Abborre med jordärtskockssås och smörstekt mangold.
Karamelliserad potatis.
Koka potatisen, skala och låt dem svalna över natten.
Smält socker långsamt i en stor stekpanna på medelvärme tills du har en fin ljusbrun karamell.
Tillsätt 50 gram smör. Låt smöret smälta ner och bli brynt medan du rör om i karamellen.
Lägg till potatisarna i pannan. Tillsätt lite havsalt och vänd potatisarna tills karamellen är upplöst och ligger som ett fint lager på potatisarna.
Om karamellen är tunn fortsätt koka / karamellisera potatisen tills mer vatten förångas.
Karrégryta med lime och kokos.
2 msk kinesisk soja
3 hackade vitlöksklyftor
2 msk olja
1 tsk salt
400 g kokosmjölk
1 dl vatten
1/2 dl sweet chilisås
1 lime, rivet skal från hela samt pressad saft från halva
1 tsk sambal oelek
1 msk grön currypasta
1 1/2 msk maizena majsstärkelse
Topping:
salta jordnötter
thaibasilika
Tillsätt kokosmjölk, vatten, chilisås, lime, sambal oelek och currypasta. Låt det sjuda i 7 min.
Blanda maizena med lite kallt vatten och rör ner i grytan. Sjud 3 min.
Strö över jordnötter och basilika.
Servera med ris och wokade grönsaker, t ex broccoli, sockerärter och paprika.
Älgfilé provencale.
800 g älgfilé
2 vitlöksklyftor
4 kvistar timjan
salt
peppar
smör
rapsolja
Ugnabakade tomater:
4 tomater
2 msk olivolja
3 kvistar timjan
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 tsk strösocker
2 msk panko
2 msk torkad svamp
1 msk smör
Örtsmör:
200 g rumstempererat smör
1 kruka persilja, hackad
1 kruka körvel, hackad
2 finhackade vitlöksklyftor
rivet skal från 1 citron
½ finhackad grön chili
salt
peppar
Råstekt potatis:
8 fasta potatisar
3 msk rapsolja
3 kvistar med timjan
salt
peppar
Baconlindad sparris:
8 gröna sparrisar
4 baconskivor
Putsa filén och salta och peppra runt om. Hetta upp en stekpanna med olja – pannan ska vara riktigt het. Stek köttet runt om tills det fått bra med färg. Sänk värmen och tillsätt smör, vitlök och timjan. Ös köttet med smöret. Kör färdigt i ugnen på 160 grader tills köttet har en innertemperatur på 52 grader. Låt köttet vila tills det är ca 55 grader (medium).
Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt. Ringla över olivoljan och strö över timjan, vitlök, salt, peppar och socker. Baka i ugnen på 160 grader i ca 20 minuter. Mixa panko, svamp och smör. Lägg svampsmöret ovanpå tomaterna och kör på grill tills de fått fin färg.
Blanda smöret med persilja, körvel, vitlök, citronskal och chili. Smaka av med salt och peppar.
Skala och skär potatisen i ca 5 millimeter tjocka skivor. Låt dem ligga i vatten en halvtimme så att stärkelsen dras ur. Låt rinna av ordentligt. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek potatisen till den fått bra färg. Lägg potatisen i en ugnsfast form och kör den klar i ugnen på 160 grader. Avsluta med att steka potatisen knaprig i pannan precis före servering. Salta och peppra efter smak.
Linda bacon runt 2 sparrisar. Stek i en varm panna tills baconet fått fin färg. Servera älgfilén med råstekt potatis, tomater, örtsmör och sparris.
Mexikansk gryta med högrev och chorizo.
800 g nötkött, t ex högrev
2 msk olja
1 tsk salt
150 g chorizo
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 grön chili
3 msk tomatpuré
2 msk chipotlepasta
1 msk spiskummin
1 tsk chilipulver
1/2 msk oregano
3 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
400 g konserverade cocktailtomater
150 g rostad paprika
gräddfil
tortillachips
guacamole
kidneybönor
klyftpotatis el sötpotatis
majs
Skär köttet i grytbitar och bryn det i olja i en stekpanna. Salta. Lägg det i en gryta.
Strimla korven, hacka lökarna, krossa vitlöksklyftorna och strimla chilin. Bryn korv, lök, vitlök och chili i olja.
Lägg det brynta i grytan med köttet. Tillsätt tomatpuré, chipotlepasta, kryddor, vatten, vinäger, socker och tomater . Låt grytan sjuda långsamt under lock cirka 2 timmar. Rör om då och då.
Skär paprikan i bitar (om du inte använder strimlad inlagd paprika) och lägg ner i grytan.
Servera grytan med tillbehören.
Kycklingpaj .
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl kesella
Fyllning:
½ grillad kyckling, urbenad
2½ dl crème fraiche
2 tsk röd currypasta eller tomatpuré
2 dl riven lagrad ost
3 ägg
1 burk (227 g) ananasringar
250 g cocktailtomater
Garnering:
grönkål
tomatklyftor
Ugn 225°
Pajdeg:
Arbeta samman ingredienserna i matberedare eller för hand. Låt degen vila kallt 30 min. Tryck eller kavla ut den i en pajform, ca 26 cm i diam.
Fyllning:
Blanda crème fraiche, curry, ost och ägg. Häll blandningen i pajskalet.
Dela kycklingköttet i mindre bitar och fördela det i formen.
Dela ananasringarna och halvera tomaterna men spara ett par tomater till garnering. Lägg ananas och tomat längs kanten på pajen.
Grädda mitt i ugnen tills fyllningen är fast och ytan har fått fin färg, ca 30 min. Garnera.
Brasilianska fisktacos m mangosalsa.
Friterad fisk:
Rostat vitlökssmör.
Rostat vitlökssmör.
Carpaccio med björnbär och kantareller.
Rödvinssky.
Rödkålslasagne.
Carne guisada med sofrito.
1 kg grytkött (tex högrev)
2 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
2 msk vetemjöl
1 dl sofrito
4 vitlökslyftor
5 msk tomatpure
2 tsk chili- eller paprikapulver
6-8 dl vatten
3-4 st potatisar
3 st morötter
1 dl gröna urkärnade oliver (valfritt, jag körde utan)
2 st lagerblad
olja till stekning
Salt & peppar
Servering:
Ris
4 st gröna paprikor
2 st röda paprikor
1-4 st gröna chili (justera hetta efter smak)
1 knippe färsk koriander
6 vitlökskkyftor
2 st gula lökar
Potatismos.
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Finhacka löken och fräs den riktigt mjuk i smöret utan att den tar färg, ca 20 minuter.
Tillsätt sedan mjölken och låt löken bli mjuk.
Stöt sönder potatisen med potatisstöt eller med elvisp. Späd med smöret med löken och mjölken. Smaka av med salt och peppar och några riv av muskotnöt.
Chokladbollar med vit choklad.
200 g vit choklad
100 g smör, rumsvarmt
5 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl kokos
1 ½ dl florsocker
1–2 msk vatten
Garnering
pärlsocker
Riv chokladen på ett rivjärn.
Nyp ihop smör och havregryn ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en lagom kladdig deg.
Gör bollar av degen och rulla dem i pärlsocker. Förvara dem i kylen. (De går bra att frysa in).