GOTT NYTT ÅR.

 

Halstrad röding med mandelpotatiskroketter, rökig vitvinssås och kokta grönsaker.

En annorlunda sås som också passar till annan fisk. Panko är mycket godare än vanligt ströbröd. En hel del går att förbereda. Kroketterna går att göra till grillat kött m. m också. Receptet kommer fråm Borgafjälls restaurang.
 
6 personer.
 
800 g rödingfile
2 msk smör
 
Grönsaker.
 
4 morötter, skär i mindre stavar
12 gröna sparrisar, skär i mindre stavar
100 g haricots verts
 
Sås.
 
1 fänkålsstånd, 300 g, ansa och finhacka
3 schalottenlökar, finhacka
2 msk + 1 msk smör
3 dl vatten
3 dl mjölk
3 dl torrt vitt vin
1½ dl vispgrädde
3 msk koncentrerad fiskfond
100 g kallrökt lax, finhacka
1½ msk maizenaredning
 
Mandelpotatiskroketter.
 
450 g mandelpotatis, kokas mjuka i lättsaltat vatten
1½ msk creme fraiche
3/4 dl naturell färskost
½ citron, rivet skal
3/4 dl riven västerbottensost
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl panco,japanskt ströbröd, finns i större matvarubutiker
 
Fritering:
 
5 dl rapsolja
 
Gör så här:
 
Koka potatisen. Låt rinna av och ånga av. Mosa potatisen och blanda  med creme fraiche, färskost, citronskal, ost, salt & peppar. Låt svalna något och rulla till små bollar. Ställ kallt i kylen. Rulla sedan bollarna i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist panko. Hetta upp oljan i en gryta eller fritös till 170 grader. Fritera kroketterna tills de fått en fin färg och är genomvarma.
 
Sås.
 
Fräs fänkål och lök i 2 msk smör. Tillsätt vatten, vin, mjölk, grädde och fond. Lägg i den finhackade laxen. Låt koka ihop tills hälften återstår. Sila såsen. Red med maizena utrört i kallt vatten.
 
Rödingen:
 
Skär i portionsbitar. Skär något snitt i skinnet och stek med skinnsidan nedåt.
 
Koka grönsakerna i lättsaltat vatten. Mixa såsen med 1 msk smör. Lägg upp.
 
Bilden är jättedålig men jag ska fixa det senare.
 
 
 
 
 
 

Marinerad lax med muscovadosocker.

8 personer. Det blir en jättegod smak av sockret och apelsinen.
 
1,2 kg benfri lax med skinn, skär i portionsbitar
1½ dl soja, japansk
1½ dl torrt vitt vin
3 tsk muscovadosocker
1½ tsk paprikapulver
2 krm svartpeppar
4 apelsinskivor
 
Sås:
 
2 dl matlagningsyoughurt
rivet skal av 1 apelsin
1 msk apelsinsaft
2 msk mynta, färsk
 
Gör så här:
 
Lägg laxbitarna i en plastpåse med soja och vin. Marinera helst över natten. Slå på ugnen 175 grader. Lägg laxen på en plåt med skinnsidan nedåt. Blanda socker, paprikapulver och peppar. Fördela blandningen på laxen. Lägg en halv apelsinskiva på varje laxbit. Stek mitt i ugnen i 15 minuter. Servera med pressad potatis.
 
 

Västerbottensostpaj med löjrom.

 
 
 
 
Passar bra till kräftor eller på ett buffebord.
 
Ugn 225 grader
 
Pajdeg:
 
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
Kör smör och mjöl i matberedaren hastigt. Tillsätt vatten och kör en sväng till. Tryck ut i en pajform 24 cm i diameter. Gärna med löstagbar kant. Ställ kallt i 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
 
Fyllning:
 
225 g västerbottensost, grovt riven, cirka 6 dl
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
 
Vispa ihop ägg och grädde. Salta & peppra. Blanda i osten. Bred ut i pajskalet. Grädda i 20 minuter. Låt svalna.
 
Garnering:
 
1 dl creme fraiche
100 g löjrom
gräslök
svartpeppar
 

Chilicheese snacks.

Gott drink tilltugg.
 
10 personer.
 
125 g cheddarost, fint riven
3 msk margarin
1 1/4 dl vetemjöl
2 krm cayennepeppar
2 msk jalapenos, hackad
 
Låt jalapenos rinna av väl. Blanda alla ingredienser utom jalapenos. Gör små bollar av smeten och stoppa lite jalapenos i varje boll. Lägg alla bollarna på en bakpappers klädd plåt. Grädda i 200 grader 15 minuter.
Njut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tomat och avokadosalsa.

 
 
 
Passar bra till grillat kött, kycklingtacos och lasagne.
 
 
6 personer.
 
6 tomater, finhackas
2 avokado, grovhackas
1 msk citronsaft
3 msk rödlök, hackas
1 krm socker
2 msk olja
salt & peppar
 
Blanda allt och låt stå i kylen en halvtimme innan servering. Serveras rumstempererad.
 

Kantarellrisotto med fläskfile och grönsakssaute.

Denna rätt tar inte så lång tid att göra och har du aldrig gjort risotto så är det verkligen dags. Inte svårt alls. Det viktiga är att röra om hela tiden och spä med buljong lite i taget.
 
4 personer.
 
Risotto:
 
1 dl schalottenlök, finhackad
400 g färska kantareller
2 - 3 msk olja
2 dl avorioris
2 dl vitt vin
6 - 7 dl grönsaksbuljong
1½ - 2 dl grov riven parmesanost
salt & peppar
 
600 g fläskfile
salt & peppar
 
Grönsaks saute:
 
200 g körsbärstomater, halveras
200 g salladslök, skär i ringar
250 g färsk grön sparris, förväll innan stekning
2 msk olja
 
Gör så här:
 
Blanda 2 buljongtärningar och 7 dl vatten och koka upp den. Fräs lök och ris i olja på svag värme i några minuter. Tillsätt svamp, vin och några dl buljong. Koka sakta och rör om nästan hela tiden. När vätskan kokat in späder du med mer buljong. Fortsätt så tills all buljong kokat in och riset har blivit mjukt. Det tar cirka 18 - 20 minuter. Rör till sist i osten och lite salt.
Stek fläskfilen och skär i skivor.
 
Fräs tomater och salladslök i olja på hög värme i några minuter. Går rätt så fort. Lägg i sparrisen och låt den bli varm. Salta.
Dags att äta och njuta. Supergott.
 
 
 
 
 
 

Mintchokladpannacotta med frostade hallon.

 
En lättlagad dessert som kanske passar till nyårsafton. Den går bra att göra dagen innan och jag tror att du kan byta till vilken choklad som helst. Ta den du gillar.
 
6 personer.
 
3 st gelantinblad
5 dl vispgrädde
150 g mintkrokant, hackad ( mjölkchoklad, inte mörk )
hallon
florsocker
 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Häll grädden i en kastrull och koka upp. Tillsätt chokladen. Ta kastrullen från plattan och lägg i gelantinbladen ( som du kramat ur vätskan från ) rör om tills det har smält. Sila pannacottan ( mintkrokant bitarna smälter inte utan blir en klump )  och häll i portionsformar. Ställ i kylen minst 2 timmar. Vid servering lägger du på hallon och siktar florsocker på så att det ser ut som att det snöat lite.

Tortillachips tallrik med chilikyckling.

 
 
 
Snabbt och gott. Receptet kommer från Old El Paso.
 
4 personer.
 
Ingredienser:
 
1 påse tortillachips eller nachochips
250 g kyckling, tärnad i mindre bitar
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk smör
1 påse tacokrydda
1 burk green chili
1 dl tacosalsa eller liknande
1 dl creme fraiche
½ msk soja
6 dl riven ost, går bra att ta mindre mängd
 
Gör så här:
 
Lägg ut chipsen på varje tallrik ( cirka 25 st / person ). Fräs kycklinkött, lök och vitlök i lite smör. Tillsätt kryddmixen, green chili, salsa, creme fraiche och soja. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter. Bred ut blandningen över chipsen på varje tallrik. Strö på osten. Värm varje tallrik i mikron i cirka 5 minuter ( tills osten smält ). Toppa med jalapenos eller någon salsa som du gillar. Klart att äta.

GOD JUL ALLA MINA VÄNNER.


Porterstek.

 
 
 
 
 
1½ kg benfritt nötkött (fransyska, rostbiff, innanlår )
1 flaska porter eller mörkt öl 33 cl
½ - 1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl soja
1 tsk timjan
5 - 6 enbär
8 - 10 vitpepparkorn
2 - 3 köttbuljongtärningar
1 stor skivad gul lök
1 vitlöksklyfta i skivor
 
Sås:
 
8 dl kokspad
5 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
 
 
Häll porter, svartvinbärssaft och soja i en gryta. Lägg i kryddor, buljongtärningar, lök och vitlök. Koka upp. Lägg ned köttet i grytan och stick i en termometer. Låt sjuda under lock i 1 - 1½ timme tills termometern visar 75 grader. Vänd steken under koktiden. Låt steken ligga i skyn i 20 minuter när det kokat klart. Sila kokspadet och häll ned det i en kastrull. Rör ut vetemjöl i grädde och vispa ned redningen i den heta skyn. Låt såsen koka i 5 minuter. Smaka av. Servera steken i tunna skivor med kokt potatis och svartvinbärsgele.
Enkelt och gott.
 
 

Köttfärspaj.

 
 
En god paj med stuvning och sparris.
 
Pajdeg:
 
3 dl vetemjöl
3 dl greve ost, riven
200 g smör
1 krm salt
1 dl kallt vatten
 
Blanda ihop allt och låt stå kallt en stund. Tryck ut degen i en rund pajform och grädda i 225 grader i 10 minuter.
 
Köttfärsröra:
 
3 hg köttfärs
1 stor lök, hackas
salt & peppar
2 vitlöksklyftor, pressade
 
Bryn köttfärsen och blanda i kryddorna. Lägg i det förgräddade pajskalet.
 
Stuvning:
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
 
Smält smöret och rör i mjölet. Späd med grädden. Koka ihop den. Häll stuvningen över köttfärsen och lägg på vit sparris. Strö över riven ost och grädda i 200 grader i 30 minuter.
Servera med en god sallad och en brödskiva.

Waldorfsallad.

 
En god sallad som vi brukar göra till julafton för den är fräsch med äppelbitar.
 
4 personer.
 
150 g rotselleri, skär i tunna strimlor
2 syrliga äpplen, skala och hacka i mindre bitar
10 valnötskärnor, hacka hälften
1 huvud romansallad
 
Dressing:
 
1 dl grädde, vispas
1 dl majonäs
1 msk pressad citronsaft
salt
 
Lägg rotselleristrimlorna i en kastrull och koka i en halv minut i lättsaltat vatten. Spola av dem i kallt vatten. Blanda den vispade grädden med majonäs och citronsaft. Blanda ihop dressing, valnötter, rotselleri och äpplen. Täck en skål med salladsbladen och lägg i den hopblandade salladen. Garnera med resterande valnötter.

Getostsallad med bär.

 
 
God sallad att göra till grillat kött och då behöver man inga kolhydrater t ex ris, potatis eller pasta.
 
2 påsar ruccola
2 påsar babyspenat eller machesallad
500 g chevreost ( getost )
2 askar färska hallon, går bra med frusna men sila då bort lite saft 
2 askar färska blåbär, går bra med björnbär
150 g valnötter
2 msk flytande honung
3 msk olivolja
balsamvinäger, går bra med koncentrerad också
flingsalt
svartpeppar
 
Gör så här:
 
Varva ruccola och babyspenat på ett stort fat. Smula över getosten, strö över bär och valnötter. Ringla över honung, olivolja och balsamvinäger. Krydda.
Klart att äta.

Räksallad a la köket.

Receptet har vi fått från köket på sjukhuset. Jättegott.
 
300 g skalade räkor
200 g skalade äpplen
200 g ost, riven
2½ dl gräddfil
2½ dl majonäs
4 msk chilisås
1 - 2 msk rödvinsvinäger
salt & peppar
 

Man kan också göra det lätt för sig.

 
Varma mackor blev det på söndag, men receptet är hemligt.

Knäckbakelser.

 
Jag säger bara ett ord " smaskens ".
 
Ugn 175 grader i 15 - 20 minuter.
 
400 g smör, smält, avsvalnat
3 dl havregryn
3 dl strösocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
 
Glasyr:
 
250 g smör
8 msk grädde
3 dl strösocker
2 msk kakao
1½ msk vetemjöl
150 g sötmandel, hackad
 
Gör så här:
 
Blanda smör och havregryn. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop. Tillsätt mjöl och bakpulver och lägg en klick ca 1 stor tsk i varje alluminiumform. Grädda.
 
Börja med glasyren. Blanda allt i en kastrull och sjud 7 - 8 minuter. Lägg en klick ( ca 1 msk ) i varje form och grädda igen tills glasyren bubblar.
 
 
 

Ädelostbollar med pepparkaka.

Om du gillar pepparkaka med ädelost så är det här allt i ett. Vi gjorde även bollar med brieost.
 
 
1 liter riven lagrad ost tex birka eller västerbottensost
350 g ädelost tex kvibille ädel
pepparkakor, mixade
 
 
Blanda osten till en smidig massa och rulla små bollar. Rulla bollarna i pepparkaka.
 
 

Laxpudding med dill/creme fraiche sås.

Laxpuddingen gör Ingemar till varje julafton och den är jättegod, men mäktig.
 
5 portioner om du har den som huvudrätt och till buffe räcker den till massor av munnar att mätta.
 
10 - 12 st potatisar, kokta, ½ cm tjocka skivor
1 stor gul lök, hackad
2 msk smör + 2 msk smör
350 g kallrökt lax i skivor
2 krm vitpeppar
4 st ägg
3 - 3½ dl mjölk
 
Dillcreme fraiche:
 
2 - 3 dl creme fraiche
½ st grönsaksbuljongtärning
1 - 1½ dl dill, hackad
½ krm cayennepeppar
 
Ugn 225 grader.
 
Fräs löken lätt i 2 msk smör utan att den får färg. Låt löken svalna. Smöra en 2 liters avlång ugnssäker form. Lägg ett lager potatis i botten. Täck med ett lager lax. En aning vitpeppar. Fördela 1/3 av löken på laxen. Fortsätt att varva tills du får 2 eller 3 lager. Avsluta med potatis. Hit kan du förbereda puddingen dagen innan. Vispa ihop ägg och mjölk och slå den över laxen och potatisen. Ställ formen i nedre delen av ugnen och grädda i 50 - 60 minuter. När äggstanningen har stelnat så är den klar.
 
Såsen:
 
Koka upp creme fraiche med buljongtärning. Vispa tills tärningen har löst upp sig. Smaksätt med dill och cayennepeppar. Servera såsen varm till den nygräddade laxpuddingen.
 
Laxlåda med Västerbottensost®
 

Saffranskaka i långpanna.

En saftig saffranskaka som går fort att göra och det blir ganska mycket eftersom den bakas i en långpanna.
 
 
Ugn 175 grader i 20 minuter.
 
4 ägg
4 dl strösocker
3 dl gräddfil
200 g smör
6 dl vetemjöl
2 påsar saffran
3 dl russin ( går att utesluta )
4 tsk bakpulver
 
Garnering:
 
Florsocker
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i resten och häll upp i långpannan och grädda. När kakan har svalnat pudrar du florsocker över den och skär i rutor.

Teriyakifile.

 
Här kommer en annan variant på teriyaki. Om du aldrig har smakat teriyakisås, så gör det. Det har en slags lakritssmak.
 
4 potioner
 
Ingredienser:
 
1 fläskfile, 600 g, skär i skivor
½ selleristånd, 250 g, strimlas, spara bladen till garnering
smör
1 dl köttbuljong
1 dl teriyakisås
1 msk japansk soja
1 krm svartpeppar
1 dl matyoghurt
1 tsk vetemjöl
1 msk rostade sesamfrön
 
Gör så här:
 
Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg upp i en skål. Bryn sellerin i smör, tillsätt buljong, teriyakisås, soja, peppar och vispa ned matyoghurt blandat med mjöl. Låt såsen koka upp. Lägg i köttet och koka några minuter. Strö över sesamfrön och garnera med selleribladen.
Servera med ris och rippla över lite matyoghurt.

Sirapskakor.

De kallas även för kolakakor och min mamma har alltid bakat dem.
 
Ugn 175 grader i 15 minuter.
 
200 g smör, rumsvarmt
1 3/4 dl strösocker
1 msk sirap
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
 
Blanda ihop allt till en deg och dela upp den i 4 delar. Rulla till längder och grädda hela längderna på en smord plåt. Skär sedan sneda snitt genom längderna när de är varma. Klart.

Korintkakor.

 
 
 
Det blir cirka 60 småkakor.
 
Ugn 175 grader.
 
 
1 dl korinter, ( 50 gram )
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl strösocker
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg
 
 
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Finfördela fettet i mjölblandningen och tillsätt korinter och ett uppvispat ägg. Arbeta ihop till en deg, går bra med matberedare ( tillsätt då korinterna efteråt ). Rulla längder, dela dem i bitar och rulla små bolar. Lägg på smord plåt och tryck lätt till dem . Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
 
 

Örtagårdssill.

 
 
 
2 burkar 5 minuterssill
1 kruka basilika
1 litet knippe dill
1 liten vitlöksklyfta
1 ägg
2 msk senap
1 msk vinäger
1½ dl olja
2 dl lättcreme fraiche
½ tsk salt
1 krm peppar
 
Gör så här:
 
Låt sillen rinna av och skär den i 2 cm bitar. Repa bladen av basilikan. Lägg örter och vitlök i en skål. Tillsätt senap, ägg, vinäger och olja. Mixa till en tjock grön sås. Rör i creme fraichen och smaka av med salt & peppar. Blanda ihop allt och ställ kallt i 1 dygn.
 

Skärgårdssill.

 
 
 
1 burk 5 minuterssill
1 ågg, kokt, hackat
2 dl smetana eller creme fraiche
2 msk dill, finhackad
2 msk gräslök, finhackad
50 g löjrom eller sikrom
1 msk majonäs
1 krm svartpeppar
 
Gör så här:
 
Låt sillen rinna av och skär den i sneda bitar. Blanda smetana, dill, gräslök, löjrom, majonäs och peppar. Blanda ned hälften av ägghacket i röran. Spara resten till garnering. Klart.

Bruna bröd

 
 
Ugn 150 grader.
 
 
200 g margarin, rumsvarmt
2½ dl strösocker
1 msk sirap
1 msk kanel
1 äggula
2 tsk bikarbonat
7 dl vetemjöl
pärlsocker
 
Blanda allt och knåda ihop till en smidig deg. Rulla till bollar och doppa i pärlsocker. Lägg på en smord plåt och tryck till bollarna lite. Grädda.
 

Kycklingspett med jordnötssås.

 
Detta gjorde vi till en påsk i stugan för några år sedan och det var jättegott. Det ser ut att vara mycket ingredienser och en hel del att göra, men det är det inte.
 
Ingredienser:
 
7 portioner
 
900 g kycklingfile
 
Marinad till kycklingen:
 
1 st lime, finrivet skal och saft
½ dl japansk soja
2 msk rapsolja
1½ tsk svartpeppar
 
Jornötssås:
 
100 g jordnötter, finhackade, kör de gärna i en matberedare
1 burk kokosmjölk, 400 ml
4 tsk röd currypasta
1 msk råsocker
1 msk citron eller lime, pressad
1 msk fisksås
 
Tillbehör:
 
Jasmineris
gurksallad
träpinnar
 
Gurksallad:
 
1½ dl vatten
3 msk ättikssprit 12%
3 msk strösocker
½ tsk salt
1 st gurka, stor
1 st röd lök, liten, finhacka
1 - 2 msk röd spansk peppar, finhackad
 
Gör så här:
 
Kycklingspett: Skär köttet i långa strimlor. Blanda ingredienserna till marinaden och låt köttet marinera, gärna 1 timma eller mer. Blötlägg träpinnarna. Trä uppköttet på spetten. Grilla det högt upp i ugnen 250 grader i 5 minuter på varje sida. Det går också bra att steka dem i en stekpanna.
 
Sås: Koka upp kokosmjölk, currypasta, socker, citronsaft, fisksås och de mixade jordnötterna. Låt sjuda men ej stormkoka utan lock i 40 minuter.
 
Gurksallad: Blanda vatten, ättikssprit, socker och salt ( finns att köpa lagen färdig numera ). Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en sked. Skär den i tunna skivor. Blanda ned gurkan, pepparfrukten och löken i lagen och låt stå 1 timme eller längre innan servering.
 
 

Engelsk fruktkaka.

 
En saftig och tung kaka som bör stå någon dag innan den serveras.
 
 
200 g smör, rumsvarmt
2½ dl strösocker
3 ägg
1 påse apelsinskal, hackade
8 fikon, hackade
2 dl russin
1 påse röda cocktailbär
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
konjak eller whisky
 
Börja med att lägga frukten i konjak i minst 1 timme. Rör smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget. Blanda sedan frukten med lite av mjölet och rör ned. Tillsätt resten av mjölet och grädda i en kransform.
 
.

Italiensk sill.

 
 
Denna sill är en stor favorit.
 
1 burk 5 minutersill
8 st soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
2 st vitlöksklyftor
0,5 dl parmesanost, riven
2 dl creme fraiche
0,75 dl majonäs
svartpeppar
 
Gör så här:
 
Låt sillen rinna av och skär den i sneda bitar. Mixa tomater, basilika och vitlök. Tillsätt parmesanost, creme fraiche och majonäs. Smaka av med salt & peppar. Blanda ihop sill och sås. Låt stå några timmar innan servering.

Kaffekakor.

Tyvärr ingen bild ännu, men de här kakorna är så goda att du kan äta dem direkt från frysen. Lite pyssel är det att göra dem, men inte så farligt.
 
Ugn 175 grader.
 
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakppulver
 
Fyllning / smörkräm:
 
75 g smör
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Hacka samman alla ingredienser till kakorna. Arbeta degen smidig. Gör 2 rullar ca 3 - 4 cm tjocka och lägg i kylen en liten stund. Skär sedan ca ½ cm tjocka skivor och lägg på en smord form och grädda.
 
Under tiden kakorna gräddas kan du göra smörkrämen. Blanda ihop allt till en slät kräm. När kakorna har svalnat brer du på smörkrämen på kakan och lägger på ett lock av den andra kakan, så att de blir dubbla.

Bregottkakor.

 
De ser simpla ut men är världens godaste och snabb bakade.
 
200 grader i 8 minuter.
 
1 liten ask bregott, 300 g, smältes
3½ dl vetemjöl
2½ dl maizenamjöl
1½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
 
Blanda alla torra ingredienser. Rör i det smälta smöret och klicka ut smeten i mindre bullformar. Fyll dem till 2/3 med smet. Grädda.
 
 

Drömmar.

 
Ett bra recept på drömmar som blir väldigt frasiga.
 
125 grader i 20 minuter.
 
4 dl florsocker
200 g smör
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
 
Vispa hårt med elvisp i minst 30 minuter.
 
4 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt
 
Blanda i försiktigt.
 
Rullas till bollar och lägg på smord plåt. Grädda.

Wasabisill.

 
 
1 burk 5 minuterssill
2 dl creme fraiche
1 - 2 msk majonäs
2 msk wasabi
3 msk gari ( inlagd ingefära ), hackad
1 dl gräslök, hackad
1 dl dill, hackad
1 tsk socker
1 krm salt
 
Gör så här:
 
Låt sillen rinna av.
Blanda creme fraiche, majonäs och wasabi till en slät smet. Till sätt de övriga ingredienserna. Smaka av, det ska vara pepparrotsstarkt så det tjongar om det. Håller cirka 5 dagar i kylskåp.

Senapssill.

 
 
 
 
1 burk 5 minuterssill
½ dl söt och stark senap, ta din favorit
1 msk dijonsenap
1 - 2 msk strösocker
2 tsk vinäger
1 dl rapsolja
1 dl löst packad dill
 
Gör så här:
 
Låt sillen rinna av. Vispa samman senap, socker och vinägern. Tillsätt oljan lite i taget under vispning ( som när du gör aioli ) och till sist dillen. Blanda ned sillen i senapssåsen och låt stå kallt i några timmar.

Tunnbrödrulle med gorgonzola och pepparkaka.

 
 
 
 
150 g mögelost, t ex gorgonzola
1,5 msk oliv - eller citronolja
salt
10 st pepparkakor
2 st mjuka tunnbröd
 
Smula ned osten i en bunke. Häll i oljan och vispa samtidigt med en elvisp till dess att konsistensen är krämig.
Bred ut osten på tunnbrödet och smula över pepparkakorna. Rulla sedan ihop tunnbrödet som en rulltårta. Skär upp och servera.

Västerbottenssill.

 
 
 
1 burk 5 minutersill ( färdig inlagd )
1 dl majonäs
1 dl matlagningsyoghurt
1,5 dl västerbottensost, riven
1 tsk vitlöksklyfta, pressad
1 msk dijonsenap
1 krm cayennepeppar
salt & peppar
 
 
Gör så här:
 
Låt sillen rinna av. Blanda samman övriga ingredienser och vänd sist ned sillen. Klart.

Löksill med lingon.

 
 
 
1 burk inlagd sill
15 grovt stötta kryddpepparkorn
10 st stötta enbär
1 skivad rödlök
½ dl lingon.
 
Blanda ihop allt och häll upp i en fin burk.

Grekisk sill.

1 burk inlagd sill
50 g fetaost
1 burk lätt creme fraiche
2 msk majonäs
1 msk dragon
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 liten rödlök, finhackad
salt & svartpeppar
 
Gör så här:
 
Låt sillen rinna av och skär i 2 cm sneda bitar. Smula sönder fetaosten och blanda med det övriga till såsen. Smaka av. Varva såsen med sillbitarna, toppa med lökhack och dragon.

Brynt sparris med parmesan och dragon.

 
4 portioner.
 
Ingredienser:
 
10 st gröna sparrisar, färska
100 g parmesanost, hyvlas
0,5 dl fräsk dragon eller persilja, grovhackas
50 g smör
1 msk soja
1 st schalottenlök, finhackas
salt & peppar
 
Gör så här:
 
Skär bort ett par centimeter av den nedersta delen på sparrisen. Bryn sparrisen i lite smör eller olja. Den ska bli rostad. Du kan även frövälla den ett par minuter om du föredrar det istället. Salt & peppra.
Smält smöret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Sila smöret och blanda det med soja.
Lägg upp den varma sparrisen på ett fat, strö över lök och dragon. Häll över det smälta smöret och hyvla sist över några skivor parmesan.
Njut.

Brännvinssill.

1 burk inläggningssill
½ dl smaksatt brännvin, östgöta sädes eller hallands fläder, ta det du gillar
½ dl korinter
1 dl selleri, finstrimlad
1 dl morot, finstrimlad
2 msk dill, hackad
2 - 3 msk pepparrot, riven
2 dl creme fraiche
vitpeppar, mald
 
Spola sillen i kallt vatten och låt den rinna av. Skär sillen i 2 cm sneda bitar som läggs i en skål. Häll på brännvin och korinter. Ställ kallt några timmar eller över natten. Blanda de övriga ingredienserna i en skål och smaka av innan du blandar i creme fraichen. Rör ned creme fraiche och blanda med sillbitarna.
 
 

Sill.

Om ni inte brukar göra er egen sill så tycker jag att ni ska börja med det, för den är mycket godare och går otroligt snabbt att göra. Det går bra att blanda ihop ingredienser som du själv tycker om att ha i en sill.

Medelhavssill.

1 burk matjessill
1 dl chilisås
2 msk kapris
½ dl delade oliver med pimento
nymald vitpeppar
 
Gör så här:
 
Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Blanda ihop allt och lägg i sillen. Klart att äta.

Igår gjorde vi en Margarita. Min favorit drink.


Julias skum fudge.

Jag har inte testat detta recept men ska göra det till julafton. Julia säger att det är jättegott och det litar jag på. Här ser ni hela tillverkningsproceduren. Man kan tillsätta 1 dl minder socker om man vill, för de blir ganska söta.
 
 
 
12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl strösocker
150 g vit choklad
 
Gör så här:
 
Blanda allt ( utom chokladen ) i en kastrull och smält ihop på svag värme. När allt är en slät smet så låter du det småkoka i 10 minuter under omrörning. Blanda i chokladen och rör tills massan blivit blank. Ta av kastrullen från spisen och fortsätt röra tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i en smord form eller använd bakplåtspapper, 15 X 20 cm och låt stela i kylen. Skär sedan i bitar. Om de är kladdiga kan man pudra dem med florsocker.
GOD JUL.

Quesadilla med starka ostar.

 
Ingredienser:
 
4 st tortillabröd
2,5 dl stark riven ost
1,5 dl mögelost
1 dl kesella
3 dl grovt hackad rucola
salt & peppar
 
Gör så här:
 
Blanda alla ingredienser och smaksätt med salt & peppar. Fördela blandningen på 2 tortillabröd och lägg ytterligare ett ovanpå varje bröd ( som ett lock ). Tryck till så att blandningen blir jämnt fördelat mellan bröden. Stek dem i en torr stekpanna till dess att osten smält och brödet blivit krispigt.
Skär upp i tårtbitar och servera. Går att servera som förrätt eller äta som en hel måltid.

Baguette sweet chili.

Receptet kommer från viktväktarna och är en fräsch, god och enkel lunch.
 
 
Ingredienser:
 
2 grovt rivna äpplen
250 g keso
1 dl riven ost
½ dl sweet chilisås
4 dl kycklingkött, grillat eller stekt
 
Dela baguetten i 4 delar. Blanda keso och äpple, lägg i brödet. Lägg på kycklingköttet och sweet chilisåsen.
ÄT.

Vintersallad.

 
 
En god sallad som jag har fått av en vän. Den håller minst en vecka i kylen. Den här satsen blir det ganska mycket av så du kan göra hälften eller 1/4 första gången.
 
8 kg grönsaker ( gurka, morötter, paprika, gul lök, paprika, vitkål, gärna gröna tomater om du får tag på dem ) Skär allt i skivor och blanda i en skål. Du kan ta de grönsaker du gillar.
 
Lag:
 
 
2,5 liter vatten
500 ml olja
400 g socker
350 g salt
75 ml ättika 24%
hela svartpepparkorn
 
Rör om vätskan tills sockret och saltet smält. Häll över grönsakerna och låt stå över natten. Rör om då och då. Häll sedan över i glasburkar och naturligtvis även lagen. Förvara i kylskåp. Om du vill kan du minska mängden salt, provsmaka lagen.

Paprikasoppa med getost.

 
 
Ingredienser:
 
1 - 2 gula lökar, finhackas
2 vitlöksklyftor, finhackas
1 röd paprika, grovhackas
2 msk olivolja
1 burk grillad paprika, grovhackas, jag tog en hel burk
2 msk koncentrerad grönsaksfond
8 dl vatten
50 g getost
salt & peppar
brödkrutonger
ev färsk oregano
 
Gör så här:
 
Fräs lök, vitlök och färsk paprika i olja ett par minuter i en stor gryta. Grovhacka ½ burk med grillad paprika och lägg i grytan. Tillsätt grönsaksfonden, vatten och låt småkoka i 5 minuter. Mixa soppan till en ganska slät konsistens  tillsammans med getosten. Salt & peppar.
Servera med resten av den strimlade grillade paprikan, brödkrutonger och oregano. Du kan även garnera med några bitar getost.

Lax med senapstäcke och krämig sås.

Det här receptet hade jag faktiskt glömt bort, gjorde det mycket för många år sedan.
 
4 portioner.
 
Ingredienser:
 
4 portionsbitar laxfile a` 150 g
2 msk fransk senap
1 dl finriven parmesanost
2 dl fiskbuljong
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
ev en skvätt vitt vin
salt & peppar
 
Gott att servera till:
 
Pressad potatis och sockerärtor
 
Gör så här:
 
Ugn 200 grader.
Rör ihop senap och ost, bred det över laxbitarna. Stek dem i ugnen i max 10 minuter. Laxen ska vara knappt genomstekt.
Vispa ihop buljong, grädde och mjöl. Smaksätt gärna med en skvätt vin. Koka upp såsen och låt den koka i 4 - 5 minuter. Smaka av med salt & peppar.

RSS 2.0