Fänkålssill.

 
 
 
2 förpackningar 5 minuterssill
0,5 msk fänkålsfrön
1 liten fänkål
1 dl olivolja
½ dl pressad citronsaft
2 msk vitvinsvinäger
1 salladslök, strimlad
½ citron i tunna skivor
 
 
Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna tills de börjar dofta.  Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Vänd runt sill och fänkål med olja, citronsaft, vinäger, salladslök och fänkålsfrön.  Låt stå minst 30 min före servering. Garnera med citron.
 

Fudge.

 
 

Ca 50 st

 

2 ½ dl valnötter eller pecannötter
½ dl sötmandel
1 msk smör
1 nypa salt
300 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
1 burk kondenserad mjölk (ca 397 g)
2 tsk vaniljsocker
ca 3 dl marshmallows, skurna i bitar

 

Sätt ugnen på 175 grader.

 

 Grovhacka nötter och mandel. Lägg nötterna på en ugnsplåt och rosta dem i nedre delen av ugnen i ca 10 min. Akta så att de inte bränns.

 

 Blanda smör, salt och de varma nötterna i en skål. Rör om tills smöret har smält.

 

 Smält chokladen över vattenbad och blanda den med den kondenserade mjölken. Rör ner nötter, mandel och vaniljsocker. Låt smeten svalna något och häll sist i marshmallowsen.

 

Bred ut smeten i en form, ca 15 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.

 

 Låt fudgen stelna i ett kylskåp. När den stelnat skärs den i bitar med en vass kniv. Förvara fudgen i en burk med lock i kylskåp.


Pepparkakscheesecake med ädelost.

 
 

Botten:

100 g smör, smält

200 g pepparkakor

 

Fyllning:

3 gelantinblad

300 g ädelost

3 dl creme fraiche

 

Garnering:

färska fikon

råa lingon

nötter

 

Sätt ugnen på 200 grader. Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.

 

Mixa smör och pepparkakor i en matberedare. Tryck ut blandningen i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min. Låt den svalna.

 

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Vispa ädelost och crème fraiche till en luftig smet.

 

Krama vattnet ur gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinet i lite av smeten och blanda ner det i resten av smeten.

 

Bred ut smeten i ett jämnt lager på pepparkaksbottnen. Ställ kakan i kylskåp i minst 2 tim för att stelna. Toppa kakan med fikon, lingon eller valnötter.


Tiramisu med pepparkaka och mörk rom.

 
 
6 -8 portioner.
 
2 dl vispgrädde
1 msk socker + 3/4 dl
4 äggulor
500 g mascarponeost
1 citron
0,75 dl kallt starkt kaffe
4 msk mörk rom
8 skånska pepparkakor
 
Vispa grädden med 1 msk socker till ett fast skum. Vispa äggulor och 3/4 dl socker vitt och krämigt.Tillsätt mascarpone och grädde, lite i taget, och rör om till en fluffig kräm.
 
Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner i krämen.
 
Blanda kaffe och rom i en skål eller bunke. Dela pepparkakorna på längden. Doppa hälften av pepparkakorna i kaffeblandningen. Lyft upp dem och lägg ner en pepparkaka i botten på varje portionsglas.
 
Bred på lite av mascarponeblandningen och upprepa samma sak en gång till. Låt stå i kylen ca 5 timmar, gärna längre.Pudra över kakao och toppa med björnbär före servering.

Citronsill.

 
Citronsås:
 
1 msk dijonsenap
1 dl gräddfil
3 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta, finhacka
1 dl persilja, finhacka
1 msk citronskal
1 tsk brynt schalottenlökfond
salt & peppar
1 förpackning 5 minuters sill
 
 
Låt sillen rinna av ordentligt.
 
Vispa ihop citronsåsen och smaka av med fond, salt och peppar.
 
Blanda såsen med sillbitarna och lägg i en fin burk.
 

Lax- och senapspasta.

 
Utmärkt att laga om du får mycket lax kvar efter julen.
Det går även bra med gravad lax.
 
4 portioner.
 

500 g pasta
300 g rökt lax
1 schalottenlök
1 msk olja
2 dl crème fraiche
2 msk dijonsenap
3 msk dill
 svartpeppar

 

Gör så här


Koka pastan.


 Skär laxen i fina bitar och hacka löken fint.

Fräs lök och lax i olja och tillsätt crème fraiche, senap och till sist dillen.


Smaka av. Det brukar räcka med bara svartpeppar då det brukar vara tillräckligt salt.


 Blanda i pastan och servera.


RSS 2.0