Semester.

 

Sommar

 

Räksallad med japansk dressing.

 
God sallad som du kan variera på ditt eget sätt. Testa gärna med lite koriander. Jag tror att man kan prova med kyckling istället för räkor.
 
4 portioner.
 
1 stor avokado, skär i bitar
1 stor mango eller fryst i tärningar
½ gurka, skär i bitar
12 rädisor, halveras
70 g sallad
300 g skalade räkor
2 msk sesamfrön, torr rostade
 
Dressing:
 
2 msk grovt riven färsk ingefära, finhacka
1 röd chili, finhackad
3 msk japansk soja
2 msk flytande honung
1½ tsk ättikssprit 12 %
1 msk olja
 
Blanda alla ingredienser till dressingen. Varva alla grönsaker till salladen på ett fat. Toppa med räkorna. Ringla över dressingen och strö på sesamfrön.
 

Kladdkaka i långpanna.


400 g smör
9 dl strösocker
8 ägg
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
2½ dl kakao
6 dl vetemjöl
 
Garnering:
kakao
 
 Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en stor kastrull. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt strösockret och blanda. Rör ner äggen, ett i taget, samt vaniljsocker, salt och kakao. Blanda sist i vetemjölet och rör om till en slät smet.

 Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.

 Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min, beroende på hur kladdig du vill ha den.

 Låt kakan kallna i formen. Pudra över kakao. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.


Chipotlerubbad lax och het vattenmelonsallad med mynta.


4 portioner.
 
Grillad lax är fantastiskt gott och tillagas snabbt. I det här receptet kryddas laxen med en rub som ger fisken fantastisk smak av chipotle och citrus. Som tillbehör serveras en het vattenmelonsallad toppad med fetaost. Enklare kan det inte bli.
 
Lax
 
1 påse Santa Maria BBQ Rub chipotle & citrus
 
Santa Maria american BBQ sauce roasted garlic
 
 
Vattenmelonsallad:
 
1 kg vattenmelon, skär i tärningar
200 g fetaost, smula
chiliflakes
svartpeppar
1 msk pressad limejuice
2 msk olivolja
mynta efter behag
 
Blanda ihop allt till vattenmelonsalladen på ett fat.
 
Rubba ( gnid in ) laxen på köttsidan. Grilla laxen eller gör den i ugnen. Servera med BBQ såsen.
 
 
 
 
 
 

Citronpress.

Nu har jag köpt en citronpress och den är helt suverän. Det går att pressa både lime och citron, inte en droppe saft blir kvar i skalet. Med andra ord , en bra investering.

Limekräm.

 
En kall limekräm som passar till det mesta, gärna stark mat.
 
3 dl turkisk yoghurt
1 lime, skal och saft
2 tsk honung
salt & peppar
 
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå i kylen ett tag innan servering.
 

Mangosalsa med koriander.

 
Du kan utesluta koriander om du inte gillar det. Jag brukar ha koriander på sidan om så kan var och en strö på den själv. Numera köper jag alltid fryst tärnad mango och den är hur bra som helst.
 
1 mogen mango eller fryst tärnad mango
½ liten rödlök, hacka
1 lime, skal och saft
1 kruka koriander
½ dl oliolja, minska eller uteslut
½ msk honung
1/4 tsk chipotle chilipeppar
½ tsk salt
svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser och ät.
 

Marinad.

 
En god marinad till kyckling, men passar nog till andra sorters kött. Marinaden blir som en pasta som du gnider in på köttet.
 
1 liten röd paprika, hacka i bitar
2 röda chili, tex spansk peppar, hacka
1 stor vitlöksklyfta, hacka
1 bit ingefära, cirka 3 cm, skala och hacka
2 msk rödvinsvinäger
1 msk rapsolja
1 msk farinsocker
1 tsk malda kryddnejlikor, jag tog malda nejlikor
1 tsk mald kryddpeppar
1 tsk paprikapulver
salt
 
Mixa alla ingredienser och sjud sedan på svag värme i 10 minuter. Låt svalna och marinera sedan köttet i 2 timmar.
 

RSS 2.0