Saffranskaka med pepparkakskola.

 
75 gram smör
1 pkt saffran
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
 
 
Fyllning:
1½ dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
nypa salt
 
 

Sätt ugnen på 175 grader.

 

Smält smöret, häll i saffranet i smöret och rör om ordentligt. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör i vetemjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt det avsvalnade smöret och mjölken.

 

 

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

 

 

Kolasås:

Blanda i allt utom pepparkakskryddan i en kastrull. Mot slutet av koktiden häller du i pepparkakskryddan. Koka tills du får en seg kolasås, tänk på att den blir segare när den svalnar.  Jag kokade i ca 20 minuter tills jag hade 107 grader på kolasåsen. Låt den sedan svalna lite. Dela sedan kakan i två.

 

Häll sedan försiktigt kolasåsen på kakan.

 

 

Lägg sedan på locket och pudra med florsocker.


Moccatryffel.

 
 
250 g kakao
2 tsk snabbkaffe
1 äggula
3 dl vispgrädde
0,5 msk rom
3 dl florsocker
vaniljsocker
 
 
florsocker att rulla dom i.
 
 
Blanda alla ingredienser och forma små bollar som rullas i florsocker.

Fläskkarrespett med rabarbersalsa.

 
4 portioner.
 
Tänk på att köttet ska marineras dagen innan.
 
 
500 g urbenad fläskkarre, skär i mindre bitar
salt & peppar
 
 
Marinad:
2 vitlöksklyftor, riv
6 nejlikor, mals
1 kanelstång, mals
1 dl koncentrerad ananasjuice
3 msk tomatpure
3 msk vitvinsvinäger
1 msk mald spiskummin
3 tsk chipotlepasta
 
 
Salsa:
200 g rabarber, strimla
1 stor röd lök, finhacka
1 stor vitlöksklyfta, finhacka
1 grön chili tex spansk peppar, finhacka
2 msk olivolja
1 dl koncentrerad annanasjuice
2 msk pressad lime
1 msk socker
1 - 2 tsk chipotlepasta eller 1 torkad chipotlechili
salt & peppar
 
 
Tillbehör:
2 salladlökar, finhacka
1 kruka korinader, hacka
ev tortillabröd
 
 
Blanda marinaden och lägg i köttet och låt stå i kylen i 8 timmar eller längre.
 
 
Fräs rabarber, lök, citlök och chili i en kastrull tills löken blivit mjuk. Tillsätt ananasjuice, lime, socker, chipotlepasta, salt och peppar. Låt sjuda på svag värme under lock tills allt har kokat ihop, cirka 15 minuter. Rör om då och då.
 
 
Trä upp köttet på blötlagda grillspett. Grilla eller stek dem. 
 
 
Servera med salsan och tillbehör.
 
 
 
 
 
 

Smördegstarte med potatis, tryffelkräm och salvia.

 
 
4 portioner.
 
Passar till grillat kött, kyckling och fisk.
 
 
 
300 g färskpotatis, skölj och hyvla tunt
1 rulle färsk smördeg
100 g lagrad ost tex cheddar, finriv
1 kruka salvia, strimla hälften
150 g färskost med tryffelsmak
1 msk + 2 msk olivolja
flingsalt & peppar
 
 
Ägg till pensling
 
 
Ugn 200°
 
 
Smördegen ska vara i rumstemperatur en stund innan du börjar tillagningen.
 
 
Rulla ut smördegen på en plåt och picka den med en gaffel förutom kanten. Bred på färskosten.
 
 
Blanda potatisen med 1 msk olja, strimlade salvian, salt och peppar. Lägg ut den i ett tunt lager över botten. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
 
 
Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
 
 
Stek de resterande salviabladen frasiga i 2 msk olja och låt rinna av. Lägg dem sedan på tarten när den är klar.
 
 
 

Mördegsformar.

Formarna fyller du med vipsad grädde och bär tex hjortron.
Det blir cirka 15 - 20 formar beroeende på hur mycket du trucker ut degen i formen.
Det går också att pensla formarna med choklad.
 
 
 
0,5 dl florsocker
0,5 dl maizena
100 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 msk sirap 
 
 
 
1 dl vispgrädde till fyllningen
mörk choklad att pensla formarna med 
bär till dekoration 
 
 
 
Blanda alla ingredienserna till mördegsformarna och arbeta snabbt ihop dem till en smidig deg.
 
 
Pensla mormorsformarna med smält smör och mjöla sedan dem, var noga så när du gör detta, annars blir det jobbigt att få ut mördegen ur formarna.
 
 
 
Tryck ut mördegen i formarna i ett jämt lager och grädda sedan i ugnen 175 grader i ca 10 minuter, mördegen ska bli gyllenbrun.
 
 
Ta ut formarna ur ugnen, låt stå i 1-2 minuter och knacka sedan försiktigt ut mördegsformarna ur mormorsformarna. Låt svalna helt på galler.
 
 
Smält lite mörk choklad och pensla insidan av mördegsformarna, vispa grädden ganska styvt. När chokladen har stelnat i formarna så spritsar du i en lagom stor gräddblomma i formarna och toppar med bär.

Gin drink.

 
 
 
4 drinkar.
 
 
5 cl gin
3 cl citronsaft 
2 dl hallon
2 dl sockerlag
1 äggvita
 
 
 
Mixa hallon och sockerlag till en slät puré. Sila av i flaska.
 
 
Torrskaka alla ingredienser (2 cl av hallonsockerlagen) fluffigt i en shaker.
 
 
Skaka sedan kallt med en stor isbit och häll upp i ett frostat glas på fot.

Kex- och koladessert i glas.

 
 
4 portioner.
 
 
 
8 digestivekex
25 g smält smör
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl karamelliserad mjölk/ dulce de leche
skivade jordgubbar
hackad daim
 
 
 
Mixa digestivekexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i bottnen på 4 glas (för 4 port). Ställ i kylen minst 30 minuter.
 
 
Vispa grädden.
 
 
Fördela karamelliserad mjölk och den vispade grädden över. Toppa med skivade jordgubbar och hackad Daim.
 
 

Varm brietoast med balsamvinäger.

 
 
4 portioner.
 
 
4 skivor vitt bröd
 
4 skivor brieost 
 
 
 
Sås:
 
1½dl  balsamvinäger 
 
2msk   honung
 
 
 

Börja med såsen. Blanda vinäger och honung i en kastrull, koka ner tills cirka ¾ dl återstår. Ställ åt sidan.

 

Sätt ugnen på 230 grader. Lägg en bit brieost på varje brödskiva, ringla över lite olja och sätt in i ugnen, tills osten smält och börjar bubbla lite i kanterna. Ta ut toasten ur ugnen och ringla såsen/reduktionen över.


Chili cheese.

 
 
150 g mozarella eller cheddarost färdigriven
100 g färskost
1 stor jalapeno, finhacka
salt & peppar
½ dl vetemjöl
1 dl pankos
1 ägg, uppvispat
3 dl neutral olja, att fritera i
 
 
 
Blanda ost med färskost, jalapeno, salt och peppar. Smaka. Smeten ska vara ganska stum så man kan forma bollar.
 
 
 
Mät upp mjöl, panko och ett uppvispat ägg i tre olika skålar.
 
 
 
Forma bollar av smeten och rulla först i mjöl, sedan i uppvispade ägget och sist i pankos.
 
 
 
Hetta upp olja i en liten kastrull till 155 - 165 ° och fritera bollarna tills de är gyllene.
 
 
 
Varmhåll i ugnen på 90° så bibehålls krispet.
 
 
 

Smörsås med apelsin & ingefära.

 
Stark sås som passar till olika sorters fisk och skaldjur, jag gjorde den till röding.
 
 
4 portioner.
 
 
 
½ + ½ röd chili, tunna skivor
25 g + 25 g ingefära, tunna skivor
1 msk strösocker
1 dl vitt vin
1 msk koncentrerad apelsinjuice
1 msk vitvinsvinäger
200 g smör, tärnat
3 msk gräslök, finskuren
salt
 
 
 
Smält socker i en kastrull på medelhög värme tills det är karamelliserat och gyllenbrunt.
 
 
Tillsätt vin, apelsinjuice, vinäger, ½  chili och 25 g ingefära. Låt koka tills 4 msk återstår.
 
 
Sila av reduktionen och koka upp. Tillsätt smör i omgångar under vispning, mixa det sista smöret för en krämigare sås.
 
 
Tillsätt resten av chili, ingefära och gräslök. 
Salta.
 
 
 

RSS 2.0