Laxtacos.


En fräschare och annorlunda variant av tacos med massor av grönsaker, fisk och syrlig lime. Kan ätas med tortillabröd eller tacoskal.
 
4 personer.
 
900 g lax, skär i kuber 2 x 2 cm
2 tsk flingsalt
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
 
Avokadokräm:
4 avokado, mosas
2 vitlöksklyftor, pressas
1 grön chili tex spansk peppar, hackas
½ dl pressad limesaft
salt & peppar
 
Majodressing:
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
salt & peppar
 
Tillbehör:
Tortillabröd
nachochips
mango i bitar
gurka och morot skivade med i tunna skivor med osthyvel
tomater i bitar
sallad
lime i klyftor att pressa på fisken
 
Gnid in laxen med kryddorna och stek snabbt i en stekpanna. Blanda ihop allt till majodressingen och  ställ i kylen ett tag innan servering. Blanda även ihop allt till avokadokrämen och ställ i kylen ett tag. Ät och njut.
 
 
 
 

Mozza crostini.

 
Perfekta små aptitretare till drinken eller som side kick till en sallad. En fin balsamvinäger gör det ännu godare.
8 stycken crostini.
 
8 skivor baguette
1 msk olja
2 persikor, skär i tunna klyftor
125 g  buffelmozzarella, skär i 8 bitar
8 basilikablad
½ msk balsamvinäger
 
Ugn 200 g. Pensla baguetterna med olja på båda sidor. Lägg dem på en plåt och rosta dem mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 5 minuter. Lägg på en bit mozzarella, sen basilikablad och sist persikan. Ringla över balsamvinäger och servera genast.
 
 
 
 
 

Lime- och fetayoghurt.

 
Kall sås som passar till det mesta och den blir bara godare om den blandas ihop minst 1 timme före servering.
 
4 personer
 
150 g fetaost
1 dl turkisk yoghurt
1 lime, rivet skal
1 - 2 tsk honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar
 
Mosa eller mixa samman  fetaost och yoghurt. Blanda i resten av ingredienserna.

Födelsedag.


Idag är det min födelsedag.
Grattis Carina.

Salsa med ananas och chili.

 
Den här salsan är en frisk fläkt och passar fint till det mesta från grillen. Salsan går också att göra på mango eller persikor.
 
4 personer.
 
½ ananas, skär i små kuber
½ liten röd lök, finhacka
½ röd chili tex spansk peppar, finhacka
½ grön chili tex spansk peppar, finhacka
½ lime, skal och saft
1 msk mynta, kan uteslutas
½ msk honung
1 krm salt
½ krm svartpeppar
 
Blanda ihop alltsammans och ställ svalt en stund.

Rökig paprikasås.


När man rostar paprikorna får de en härligt söt och djup smak som gör såsen till en riktig höjdare.
 
4 personer.
 
4 röda paprikor, halvera och kärna ur
1 gul lök, skala och skär i klyftor
3 vitlöksklyftor, grovkrossas
½ dl olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm hickory liquid smoke, finns på flaska
 
Ugn 250 grader.
 
Lägg paprikorna med skalsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med lök och vitlök. Ringla över oljan och rosta mitt i ugnen ca 20 minuter, tills skalet på paprikan blir svart och bubbligt. Låt paprikorna svalna och dra gärna bort skalet. Mixa paprikorna grovt tillsammans med lök, vitlök och olja från plåten med mixerstav. Krydda med salt & peppar och liquid smoke.

Tomat och potatissalsa.


Ernst goda sallad som passar till allt från fisk till kött.
 
4 portiner.
 
1 liter blandade cocktailtomater, delas i kvarts bitar
1 knippe gräslök, hackad
10 - 15 kokta färskpotatisar, skivas
1 msk honung
1 msk tomatpure
1 msk vit balsamicovinäger
0,5 dl olivolja
några blad av tex basilika, machesallad eller något annat som du gillar
salt & peppar
 
Lägg tomaterna i en skål. Tillsätt tomatpure, honung, vinäger och olja. Blanda väl. Lägg i gräslök och tex basilika. Blanda i potatis, salt och peppar. Serveras rumstempererad.

Kycklingkebab med raita.

 
Yoghurtmarinerad lår kycklingfilé som träs på spett och grillas. Serveras i tortillabröd eller med något annat som du gillar.
 
4 - 6 portioner.
 
1 kg kycklinglår filé, skär varje filé i 3 bitar
3 dl rysk yoghurt
15 cm färsk ingefära, skalad och riven
4 klyftor vitlök, pressad
1 msk garam masala, indisk krydda
salt & peppar
 
RAITA:
5 dl rysk yoghurt
10 st. rädisor, fint skivade
2 vår / sommarlökar, fint skivade
1 kruka mynta, finhackad
1 msk garam masala
salt & peppar
 
SERVERING:
wraps
machesallad
mynta koriander
 
Börja med kycklingen. Blanda ihop yoghurt, ingefära, vitlök, garam masala, salt och peppar till en marinad och häll över kycklingen. Låt stå 30 minuter i rumstemperatur. Blanda sedan ihop alla ingredienser till raitan och ställ i kylen tills det är dags för servering. Trä kycklingen på spett, helst metallspett för de leder värmen in i kycklingen. Grilla på hög värme i 10 minuter. Fyll ett bröd med alltihopa.
 
 
 
 
 

Grillad vattenmelon & nektariner.


Grilla frukt är väldigt gott till kött av olika slag istället för en vanlig grönsallad. Fungerar också som dessert med glass eller något annat smaskigt.
 
Nektarinerna halveras och ta bort kärnan, grilla dem som de är ett litet tag. Vattenmelonen penslar du med olja och strör på lite salt & peppar, sen på grillen. Grilla inte melonen för länge för då blir den blöt.
 
 

Saturday night teriyaki chicken.

 
Kyckling i ugn med asiatiska smaker och lika god vardag som fest.
6 portioner.
 
6 kycklingfiléer
 
Marinad:
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
1 lime, skal och saften hälls över nudlarna
5 msk soja
1 msk farinsocker eller muscovadosocker
1 msk solrosolja
1 msk sesamolja
 
Tillbehör:
300 g äggnudlar
6 vårlökar, skivade
5 msk sesamfrön, rostade i torr panna
koriander
1 röd chili, skivad
 
Blanda allt till marinaden och rör om tills sockret löst sig. Lägg i kycklingen och marinera i minst 30 minuter. Slå på ugnen 200 grader och lägg kycklingen med marinad i en ugnsfast form och tillaga i cirka 20 minuter. Efter halva tillagningstiden kan du ösa över marinaden och blanda runt kycklingen. När det är klart blandar du de kokta nudlarna med kycklingen. Blanda i vårlök, chili, koriander och limesaft. Strö över sesamfrön.
 
 
 

Mole poblano sås.

 
En  ganska stark sås som går att använda till lite av varje. Jag har använt den till kyckling tacos och sen har jag gjort en variant på Pullled Pork med denna sås. Jag kryddade Pulled Pork som vanligt men lät det inte stå i kylen i 12 timmar utan direkt in i ugnen och det gick precis lika bra. I slutet av stekning så penslade jag med Mole poblano såsen och det blev en lite annorlunda smak.
8 dl sås.
 
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk smör
1 tsk chiliflakes
½ tsk kanel
½ tsk mald nejlika
½ tsk mald koriander
400 g krossade tomater
3 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 dl salta jordnötter
½ dl russin
2 tsk kinesisk soja
75 g mörk choklad
2 msk sesamfrön, torr rostade
 
Stek lök och vitlök i smör tills de mjuknat. Tillsätt alla torra kryddor. Stek under omrörning i 2 minuter. Tillsätt tomatkross, vatten, buljongtärning, jordnötter, russin och soja. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter. Bryt i chokladen och låt smälta i såsen. Rör om och smaka av med salt. Strö över sesamfrön. Servera tex med kyckling, guacamole och tomatsalsa.

Arraksbollar.

 
Lite nyttigare godis gjort på mixade cashewnötter med smak av apelsin och kokos. Arraksbollarna ligger till vänster på fatet.
8 stora bollar
 
3 dl naturella cashewnötter
0,5 tsk arraks extrakt, går att utesluta och ta någon likör istället
saften av ½ apelsin
0,5 dl kokosflingor
1 msk kakao
 
Mixa nötterna i matberedaren till ett fint mjöl och tillsätt apelsinsaften, kakao och arrak extraktet. Forma smeten till bollar och rulla dem i kokos. Du kan även strö på lite apelsinskal. Låt stå i kylen ett tag innan servering.
 

Moules marinieres med grädde & chili


Går att servera som förrätt eller huvudrätt. Du kan tillaga det med färska eller frysta musslor.
4 personer.
 
1 förpackning frysta musslor a 500 g
2 msk smör
1 liten finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
½ tsk salt
½ finhackad chili eller cayennepeppar
1½ - 2 dl torrt vitt vin
3 - 4 dl vispgrädde
hackad persilja
 
Fräs lök och vitlök i smör i en stor gryta. Lägg i de frysta musslorna och lägg på locket. När de tinat upp och öppnat sig så häller du på vinet och låter det koka upp utan lock. Låt koka i 1 - 2 minuter. Häll på grädden, smaka av med salt och lägg i chilin. Lägg på locket och koka i 3 - 4 minuter. Klipp över persilja vid servering. Plocka bort de musslorna som inte öppnat sig för de är inte så bra äta dem.
 
 

Panzanellasallad.

 
Italiensk brödsallad med tomater, paprika och sardeller. Fräsch och god sommarmat.
4 portioner.
 
4 skivor lantbröd, gärna någon dag gammalt
olivolja
flingsalt
2 kvistar rosmarin, repad
500 g körsbärstomater, gärna olika färger, halveras
25 g sardeller inlagda i olja, hackas
200 g grillad paprika i burk, skär i små bitar
0,75 dl parmesanost, skär i flagor
1 liten rödlök, strimlas
1 klyfta vitlök, finhackas
1 msk kapris
0,5 dl svarta oliver
0,5 dl färsk basilika, strimlas
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
salt & peppar
 
Ugn 225 grader. Skär brödet i tärningar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, men inte för mycket för då blir krutongerna svampiga. Strö på flingsalt och rosmarin kvistarna. Rosta i ugnen tills de blir gyllenbruna och krispiga, rör om då och då. Lägg tomater, paprika, sardeller, rödlök, kapris, oliver och basilika i en stor skål. Tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar. Blanda noga och smaka av. För att krutongerna ska behålla sin krispighet så blandar du i dem strax innan servering. Toppa gärna med basilikablad.
 

Sommar.

 

Knapersega cookies.

 

90 st.
 
250 g smör
1½ dl farinsocker
2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 apelsin
2 ägg
7 dl vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
1½ dl sötmandel, hacka medelstor
 
Ugn 175 grader. Mixa smör, farin, strösocker, salt och vaniljsocker krämigt i matberedare. Mixa i apelsinskalet. Tillsätt ett ägg i taget. Sikta ned vetemjölet tillsammans med bikarbonaten och mixa till en deg. Stjälp upp degen på ett omjölat bakbord och arbeta in mandeln. Rulla bigarråstora kulor och fördela glest på bakpappersklädd plåt. Platta till och grädda i 6 minuter. Ta ut plåten och tryck till kakorna med en spatel och grädda ytterligare 1 - 3 minuter tills de fått fin färg. Låt kallna på plåten innan du lossar dem.
 
 

Fine cheese.

Har ni inte testat dessa kex till ost så är det verkligen dags. Har aldrig ätit så goda kex. Knapriga och smakrika, finns i flera smaker.
 
 

RSS 2.0