Blåbärscheesecake.
Botten
250 g digestivekex
100 g smör, smält
Fyllning
225 g blåbär, mosade + 1 dl strösocker
5 gelatinblad
2 ägg, delade i vitor och gulor
200 g färskost, t ex Philadelphia
2 dl crème fraiche, 34 procent
2 dl florsocker
Smula sönder kexen och blanda dem med smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en springform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper i botten och på kanten. Ställ formen i frysen i ca 15 min.
Mosa ihop blåbär och 1 dl strösocker med en gaffel.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.
Blanda ihop äggulor, färskost och florsocker till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.
Värm upp crème fraiche snabbt i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt gelatinbladen smälta ner. Låt blandningen svalna något och häll ner den i färskostsmeten under omrörning. Blanda sist ner blåbären.
Häll ut hela fyllningen på kaksmulorna i formen. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i 3–4 tim. Garnera din cheesecake med blåbär.
Marockansk kyckling med rotfrukter.
2 msk naturell yoghurt
1 msk harissa
1 msk olivolja
2 tsk honung
2 tsk salt
Ugnsbakade rotfrukter:
1 kg blandade rotfrukter, gärna gulbetor, palsternackor, rödbetor och sötpotatis
2 msk olivolja
1 tsk stött spiskummin
1 tsk stött koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 handfull dadlar
150 g fetaost
75 g valnötter
Yoghurtdressing:
2 dl naturell yoghurt
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
½ granatäpple
1 handfull färsk mynta
Lägg kycklinglåren i ett djupt fat.
Rör ihop yoghurt, harissa, olja, honung och salt i en skål och fördela sedan över kycklinglåren.
Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp och marinera i minst 2 timmar eller gärna över natten.
Värm ugnen till 220°.
Skala rotfrukterna och skär i grova tärningar.
Lägg på ett stort ugnsfast fat eller på en bakplåt med höga kanter.
Droppa olja över och krydda med spiskummin, koriander, paprika och salt.
Blanda runt och stek i ugnen i 15 minuter.
Ta ut formen eller plåten från ugnen.
Fördela kycklinglåren över rotfrukterna och ställ in i ugnen i ytterligare 25 minuter.
Ta ut fatet från ugnen.
Kärna ur dadlarna och skär i bitar.
Strö dadlar, smulad feta och valnötter över rotfrukterna och kycklingen.
Blanda runt och ställ åter in i ugnen i 10 minuter. Se till att kycklingen är helt färdig och gyllene.
Rör ihop alla ingredienserna till yoghurtdressingen i en liten skål.
Garnera rätten med granatäppelkärnor och mynta och servera med yoghurtdressing till.
Citronkaka i långpanna.
5 dl strösocker
300 g smör
3 dl mjölk
Zest från 2 citroner (gula skalet ska rivas i smeten)
8,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
4,5 tsk bakpulver
300 g färskost
1,5 dl lemoncurd
Värm ugnen till 200°, över och undervärme.
Tiramisu.
Gurksallad med lime och mynta.
1 gurka
1 liten bunt färsk mynta
2 lime
3 msk god olivolja
salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala och kärna ur gurkan. Skiva gurkan i skivor. Finhacka mynta. Riv skalet från en lime och pressa saften av båda. Blanda gurkan med mynta och lime i en skål. Smaksätt med oljan och krydda med salt och peppar.