Varm getost med färska fikon.

 
Ett gammalt recept som jag gjorde ofta för ett antal år sedan. Det passar både som förrätt och dessert. Godare än det ser ut på bilden. Om du inte får tag på färska fikon så går det bra med konserverade.
 
4 portioner.
 
4 tjocka skivor getost
4 skivor franska
4 färska fikon
1 kvist rosmarin
1 dl rödvin
2 msk balsamvinäger
 
Ugn 200 grader. Rosta brödskivorna på ena sidan i lite olivolja i en stekpanna. Lägg brödskivorna på en plåt och placera en bit getost på varje skiva. Sätt in i ugnen i 5 minuter. Börja med såsen: Smält sockret i en stekpanna. Dela fikonen på hälften och lägg ned dem i det smälta sockret. Häll på balsamvinäger, hälften av rödvinet och rosmarinen. Vänd fikonen i såsen, häll på resten av vinet och låt det hela småputtra några minuter. Lägg upp fikonen på den varma getosten och singla till sist på lite av såsen.

Kaffe & romparfait med kokos.

 
Servera i glas eller en kaffekopp med fat.
 
4 - 6 portioner.
 
2 äggulor
½ dl ljust muscovadosocker
3 msk kallt espressokaffe
1 msk mörk rom
2 dl vispgrädde
 
Vispa äggulor och socker luftigt. Blanda med kaffe och rom. Vispa grädden separat och blanda ned med äggvispet. Häll upp smeten i glas eller kaffekoppar. Täck med plastfolie och ställ dem i frysen i 2 timmar. Ta fram dem en stund innan servering. Toppa med tex grädde, flagad kokos eller riven choklad.
 

Saffranskladdkaka.

 
 
Saftig och god kladdkaka som passar fint kring juletider.
 
 
2½ dl strösocker
1 riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran
 
Ugn 200 grader, varmluft 180 grader.
 
Smöra och bröa en rund springform.
Smält smör och choklad i en kastrull. Blanda ned saffran, stöt det i mortel med lite strösocker först. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive mandelmassan och rör ned i det smälta smöret/chokladen. Tillsätt äggen ett i sänder, blanda allt till en slät smet.
Grädda i 30 - 35 minuter. Jag gräddade den bara 20 minuter, så kolla efter 15 minuter så den inte blir torr.
Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Servera med vispad grädde och sikta florsocker över kakan.
 

Dumlechips med jordnötter.


Det söta möter det salta på ett perfekt sätt. Det tar cirka 10 minuter att göra.
 
10 st Dumlekolor
1/2 dl salta Jordnötter
 
Börja med att sätta ugnen på 150°C.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Tag av pappret från dumlekolorna och lägg kolorna på plåten.
Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter, tills de blivit helt platta.
Hacka under tiden jordnötterna fint.
Tag ut plåten ur ugnen och rör runt i kolorna med baksidan av en sked, så att chokladen och kolan blandas bra.
Strö över hackade jordnötter och låt stelna helt.

Chapati bröd.

 
Det går snabbt att baka tunna bröd. Chapati är ett indiskt bröd dom passar till middagen, på utflykten eller till mellanmålet.
 
8 - 10 stycken
 
2 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
5–6 dl vetemjöl
 
Garnering
25 g smör, smält
1 vitlöksklyfta, pressad
färsk persilja, klippt
 
 Blanda vatten och salt i en bunke. Tillsätt vetemjölet och blanda ihop allt till en smidig deg.

 Dela degen i 8–10 bitar. Kavla ut dem till rundlar, 4–5 mm i diameter, på ett mjölat bakbord.

Värm upp en gjutjärnsstekpanna på högsta värme. Stek bröden i pannan, 1–2 min på varje sida. Sänk värmen under gräddningen och reglera den så att bröden inte bränns. Lägg bröden i en hög och låt dem svalna under en bakduk, då håller de sig mjuka.

Blanda ihop smör, vitlök och persilja. Pensla bröden med blandningen och servera dem direkt.

 

 


Chokladbollar med center.


28 - 30 stycken
 
200 gram smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2  1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
25 - 28 stycken center / plopp
 
Garnering:
kokosflingor
 
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen vispa till en slät smet och ställ kallt i  1 timme. Rulla sedan chokladbollar och tryck ut en grop i mitten för ploppen och rulla ihop till bollar. Rulla dem sedan i kokosflingor och ställ svalt till servering.
 

 

 
 

 


Chokladbräck.

 
Enkelt godis.
 
Det här behöver du till en plåt:
 100 gram mörk choklad
 
Topping ( kan t.ex vara)
krossad turkiskpeppar
krossad polkagris
hackad vit choklad
 kokos
hackade nötter & tranbär
 
Gör så här:
Smält chokladen och bred ut i ett tunt lager över en bakplåtsklädd plåt.
Strö över valfri topping och ställ svalt tills den har stelnat.
Bryt loss lagom stora bitar, och servera på vackert fat.
 
 

 

 


Semmel kladdkaka.


Med smak av semla.
 
150 g smör, smält
100 g mandelmassa, riven
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
1 krm salt
2 ägg
 
Blanda socker, mjöl, kardemumma och salt. Knäck i äggen och blanda ner mandelmassa och smält smör. Häll smeten i en smord och bröad springform. Grädda ca 20 minuter i 200 grader. Servera med grädde. Servera med vispad grädde.

Kanelbullekladdkaka.

 
Kladdig, kanelsmakande och absolut jättegod!! 
 
150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
½ krm salt
2 ½ dl vetemjöl
2 ägg
pärlsocker att strö på
 
Smält smöret i en kastrull och rör i övriga ingredienser. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd form med löstagbar kant. Strö på pärlsocker. Grädda i ca 200 grader i ca 15-20 minuter (känn efter med provsticka).
 

Spenat - och ricotta tartelette.

 
En paj som går att göra på nolltid. Variera fyllningen med det du har hemma – det går fint att blanda i lite vad som helst av olika sorters grönsaker och du kan även ta tex lufttorkad skinka. Passar bra som förrätt men även på ett italienskt buffebord.
 
4 portioner.
 
1 rulle färdig smördeg
250 g bladspenat, tinad
3 ägg
250 g ricotta
1 citron, rivet skal
1 msk torkad basilika
salt & peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegen lätt, så att den passar till att klä en rektangulär ugnsform, ca 35 x 25 cm. Pricka den i bottnen och förgrädda i ca 10 minuter. Pressa vätskan ur den tinade bladspenaten och blanda den i en bunke med ägg, ricotta, citronskal, basilika, salt och peppar. Bre ut krämen i pajskalet. Skär körsbärstomaterna i halvor och fördela över pajen. Grädda i ytterligare ca 20 minuter tills pajen stelnat och fått fin färg. Servera med en krispig grönsallad.                                                          
 
 
          

 

 

 

250 g  körsbärstomater


Knäckig kladdkaka.

Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap
 
Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt på ugnen på 175. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen. Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten.Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Servera vispad grädde eller vaniljglass till.

 


Spansk räk piripiri.

 
Heta räkor som är perfekt som tapas eller tilltugg. När vi var i Spanien gjorde vi det ofta, för det är så gott. Den här rätten är inget att äta om du ska ut på krogen eller liknande för det är mycket vitlök i den.
 
4 portioner.
 
2 nävar räkor, skalas
2 chilifrukter, finhacka
6 klyftor vitlök
1 dl olivolja
½ dl vitt vin
1 knippe persilja, hackas
salt
 
                 Låt vitlök och chili fräsa i olivolja så det tar lite färg. Vänd ner räkor, glasera med lite vitt vin och avsluta med persilja. Salta vid behov.  Servera med ett glas vitt vin och ett gott bröd. Doppa gärna brödet i spadet som blir vid tillagningen.                                    
 
 
 
 

 

 


Hjortronmousse i glas.


Den här desserten kan du göra med vilka bär som helst.
 
6 portioner.
 
2 dl vispgrädde

2 dl tjock yoghurt

200 g naturell färskost

2 dl hjortronsylt

8 st små kakor eller biscotti

   1 dl fina, hela hjortron till garnityr

 

Vispa grädde, yoghurt och färskost halvhårt. Rör ner 1 dl hjortronsylt.

                    Varva mousse, resterande sylt och krossade kakor i vackra glas. Garnera med hjortron.


Asiatisk räksallad med mango och koriander.


Enkelt och gott.
 
4 portioner.
 
300 g skaldade räkor
1½  mango. tärna
2 avokado, tärna
½ röd lök, strimlad
1 lime
1 röd chilifrukt, finhacka
½ kruka koriander
1 msk olja
salt
 
Blanda mango, avokado och räkor i en skål. Pressa lime, tillsätt chili, koriander och olja. Rör runt och smaka av med salt. Blanda ned dressingen i räkröran.
 
 
 
               
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
             

           

 

 

               

 


Fudgecake med havrecrunh och mjölkchoklad.

 
Väldigt gott med havre crunch och stora bitar mjölkchoklad. Bakas i en springform.
 
Fudgesmet:
 
150 g smör
4,5 dl socker
3 ägg
2,25dl vetemjöl
6 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
 
Smält smöret och låt det svalna.
Tillsätt övrigt.
Rör bara precis tills allt blandats.
Häll smeten i formen.
 
Havrecrunch:
 
75 g smör
0,5 dl socker
2 msk kakao
1,5 dl havregryn
 
Smält smöret.
Blanda i övrigt.
Klicka ut havresmeten i formen.
Grovhacka 100 g mjölkchoklad och föredela i formen.
Grädda kakan ca 25-30 minuter i 175 grader.
 
 
 
 
 
 

Snickers snitt.

 
175 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl muskovadosocker
3 msk sirap
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl ljusa chokladknappar (eller hackad choklad)
1 dl grovt hackade jordnötter
ca 10 mjuka Verters original hackade i bitar.
 
GÖR SÅ HÄR:
Vispa smör och sockersorterna krämigt.
Tillsätt sirap och sedan mjöl och bakpulver.
Lägg sist i choklad, kola och nötter.
Dela degen i 2 delar och rulla i längder.
Platta något med en gaffel och grädda ca 25 minuter i 175 grader.
Skär i sneda snittar.

RSS 2.0