Pepparkakskladdkaka med kanel.

 
 
 
 

2 ägg

2 dl strösocker

1 dl rårörssocker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 1/2 msk pepparkakskrydda

125 g smör

 

 

Topping:

200 g cream cheese (färskost)
1,75 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel

granatäpple eller lingon

 

 

 Vispa samman ägg och allt socker till en fluffig smet.

 

 Blanda vetemjöl, pepparkakskrydda, vaniljsocker och bakpulver. Häll i det i smeten och blanda runt med slickepott tills du har en seg smet.

 

 Smält smöret och häll i det i smeten, blanda tills du har en jämn smet.

 

Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna och häll sedan i smeten.

 

 Grädda i 175 grader i ca 35 min. Kakan kommer svälla och sedan falla ihop när du tar ut den.  Låt den sedan svalna helt.

 

Topping:

Blanda grädde och cream cheese, florsocker, vaniljsocker och kanel i en bunke. Vispa kraftigt med elvisp tills det blir fluffigt. Klicka på detta på kakan, toppa gärna med granatäpplen eller lingon.


Pepparkaksrutor.

 
Det går säkert lika bra att använda färdig pepparkakaskrydda.
 
 
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 ½ msk malen kanel
1 ½ tsk mald kryddnejlika
2 tsk mald ingefära
500 g kallt smör
 
 
Fyllning:
 
4 ägg
2 dl kvarg 0,3 %
5 dl creme fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
 
Arbeta snabbt samman mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver, kryddor och tärnat smör till en smuldeg. Tryck ut hälften av degen i en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper.
 
 
 
Fyllning:
Blanda ägg, kvarg, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över smuldegen. Fördela resten av smuldegen ovanpå.
 
 
Grädda i mitten av ugnen, ca 30 min. Låt svalna. Skär i rutor. Pudra med florsocker före servering.
 

RSS 2.0