Brietårta i ugn.

 
Åh, så god och superenkel att göra, räcker till många personer. Den passar till förrätt och även som nattvickning om du är sugen på något gott.
 
1 stor brietårta 1000g
3 tomater, hackas
1 röd lök, hackas
1 kruka färsk bailika, hackas
1 msk balsamvinäger
1½ msk olja
salt & peppar
 
Gör gärna dubbelsats av grönsakshacket och dressingen för det går åt ganska mycket.
Lägg brietårtan i en rund ugnsfast keramikform med kanter.
Blanda grönsakerna i en skål och häll över olja, balsamvinäger, salt och peppar. Häll tomatblandningen över brietårtan och ställ in i ugnen på 200 grader i 10 - 15 minuter. Det är klart när osten börjat smälta.
Servera med rostat bröd och kex.

Currygryta med kryddmarinerat fläskkött och kikärter.

 
En god indisk gryta som inte innehåller grädde. Det är mycket kryddor men ändå ganska enkelt att göra. Tänk på att rätten ska vara i ugnen ett tag så att du börjar med att förbereda i god tid.
 
4 - 6 potioner.
 
1 tsk hel svartpeppar
2 tsk fänkålsfrön
1 tsk hel koriander
2 tsk hel spiskummin
Hetta upp en torr stekpanna och rosta dessa kryddor. Lägg åt sidan.
olivolja
1 gul lök, grovhackas
3 vitlöksklyftor, finhackas
1½ tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 - 2 tsk curry
½ dl vitvinsvinäger
Hetta upp oljan i en panna, mjukstek lök och vitlök. Tillsätt ovanstående kryddor och fräs någon minut. Mixa detta med de torr rostade kryddorna och ½ dl vitvinsvinäger.
 
700 g fläskkarre i bit, skär i kuber
Lägg köttet i en bunke och blanda i den mixade lök- och kryddblandningen. Blanda om ordentligt och låt stå i 20 minuter.
 
Hetta upp olja i en gryta som du sedan kan sätta in i ugnen. Bryn köttet i omgångar.
 
2 rödlökar, finhackad
1 burk krossade tomater
1 röd paprika, hackas
1 - 2 tsk socker
Tillsätt lök, socker och paprika, fräs en stund. Blanda i tomaterna och och låt koka in i 10 minuter.
 
1 burk kikärter
3 dl kycklingbuljong
salt & peppar
 
Blanda i detta och sätt på locket på grytan. Ställ in i ugnen på 150 grader i 1½ timme eller tills köttet är riktigt mört och såsen tjocknat.
 
Servera med ris, sallad och turkisk yoghurt.
 

Himmelsk hallonkaka.

 
Denna enkla men dock så ljuvliga kaka har jag fått receptet av en arbetskamrat som heter Eva. Den blir lite seg och goood.
 
100 g smält smör, avsvalnat
1 ägg + 2 dl socker, rör ihop och blanda med smöret.
2 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver, blanda i försiktigt.
 
Häll upp i en smord och bröad rund bakform och tryck i hallon eller andra bär.
Grädda i 175 grader i 30 - 40 minuter.
Servera med grädde eller glass.
 
 

Köttfärssoppa.

 
God och enkel soppa.
 
4 portioner.
 
300 g köttfärs
1 msk smör
1 gul lök, hackas
1 vitlöksklyfta, pressas
2 - 3 tsk chilipulver
1 tsk fransk senap
3 msk tomatpure
2 köttbuljongtärningar
8 - 10 dl vatten
4 - 5 potatisar, i tärningar
3 - 4 morötter, skivas till slantar
salt & peppar
ev persilja till garnering
 
Gör så här:
Stek lök, morötter och köttfärs lite hastigt och tillsätt sedan alla ingredienser och låt koka tills allt blivit mjukt.
Nu är det färdigt, det var väl enkelt.
 
 

Grissini med lufttorkad skinka och rosmarin.

 
Supergoda grissini pinnar som Anders gillar och Gunilla brukar baka dem när vi är i stugan. Vi har pratat om att gå på picknick i flera år när vi är i stugan och bland annat göra dessa pinnar, men det blir aldrig någon picknick, kanske i år.
 
 
Deg:
 
50 g jäst
6 dl vatten
50 g smör
2 tsk salt
1 tsk socker
6 dl vetemjöl
 
Topping:
 
1 st äggula
200 g lufttorkad skinka
0,5 knippe rosmarin, går bra med torkad
1 dl riven ost
flingsalt
 
Gör så här:
 
Smula jästen i en bunke och värm vatten så att det blir 37 grader, häll över jästen och rör om tills det löst sig. Smula i smöret och tillsätt övriga ingredienser. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel 40 x 30 cm. Pensla äggula på hela degen. På ena halvan av degen lägger du lufttorkad skinka, på den andra halvan smaksätter du med rosmarin och flingsalt. Strö över ost på båda sidorna. Skär degen i 3 cm remsor. Lägg de långa remsorna på en plåt och vrid grissinin några varv.
Grädda i 175 grader i 30 minuter.
Ät och njut.

Bouillabaisse med saffransaioli.

 
Jättegott.
 
4 portioner.
 
1 gul lök, finhackas
2 morötter, i skivor
1 liten purjolök, strimlas
1 fänkålshuvud, tunt skivad
1 röd paprika, skuren i bitar
5 dl fiskbuljong
3 dl torrt vitt vin
1 burk krossade tomater 400 g
1 tsk timjan
600 g blandad fiskfile
100 g räkor, skalas
8 - 10 musslor
olivolja
salt & peppar
 
Saffransaioli:
 
1 äggula
2 vitlöksklyftor, rivna
½ paket saffran
1 tsk citronsaft
½ dl olivolja
1 - 2 dl solrosolja
1 krm cayennepeppar
salt
 
Börja med aiolin. Tänk på att alla ingredienser måste vara rumsvarma annars kan den skära sig och det är inte roligt. Rör ihop äggula, vitlök, saffran, salt och citron. Tillsätt olivolja droppvis under kraftig vispning. Fortsätt hälla i solrosoljan i en fin stråle under fortsatt vispning tills den blir tjock och krämig. Strö över cayennepeppar och låt stå och vila innan servering.
 
Fräs grönsakerna i lite olja i en stor kastrull utan att de tar färg. Tillsätt buljong, vin, tomater och timjan. Koka upp och låt sjuda sakta i 10 minuter. Lägg i fiskbitarna och låt sjuda 5 minuter. Tillsätt skaldjuren och värm soppan utan att den kokar för då blir skaldjuren sega.
Servera sopan med aioli och ett gott bröd.

Grekisk salamipaj.

 
God.
 
Gör en pajdeg och tryck ut i en pajform. Förgrädda den en liten stund.
 
Fyllning:
 
50 g salami, strimlat eller i mindre bitar
1 röd paprika, strimlad
200 g champinjoner, färska, skivade
½ purjolök, skivad
1 burk hela tomater eller 2 färska, dela varje tomat i 4 bitar
100 g fetaost, smulas
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk oregano
salt & peppar
 
Gör så här:
 
Fräs paprika, champinjoner och purjolök i lite smör i ett par minuter.  Lägg de frästa grönsakerna i pajformen och tomatbitarna. Strö över salami och fetaost. Vispa ihop äggstanningen ( ägg + mjölk ) och krydda. Häll över i pajformen.
Grädda i 40 minuter i 225 grader.
Garnera med det du gillar tex någon grönsak eller oliver. Låt fantasin flöda.

Räksoppa med blodapelsin och fänkål.

 
En annorlunda och god soppa om du gillar fänkål. Det ända som tar lite tid är att skala räkorna. Jag skalade dem och kokade fonden dagen innan och sedan gick det snabbt dagen där på när vi skulle äta den.
 
4 portioner.
 
500 g räkor med skal
2 schalottenlökar, finhackade
0,5 färsk fänkål, finhackad
1 liten morot
1 liten morot, fintärnad
1 msk smör
1 msk olja
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk timjan
1 msk tomatpure
8 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
0,25 tsk kajennpeppar
1 dl pressad blodapelsinsaft
salt
 
Gör så här:
 
Skala räkorna och spara skalen. Stek räkskalen med lök, fänkål och morot i smör och olja tills de fått lite färg. Rör om då och då. Tillsätt fänkålsfrön, timjan och tomatpure och stek ytterligare någon minut. Häll på vatten och låt sjuda under lock i 15 minuter. Sila soppan och pressa all saft ur kokresterna i silen. Hit går det att förbereda dagen innan du ska äta. Tillsätt grädde, kajennpeppar, blodapelsinsaft och smaka av med salt. Låt sjuda utan lock i 5 minuter. Lägg räkorna direkt i soppskålen och häll över soppan. Garnera med en skiva blodapelsin.

Skogsbärs- och dinkelgröt.

 
 
Då kommer sista receptet på gröt och hoppas att ni fått lite ispiration till nya grötreceptet som dessutom är nyttiga.
 
2 portioner.
 
2,5 dl dinkelflingor
0,5 tsk mortlade kardemummakärnor, går bra med finmalen också
1 dl torkade blåbär, går säkert bra med frysta
0,5 dl pumpakärnor
0,25 tsk salt
5 dl vatten
 
Topping:
 
2 dl hallon, färska eller frysta
ev 1 msk socker
 
Blanda alla ingredienser till gröten och småputtra i 5 minuter under omrörning.
Servera med topping.

Mango chicken balti.

Indisk maträtt som vi åt i Stockholm och den är inte stark i kryddningen.
 
 
4 portioner.
 
500 g kycklingfile, skär i bitar
1½ tsk salt
2 vitlöksklyftor, hackas
2 msk tomatpure
1 tsk malen ingefära
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 - 2 tsk chilipeppar
smör
1 dl vispgrädde
2 dl matyoghurt
200 g frysta mangotärningar
 
Gör så här:
 
Fräs vitlök, tomatpure och kryddor i smör i en gryta. Salta kycklingen och låt den fräsa med några minuter. Tillsätt grädde och matyoghurt, låt sjuda 5 minuter. Rör ned mango och sjud ytterligare 2 minuter.
Servera med ris, gärna basmatiris och indiskt naanbröd.
 
 
 
 
 

Fröig havregrynsgröt toppad med banan och jordgubbar.

 
Och mera gröt.
 
2 portioner.
 
2 dl havregryn
2 msk linfrön
1 dl solrosfrön
0,5 tsk salt
5 dl vatten
 
Topping:
 
1 skivad banan
2 dl jordgubbar
 
Blanda alla ingredienser till gröten och småputtra i 5 minuter under omrörning.
 
Servera med toppingen.

Ginger Gino.

En variant på ginos som är god och enkel.
 
 
6 portioner.
 
3 bananer, skivad
3 kiwi, skivad
1 ask hallon. 2 dl
1 dl råsocker
2 dl kokosflingor
200 g vit choklad, hackad
2 bitar färsk ingefära, 6 cm, finriven 
½ liter vaniljglass
 
Gör så här:
 
Ugn 200 grader, grill eller övervärme. Varva den skivade frukten i portionsformar eller en större ugnsfast form. Blanda samman socker, kokos, ingefära och vit choklad. Strö blandningen över frukten och gratinera i mitten av ugnen med luckan öppen tills det blir en gyllene färg.
Obs!! Håll ögonen öppna när du gratinerar för det går fort. Om man har ugnsluckan öppen så kokar inte frukten.

Gröt på rågflingor, tranbär och stjärnanis.

 
Mera nyttig gröt.
 
4 portioner.
 
3,5 dl rågflingor
0,5 dl havrekli
2 dl torkade tranbär
2 stjärnanis
0,5 tsk salt
9 - 10 dl vatten.
 
Topping:
 
kanel
socker eller honung
 
Blanda alla ingredienser till gröten och småputtra i 5 minuter, rör om då och då. Sätt på lock och låt vila i 5 minuter.
Servera med toppingen.

Varm getosttoast med färska fikon.

Smaskens säger jag bara.
 
 
4 personer.
 
4 tjocka skivor getost
4 rostade brödskivor
4 färska fikon, går bra med konserverade
½ dl socker
1 kvist färsk rosmarin, går bra med torkad
1 dl rödvin
1 - 2 msk balsamvinäger
 
Gör så här:
 
Ugn 200 grader. Rosta brödet på ena sidan i lite olivolja i en stekpanna. Lägg brödskivorna på en plåt och placera en bit getost på varje skiva. Sätt in dem i ugnen i cirka 5 minuter så att osten smälter.
 
Smält socker i en stekpanna. Dela fikonen i halvor och skär bort den yttersta skalkanten på varje halva så att fikonen ligger bra i stekpannan. Lägg ned fikonen i det smälta sockret och häll på balsamvinäger, hälften av rödvinet och rosmarin. Vänd fikonen i såsen, häll på resten av rödvinet och låt det småputtra i några minuter. Lägg upp fikonen på den varma getosten och ringla till sist lite varm sås över toasten.
Njut.

Quinoagröt med tropisk topping.

 
Mera nyttig gröt.
 
6 portioner.
 
250 g qunioa
1 dl torkade aprikoser, strimlas
0,5 dl kokosflingor
1 tsk malen ingefära
1 msk psylliumfrön, fiberrika, går att ersätta med krossade linfrön
1 tsk salt
7 dl vatten
 
Topping:
 
1 granatäpple, kärnorna
2 dl mango, tärnad, går bra med fryst
1 dl kokosflingor, rostade
 
Blanda alla ingredienser till gröten och låt småputtra i 15 minuter, rör om då och då. Späd med mer vatten om det behövs.
 
Servera gröten med toppingen.

Konjaksgravat kött med nobissås.

 
Här kommer en av mina stora favoriter, gravat kött och receptet kommer från Anders. Man behöver inte göra nobissåsen utan kan ta vilka tillbehör som helst. Om det blir kvar gravat kött så går det utmärkt att steka eller woka det. Tänk på att du måste börja med gravningen några dagar innan du ska äta rätten. Lättlagat är det också. Jag har begär på detta kött.
 
8 - 10 personer.
 
1 kg innanlår
3/4 dl strösocker
3/4 dl salt
1 msk grovmalen svartpeppar
½ dl konjak
1 msk olja
 
Blanda kryddorna, olja och konjak i en 2 dl plastpåse. Lägg i köttet och låt ligga i 2 dygn. Vänd påsen 2 gånger / dag.
 
Nobissås:
 
2 ägg, kokta i 3 minuter
2 msk rödvinsvinäger
5 dl matolja
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar, finmalen
2½ tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk gräslök, finhackad
 
Skala de kokta äggen och lägg ned i en skål. Vispa. Droppa i vinäger och olja under vispning. Smaksätt och låt stå ett par timmar innan servering.
När köttet är gravat skär du det i tunna skivor och ÄT. Oj vad sugen jag blev.
 
 
 
 
 
 
 

Grapefruktmajonäs.

Grapefruktmajonäs:
 
1 äggula
2 msk pressad blodgrapefrukt
1,75 dl neutral olja
0,25 tsk salt
0,25 tsk svartpeppar
20 droppar chipotle tabasco, vi tog mer, smaka av hur du vill ha det.
 
Tänk på att alla ingredienser ska vara rumsvarma.
 
Blanda äggula med grapefruktjuice och vispa ned oljan först droppvis och sedan i en jämnstråle.
 
Jättegott till fisk och även kött.
Räcker till 4 personer.

Chililax med grapefruktmajonäs.

 
Jättegott och vi tog torsk istället för lax och det gick jättebra. Majonäsen var mycket god också, går bra att använda till kött också.
4 portioner.
 
1 liten grön paprika, går bra med annan färg också, i bitar
1 grön chili, tex jalapeno
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 tsk salt
500 - 600 g laxfile i portionsbitar
 
Grapefruktmajonäs:
 
1 äggula
2 msk pressad blodgrapefrukt
1,75 dl neutral olja
0,25 tsk salt
0,25 tsk svartpeppar
20 droppar chipotle tabasco, vi tog mer, smaka av hur du vill ha det
 
Servering:
 
Kokt potatis, vi gjorde jordärtsskockspure
1 klyfta blodgrapefrukt
 
Mixa paprika, chili, vitlök med olivolja och salt. Lägg laxbitarna i en ugnsform och häll över paprikamixen. Rulla runt laxbitarna i såsen och låt dra i 10 minuter. Låt stå i mitten av ugnen 10 - 12 minuter.
 
Majonäsen. Tänk på att alla ingredienser ska vara rumsvarma annars kan det gå åt pipsvängen. Blanda äggula och grapefruktsaft och vispa ned oljan först droppvis och sedan i en jämn stråle. Smaka av med salt, peppar och chipotletabasco.

Rågmjölsgröt med äppelkompott.

 
Nu blir det gröt. Ett billigt och nyttigt lunch alternativ. Du behöver inte använda äpplen till kompotten utan ta det du har hemma, vi tog päron. Hasselnötterna kan du också skippa och ta tex solrosfrön, pumpakärnor eller sötmandel.
 
4 portioner.
 
2 dl rågmjöl, om du tar grovt rågmjöl som vi gjorde måste du ta cirka 3 dl
1 liter vatten
1 dl russin
1 kanelstång
1 tsk salt
 
Kompott:
 
2 äpplen, skurna i tärningar
1 msk strösocker, går att hoppa över
1 msk vatten
1 dl hasselnötter
 
Gör så här:
 
Blanda alla ingredienser till gröten och småputtra i cirka 10 minuter. Rör om då och då för det vill fastna i botten.
Kompott:
Lägg äppelbitar, socker och vatten i en kastrull och låt koka 1 5 minuter. Koka försiktigt så äppelbitarna inte går sönder. Lägg i nötterna.
Ät.

Senap och cider stekt fläskfile.

 
Snabbt och enkelt. Vi dubblade köttet men inte såsen och det räckte gått och väl.
 
4 - 6 portioner.
 
500 g fläskfile, går även bra med kyckling eller annat kött
chiliolja, går att skippa
salt & peppar
5 dl torr cider
5 - 6 msk grovkornig senap
5 dl grädde
3 vitlöksklyftor, finhackade
 
Skär fläskfilen i lagom stora bitar, salt & peppar.
Bryn fläskfilen i chiliolja. Lägg åt sidan. Häll cider i grytan ( som du stekte köttet i ) koka en stund, tillsätt senap, grädde och vitlök. Puttra i 15 minuter och lägg sedan i köttet och låt det bli varmt. Servera med någon slags potatis och en sallad.

Räksallad.

 
Enkelt och gott. Räksalladen kan serveras som förrätt men också som en lättare lunchrätt. Vi serverade den i höga champagne glas istället för ett fat. Snyggt blev det.
 
4 portioner
 
Räksalladen:
 
350 g räkor, med skal
1 stor avokado, skär i tärningar
2 stora tomater, urkärnade, skurna i bitar, jag tog små tomater som jag bara halverade
150 g blandsallad
0,5 st citron, pressad
rödlök, finhackad
 
Saffransmajonäs:
 
1 msk vitvinsvinäger
1 dl majonäs
1 saffrans paket
salt & peppar
 
Gör så här:
 
Häll saffran i vitvinsvinäger , låt det stå och dra en stund.
Blanda ihop räkor, tomater, rödlök och avokado i en skål. Blanda majonäs och vinägerröran i en annan skål. Blanda ihop räkröran och saffransmajonäsen och krydda. Jag blandade inte ihop räkröran med majonäsen utan lade salladsblad i botten och varvade räkor och grönsaker, sist toppade jag med majonäsen och några räkor. Pressa lite citron över salladen.

RSS 2.0