Indisk wrap med paneer.
Blanda yoghurt, vitlök och mynta. Smaka av med honung och salt. Skiva paneeren. Hetta upp olja i en stekpanna och stek osten runt om så att den får fin färg.
Fyll tortillabröden med kålsallad, paneer, picklad morot, spenat, rödkål och myntayoghurt. Vik ihop till ett litet kompakt paket och stek i torr stekpanna till fin färg runt om. Börja steka med skarven nedåt.
Ugnspannkaka med grönkål och ost.
Pasta med bolognese.
Bearnaisekräm.
½ kruka färsk dragon
eller 2 msk torkad
4 dl crème fraiche
2 msk finhackad schalottenlök
1½ msk rödvinsvinäger
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Kanelkaka i långpanna.
3 ägg
3 dl socker
7 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g smör
3 dl mjölk
Kanel/havretäcke:
150 g smält smör
2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
Börja med att Vispa ägg och socker så det blir riktigt pösigt och vitt.
Häll i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör runt tills det blir en riktigt seg smet.
Smält smöret. Häll i det i smeten, rör runt tills den är slät.
Häll sist i mjölken. Rör runt tills smeten är slät.
Lägg i bakplåtspapper på en långpanna (ca 35X25 cm) och häll i smeten.
Kanel/havretäcke:
Smält smöret. Blanda under tiden socker, havregryn, vaniljsocker och kanel. Häll ned smöret i havregrynsblandningen och rör runt.
Fördela/klicka ut havreblandningen över smeten.
Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.
Pudra med florsocker innan servering och avnjut denna härlighet med vaniljsås, grädde eller glass.
Kycklingwok med broccoli och nudlar.
1 msk jordnötsolja
2 tsk sesamolja
4 kycklingfiléer, strimlade
2 vitlöksklyftor, pressade
300 g färsk broccoli i bitar
2 selleristjälkar, skivade
2 röd paprikor eller morötter, tunt skivade
4 msk ostronsås
2 dl kycklingbuljong
Servering:
risnudlar
färsk koriander och rostade sesamfrön
Hetta upp en wokpanna på medelvärme. Häll i oljorna. Börja med att woka kycklingen i 2 min. Tillsätt vitlök, broccoli, selleri och paprika/morot och woka 2 min till.
Höj värmen, tillsätt ostronsås och buljong. Blanda noga och fräs ytterligare någon minut, tills kycklingen är genomstekt.
Strö över koriander och sesamfrön. Servera tillsammans med kokta risnudlar.
Potatis- och mozzarellagratäng.
1 dl mjölk
3 dl crème fraîche
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
250 g mozzarella
salt & peppar
Blanda potatis, mjölk och crème fraîche och tillsätt vitlök, salt och peppar.
Skiva osten och löken tunt.
Smörj en form och varva alla ingredienser, översta lagret ska vara mozarella.
Grädda i ugnen 30 – 35 minuter.
Fänkålsgravad lax.
Gin & blåbärssill.
Äggtoddy.
Äggkokotter med kallrökt lax.
Oreo cheesecake.
Cheesecake:
2 dl vispgrädde, flytande
150 g Philadelphiaost
4 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev. 1 tsk lakritspulver i cheesecakesmeten
Oreokross:
8st Oreo-kex, krossade (skrapa bort det vita emellan kexen innan kross med tex mortel)
Hallonsås:
150 g hallon, frysta & upptinade
1 tsk florsocker
Gör så här:
Skrapa ur det vita ur kexen och krossa dom med t.ex. hjälp av en mortel. Portionera ner i serveringsglas. (Spara lite till toppdekoration.)
Tina upp hallonen, lägg i en sil och strö florsocker på. Sila ner hallonsås i en skål med hjälp av tryck och drag med en sked tills bara kärnorna är kvar i silen. Ställ svalt.
Vispa samman flytande vispgrädde, Philadelphiaost, florsocker & vaniljsocker. Vispa till ett härligt fluff. (Tillsätt även lakritspulver om önskas.)
Spritsa eller skeda upp cheesecakevispet i glasen. Toppa med hallonsås, mini Oreo’s och Oreokross precis innan servering.
Kyckling med citrontimjan och örtig bulgur.
1 knippe citrontimjan
3 vitlöksklyftor
salt och nymald peppar
olivolja
Örtig bulgur:
2½ dl bulgur
6 morötter
1 knippe mynta
1 knippe slätbladig persilja
saft från 1 citron
½ dl olivolja
salt & peppar
Rensa kycklingen och fyll den med citrontimjan och skalade vitlöksklyftor. Gnid in salt och peppar över hela kycklingen och ringla över olivolja.
Stek kycklingen i nedre delen av ugnen cirka 1 timme och 10 minuter, tills den är gyllene och genomstekt.
Örtig bulgur: Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen. Skala morötterna och skär dem i små, fina tärningar. Finhacka myntan och persiljan. Blanda dem och morotstärningarna med bulgurn. Smaka av med citronsaft, olivolja, salt och peppar.
Stycka upp kycklingen och servera med örtbulgurn till.
Asiatisk sallad med strimlad lövbiff.
2 paprikor (1 röd och 1 grön)
150 g glasnudlar
500 g lövbiff (eller räkor eller kyckling)
ca 1 msk flytande margarin
Dressing:
1 lime, saften
2 tsk sesamolja
2 tsk ljus soja
1 vitlöksklyfta
1 chilifrukt (medelstark)
Gör en dressing på limesaft, sesamolja, sojasås, pressad vitlök och en bit av den finhackade urkärnade chilifrukten.
Hetta upp en torr stekpanna och rosta sesamfröna tills de fått en gyllenbrun yta.
Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Strimla under tiden paprikorna. Sjud glasnudlarna och paprikan i ca 2 minuter, eller tills nudlarna är genomskinliga och mjuka. Häll sedan av vattnet och blanda ner dressingen. Låt vila.
Strimla lövbiffen. Häll flytande margarin i en riktigt varm panna och stek lövbiffen hastigt tills den har fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Blanda ihop hela salladen och strö sist på de nyrostade sesamfröna.