GOTT NYTT ÅR.

 

Lammstek med pistaschtäcke och potatisgratäng.

 
4 portioner.
 

800 g lammstek

 

 

Pistasch- och myntamarinad:  

2 vitlöksklyftor
100 g osaltade pistaschmandlar
1 knippe slätbladig persilja
1 knippe mynta
1 citron, rivet skal
1 dl olivolja
salt & peppar

 

 

Krämig potatisgratäng med rotselleri:

400 g potatis
400 g rotselleri
30 g smör
1 vitlöksklyfta
1 dl vispgrädde
1 krm riven muskotnöt
salt & peppar
100 g riven västerbottensost

 

Sätt ugnen på 200°.

 

Skala potatis och rotselleri och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg skivorna omlott i en smord ugnsfast form. Skär smöret i bitar och strö över formen.

 

Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop grädde med muskotnöt, vitlök, salt och peppar och häll blandningen över formen. Strö över västerbottensost i ett jämnt lager och grädda i ugnen i cirka 35 minuter eller tills rotsakerna är genomkokta. Lägg eventuellt på folie om den får för mycket färg.

 

Skala och hacka vitlöken till marinaden. Hacka pistaschmandlarna. Skölj och hacka persilja och mynta. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.

 

 Gnid in köttet med hälften av marinaden, spara resten. Bryn köttet i stekpanna på alla sidor, tills köttet når 65° i innertemperatur. Låt vila 10 minuter innan du skär upp och serverar tillsammans med resten av marinaden.


Friterad Västerbottensost med hjortronsylt och vaniljglass.

 
 

6 portioner.

 

300 g Västerbottensost
2 msk vetemjöl
1 äggvita
1 dl panko eller ströbröd
3 dl olja, till fritering
3 dl hjortronsylt
250 g vaniljglass
rosmarin, färsk till topping

 

Dela Västerbottensost i mindre bitar. Dubbelpanera dem noggrant genom att först vända osten i vetemjöl och därefter i lätt vispad äggvita. Doppa dem slutligen i ströbröd så att det täcker osten helt.

 

Hetta upp oljan till 180°. Fritera ostbitarna, några åt gången, tills de får en gyllengul färg. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

 

Servera ljumna med varma hjortron och en kula vaniljglass. Toppa med färsk rosmarin.


Drink med smak av äppelpaj.

 
 

1 drink

 

4 cl vodka
2 cl kanelsockerlag
1 cl pressad citron
1 cl vaniljlikör
1 äggvita
3 cl Tropicana Cloudy äppeljuice

 

Kanelsockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker
2 kanelstänger

 

Garnering:
malen kanel
äppelklyfta

 

Koka ingredienserna till sockerlagen i en kastrull tills sockret har löst sig. Låt kallna.

 

Blanda ingredienserna till drinken i en shaker. Skaka tills äggvitan fluffar till sig, ca 30 sekunder. Tillsätt is och skaka ytterligare 20–30 sekunder.

 

Servera i ett glas fyllt med is. Strö över lite kanel och garnerna med en äppelklyfta.


GOD JUL.

 

Julgodis.

 
 
Snabbt och enkelt.
 

Ingredienser:

1 burk kondenserad mjölk
50 g smör
3 matskedar kakao

 

Blanda den kondenserad mjölk, smör och kakao i en kastrull på medelhög värme. Rör om under 10 minuter tills kolan börjar tjockna. 

Häll ut på en smord plåt och låt svalna i 1 - 2 timmar. 

När kolan börjat stelna rullar du den till bollar. Rulla dem i strössel eller kakao.

 


Citron- och ingefärssill.

 
 

Lag:

 
3 cm färsk ingefära, skiva
1 dl ättikssprit 12 %
2 dl socker
3 dl vatten
1 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 citron, skal +  saft
3 tsk riven ingefära
honung
 
 
2 förpackningar 5 minuterssill
1 citron, skivad
1 liten röd lök, skivad
 
 
 

Gör så här:

Börja med lagen. Lägg den skivade ingefäran i en kastrull tillsammans med ättiksprit, socker, vatten, lagerblad och pepparkorn. Koka upp och låt sjuda tills sockret löst sig. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv ned citronskal och pressa i saften. Tillsätt den rivna ingefäran och blanda väl.

 

Häll av spadet från sillen och låt rinna av. Skär sillen i sneda bitar. Varva sill, citronskivor och rödlök i en glasburk. Slå över lagen, förslut och låt stå tills det är dags att äta. Håller cirka en vecka i kylen.


Jalapeno- och honungssill.


 
 
 
2 st färska jalapenos
1 fröpackning inläggningssill
½ msk strösocker
2 krm rivet limeskal
1 msk pressad limesaft
1 msk honung
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
3 droppar grön tabasco
 
 
Dela och kärna ur jalapenon. Dela sillfileérna i mindre bitar. Mixa jalapenon tillsammans med socker. Blanda jalapeno- och sockerblandningen med övriga ingredienser. Vänd ner sillen. Låt stå i kylskåp 1 dygn innan servering.
 

Fudge.


 
 
 
Snabbt och enkelt. Det här receptet kan du variera på olika sätt tex blanda ljus och mörk choklad eller strö på flingsalt, turkisk peppar eller nötter.
 
 
400 g kondenserad mjölk
300 g mjölkchoklad
 
Häll den kondenserade mjölken i en kastrull och bryt i chokladen. Värm och rör om tills chokladen smält. Häll i en form och ställ i kylen över natten. Skär i kuber och ät.
 
 

Sill med parmesan och soltorkad tomater.


 
 
1 förp 5-minuterssill, 420 g
150 g soltorkade tomater
1 dl grovt riven
 parmesanost, ca 50 g
2 dl crème fraiche
salt och peppar
 
 
Låt sillen rinna av ordentligt och dela den i mindre bitar.
 Finhacka tomaterna. Blanda ner tomathacket och den rivna parmesanen i crème fraichen. Vänd ner sillen. Smaka av med salt och peppar, tänk på att både sillen och de soltorkade tomaterna ger sälta.
 Låt stå ett dygn för bästa smak. Håller ca 5 dagar i kylskåp.

Köttbullar med julkryddning.


 
 
Krydda din köttbullar med kanel, ingefära och kryddpeppar.
 
 
500 g blandfärs
2 dl matlagningsgrädde
1 dl ströbröd
1 ägg
1/2 gul lök
½ 
tsk kanel
1 tsk ingefära
1 krm kryddpeppar
salt, peppar
 
 

Blanda grädde, ägg och ströbröd i en bunke och låt svälla 5 minuter.

Finhacka löken och stek den mjuk i lite smör. Blanda ner lök, köttfärs och kryddor i bunken.
Rulla små köttbullar och stek i omgångar på medelvärme i smör.

 
 

Fänkålssill.

 
 
 
2 förpackningar 5 minuterssill
0,5 msk fänkålsfrön
1 liten fänkål
1 dl olivolja
½ dl pressad citronsaft
2 msk vitvinsvinäger
1 salladslök, strimlad
½ citron i tunna skivor
 
 
Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna tills de börjar dofta.  Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Vänd runt sill och fänkål med olja, citronsaft, vinäger, salladslök och fänkålsfrön.  Låt stå minst 30 min före servering. Garnera med citron.
 

Fudge.

 
 

Ca 50 st

 

2 ½ dl valnötter eller pecannötter
½ dl sötmandel
1 msk smör
1 nypa salt
300 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
1 burk kondenserad mjölk (ca 397 g)
2 tsk vaniljsocker
ca 3 dl marshmallows, skurna i bitar

 

Sätt ugnen på 175 grader.

 

 Grovhacka nötter och mandel. Lägg nötterna på en ugnsplåt och rosta dem i nedre delen av ugnen i ca 10 min. Akta så att de inte bränns.

 

 Blanda smör, salt och de varma nötterna i en skål. Rör om tills smöret har smält.

 

 Smält chokladen över vattenbad och blanda den med den kondenserade mjölken. Rör ner nötter, mandel och vaniljsocker. Låt smeten svalna något och häll sist i marshmallowsen.

 

Bred ut smeten i en form, ca 15 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.

 

 Låt fudgen stelna i ett kylskåp. När den stelnat skärs den i bitar med en vass kniv. Förvara fudgen i en burk med lock i kylskåp.


Pepparkakscheesecake med ädelost.

 
 

Botten:

100 g smör, smält

200 g pepparkakor

 

Fyllning:

3 gelantinblad

300 g ädelost

3 dl creme fraiche

 

Garnering:

färska fikon

råa lingon

nötter

 

Sätt ugnen på 200 grader. Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.

 

Mixa smör och pepparkakor i en matberedare. Tryck ut blandningen i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min. Låt den svalna.

 

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Vispa ädelost och crème fraiche till en luftig smet.

 

Krama vattnet ur gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinet i lite av smeten och blanda ner det i resten av smeten.

 

Bred ut smeten i ett jämnt lager på pepparkaksbottnen. Ställ kakan i kylskåp i minst 2 tim för att stelna. Toppa kakan med fikon, lingon eller valnötter.


Tiramisu med pepparkaka och mörk rom.

 
 
6 -8 portioner.
 
2 dl vispgrädde
1 msk socker + 3/4 dl
4 äggulor
500 g mascarponeost
1 citron
0,75 dl kallt starkt kaffe
4 msk mörk rom
8 skånska pepparkakor
 
Vispa grädden med 1 msk socker till ett fast skum. Vispa äggulor och 3/4 dl socker vitt och krämigt.Tillsätt mascarpone och grädde, lite i taget, och rör om till en fluffig kräm.
 
Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner i krämen.
 
Blanda kaffe och rom i en skål eller bunke. Dela pepparkakorna på längden. Doppa hälften av pepparkakorna i kaffeblandningen. Lyft upp dem och lägg ner en pepparkaka i botten på varje portionsglas.
 
Bred på lite av mascarponeblandningen och upprepa samma sak en gång till. Låt stå i kylen ca 5 timmar, gärna längre.Pudra över kakao och toppa med björnbär före servering.

Citronsill.

 
Citronsås:
 
1 msk dijonsenap
1 dl gräddfil
3 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta, finhacka
1 dl persilja, finhacka
1 msk citronskal
1 tsk brynt schalottenlökfond
salt & peppar
1 förpackning 5 minuters sill
 
 
Låt sillen rinna av ordentligt.
 
Vispa ihop citronsåsen och smaka av med fond, salt och peppar.
 
Blanda såsen med sillbitarna och lägg i en fin burk.
 

Lax- och senapspasta.

 
Utmärkt att laga om du får mycket lax kvar efter julen.
Det går även bra med gravad lax.
 
4 portioner.
 

500 g pasta
300 g rökt lax
1 schalottenlök
1 msk olja
2 dl crème fraiche
2 msk dijonsenap
3 msk dill
 svartpeppar

 

Gör så här


Koka pastan.


 Skär laxen i fina bitar och hacka löken fint.

Fräs lök och lax i olja och tillsätt crème fraiche, senap och till sist dillen.


Smaka av. Det brukar räcka med bara svartpeppar då det brukar vara tillräckligt salt.


 Blanda i pastan och servera.


RSS 2.0