Simon Lahtis potatiskaka.

 
Lättgjord och god potatiskaka som passar till det mesta. Jag tro att man kan tillsätta någon ost om man vill tex parmesan eller västerbottensost.
 
4 portioner.
 
4 potatisar
1 palsternacka
1 morot
1 gul beta
1 vitlök, inte bara en klyfta
salt & peppar
2,5 dl grädde
 
Skala och riv fint alla rotfrukter, potatis och vitlök. Blanda allt med salt och peppar i en ugnsfast form. Häll på grädden och baka av i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter. Täck ev formen med folie om det blir för mycket färg. Konsistensens ska mer vara som en kaka istället för gratäng.

Blodapelsinpaj.

En frisk och fräsch paj . Hittar du inte blodapelsiner går det lika bra med vanliga. Du kan ta genvägen med färdig pajdeg - vill du göra egen, kör ihop den av 180 g vetemjöl, 135 g osaltat smör i tärningar och 3 msk kallt vatten. Tillsätt ev lite florsocker om du vill ha en deg med sötma.

 

10-12 bitar:

1 förpackning färdig pajdeg

4 stora ägg

2 äggulor

175 g strösocker

2 dl crème fraiche, 34 %

2 dl saft av pressad blodapelsin

rivet skal av 2 blodapelsiner

ev lite pressad citronsaft

 

Syltade apelsinskal:

2 apelsiner

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

 

Servering:

florsocker

 

1. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 28 cm diam, och förgrädda pajskalet enligt anvisning på förpackningen.

2. Sätt ugnen på 160°. Vispa ihop äggen med gulorna, tillsätt strösocker, crème fraiche, apelsinsaft och zest. Smaka av - ev behövs lite citronsaft om apelsinerna inte är så syrliga.

3. Häll blandningen i pajskalet och baka mitt i ugnen ca 35 minuter tills pajen nästan har stannat - den ska röra sig lite i mitten när du försiktigt knackar på formen. Låt svalna i rumstemperatur, kyl därefter minst 1 timme.

4. Apelsinskal: Tvätta apelsinen noga. Gör strimlor av det yttersta skalet med zestjärn, eller skala tunt med potatisskalare och strimla fint. Koka upp vatten och socker, koka skalen mjuka ca 5 min. Ta kastrullen från värmen och låt skalen svalna i lagen. Häll av i durkslag, och låt skalen torka på hushållspapper.

5. Servering: Sikta florsocker över pajen, fördela de syltade skalen och servera.

 


Kyckling Normandie.

 

Fina kycklingbröst får puttra i torr cider och sherry, inspirerat av ciderns hemort Normandie. Obs att cidern ska vara torr, den läskedrycksliknande duger inte här.

4 personer:

1 paket bacon, 140 g

4 kycklingbröstfiléer med skinn

1 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

1 msk smör

1/2 gul lök

1 dl torr sherry, gärna oloroso eller amontillado

2 1/2 dl torr äppelcider

1 syrligt rött äpple

1 tsk torkad timjan

2 dl vispgrädde

 

Servering:

pressad potatis

grönsallad

1. Strimla bacon, skiva löken tunt, kärna ur och skiva äpplet.

2. Stek baconbitarna knapriga på medelvärme. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

3. Krydda kycklingfiléerna runtom med salt och svartpeppar. Stek kycklingen gyllenbrun i smöret på medelvärme, 5-6 min per sida. Ta upp kycklingen ur stekpannan.

4. Stek löken i samma panna tills den mjuknat, 5-6 minuter. Tillsätt sherry och koka ihop lite grann. Tillsätt cidern och koka ihop tills hälften återstår. Lägg i äppelskivor, timjan och det stekta baconet och blanda väl, Häll på grädden och lägg i kycklingen, lägg på ett lock.

5. Sjud tills kycklingen är genomstekt ytterligare ca 5 minuter. Servera med tillbehören.

 


Päron, camembert- och prosciuttowraps.

 
Frukt, ost och skinka ger sötma, tugg och sälta i skön förening. Wrapsen kan förberedas men ska ätas nylagade.
 
4 portioner.

2 fasta päron

6 stora eller 12 mindre skivor prosciutto eller annan lufttorkad skinka

125-150 g camembert eller brie

 

 Tvätta, halvera och kärna ur päronen. Skär varje halva i tre klyftor.

 Dela 6 skivor prosciutto på längden (om de är stora). Lägg en päronklyfta på varje skiva och därefter en smal skiva ost. Rulla ihop prosciutton och lägg på bakpappersklädd plåt.

 Baka i 180° ugn 10-15 minuter till skinkan är knaprig och päronet mjukt. Låt svalna något innan servering.

 

Irländsk äppelkaka med smultopping.

 
110 g  smör, plus extra till formen          

150 g  ljust farinsocker          

2   stora ägg          

210 g  vetemjöl, siktat          

1 tsk  bakpulver          

1 nypa  salt          

1 tsk  malen kanel          

300 g  äpplen, skalade och i klyftor          

          Toppning        

50 g  vaniljsocker          

50 g  vetemjöl       

  50 g  smör

 

              Sätt ugnen på 180 grader, ta en ca 20 cm kakform med löstagbar botten.               

Vispa smör och socker i en stor skål tills det blandats. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda tills det är en smet.     Vänd ner mjöl, bakpulver, salt och kanel tills du har en tjock kaksmet.   Rör ner äpple och häll smeten i kakformen. Smeten blir tjock, så använd en slickepott för att sprida ut den.    Med hjälp av en visp, blanda ingredienserna till toppningen tills du har grova smulor. Du kan även göra detta för hand i en skål.  Strö toppningen på smeten.    Baka i ugnen i 40-45 minuter eller tills den är klar (testa med en provsticka, den ska vara torr).   Ta ut ur ugnen och låt svalna. Servera gärna med en klick grädde.           

                           .              

                 

                            

                          

                                       

                                      

                          


Bruschetta med tomat- och olivröra.

 
Bruschetta är en enkel vegetarisk förrätt med hackad tomat.
 
4 små skivor  lantbröd          

8   körsbärstomater, skurna i små, små tärningar          

          Olivröra        

1 dl  svarta urkärnade oliver          

2   sardellfiléer, inlagda i olja          

2 tsk  kapris          

1 liten klyfta  vitlök          

1 tsk  färsk timjan, repad          

2   stjälkar basilika          

ca 4 msk  olivolja          

0,5 msk  citron, färskpressad saft          

1 nypa  smulad peperoncino (chili)          

   salt och svartpeppar          

   olivolja, till pensling          

   basilikablad          

   ev. grovmalen svartpeppar

 Sätt ugnen på 250 grader.  

Hacka oliver, sardeller, kapris, vitlök, timjan och basilika med en mixerstav eller i en matberedare. Tillsätt olivolja (ca 2 msk) droppvis. Rör om och smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.              

Skär körsbärtomaterna i små, små tärningar och salta dem lätt.              

Skiva brödskivorna och pensla dem på båda sidor med olivolja (ca 2 msk), smaksatt med en nypa peperoncino. Lägg dem på en ugnsplåt, täckt med bakplåtspapper, och rosta dem i övre delen av ugnen tills de fått lite färg.   Pensla bröden med ytterligare lite olivolja, fördela tomattärningarna på bröden och lägg sedan på en sked olivröra. Toppa med basilikablad. För den som önskar, strö över lite grovmalen svartpeppar.              


Confiterade kycklingklubbor med majonnäs.


Mycket enkelt att tillaga och godare än vad jag trodde.
 
4 portioner.
 
4 kycklingklubbor
2 vitlöksklyftor, skiva
1 kruka dragon, går bra med torkad
salt & peppar
1 liter rapsolja
 
MAJONNÄS:
2 äggulor
1 msk senap
1 msk dijonsenap
½ msk rödvinsvinäger
2 - 3 dl rapsolja
salt
 
TILLBEHÖR:
stekt sparris
pommes frites, ris, klyftpotatis, pure eller gratäng.
 
Ugn 150 grader. Lägg kycklingklubborna i en ugnssäker form. Salta & peppra. Lägg på vitlöken och dragon. Häll på oljan så att den täcker kycklingen. Tillaga mitt i ugnen cirka 3 timmar tills köttet lossnar. Låt svalna i oljan. Lyft sedan upp kycklingen från oljan och höj värmen i ugnen till 250 grader, grilla i cirka 10 minuter.  Stek sparrisen. Blanda äggulorna till majonnäsen med senap och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning. Kom ihåg att alla ingredienser till majonnäsen ska vara rumsvarma annars kan den spricka. Salta och späd med vatten om den blir för tjock.
 
 

Päronrutor med kolatäcke.

 
Här kan man experimentera lite. Istället för kolasås kan ni testa nougatsås, blir säkert också gott.

24 bitar

150 g smör ½ dl mjölk 3 ägg 3 dl strösocker 4 ½ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 2 päron 

Glasyr300 g färskost, t ex Philadelphia 1 dl florsocker 1 dl kolasås, valfri köpt

Garnering : mandelspån eller riven kokos

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt mjölken.

2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten.

3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i smeten och vänd ihop allt till en jämn smet.

4. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 25 x 35 cm. Häll i smeten.

5. Skala och skär päronen i bitar. Fördela dem på smeten.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den svalna.

7. Glasyr: Vispa ihop färskost, florsocker och kolasås. Bred glasyren över kakan. Dekorera kakan med mandelspån eller kokos. Skär den i rutor.


Kanelkaka.

 
 
Den här kaneldoftande kakan har allt. Saftig botten, knaprig och smörkolaknäckig topp. Passar bra till fikat eller som dessert med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass. Kakan går utmärkt att frysa.
 
20 portioner.
 

Kakan:

125 g smör

2 st ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

7 dl vetemjöl

3 dl yoghurt 3%

Havretopping:

200 g smör

3 dl havregryn

2 dl strösocker

1,5 msk kanel

2 tsk vaniljpulver, valfritt

1 nypa(or) salt

Smält smöret och låt svalna något. Vill du ha extra god smak så bryner du smöret gyllene. Sätt ugnen på 180 grader, lägre om du kör på varmluft. Sjud ihop samtliga ingredienser till havretopping medan du rör ihop kakan. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner yoghurt.

Blanda de torra ingredienserna, sikta ner i smeten och tillsätt smör. Häll i smord eller bakpappersklädd långpanna, ca 25x30 cm. Klicka på havretopping, grädda ca 25 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

 

 


Frasig smördegstarte.

 
Parmaskinka, fikon och brieost är ett utmärkt alternativ att toppa med.
4 portioner.
 

Ingredienser

1 paket kyld smördeg, rektangulär (250 g)

1 paket färsk, späd broccoli eller sparris ca 200 gram

3 msk crème av soltorkade tomater eller pesto (färdigt på burk)

1 ask(ar) cocktailtomater, halverade

100 g ost, riven (välj din favoritsort)

2 msk pinjenötter

1 st ägg, till pensling

Valfritt efter gräddning:

ruccola eller babyspenat, serranoskinka, rökt lax i skivor, kronärtskocka

 

Sätt ugnen på 225°. Koka broccoli (eller sparris) någon minut i saltat vatten, häll av och lägg den på en handdduk för att torka lite.

Rulla ut degen på bakpapper, skär en kant på 3-4 cm, snitta ett mönster med lätt hand på kniven och pensla med ägg. Bred tomatcrème eller pesto över plattan, innanför det äggpenslade mönstret. Lägg på grönsaker, ost och pinjenötter.

Grädda ca 20 minuter, mitt i ugnen, tills degen är genomgräddad och färgen gyllene. Om du vill garnerar du nu med ruccola, skinka, lax eller färska örter.


Grilled cheese.

 
Lyxiga varma mackor med mozzarella, lagrad svecia och ädelost.
 
4 mackor.
8 skivor formbröd
8 msk crème fraiche
200 g mozzarella
100 g lagrad svecia
100 g ädelost
2 tsk chiliflakes
2 silverlökar
2 msk vitvinsvinäger
smör & olja att steka i
 
Börja med att skiva löken tunt och stek den sedan i smör, den ska bli mjuk utan att den tar färg. När den är mjuk, slå på vinäger och låt koka in.
  • Skiva och riv upp all ost i mindre bitar. Lägg fyra bröd i botten, strö över löken och fördela osten jämnt ovanpå. Toppa med lite chiliflakes. På med ett toppbröd och tryck till ordentligt.
  • Stek alla mackorna på medelhög värme i olja och smör i några minuter på varje sida. Lyft ur stekpannan när de fått färg, skär sedan bort kanterna, dela på mitten och njut!
 

Rotsaks- och svampgratäng.

 
En god variant på den vanliga potatisgratängen och den passar till det mesta. Det går bra att göra gratängen i portionsformar eller i en stor form.
 
4 - 5 portioner.
 
300 g morötter, skiva tunt
300 g palsternacka, skiva tunt
300 g rotselleri, skiva tunt
3 dl vispgrädde
1 dl svamp- eller grönsaksbuljong av tärning
1-1/2 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
400 g skogschampinjoner, skiva
2-3 msk smör
1 stor gul lök, skiva tunt
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
2 dl riven smakrik svensk hårdost
 

 Koka rotsakerna  sakta under lock i grädde och buljong tills de börjar mjukna, späd ev. med lite vatten om det ser ut att bli för torrt. Smaka av med salt och peppar. Sila av och spara gräddbuljongen.

 Medan rotsakerna kokar,  stek svampen  i smör tills vätskan kokat in.  Låt löken  steka med mot slutet.

 Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnsfast form väl, varva rotsaker, svamp och timjan i den, häll över gräddbuljongen och strö över riven ost. Grädda 20-30 min tills rotsakerna är mjuka, täck ev. med folie om den får för mycket färg.

 

 

 

 


Ugnsbakad torsk på bädd av morot och spenat.


Torskrygg i ugn med frasigt ströbrödstäcke. Förr tyckte jag inte om torsk, men nu skulle jag kunna äta det flera gånger i veckan. Torsken har en neutral smak så den går att smaksätta med vad som helst.
 
4 portioner.
 
800 g torskrygg eller filé
0,5 liter vatten
0,5 dl salt
250 g frusen bladspenat, låt vätskan rinna av
2 morötter, grovt rivna
2 schalottenlökar, hackade
12 svarta oliver, dela på hälften
pressad saft av ½ citron
olivolja
salt & peppar
1 dl persilja, finhackad
2 tsk torkad timjan
2 msk rostade pinjenötter
1 dl olivolja
 
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Blanda 0,5 dl salt med 0,5 liter vatten, rör om tills saltet löser sig. Lägg torskryggen i saltlagen i 15 minuter. Skölj sedan snabbt av den i kallt vatten och torka av med hushållspapper.
  • Ställ in fisken i ugnen i 4-5 minuter, ta ut och häll av det avrunna vattnet.
  • Riv morötterna och löken grovt och dela oliverna i halvor.
  • Fräs spenat, morötter och lök i en stekpanna med olivolja, i 2-3 minuter. Tillsätt därefter oliverna och ställ åt sidan.
  • Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, rör hela tiden och passa noga så att de inte bränns vid. Hacka nötterna grovt.
  • Häll ströbrödet i en skål, rör i citronskal, persilja, timjan, nötter och olivolja. Salta och peppra.
  • Smörj en ugnsform med rikligt med olivolja. Lägg i spenatblandningen, salta, peppra och droppa citronsaft på fiskens båda sidor och lägg den sedan i formen. Fördela ströbrödsblandningen på fisken och droppa över olivolja.
  • Ställ formen mitt i ugnen, i ca 15-20 minuter. Servera fisken i ugnsformen med några fina citronskivor som dekoration.
   
    
              
 
 
 
 

Kycklingspett med saffran.


Underbart goda med saffran. Passar utmärkt på en buffé.
 
8 buffé portioner.
 
900 g kycklingfiléer, skär i 3 avlånga bitar
1 paket saffran, ½ gram
½ dl hett vatten
pressad saft av 1 citron
1 finhackad vitlöksklyfta
½ dl olivolja
salt
1 tsk chiliflakes
 
Lägg små träspett i blöt ett tag innan du ska använda dem. Rör ut saffran med det heta vattnet. Blanda det med de övriga ingredienserna och vänd runt kycklingen ordentligt. Låt marinera i 30 minuter. Ugn 225 grader. Trä upp kycklingen på spetten. Stek högst upp i ugnen i cirka 10 minuter. Sätt på grilleffekt i slutet. Servera till buffé eller som ensam rätt med tex ris.

Chokladkolapaj.


Lyxig chokladkolapaj som inte bakas i ugnen.
 
PAJSKAL:
200 g chokladkakor tex Maryland Cookies Choklad
75 g smör, smält
 
MÖRK CHOKLADKOLA:
50 g smör, smält
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
2 msk kakao
1 dl mörk sirap
0,5 tsk ättikssprit 12%
 
VIT CHOKLADKOLA:
100 g vit choklad
50 g smör, smält
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
0,5 tsk ättikssprit 12 %
 
GARNERING:
kakao
 
 1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen från värmen och Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°.
4. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
5. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.
 
 
 

RSS 2.0