Viltgryta.

 
800 g grytbitar av viltkött
2 gula lökar, i större bitar
1 stjälk stjälkselleri, i bitar
4 morötter, i centimetertjocka slantar
1 msk tomatpuré
2 klyfta vitlök
2 dl säsongens svamp
5 dl rött vin
1 lagerblad
5 enbär
5 dl vatten
salt
svartpeppar
rapsolja
 
 
Börja med att bryna köttet i omgångar i olja på hög värme i en gryta tills det fått fin stekyta. Tillsätt lök, selleri och hälften av morötterna och stek tills löken fått färg.
 
 
Tillsätt tomatpuré, hela vitlöksklyftor och hälften av svampen och stek i någon minut. Tillsätt sedan vin, lagerblad och enbär och låt sjuda i ca 15 minuter. Slå på vattnet och fortsätt sjuda under lock i ungefär 1 timme, tills köttet känns klart.
 
 
Lyft ur köttet och sila av såsen. Pressa ut alla safter ur grönsakerna genom silen. Reducera såsen till önskad konsistens.
 
 
Lägg tillbaka köttet och såsen i grytan och tillsätt resten av svampen och morötterna. Låt sjuda tills morötterna mjuknat. Smaka av såsen med salt och peppar.
 
 
Servera grytan med valfri potatis eller ris.
 

Grillad salsiccia med senapspotatissallad och ljummen cheddar dip.

Här ska det vara färsk salcciakorv, men om du inte hittar det så går det bra med vilken kryddig korv som helst, men det var jättegott med den färska korven.
 
4 personer.
 
500 g färsk salcciakorv
 
Sallad:
800 g färsk potatis
1 knippa färsk lök
2 röda paprikor
1 msk dijonsenap
½ dl rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar
3 msk gula senapskorn
50 g ruccola
1 tsk flingsalt
 
Cheddardip:
75 g riven cheddarost, rivs
1 dl torrt vitt vin
2 tsk maizenastärkelse
2 krm salt
½ krm cayennepeppar
 
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och halvera dem. Halvera lökarna och strimla blasten. Halvera paprikorna och picka korven. Grilla lök, paprika och korv. Blanda ut senapen i lite av oljan. Tillsätt sedan resten av oljan, vinäger, honung, salt och peppar. Rör om dressingen. När du grillat löken skär du den i klyftor och paprikan i mindre bitar. Rosta senapsfröna i en het torr stekpanna tills de börjar poppa.  Blanda ihop potatis, grillad lök och paprika. Häll över senapsdressingen. Blanda försiktigt ned den hackade lökblasten och ruccolan.  Till sist vänder du ned senapsfröna och strör över lite flingsalt.
Koka upp vinet i en kastrull och tillsätt osten, rör tills den smält. Rör ut maizenastärkelsen i lite vatten och blanda ned i oströran. Koka upp under omrörning, salt & peppar.
 
 

Grillade mackor med smörstekta kantareller.

 
kantareller
smör
salt
toast
västerbottenost
tallegio ost
persilja
ingredienser till sallad
 
 
 
Stek kantarellerna i rikligt med smör och salta efter eget tycke.
 
 
Hacka kantarellerna och lägg mellan två toastbröd tillsammans med västerbottenost och tallegio. Addera hackad persilja i önskad mängd.
 
 
Stek brödet i rikligt med smör på medelvärme så att det inte bränns vid. Knepet är att få osten att smälta utan att bränna brödet.
 

Skär bort kanter och klyv bröden diagonalt. Servera och hugg in. Du bestämmer själv hur små trekanterna ska bli genom att dela dem till önskvärd storlek. 


Enbärssås.

 
 
Passar utmärkt till vilt kött.
 

8-10 personer

 

Ingredienser:
1-2 msk smör
2 msk finhackad röd lök
14-16 finhackade enbär
14-16 finhackade vitpepparkorn
1 1/2 dl halvsött madeiravin
2  st grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
6 dl cremefraiche (går bra med mellan)
1 msk kinesisk soja

 

 

Tillagning:

Fräs lök, enbär och peppar lätt i smöret utan att det får färg.

Tillsätt vinet och buljongtärningarna och koka ihop till hälften.

Tillsätt grädde och cremefraiche och koka ytterligare 5-10 min. smaka av med soja och en skvätt vin.

Räcker till många,fantastiskt god till finare renkött.


Rödkålslasagne.

 
 
Här kan du byta ut rödkålen mot vitkål eller morötter.
 
 
Ugn 200°
 
 
9 torkade lasagneplattor
150 g fetaost, eller riven ost
 
 
Fyllning:
500 g rödkål, hackad
2 gula lökar, strimlade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
2 msk olivolja
400 g hela tomater, på burk
1 msk torkad oregano
3 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar
 
 
 
Bechamelsås:
75 g smör
1 dl vetemjöl
1 liter mjölk
salt och svartpeppar
1 apelsin, finrivet skal
 
 
 
Stek kål, lök, vitlök och chili i olja tills kålen blivit mjuk, minst 10 min. Tillsätt tomater, oregano och vinäger. Låt sjuda under lock ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
 
Smält smör i en kastrull och rör ner mjölet. Häll i mjölken lite i taget under vispning. Låt såsen sjuda tills den har blivit tjock. Smaka av med salt, peppar och ev apelsinskal.
 
Varva pastaplattor, kålblandningen, bechamel och hälften av osten. Avsluta med bechamel och toppa med resten av osten. Tillaga mitt i ugnen ca 35 min.
 

Ananaskladdkaka.

 
 
 

150 g smör
3 dl strösocker
1/2 krm salt
2 msk vaniljsocker
3 ägg
1 3/4 dl vetemjöl

 

Garnering:
7 ananasringar
florsocker

 

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

 

Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa gärna formen med kokos (eller ströbröd).

 

Lägg ut ananasringarna jämnt på smeten.

 

Grädda kakan längst ner i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den (ananasen kan förlänga gräddningstiden något). Servera gärna med vispgrädde.


Mandelstekt skreitorsk med mandelpotatiskräm och brynt smör.

 
4 schalottenlökar
4 msk olivolja (eller mandelolja)
50 g smör
1 citron
8 mandelpotatisar
2 msk crème fraîche
800 g skreitorsk, 4 skivor ca 3 cm tjocka
1 dl mandelmjöl (eller flisad mandel som hackas)
1 purjolök
1 förp babyspenat
2 msk olivolja (till marinad)
0,5 färsk pepparrot
salt
vitpeppar
 
 
 
Finhacka schalottenlöken och fräs den i 2 msk av olivoljan utan att ta färg, salt och vitpeppra.
 
Bryn 30 g smör.
 
Finriv citronskalet och pressa citronen.
 
Blanda lök, citron och brynt smör och ställ åt sidan.
 
Skala och koka mandelpotatisen. Slå av vatten och pressa potatisen. Tillsätt crème fraiche så den blir lagom krämig. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Vänd torsken försiktigt i mandelmjöl och stek i resterande smör och resterande 2 msk olivolja ca 3-4 minuter på varje sida sakta. Ös den lite med smör, samt salta och vitpeppra.
 
Skölj och finstrimla purjolöken fint samt skölj spenaten.
 
Marinera purjolöken i salt och olivolja, vänd runt så den marineras väl.
 
Vänd sedan ner spenaten.
 
Lägg potatiskräm på en tallrik och sedan torsken.
 
Värm vinägretten och rippla runt. Servera med lite av spenat och purjolökssalladen samt nyriven pepparrot.

Chokladbollar.

 
 

6 dl havregryn
150 g smör, rumsvarmt
2 dl kokos
2 tsk vaniljsocker
1 ½ msk kakao
½ dl starkt kaffe
2 ½ dl florsocker
1–2 msk vatten

 

Garnering
200 g mörk choklad
chokladströssel

 


 Blanda alla ingredienserna i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp så att smeten blir riktigt kladdig.

 

Smält chokladen över vattenbad.

 

 Rulla runda bollar i önskad storlek. Doppa dem i smält choklad och därefter i strössel. Lägg dem på en tallrik i kylen så chokladen stelnar. Förvara bollarna i kylen.


Lingonbellini.

 
 

4 tsk koncentrerad lingondricka
1 tsk pressad limejuice
1 tsk sockerlag
prosecco

 

Gör så här:

Blanda koncentrerad lingondricka, sockerlag och limejuice. Toppa med prosecco.


RSS 2.0