Risotto con funghi (Risotto med karljohanssvamp).

 
4 portioner.
 
3 dl arborioris eller avorioris
25 g torkad karljohansvamp
1 liter vatten
3 msk svampfond eller kantarellfond
2 msk olivolja
1 gul lök, finhacka
5 g saffran
50 g smör
100 g riven lagrad ost
1 dl riven parmesanost
 
Lägg den torkade svampen i en skål och häll över vattnet. Låt svampen ligga i blöt 30 min. Sila av men spara vattnet. Skär svampen i små bitar.Blanda blötläggningsvattnet med fonden i en kanna.
 Värm oljan i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den får färg. Tillsätt ris, svamp och saffran.Häll i hälften av svampbuljongen och sjud utan lock 25–30 min. Rör om och späd kontinuerligt under tiden med buljongen.Tillsätt smör, ost och parmesan. Rör om och smaka ev av med salt. Servera med extra parmesan.
 
 

Hot rom toddy.

 
5 cl mörk rom
20 - 25 cl varmt vatten
1,5 - 2,0 cl strösocker eller honung
stjärnanis, kanel, citronklyfta, apelsinklyfta och ingefära
 
 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser – här tåls det att prova sig fram med diverse kryddor. Serveras bäst i kopp.


Pasta med salsiccia.

 
 
Krämig och smakrik.
 
4 portioner.
 
            400 g pasta, gärna paccheri
 
PASTASÅS:
350 g salsicciakorv. rå
3 msk olivolja
1 torkad peperoncini eller 1 tsk chiliflakes
1 röd lök, finhacka
1 tsk fänkålsfrön
500 g passerade tomater
1 tsk torkad oregano
1 lagerblad
salt & peppar
170 g mascarpone
2 dl färskriven pecorino ost
 
SERVERING:
riven pecorino ost eller parmesan
färsk basilika eller oregano
Dra av skinnet från salsiccian. Hacka till en färs. Hetta upp olja i en kastrull och fräs salsiccia och peperoncini.Fräs under omrörning utan att det får färg. Tillsätt lök och fänkålsfrön, fräs med någon minut till. Tillsätt peperoncinon och häll i passerade tomater, oregano, lagerblad, salt och peppar. Låt såsen småputtra ca 30 min. Tillsätt lagerbladet
.Lägg pastan i kokande saltat vatten och koka någon minut mindre än enligt förpackningens anvisning.Häll den avrunna pastan i pastasåsen och rör ner mascarpone och peccorino. Servera direkt med mer pecorino och ev färska örter.
 
 
 
 

Kycklinggratäng med exotiska smaker.

 
Kycklinggratäng med mango chutney. Mango, äpplen, salami och sambal oelek ger en fin blandning av hetta och lite sött som passar bra till kyckling.
 
4 portioner.
 
kycklingfiléer
salt, svartpeppar
smör till stekning
1 purjolök, strimla
3 små röda äpplen, tärna
150 g skogschampinjoner, dela i mindre bitar
150 g tinade, tärnade,
frysta mangobitar
2 dl crème fraiche
1 dl mango chutney
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
ca 3 dl ris (4 portioner)
20 skivor salami
1 dl riven lagrad ost
 
Garnering:
basilika
mangobitar
 
Ugn 225 grader.
 

Salta och peppra kycklingfileerna,  bryn runt om i smöret så att det får fin färg. Lägg över köttet i en ugnsform och stek vidare mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och skiva kycklingen.

Fräs lök, äpple och svamp i smöret ca 3–4 minuter, utan att det får färg. Tillsätt mangobitar, crème fraiche, mango chutney, tomatpuré och sambal oelek. Låt allt koka ihop ca 5 minuter.

Koka riset. Lägg riset i en smord ugnsform. Fördela grönsaksröran ovanpå. Toppa med kycklingskivor varvat med vikta salamiskivor. Strö över ost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter.

Garnera med basilika och äpplen, servera med en sallad.

 

Het thaisallad med räkor.

 
Syrligt, starkt och salt på samma gång.
 
4 portioner.
 

1 grön omogen papaya (finns i asiatiska butiker)

eller cirka 600 g vitkål

3 cm färsk ingefära

3 vitlöksklyftor hackad el riven

2 tsk sesamolja

250 g skalade räkor

1-2 röda chilifrukter, urkärnade

1 1/2 msk råsocker

1-2 limefrukter

4 tsk fisksås

1/2 dl torrostade jordnötter, grovhackade

färsk koriander

ev. några cocktailtomater

 

Skala och riv ingefära och 1 klyfta vitlök och blanda med sesamolja. Gnid in räkorna med blandningen och låt stå och dra medan du gör resten.

Skala papayan och riv den grovt, alternativt strimla eller hyvla vitkålen fint.

Finhacka chili och resten av vitlöken, blanda med socker, limesaft och fisksås. Blanda dressingen med papayan eller vitkålen och krama in den ordentligt med händerna.

Blanda ned räkorna. Smaka av med eventuellt mer limesaft eller fisksås. Strö över hackade jordnötter och garnera med färsk koriander och eventuellt några cocktailtomater.

 

Thailändsk torskgryta.

 
Där svensk fisk möter thailändsk hetta i en smakrik vardagsrätt. För en större sats kan du lägga till valfria grönsaker och späda med mer kokosmjölk.
 
4 portioner.
 

400 g fryst torsk (MSC-märkt)

100 g champinjoner

1 purjolök

3 stjälkar citrongräs

olja

5 limeblad

1-5 tsk grön eller röd currypasta (eller efter smak)

5 cm färsk ingefära, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

1-2 burkar kokosmjölk, à 400 g

1-2 msk fisksås

1/2-1 citron

1-2 lime

1 broccolihuvud

5 cocktailtomater, delade

färsk koriander

 

Tina fisken en stund så att den går att skära i bitar. Dela champinjonerna i halvor eller kvartar beroende på storlek. Skölj och strimla purjon grovt. Banka citrongräset med knivskaftet, dra av de yttersta bladen och strimla resten fint.

Hetta upp oljan i en gryta. Fräs limeblad, currypasta, ingefära, purjolök, champinjoner, vitlök och citrongräs ett par minuter. Slå på kokosmjölken, lägg försiktigt i torskbitarna, smaksätt med fisksås, pressad citron och lime. Tillsätt broccolin skuren i buketter och mer kokosmjölk om du vill ha en ”soppigare” gryta. Sjud sakta i ca 10-15 min eller tills fisken vitnat. Lägg i tomaterna mot slutet.

Smaka av. Strö över grovhackad färsk koriander och servera med jasminris.

 

Fläskfärs med thailändska smaker.

 
4 portioner.
 

400 g fläskfärs

olja

4 schalottenlökar, tunt skivade

5 cm ingefära, finhackad

1 kruka koriander, grovhackad

1 purjolök, skivad

1 röd chili, tunt skivad

1 msk limesaft

1 1/2 msk fisksås

1 tsk socker

ev. salt

färska böngroddar

 

Bryn färsen i lite olja på hög värme. Tillsätt schalottenlök, ingefära, koriander (spara lite), purjolök och chili. Fräs några minuter till. Tillsätt sedan limesaft, fisksås och socker. Smaka eventuellt av med lite salt. Garnera med färska böngroddar och resten av koriandern.

Servera med kokta grönsaker och jasminris.

 

Ugnsgrillad hel kyckling med rostad mandelpotatis, champinjoner, citronsky

 
Alla tillbehör i samma panna gör det till en lika lättlagad som god festrätt.
 
4 portioner.
 
1 hel kyckling ca 2 kg
3 citroner
1 hel vitlök
2 dl olivolja
600 g mandelpotatis, skalad
400 g champinjoner, delade
2 rödlökar, skivade
1 kruka timjan
4 dl kycklingbuljong
50 g smör
Maizena till redning
Salt och peppar
 
Förbered kycklingen genom att krydda runt om med salt och peppar. Gnid in skinnet med citronjuice från 1 citron och lite olivolja. Dela 1 hel vitlök och 1 citron, lägg inuti kycklingen med lite timjan. Grilla sedan på ugnsgaller (med en plåt under) på 175° i ca 30 min och sänk sedan värmen till 130° och låt kycklingen grilla till temperaturen vid låret är 80°. Tiden beräknas på storleken av kycklingen men räkna med minst 1 ½ timme för 2 kg.

Dela champinjonerna i 4 delar, blanda svampen med olivolja och dela potatisarna på längden. Krydda med salt och peppar. Stek potatisen i panna så att den får färg. Lägg svamp och potatis på plåten under kycklingen och låt det bakas tillsammans så att alla smakerna blandas.

Hacka timjan och blanda med potatis och svamp när den är klar. Vänd i löken. Koka upp kycklingbuljongen och smaka av med rivet citronskal och juice. Red av och mixa i smöret med stavmixer. Skär ur de olika delarna på kycklingen och skiva upp vid servering.

Sjötunga walewska.

 
Buerre manie, där rör du ihop rumsvarmt smör och vetemjöl.
 
 
600 g sjötungsfilé eller rödspätta
2 tsk citronsaft
1,5 dl torrt vitt vin
1,5 dl stark fiskbuljong
1 msk smör + 1 msk mjöl
4 - 5 dl grädde
1 äggula
2 msk smör
salt och cayennepeppar
 
Tillbehör och garnering:
Pommes duchesse
några smörstekta champinjoner
1 påse räkor med skal
ev dill till garnering
 
Börja med att göra pommes duchesse:
12-14 potatis
3 msk smör
2 äggulor
1 tsk salt + 1 krm vitpeppar.
 
1 tsk salt + 1 krm vitpeppar.
 
 

Koka potatisen och häll av vattnet. Pressa potatisen och arbeta sedan in smör, äggulor och kryddor.
Spritsa ut moset på kanterna av ett stort eldfast fat, gärna medans det fortfarande är varmt.

Smöra en traktörpanna, lägg i sjötungsfileérna dubbelvikta. Fyll på med citronsaft, vin och fiskbuljong. Sjud fisken ca 10 min eller tills fisken är klar.


Sätt på ugnen på 250 gr. Lägg upp sjötungsfileérna väl avrunna på ett stort smort fat.
Koka ihop spadet från fiskkoket till hälften. Blanda under tiden ihop smör och mjöl till en beurre manié. Klicka smörsmeten i spadet under vispning och späd med 4 dl av grädden. Låt det koka kraftigr under fortsatt vispning till en ganska tjock sås. Vispa 1 dl av den resterande grädden till skum. Tag såskastrullen från värmen och vispa i äggulan samt 2 msk smör. Smaka av med salt och ev lite citronsaft och dofta över lite cayennepeppar.


Vänd till sist ner den vispade grädden försiktigt och häll den över fisken.
Gratinera hastigt och garnera med räkor, stekt svamp och dill.

 
 

Vanilj pasta.

 
Ny produkt från Dr Oetker är vaniljfrön i tub med krämig sockerlag/pasta. Pastan har en naturlig smak utan syntetiskt framställt vanilj.  2 tsk motsvarar 1 vaniljstång. Enkelt att använda.
 

Citronsaft.

När du bara använder skalet på citronen så går det utmärkt att pressa ur saften och frysa den.
 
 
 

Hot milk punch.


5 cl mörk rom
20 - 25 cl mjölk
1,5 cl honung, lönnsirap eller strösocker
Kryddor:  kanelstång, muskot och kryddnejlika

Gör så här:

Värm mjölk i en kastrull med lite honung eller vanligt socker för sötma. Krydda mjölken med kanelstång, muskot och nejlika (alternativt kryddnejlika). Tänk på att alla kryddor är rätt potenta så börja med lite och öka efter smak. Häll sedan mjölken i ett glas med fot eller i en kopp och addera mörk rom. Krydda med lite svartpeppar på toppen.


Äppeltosca.

 
 
100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen, skalade
1 tsk kanel
 
Glasyr:
50 g smör
0,75 dl strösocker
50 g mandel, flagad
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
 
. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör till sist i det smälta smöret. Blanda väl. Häll smeten i en bröad springform.

Skala äpplena om du vill, dela och kärna ur dem och skär i lagom tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten och pudra över kanel.

 Grädda i ugn i cirka 25 minuter. Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 200 grader.

Toscaglasyr

 Smält smör och socker. Blanda i mandelspånen i mjölet. Rör noga. Häll slutligen i mjölken.

 Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen på 200 grader i 8-10 minuter.

 Ät den som den är eller servera med en klick vispad grädde.

 
 
 
 

 


Wienersemlor.

 
Testa gärna detta, hälften wienerbröd hälften semla.
 
4 stycken.
 
12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle)
mandelmassa + ovispad grädde
2 1/2 dl vispgrädde + 2-3  tsk vaniljsocker
Florsocker
 
Ställ ugnen på 200 grader, 
Lägg tre tinade smördegsplattor över varandra och tryck ihop dem så de fastnar över varandra, för att få dem att fastna bättre kan man pensla dem med kallt vatten emellan. Stansa ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla även ovansidan med kallt vatten, och grädda dem tills de precis blir gyllene ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa &  lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig.  Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden + vaniljsockret & spritsa/ klicka ut i semlan. På med locket pudra över rikligt med florsocker och servera genast.

RSS 2.0