Lammrostbiff med syrlig örtolja.


Det här blev väldigt gott att grilla.
8 portioner.
 

1,2 kg  lammrostbiff

1 msk  flingsalt

0,5 tsk  svartpeppar

6 dl finhackad oregano

4  finhackade vitlöksklyftor

2  strimlade urkärnade röda chili

pressad saft av 1,5 citron

2 dl  olivolja

 

Krydda köttbitarna med salt och peppar. Blanda oregano, vitlök, chili, citron och olja till en örtvinägrett.Grilla köttbitarna runt om tills de har fin yta och en innertemperatur på 57°. Låt vila 5 min. Skär upp i 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Täck köttet med vinägretten och servera direkt eller marinera i kylen och servera kall vid senare tillfälle.

 

 

 


Nystekt torsk med krämig purjolök och sallad.


Salladen med tunt skivad fänkål är ett fräscht komplement. Om du vill kan du steka bacon och strö på fisken.
 
4 portioner.
 
600 g torskfilé, skär i större bitar
1 kilo potatis
1 purjolök, grovstrimla
2 dl crème fraiche
1 citron, saften
½ fänkålsstånd, skiva tunt
1 apelsin, ta bort skalet och skär skivor
1 röd lök, skiva tunt
70 g mangold eller annan sallad
salt & peppar
 
Koka potatisen mjuk och pressa den till mos. Fräs purjolöken i lite olja i 3 minuter. Tillsätt crème fraiche, ½ dl vatten, salt och peppar. Låt småkoka i 3 minuter. Halvera citronen och pressa ned 1 msk saft i purjolöken och den andra halvan klyftar du och har som tillbehör till torsken. Krydda fisken med salt & peppar. Stek fisken gyllenbrun i lite olja på medelvärme 2 - 3 minuter på varje sida. Blanda ihop fänkål, apelsinklyftor, lök, mangold, ½ msk olja, salt och peppar till en sallad. Lägg fisken på purjolöks röran och servera med potatismos och sallad.
 
 
 
 
 

Färsk pasta med svartrötter, prosicutto och parmesan.


Det här receptet har jag inte testat, men ska bli spännande med svartrötter. Parmaskinkan och parmesanosten passar fint ihop med de milda svartrötterna. Tänk på att svartrötter blir fort mörka när de skalats och därför gör du det under kallt vatten och snabbt på med pressad citron.
 
4 portioner.
 
500 g färsk pasta, gärna tagliatelle
500 g svartrötter, skala under kallt rinnande vatten, skär i 5 cm bitar
½ citron, saften
50 g mandelspån, rosta
1 påse machesallad
½ påse ruccola
150 g körsbärstomater, halvera
25 g smör
150 g parmesanost, hyvlas på vid servering
150 g prosciutto
valfri sallads dressing
salt & peppar
 
Lägg de skalade svartrötterna i kallt vatten med pressad citronsaft och lite salt. Koka dem mjuka i i 6 minuter. koka pastan. Fördela machesallad och tomater med mandelspån och dressing på ett fat. Smält smör i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Tillsätt de varma svartrötterna och blanda dem med smöret. Salt och peppar. Blanda sedan i den nykokta pastan. Hyvla på parmesanost och lägg sedan på prosciutton.
 
 
 

Fiskbiffar med potatispure, ärtor och tomatsallad.


Servera den frasiga fiskbiffen nystekt.
 
4 portioner.
 
600 g sejfilé, skär i små bitar
1 kg mjölig potatis, skala och koka
1 kruka dill
1 dl + 1 dl vispgrädde
1 msk smör
3 dl mjölk
250 g frysta gröna ärtor
ströbröd eller pancos
salt & peppar
 
SALLAD:
2 morötter, grov riv
35 g rucola
250 g blandade tomater, grov hacka
dressing
 
Mixa fisk, 1 dl grädde, 1 tsk salt och 1 krm peppar till en grov smet. Blanda i dillen. Forma färsen till 8 biffar. Vänd dem i ströbröd. Stek biffarna i smör på medelvärme i en stekpanna 4 - 5 minuter på varje sida. Stöt eller mosa potatisen. Tillsätt 1 dl grädde, mjölk, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Koka ärtorna. Blanda ihop salladen och häll på  en god dressing.
 
 
 

Kyckling med vitlöks - och persiljesmör och rostad paprika.

 
4 portioner.
 
1 kg kycklinglår med skinn
1 kruka bladpersilja
25 g smör
2 + 2 vitlöksklyftor
4 paprikor i olika färger, halvera
2 gula lökar, skär i smala klyftor
½ citron, saften
2 msk flytande honung
3 dl bulgur eller ris
50 g parmesanost, rivs
salt & peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka persiljan, pressa 2 vitlöksklyftor och blanda med smöret. Fördela smöret under skinnet på kycklingen. Strö över salt och peppar. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Blanda ihop paprika, lök, 2 vitlöksklyftor med skal, 1 msk olja, salt och peppar. Lägg grönsakerna på kycklingen och pressa över citronsaften. Tillaga mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Rör om efter halva tiden. När det återstår 5 minuter ringlar du på honung. Koka bulgur. Vid servering strör du på riven parmesanost.

Chili med mörk choklad, vitlöksyoghurt och ris.


En variant på långkok som är gjord med nötfärs och går mycket snabbare att göra om du har ont om tid. Vill du ha rökigare smak kan du krydda med chipotlechili.
 
4 portioner.
 
500 g nötfärs
2 gula lökar, hacka
3 + 1 vitlöksklyftor, hacka 3 och pressa 1
2 msk tomatpure
½ msk mald spiskummin
2 tsk oregano
1 tsk chilipulver
1 burk krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 tsk sambal oelek
3 dl ris
2 paprikor i olika färger, strimlas
1 burk stora vita bönor
25 g mörk choklad
2 dl turkisk yoghurt
salt & socker
 
Bryn färs, lök och 3 vitlöksklyftor i olja. Tillsätt tomatpure, spiskummin, oregano och chilipulver, fräs i 3 minuter. Tillsätt krossade tomater, buljongtärningar, sambal oelek, 1 tsk socker och lite salt, småkoka under lock i 20 minuter. Rör om då och då. Koka riset. Blanda sedan ner paprikorna och bönorna i grytan, småkoka i 10 minuter. Riv chokladen och rör ned i grytan. Blanda yoghurten med 1 pressad vitlöksklyfta och lite salt.

Ugnstekt torskfile med grönsaker och varm vinägrett.


En lättlagad torsk med inspiration av den sydfranska grönsaksgrytan ratatouille. Grönsaksfräset kan stekas några timmar i förväg.
 
4 portioner.
 
600 g torskfilé
3 dl ris
2 rödlökar, skiva
1 vitlöksklyfta, skiva
1 gul paprika, strimla
1 röd paprika, strimla
½ zucchini, halvera på längden, skär i tunna skivor
½ kruka gräslök
4 msk balsamvinäger
70 salladsmix
salt & peppar
 
Ugn 200 grader. Koka riset. Fräs grönsakerna i lite olja i 3 minuter. Salta och peppra. Blanda ned den finhackade gräslöken. Krydda fisken med salt & peppar. Vik ihop filéerna och lägg dem i en ugnsfast form. Fördela grönsaksfräset på fisken. Ringla över balsamvinäger och lite olja. Tillaga mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Servera med ris och sallad. 
 
 
 

Kyckling - och kokosgryta.

 
4 portioner.
 
600 g kyckling lårfiléer, skär i 3 cm bitar
1 gul lök, skiva
2 vitlöksklyftor, skiva
½ zucchini, skär i bitar
1 grön paprika, skär i bitar
1 liten burk krossade tomater 210 g
2 msk tomatpure
1 liten burk kokosmjölk 200 ml
½ dl mango chutney
1 tsk sambal oelek
½ tsk mald kardemumma
1 bit färsk ingefära, riv
2 dl gryn tex couscous
1 förpackning fryst tärnad mango
sallad
salt & peppar
 
TILLBEHÖR:
mango chutney
 
Bryn kyckling, lök och vitlök i olja, salta. Blanda ner paprika, zucchini, krossade tomater, tomatpure, kokosmjölk, mango chutney, sambal oelek, kardemumma, ingefära och salt, sjud i 15 minuter. Blanda sedan ner hälften av mangon i grytan och sjud i 2 minuter. Koka couscousen enligt anvisning. Blanda ihop sallad och resterande mango som serveras på sidan om. Servera grytan med couscous, sallad och mango chutney.
 

Mild tomatsoppa med fyllda tortellini och bruschetta.


Bruschetta gör vardagssoppan lite fest fin. Lök och tomathacket ska vara på brödet , men går också att toppa soppan med.
4 portioner.
 
1 förpackning färsk tortellini med ricotta eller spenat
2 hönsbuljongtärningar
100 g naturell färskost
5 dl tomatsoppa
1 liten baguette
1 rödlök, finhacka
3 tomater, finhacka
½ kruka gräslök
salt & peppar
 
Koka upp 5 dl vatten med buljongtärningarna och lägg i tortellinin, sjud enligt anvisning på paketet. Rör ut osten i lite av tomatsoppan. Blanda ned det och resten av tomatsoppan i buljongen. Värm och rör om försiktigt. Skär brödet i skivor och pensla med olja. Rosta eller grilla dem i ugnen. Blanda lök - och tomathacket med 1 msk olja, salt och peppar. Fördela blandningen på brödskivorna. Hacka gräslöken och strö över soppan och bruschettan.
 

Saffransdoftande fisksoppa.

 
En god fisksoppa som går att variera med annan fisk tex torsk och röding.
 
4 portioner.
 
300 g lax, skär i bitar
300 g sejfilé, skär i bitar
2 vitlöksbaguetter
2 vitlöksklyftor, finhacka
1 gul lök, mindre tärningar
2 morötter, mindre tärningar
1 palsternacka, mindre tärningar
1 fänkålsstånd, skiva
1 bakpotatis, mindre tärningar
1 paket saffran
1½ dl vispgrädde
3 dl fiskbuljongtärningar
½ kruka timjan, hacka
1 citron, rivet skal och saft
250 g körsbärstomater, tärna i bitar
 
Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet enligt anvisning på förpackningen. Fräs vitlök, lök och rotfrukter i lite olja i 3 minuter. Tillsätt saffran och låt fräsa med i 1 minut. Rör ned 1 liter vatten, grädde och buljongtärningar. Låt koka under lock i 15 minuter. Blanda sedan ned citronskal och saft. Lägg i fisken, tomaterna och timjan. Låt sjuda i 5 minuter. Servera soppan med nygräddat bröd.
 

Stekt potatisgnocchi med bacon, röd lök och rårörda lingon.

 
Istället för majrova kan du ta kålrabbi eller något liknande.
 
4 portioner.
 
2 påsar färsk potatisgnocchi
225 g frysta lingon
2 små majrovor, skala och skär lövtunna, gärna på mandolin
1 äpple, skiva tunt
2 paket jägarbacon, strimla
2 rödlökar, strimla
½ kruka timjan, hacka
70 g salladsmix
strösocker
vitvinsvinäger
salt & peppar
 
Tina lingonen och tillsätt 3 msk socker, rör om och låt stå. Lägg äpple, majrova, 1 msk vinäger, 1 msk olja, salt och peppar i en skål. Stek bacon krispigt och låt rinna av på ett hushållspapper. Stek löken i olja. Koka gnocchin enligt anvisning på paketet, häll sedan bort vattnet och låt ånga av. Stek gnocchin i olja och krydda med salt & peppar. Strö över bacon och timjan på den stekta gnocchin. Vänd ihop majrova, äpple och salladsmix. Servera gnocchin med lingon och sallad.

Kalkonfärsbullar i röd curry- och kokos sås med ris.


Kalkonfärsen går att byta ut mot kycklingfärs. Citrongräs ska skalas och bankas, sedan strimlas. Jag brukar banka det och låta det vara med i grytan tills den är klar och sedan plocka upp det för det är lite träigt att äta.
 
4 portioner.
 
500 g kalkonfärs
2 gula lökar, finhacka
2 citrongräs
1½ msk röd currypasta
1 äggula
2 msk ströbröd
1 lime, skal och saft
3 dl ris, gärna basmati
1 tsk strösocker
1 burk kokosmjölk 400 ml
1½ msk japansk soja
2 röda snackpaprikor, strimla
150 g sockerärtor
100 g böngroddar
olja och salt
 
Koka riset. Fräs 1 lök och citrongräs i 1 msk olja i medelvarm panna ca 2 minuter. Tillsätt currypastan och låt fräsa 1 minut. Låt svalna något. Lägg färsen i en bunke. Tillsätt hälften av den stekta lökblandningen, äggula, rivet limeskal, ströbröd och lite salt. Forma färsen till köttbullar och lägg dem på ett oljat fat. Fräs den andra löken med socker och olja i en medelvarm panna i 2 minuter. Vispa i kokosmjölk och soja. Lägg kalkonbullarna i såsen och låt sjuda under lock i 12 minuter. Stek paprika och sockerärtor i en het stekpanna i olja i 2 minuter. Häll över limesaften. Blanda grönsakerna och böngroddarna i kalkongrytan. Servera med kokt ris och gärna någon limeklyfta.
 

Currypanerad stekt spätta.


I det här receptet är majonnäsen utbytt till kvarg.
 4 portioner.
 
600 g rödspättafiléer
1 kilo potatis
1 burk pickles, cirka 390 g
½ kruka dill
250 g kvarg 10%
1 dl ströbröd eller pancos ( japanskt ströbröd )
2 tsk curry
1 ägg
smör
½ gurka, skala, kärna ur och skiva
1 äpple, skär i klyftor
1 förpackning gröna ärtor
salt & peppar
vitvinsvinäger
 
Koka potatisen. Låt picklesen rinna av och hacka den i mindre bitar. Blanda pickles, dill, kvarg, salt och peppar till en kall sås. Blanda ströbröd, curry, salt och peppar. Lägg fisken i en bunke. Vispa upp ägget. Vänd fisken först i ägg och sedan i ströbröds blandningen. Stek fisken i smör 3 minuter på varje sida. Koka ärtorna enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet. Blanda ärtor, gurka, äpple. 1 msk vinäger, 1 msk smör, salt & peppar.
 

Kycklingwok med grönsaker och ris.


Ett tag framöver kommer det att bli vardagsrecept, men ändå med någon ovanlig ingrediens. Det här receptet har en asiatisk touch och du kan byta ut kyckling mot tex korv eller äta det vegetariskt.
4 portioner.
 
500 g kycklingfilé, skär i bitar
1 bit ingefära, skala och finriv cirka 3 msk
1 lime, riv skalet och pressa ur saften
3 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
3 dl ris, gärna basmati
2 röda paprikor, skär i bitar
1 röd chili tex spansk peppar, kärna ur och finstrimla
1 röd lök, strimla
125 g salladslök, skiva
1 broccolistånd, bryt i mindre buketter
100 g cashewnötter
strösocker
rapsolja
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Blanda ingefära, limeskal, limesaft, soja, sambal oelek och ½ msk socker. Låt stå i rumstemperatur i 10 minuter. Koka riset. Bryn kycklingen i omgångar i 1 msk olja. Lägg upp dem på en tallrik. Fräs paprika i 1 msk olja i ca 1 minut. Tillsätt rödlöken och stek i 1 minut till. Tillsätt sedan salladslök och broccoli, stek ytterligare i 2 minuter. Blanda ned kycklingen i grönsaksblandningen. Sila såsen och häll den i stekpannan och låt allt bli genomvarmt. Garnera med cashewnötter och lite finstrimlad ingefära. Servera med ris.
 
 

Tomatsås.


Den här goda tomatsåsen gjorde vi till pizza, men den fungerar bra till musslor, köttfärssås m.m. Enkel att göra.
 
1 liter sås
 
15 stora tomater, halvera
1 schalottenlök, finhacka
1 vitlöksklyfta, finhacka
½ kruka timjan, hacka
½ kruka basilika, hacka
½ dl olivolja
2 tsk salt
svartpeppar
2 msk äppelcidervinäger
2 msk strösocker
 
Ugn 250 grader. Lägg tomaterna i en ugnsform med snittytan uppåt. Strö över lök och vitlök. salt & peppar. Ringla över oljan. Tillaga dem mitt i ugnen tills de börjar få färg och har mjuknat, cirka 30 minuter. Ta ut tomaterna och häll över de i en kastrull. Mixa dem med sin vätska. Tillsätt örterna och koka utan lock tills såsen börjar tjockna, cirka 20 minuter. Smaka av med socker och vinäger.

RSS 2.0