Mascarpone med hallon och choklad.
Det här behövs till 4 stora eller 8 små portioner.
Mascarponecréme:
2 äggulor
3 msk strösocker
250 gr mascarpone
Finrivet skal av en lime
1 msk pressad lime
1 dl vispgrädde
Chokladtryffel:
50 gr mörk choklad (ca 70 % kakaohalt, gärna Valrhona)
1 dl vispgrädde
Servering:
1/2 liter färska eller knappt tinade hallon
Créme: Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt mascarpone, limeskal och saft och vispa ihop. Tillsätt grädden och vispa till en fast kräm. Fördela i fyra (ev. åtta) glas och ställ kallt några timmar.
Tryffel: Hacka chokladen. Hetta upp grädden i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner chokladen och rör till en slät kräm, låt svalna något. Häll den över den kalla crémen. Ställ i kylen.
Servering: Ta ut desserten minst 30 min innan den ska serveras så att tryffeln blir krämig. Lägg på hallon och garnera med färsk mynta.
Dryckestips:
Nederburg Noble Late Harvest 2017 till denna dessert. Detta allsidiga vin passar lika bra till gräddiga desserter som till en grönmögelost med fikonmarmelad.
Picklade senapsfrön.
1 dl senapsfrön (bruna och gula)
3 dl vatten
½ dl ättika, 12%
1 ½ dl socker
1 tsk salt
Koka upp vatten, ättika och socker tillsammans med senapsfröna och låt sedan alltsammans sjuda i cirka 40 minuter tills fröna har en konsistens som stenbitsrom.
Häll upp i en ren burk och förvara i kylen.
Servera senapsfröna utan vätska till kyckling, kött eller korv m.m.
Gnocchi med gorgonzola.
Rostad vitlökssky.
4 msk olivolja
2 rosmarinkvist
2 dl rött vin
4 dl stark kalvbuljong
2 nypa socker
flingsalt & svartpeppar
2 tsk kallt smör
ev lite maizena- eller potatismjölsredning
Skala och krossa vitlöksklyftorna lätt med sidan av en kniv. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i vitlöken och rosmarinkvisten. Låt det få färg men se upp så det inte blir bränt, det tar endast några sekunder.
Ställ kastrullen åt sidan en stund och låt vitlöken dra i oljan.
Häll i vinet och låt det koka ner till hälften utan lock. Tillsätt buljongen och låt det koka ner ytterligare lite grann. Smaka av med socker, salt och peppar.
När du serverar hettar du upp skyn och blankar av med en smörklick. Red skyn med maizenaredning eller potatismjöl om du vill.
Rödvinssky.
1 msk socker
2 1/2 dl rödvin
2 1/2 msk kalvfond + 2 dl vatten
1 1/2 tsk majsstärkelse (maizena)
salt
Kyckling med pancetta och salvia.
1 stor hel kyckling
salt & peppar
12 skivor pancetta
6–8 kvistar salvia
400 g haricots verts eller sparris
2 msk olivolja
Servering:
750 g färsk ravioli
12 färska basilikablad, hacka
50 g färsk parmesan, riv
Sätt ugnen på 200°.
Lägg kycklingen i en långpanna med bakpapper och krydda ordentligt med salt och peppar. Fördela pancetta och salvia på kycklingen.
Stek kycklingen i ugnen ca 30 minuter tills pancettan är gyllene och spröd. Sänk värmen till 175° och fortsätt steka vidare 30 minuter. Stäng av ugnen och låt kycklingen ligga kvar ytterligare 10 minuter.
Skär av ändarna på haricots vertsen och koka dem nätt och jämnt mjuka ca 5 minuter. Slå av vattnet och häll på lite olivolja, salt och peppar.
Koka pastan . Häll av vattnet och vänd ner basilika och olivolja. Salta och peppra.
Lägg upp kycklingen på ett stort fat och servera med pasta, haricots verts och riven parmesan.
Kryddsmör med angostura bitter och rödlök.
1 rödlök, hackad
rapsolja till stekning
1 tsk Angostura Bitter
1 tsk flingsalt
Irish coffe mousse.
Viltsås.
Tacos med pankofriterade räkor, mangosallad, guacamole & chilimajjo.
2-3 ägg, uppvispat
2 dl vetemjöl
3-4 dl panko
4-5 dl rapsolja till fritering
Mangosallad:
2 st färska mango,tärnade (alt 2 paket fryst mango )
1/2 röd chili, finstrimlad
1/2 kruka färsk koriander, hackad
1/2 pressad lime
salt
Guacamole:
4 avokado
några droppar citron
salt
Chilimajjo:
2 dl Hellmans majonnäs
1/2-1 msk srirachasås
salt
Tillbehör:
små mjuka tortillas (8-12 st)
limeklyftor
koriander
Mät upp mjöl, panko och ägg i tre olika skålar. Vispa upp ägget med en gaffel.
Doppa räkorna först i mjöl, sedan ner i ägget och till sist i panko-ströbrödet. Lägg på ett fat tills alla är klara.
Mangosallad:
Skär mangon i tärningar.
Finstrimla chili. Hacka i koriander och pressa över lime. Salta och smaka av – ställ åt sidan.
Guacamole:
Mosa avokadon och tillsätt några droppar citron, salta & smaka av. Ställ svalt med plast över till servering.
Chilimajjo:
Blanda samman Hellmans majonnäs med srirachasåsen. Rör i srirachasåsen successivt så det blir den hetta du önskar. Smaka upp med salt och ställ svalt.
Fritera räkorna:
Mät upp olja i en kastrull, hetta upp till 170-180 grader.
Fritera räkorna tills panko-ströbrödet blir gyllene, ca 2 min räcker för att räkan skall bli klar.
Lägg upp räkorna på hushållspapper och salta rikligt direkt. (Förvara räkorna gärna i ugnen på 60 garder så håller de både värmen och krispet.)
Servering:
Servera den nyfriterade scampin i mjuka tacoskal tillsammans med mangosallad, guacamole, chilimajjo toppat med lite koriander och en limeklyfta.
Kycklingwok med nudlar och koriander.
600 g kycklingbröstfilé
sesamolja
olja med neutral smak
1 röd paprika
2 broccolibuketter
3 msk färsk ingefära
1 paket äggnudlar, 300 g
1 kruka färsk koriander
Strimla kycklingbrösten och marinera dem i några droppar sesamolja cirka 5 minuter.
Stek kycklingen i het oljad panna tills den är genomstekt. Ta upp kycklingen.
Skär paprikan i tunna strimlor och bryt broccolin i mindre buketter. Fräs paprika och broccoli tillsammans i stekpannan med olja.
Finriv ingefäran och lägg ner den bland grönsakerna tillsammans med kycklingen.
Koka nudlarna enligt förpackningen, häll av kokvattnet och blanda dem med kyckling- och grönsakswoken, sesamfröna och färsk koriander.
Äppelkaka med kokosmaräng.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna och ägget en i taget under vispning. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Skala äpplena och skär dem i klyftor. Vänd runt klyftorna i kanel, går lätt om du blandar alltsammans i en plastpåse.
Smörj och kokosbeströ en form cirka 24 centimeter i diameter, med avtagbar kant. Fördela smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna ordentligt.
Grädda på andra falsen nerifrån i ugnen cirka 20 minuter tills kakan stannat på ytan. Förbered under tiden marängen.
Kokosmaräng: Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en fluffig maräng. Vänd ner kokosflingorna men spara ett par matskedar.
Fördela kokosmarängen över den halvgräddade kakan och strö över de sparade kokosflingorna. Fortsätt grädda på andra falsen i ugnen 15–20 minuter eller tills kokosmarängen har fått fin färg. Låt svalna.
Pasta med kyckling, spenat & soltorkade tomater.
4 kycklingfiléer, delade till 8 tunna filéer
2 msk smör att steka i
150 g bladspenat
7-8 soltorkade tomater hela, (inlagda i olja)
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde 40%
2 dl crème fraiche 34%
1-2 tsk kycklingfond
2 kvistar färsk basilika
salt & peppar
400 g färskpasta, tagliatelle
Topping:
färsk basilika
riven parmesan
Stek babyspenat i en panna med smör. Förväll- koka bort överflödigt vatten från spenaten så den inte blir för vattnig.
Dela kycklingfiléerna längs med, så att det blir två långa, tunna filéer av en kycklingfilé.
Salta och peppra på båda sidor.
Hetta upp en panna med smör och bryn filéerna. Bryn på så de får färg.
Lägg över bitarna i en större kastrull allt eftersom det brynts på.
När alla är färdig-brynta tillsätt grädde i stekpannan. (Såsen gör vi i stekpannan så att vi inte missar massa goda smaker, efter stekningen)
Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt crème fraîche och kycklingfond. Rör samman och låt koka upp.
Lägg spenaten uppe på kycklingen och strimla över de torkade tomaterna.
Häll över såsen och låt allt puttra under tiden du kokar färskpastan.
Kaffeparfait med mandelkrokant.
Mandelkrokant:
1 dl strösocker
50 g hackad sötmandel
Garnering:
frukt eller bär
Kaffeparfait:
Vispa äggulor och socker luftigt i 3–4 min med elvisp.
Vispa grädden lätt i en annan skål. Tillsätt crème fraiche till grädden och vispa försiktigt ihop dem.
Vänd ner äggsmeten i gräddblandningen. Tillsätt kaffet och rör försiktigt.
Lägg glassmeten i en form med lock. Ställ den i frysen i minst 4 tim.
Mandelkrokant:
Smält socker i en tjockbottnad kastrull tills det är gyllene. Tillsätt mandeln och rör tills det går ihop till en massa.
Töm ut blandningen på ett bakplåtspapper och låt den kallna helt. Hacka den sedan till grova smulor med en kniv.
Ta ut parfaiten ur frysen ca 10 min innan servering. Servera kulor av den i glas eller skålar med mandelkrokanten strödd över.