Whisky Sour.

.
 
 
Whisky sour är en av de mest klassiska av sour-drinkarna. Med en underton av whisky, härlig smak av citrus och ett fluffigt äggviteskum.
 
1 drink.
 
 
5 cl whisky (bourbon)
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag
1 äggvita
angostura bitter
 
 
 
Skaka först utan is för att bygga upp ett bra skum.
 
Skaka därefter drinken kall med is och sila upp i ett lämpligt glas på fot.
 
Garnera med angostura bitter på toppen.

Kycklingpaj med smördeg.

 
 
 
6 portioner.
 

2 rullar smördeg

1 ägg, till pensling

 

300 g kycklingfiléer

olja, till stekning

2 purjolökar

1 lök

300 g champinjoner

3 kvistar timjan

50 g smör, till stekning

2 msk vetemjöl

4 dl färdig hönsbuljong

salt

 svartpeppar

 

 

Skär kycklingen i tunna strimlor och stek i olja i 1–2 minuter tills den fått färg. Ta av pannan från värmen.

 

 

Skala, skölj och skär purjolöken i tunna strimlor. Skala löken, skär i tunna strimlor. Putsa champinjonerna, skär i skivor. Stek purjolök, lök och champinjoner och riven timjan i smör i stekpanna tills grönsakerna är mjuka. Strö över mjöl och låt steka med medan du vänder runt allt så alla ingredienser blir täckta av mjöl.

 

 

Tillsätt varm buljong i omgångar och låt det koka in emellan. Låt puttra i 5 minuter tills såsen sätter sig. Vänd ner de stekta kycklingstrimlorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer timjan.

 

 

Klä insidan av en ugnsfast form med smördeg. Häll i kycklingfyllningen. Lägg ett lager smördeg ovanpå fyllningen och tryck fast degen runt formen. Pensla med uppvispat ägg och snitta 1–2 snitt i locket så att ångan kan komma ut. Grädda på 180° i cirka 30 minuter tills smördegen är frasig, puffig och gyllene. Servera med grönsallad.

 


Citroncheesecake.

 
 
 

Botten:

15 digestivekex

100 g smör

 

Fyllning:

600 g färskost

1,5 dl vispgrädde

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver

fint rivet skal från 2 citroner

 

Glasyr:

saft från 3 citroner

fint rivet skal från 1 citron

0,5 dl vatten

1 dl strösocker

3 äggulor

2 gelatinblad

25 g smör

 

 Garnering:

2 dl vispad grädde

citronskal från 1 citron att dekorera med

 

 

Klä en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.

 

Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.

 

Smält smöret  och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.

 

Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.

 

Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.

 

 

 

Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.

 

Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.

 

Bred ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.

 

Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra citronglasyren.

 

 

Lägg alla ingredienser till citronglasyren i en kastrull. Lägg gelatinblad  i blöt och tillsätt dem först efter att blandningen kokat upp.

 

Rör om med en handvisp i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter.

 

Tillsätt smöret och rör om till en jämn smet.

 

Häll citronsmeten över din cheesecake och ställ tillbaka den i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar och serverar.


Kall sås till gravad fisk.

 
 
 
Passar till gravad röding eller lax. Du kan även blanda i dill och citronzest om du vill.
 
 
2 dl creme fraiche
2 msk grovkorning senap
2 tsk ljus sirap
salt & peppar.
 
 
Blanda ihop allt och servera fisken med sås på tex tunnbröd.

Västerbottenskrustad med löjrom .

 
 
 
100 gr västerbottenost
1 dl crème fraiche
1 nypa cayennepeppar
löjrom
20 st mini-krustader
gräslök till garnering
 
 
 
Smält ihop ost och crème fraiche under omrörning i en liten kastrull. Tillsätt peppar.
 
 
Häll fyllningen i krustaderna. Toppa med löjrom och gräslök. Servera direkt.
 
 
 
 

Äppelkaka.

 
 
3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl strösocker
100 g smör
1 ägg
0,5 tsk salt
 
 
Fyllning:
 
4-5 rivna äpplen
1 msk strösocker
1 tsk kanel
 
 
Ugn 225 grader.
 

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt smöret och finfördela med fingertopparna. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen.
 

Riv äpplena (jag gjorde med skalet på) och blanda med socker och kanel.
 

 Smörj en rund form på ca 20 cm i diameter. Tryck ut hälften av degen i formen och täck den med de rårivna äpplena.
 

 Fördela resten av degen ovanpå och tryck ut jämt.
 

Baka mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna något och servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.

Marockanskt långkok med aprikos och apelsin.

 
 
800 g högrev
2 st gul lök
5 st klyftor vitlök 
1.5 tsk strösocker
2.5 tsk spiskummin
2.5 tsk paprikakrydda
1.5 tsk kanel
1.5 tsk ingefära malen
0.5 tsk salt 
4 krm svartpeppar 
4 msk tomatpuré
5 dl vatten
2 st tärningar köttbuljong
150 g aprikoser torkade
250 g  morötter
1 msk olivolja
1 msk Mat & Bak Smör
 
 
Tillbehör:
4 dl bulgur
1 st apelsin
 
 

Putsa köttet fritt från fett och senor och skär i grytbitar. Skala och grovhacka löken och vitlöksklyftorna. Skala och skär morötterna i tunna slantar.

 

 Blanda ihop socker, spiskummin, paprikapulver, kanel, ingefära, svartpeppar och salt i en liten skål.

 

 Hetta upp en stor kastrull eller gryta med lite olja och smör. Bryn köttet väl. Tillsätt lök, vitlök och kryddblandningen och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, vatten och fond/ buljong. Blanda runt och lägg på ett lock. Låt grytan stå och småputtra i ca 2 timmar för bästa resultat. Rör om lite då och då.

 

 Efter 1 tim lägger du i aprikoserna i grytan.

 

 När det återstår ca 20 min av koktiden så lägger du i morotsslantarna i grytan.

 

 Tillbehör:

Koka bulgur eller couscous enligt anvisning på paketet. Skär bort skalet på apelsinen och skär ut fina klyftor. Pressa över saften som finns kvar i apelsinen i grytan. Smaka av med ev mer salt.

 

 Servera grytan tillsammans med bulgur eller couscous toppat med apelsinklyftor.

 
 

Oreo dessert.

 
 
Du kan varva alla lager som du vill.
 

Botten:

1 paket oreo original à 154 g

 

Chokladmousse:

100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

2 äggulor

2 dl vispgrädde

 

Oreo cheesecake:

1 paket oreo original à 154 g

300 g kylskåpskall färskost

1,5 dl kylskåpskall vispgrädde

1 dl florsocker

 

Dekoration:

2 dl vispgrädde

8 st smulade oreokex + 4 minioreo

ev. hallon

 

Botten: 

Smula kexen till botten i matberedare eller för hand. Fördela kexsmulet i botten på alla glasen.

 

 

Chokladmousse: 

Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.

 

Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.

 

Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.

 

Häll upp  chokladmoussen i glasen. Ställ i kylskåpet för att stelna medan du gör oreo cheesecake.

 

 

Oreo cheesecake: 

Mixa kexen till cheesecaken i matberedare eller för hand.

 

Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt  med elvisp i en bunke. Sikta ner florsockret och häll ned kexsmulet. Vänd ihop till en tjock och jämn cheesecake smet.

 

Fördela cheesecakesmeten i glasen ovanpå moussen. Låt stå i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan du dekorerar och serverar.

 

Toppa varje dessert med vispad grädde, oreosmul och mini oreos vid servering.


Kladdkaka med kola.

 
 
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
200 g smält smör
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
1/2 burk karamelliserad mjölk
 
 
 
Ugn 175 grader.
 
Smörj och mjöla en form med kakao på cirka 20 cm i diameter.
 

 Blanda socker, kakao, salt och en bunke. Rör ner det smälta smöret.
 

 Vispa ner 1 ägg i taget. Avsluta med att vispa ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
 

Fördela hälften av smeten jämnt i formen. Ringla över karamelliserad mjölk och täck med resten av smeten. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter.
 

Skaka lite lätt på kakan, den ska dallra lite lätt i mitten. Ta sedan ut och låt kallna helt i kylskåp. På det sättet får du den perfekta kladdiga kladdkakan.

Grekisk köttfärspaj med filodeg.

 
 
250 g filodeg
100 g smält smör
400 g lammfärs
1 hackad gul lök
3 hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk färsk timjan
1 tsk torkad oregano
200 gr cocktailtomater
1 dl urkärnade kalamataoliver
200 g fetaost
3 ägg
1 ,5 dl mjölk
1 dl grädde
Salt och peppar
Olivolja att steka i
 
 
Sätt ugnen på 200°c.
 
 
Smält smöret och smörj kanterna på en pajform med löstagbar kant och täck botten med bakplåtspapper. Lägg filodeg omlott i formen. Låt degen hänga över kanten så glider den inte ner när den gräddas.
 
 
Fräs lök och vitlök mjuka i olja på medelvärme. Höj värmen och bryn lammfärsen med löken. Tillsätt tomatpuré, timjan och oregano och låt fräsa med i 1 minut. Salta och peppra.
 
 
Lägg färsen i pajformen. Tillsätt cocktailtomater , oliver och bryt fetaosten överst i små bitar. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta och peppra.
 
 
Häll äggstanningen överst i pajformen. Grädda i ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat. Servera med en fräsch sallad.

Pannacotta med kaffe.

 
 
 
4 portioenr.
 
 
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/4 dl starkt kaffe
1/2 dl gélesocker multi
 
 
Blanda grädde, kaffe och socker i en kastrull. Koka upp och koka ca 1/2 minut.
 

Häll upp i små glas eller portionsformar. Låt svalna och ställ sedan i kyl att stelna ca 1 timme. Stjälp eventuellt upp och servera.

Cajunkyckling.

 
 
6 portioner.
 

2 gula lökar (klyftade)

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 msk olivolja

2 burkar krossade tomater

1 msk tomatpuré

2 dl vatten

2 dl grädde

3 msk kycklingfond

1 krm chiliflakes

2 tsk chilipulver

2 tsk oregano

1 tsk spiskummin

1/2 röd chilifrukt (finhackad)

2 msk bladpersilja (finhackad)

2 lagerblad

1 hel majskyckling

3 msk soja

4 chorizokorvar, ca 300 g

 

 

Stek lök och vitlök i smör och olja. Blanda ihop krossade tomaterna med tomatpuré, vatten, grädde och kycklingfond. Lägg i löken i tomatblandningen.

 

Blanda ihop kryddblandning med chiliflakes, chilipulver, oregano, spiskummin, hackad chili, bladpersilja och lagerblad. Torka av kycklingen och pensla den med soja. Ta lite av kryddblandningen och gnid in kycklingen. Lägg kycklingen i en ugnsform.

 

Häll i resten av kryddblandningen i tomatsåsen. Blanda i kryddorna väl, lägg sedan i centimetertjocka skivor av chorizo korv. Häll över tomatsåsen runt om kycklingen. Låt kycklingen lagas i ugn, 200° i ca 50–60 minuter. Ös kycklingen då och då för att få ytterligare smak.


Äppelpizza med mandel.

 
 
1 stort tortillabröd
100 g mandelmassa
1 - 2 äpplen
1 msk strösocker
½ tsk kanel
½ dl mandelspån
20 g smör
 
 
Servering:
vispad grädde
florsocker
 
 

 Sätt ugnen på 200°.

 

Lägg tortillabrödet på en plåt med bakplåtspapper. Grovriv mandelmassan direkt över tortillabrödet och fördela det över hela brödet. Skiva äpplena mycket tunt, kärna eventuellt ur det eller skiva runt kärnhuset.

 

 Lägg äppelskivorna lite omlott över mandelmassan. Strö över socker blandat med kanel. Strö sedan på mandelspån och fördela smöret över i små klickar.

 

Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter.

 

 Ta ut pizzan, pudra över florsocker och servera gärna nygräddad med vispad grädde.


Räksoppa.

500 g räkor med skal
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri, liten
0,5 fänkål
0,35 purjolök
2 klyfta vitlök
3-4 msk olivolja
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 kvist timjan
1 kvist persilja
0,5 dl Armagnac
1 dl vitt vin
vatten
4 dl vispgrädde
vitpeppar
1 lagerblad
salt 
 
 
 
Skala räkorna.
Hetta upp en kastrull tillsammans med olivoljan och smöret.
Lägg i skalen och fräs under omrörning.
Skölj och skär ner grönsakerna i kastrullen tillsammans med tomatpurén, lagerblad, färska kryddor och paprikapulvret.
 
 
Efter några minuter, häll i Armagnac och vitt vin (se upp för eventuell låga).
Fyll upp med vatten tills det täcker skalen väl.
Koka upp och skumma eventuellt av skummet.
Låt sjuda i ca10-15 minuter.
 
 
Sila av skalen och koka ner tills 1/3 återstår.
 
 
Häll i grädden och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter.
 
 
Smaka eventuellt av med salt,  peppar och kanske en skvätt Armagnac.
Innan servering lägg ner räkstjärtarna och låt dem bli varma.
Servera i varma tallrikar.
 
 
 
 

Chokladmousse med nötbräck.

 
2 portioner.
 
1½ dl vispgrädde
1 äggula
2 msk kakao
2 msk florsocker
1 msk mörk rom
 
 
Nötbräck:
 
½ dl rostade hasselnötter
½ dl strösocker
1 msk smör
2 krm flingsalt
 
Garnering:
 
ev riven choklad
ev vispad grädde
 
Vispa grädde, kakao, äggula och florsocker fluffigt. Rör i romen.
Fördela moussen i glas och ställ i kylen fram till servering.
 
Grovhacka nötterna.
Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. 
Blanda i nötter, smör, salt och vänd snabbt runt så att allt blandas.
Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.
 
Bryt eller hacka nötbräcket och strö över moussen.
 

RSS 2.0