacon
 
 
Sås:
4 dl sky och vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
2 dl lätt creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk  rödvinbärsgele
1 krm curry
1 krm paprikapulver
1 tsk kinesisk soja
 
 
Servering:
ris
sparris
tomater
 

Skär kycklingen i bitar. Bryn dem i smör, salta och peppra. 
 
Strimla och stek baconet för sig.
 
Sås:
Skölj ur pannan med vatten och sila den. Mät upp till 4 dl vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och koka upp.
 
Lägg i kycklingen, koka upp och sjud i 5 minuter.
 
Strö över bacon och gräslök.
 
Servera med ris, sparris och tomater.

Fiskgratäng med västerbottensost och fänkål.

 
 
600 g vit fisk
2 fänkålsstånd, 400 g 
800 g potatis
2 dl creme fraiche
½ påse västerbottensost, riven 
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk maizena
200 g sockerärtor
salt & peppar
 
 
Sätt ugnen på 250°.
 
Ansa och finstrimla fänkålen, spara eventuell fänkålsdill. Lägg fänkålen i en ugnssäker form. Strö över 1/2 tsk salt och häll på 1 dl vatten. Ställ formen i ugnen och tillaga ca 15 min. Rör om några gånger under tiden.
 
 
Skrapa potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
 
 
Skär fisken i bitar. Krydda dem med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda ihop crème fraiche och ost. Smula i buljongtärningen och rör i majsstärkelsen.
 
 
Lägg fisken på fänkålen och bred över ostkrämen. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
 
 
Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Garnera eventuellt gratängen med fänkålsdill och servera med kokt potatis och sockerärter.
 
 

Tiramisu.

  
8 portioner.
 
Gör den gärna dagen innan så smakar den som bäst.
 
 
4 äggulor
burkar mascarpone (à 250 g)
1/2 dl amaretto. rom, marsalavin  eller konjak
äggvitor
1 dl socker
20 savoiardikex
1 1/2 dl kall espresso eller starkt bryggkaffe
kakao att pudra över
färska hallon
 
 


 
Vispa ihop äggulor och mascarpone med amaretto eller konjak till en slät smet.

 
Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast och blank.

 
Vänd ner äggvitevispet i ägg smeten med hjälp av en slickepott.

 
Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i espresso. Lägg dem i en form (ca 25 x 30 cm, för 8 port).

 
Häll äggsmeten över kexen och ställ i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Burrata med granatäpple.

 
 
Krämig burrata, underbart god med syrligt granatäpple och stekt citron.
 
200 g , rumsvarma burrata (2 ostar)
liten citron, halverad
litet granatäpple
3 msk olivolja
1 tsk vit balsamvinäger
flingsalt och svartpeppar
ev nötter eller solroskärnor
 
 
Stek citronen med snittytan nedåt i olja i en stekpanna.
 
Stek på medelhög värme tills det doftar gott och den har fin karamelliserad yta.
 
Lägg burratan på ett fat och skär ett snitt i osten. Pressa över citronsaft och strö på granatäpple.
 
Ringla på olja och vinäger. Smula över flingsalt och dra ett varv med pepparkvarnen.
 
 
 

Fisk i ugn med bacon.

 
 
 

 600 g torskfilé 

 2 dl strimlad purjolök

3 dl kokbar grädde

2-3 msk ketchup

1-2 msk tomatpuré

1-2 tsk hummerfond

2 tsk italiensk salladskrydda

2-3 krm mald koriander

vitpeppar & salt

 

 

Tillbehör:

1 paket knaperstekt bacon

potatis

 

 

 Skär torsken i mindre bitar och lägg dem i en smord form.

 

 Salta och peppra fisken.

 

Strö över större delen av purjolöken och spara resten till garnering. Vispa ihop resterande ingredienser och häll över fisken.

 

 

Ugnsstek fisken i 200 °C tills innertemperaturen är 56-58 °C. 

 

 

 Strö över knaperstekt bacon och strimlad purjolök. Servera tillsammans med kokt potatis och ex gröna ärtor.


Muscovadosås.

 
 
Jättegod sås att servera till glass.
 
 
100 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl grädde
1 tsk flingsalt
 
 
Smält smör och blanda ned muscovadosocker, grädde och flingsalt.
 
 
Koka upp under omrörning och låt småkoka i 3 minuter.

Jordärtskockssås.

 
 
 
Jättegod sås till abborre eller annan vit fisk.
 
 
500 g jordärtskockor
4 schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
3 dl mjölk
salt och vitpeppar
 
 
 
Skala skockorna och skär dem i mindre bitar. Finhacka löken. Fräs skockor och lök i smör på medelvärme i ca 10 minuter.
 
 
Pudra över mjöl och låt allt fräsa ett par minuter. Var noga med att röra under tiden.
 
 
 
 Häll på vin och koka upp ordentligt. Tillsätt grädde och mjölk och låt allt småputtra 30 minuter.
 
 
 
 Mixa såsen med stavmixer och smaka av med salt och vitpeppar.

Vitlökskrutonger.

 
 
 
Skär vitt bröd i små tärningar och vänd runt med olivolja och skivad vitlök.
 
Strö ut på en plåt och rosta frasiga i ugnen på 175° i 8 minuter.

Kyckling i dragonsås.

 
 

700 g kycklingfilé

1/2 tsk salt

1/2 tsk nymalen svartpeppar

25 g smör att steka i

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

2 dl vitt vin

2 dl crème fraiche

3 dl vispgrädde

3 msk torkad dragon

2 msk kycklingfond

2 msk dijonsenap

 

 

Skär kycklingen i kuber, ca 2 x 2 cm. Salta och peppra.

 

Stek kycklingen i smör i en het stekpanna så att den får fin färg.

 

Skala och hacka lök och vitlök och stek sedan med kycklingen på medelvärme i ca 5 minuter.

 

Tillsätt vin, crème fraiche, grädde, dragon, fond och senap. Rör om så att allt blandas väl.

 

Servera med kokt basmatiris.


Fiskgratäng med hummerfond.

 
 
4 bit laxfilé, fryst och tinad
400 g torskfilé
4 dl vispgrädde
200 g färskost (t ex philadelphia)
2 msk koncentrerad hummerfond
2 msk dill, hackad
0,5 msk curry
salt
peppar
250 g körsbärstomater
 
 
Garnering:
räkor
 
Servering:
ris eller pasta
sparris eller broccoli
 
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
 
Skär fisken i 2 x 2 cm stora bitar, och lägg i en ugnsform.
 
Vispa ihop grädde, färskost, fond, dill, curry, salt och peppar i en kastrull. Koka upp lite långsamt och ringla sedan såsen över fiskbitarna.
 
Strö över körsbärstomaterna och ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken är klar och gratängen har fått fin färg.
 
Toppa med räkor och servera med ris, pasta eller potatis samt sparris eller broccoli.
 
 

RSS 2.0