Rispappersrullar med dipsås.

 
Ett bra sätt att få i sig krispiga grönsaker. Du kan naturligtvis använda de grönsaker du gillar.
 
 4 portioner.
 
150 g tunna risnudlar ( tex vermicellinudlar)
150 g morötter
100 g rättika
3 dl färska böngroddar
24 st rispappersblad
1 st isbergssallad
1 kruka koriander
1 kruka mynta
 
Fyllning:
 
300 g skalade räkor
2 st avokado
1 msk finriven ingefära
 
Dipsås:
1 dl sweet chilisås
2 st lime, saft
2 msk fisksås
1 vitlöksklyfta, skivad eller hackad
 
 
Blötlägg nudlarna enligt anvisning på örpackningen. Skala och skär morot och rättika i tändsticksstora strimlor. Rör ihop alla ingredienser till dippsåsen.Dela ev räkorna. Gröp ut och tärna avokadoköttet. Vänd ihop räkor, avokado och ingefära.
 Fyll en skål med ljummet vatten och doppa ett rispapper 10 sekunder.Lägg lite av fyllningen och de olika grönsakerna mitt på arket.Vik in båda sidorna mot mitten, rulla sedan ihop till ett litet paket. Gör likadant med alla rullar och lägg på ett fat.
Servering: Lägg en fylld rulle i ett salladsblad, lägg på koriander och mynta, rulla ihop och doppa i dippsåsen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Äppelsmulpaj med lingon & ingefära.

 
Annorlunda och god paj. Kokosoljan finns i burk och är inte flytande. Den är lite dyr med ger en god smak till pajen.
 
7 st äpplen
2 dl frysta lingon
½ msk finriven ingefära
0,75 dl flytande honung
 
Topping:
200 g mandelmassa
2 dl havregryn
1 dl kokosolja
 
Sätt ugnen på 175°.
 Skala och skär äpplena i klyftor. Vänd runt dem med lingon, ingefära och honung och lägg i en pajform. 
Mixa ihop alla ingredienser till toppingen till ett smul. Strö toppingen över äpplena och grädda mitt i ugnen ca 40 min. 
Servera pajen med vaniljsås eller glass.
 
 
 

Kantarelltoast med parmesan.

 
Supergod toast.
 
4 portioner.
 
2 skivor surdegsbröd
1 msk smör
250 g kantareller
1 msk smör
salt & peppar
2 st schallotenlök, finhacka
100 g philadelphiaost
½ dl riven parmesanost
1 tsk vinäger
ev gräslök och rosepeppar till garnering
 
Bred ett tunt lager smör på båda sidorna av brödskivorna. Rosta i ugnen på 225° eller stek i stekpanna till fin färg.
Skär stora svampar i mindre bitar. Stek i smör i en het stekpanna. Salta, peppra och stek tills vätskan släppt och svampen är gyllene. Tillsätt löken och rör om
.Rör ihop philadelphia osten med parmesan och vinäger. Smaksätt med tryffelolja. Bred ett tjockt lager på bröden. Halvera. Toppa med kantareller och ev garnering.
 

Indisk Mulghai kyckling.

Du som gillar indisk mat ska definitivt laga denna rätt.
 
4 - 6 portioner
 
1 kg kycklinglår, stek hastigt för en fin yta
 
2 gula lökar, hackas
lagerblad
4 st kryddnejlikor
5 st kardemummakapslar
1 kanelstång
Fräs ihop dessa ingredienser.
 
1 tsk koriander
4 st vitlöksklyftor
chilipeppar, efter behag
2½ cm färsk ingefära
2 tsk spiskummin
Mixa ihop dessa ingredienser.
 
4 msk mandel, hackad
1 1/4 dl vatten
Tillsätt det i de mixade ingredienserna och mixa ihop snabbt.
Häll de mixade ingredienserna i kardemummablandningen.
 
2,5 dl matlagningsyoughurt
1 1/4 dl grädde
2,5 dl kycklingbuljong
1 msk socker
1 tsk salt
1 tsk garam masala, indisk krydda som finns i alla matbutiker.
 
Blanda detta i kardemumma blandningen.
 
1 1/4 dl sultanrussin blandas i sist.
 
Puttra i 20 minuter med kycklingen.
 
Servera med ris.
 
 
 
 
 
 
 

Ugnstekt anka med rödvinssås & mandelpotatisgratäng med chevre.

 
Nu äntligen kommer Anders recept på anka. Han pratade om att vi måste testa att göra anka och till sist så slog vi till och lagade detta recept för ungefär 1 år sedan i stugan. Jag måste säga att det var VANSINNIGT gott. Jag hade aldrig ätit anka förut och den var väldigt mör. Du måste testa.
 
4 portioner.
 
Anka:
 
2 st färska ankbröst, finns på alla större varuhus
smör
färska örter efter eget tycke
salt & peppar
 
Potatisgratäng:
 
1 kg mandelpotatis, skala, skiva tunt
2 st vitlöksklyftor, hackade
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
150 g getost, smulad
1 bit färsk svart tryffel, går bra med tryffelolja eller skippa det helt
1 tsk flingsalt
 
Rödvinssås:
 
4 dl viltfond ( eller 2 msk koncentrerad viltfond på flaska + 4 dl vatten)
3 dl rött vin
1 msk socker
1 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor, hackade
2 st schalottenlökar, hackade
3 msk maizenaredning, brun
 
Potatis:
 
Koka upp mjölk, grädde, vitlök, fond och salt. Lägg den skivade potatisen i en ugnsform och slå över den varma gräddblandningen. Smula över chevreosten och lite tryffel. Grädda i ugnen i cirka 30 - 40 minuter.
 
Sås:
 
Fräs scharlottenlök och vitlök i lite smör. Slå på fond, vin, balsamvinägervinäger och socker. Låt reducera till hälften på låg värme, cirka 30 minuter. Red med maizena och smaka av med salt och ev mer socker.
 
Anka:
 
Snitta skinnet i rutmönster, salta & peppra. Stek ankan med skinnsidan nedåt i 5 minuter. Strö över lite färska örter, vänd ankan och stek 3 minuter. Lägg över i en ugnsfast form och stek i ugn ca 20 - 30 minuter i 150 grader. Låt köttet vila i 10 minuter.

Sannes kryddiga fisksoppa

 
 
 
4 personer
 
4 st laxfileer
360 g kräftstjärtar i lag
8 st musslor eller gärna fler
1 stor purjolök
2 st fiskbuljontärningar
2 msk curry
6 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
370 g krossade tomater
360 g skalade räkor
35 g dill
 
Gör så här:
 
Strimla purjolöken, fräs i en gryta med det vita vinet. Häll i de krossade tomaterna, buljongen , dillen och grädden. Skär laxen i cirka 2 cm bitar . 
 
Koka upp grytan och sänk sedan värmen och låt sjuda sakta i 20 - 30 minuter. Strax innan serveringen lägger du i laxen, kräftstjärtar, räkor och musslor.
Klart att äta. En mycket mäktig och god soppa.
 

Sambal Oelek kött i ugn.

 
 
Jättegod rätt och enkel att göra, även barnen brukar gilla den om man inte gör den för stark.
 
4 portioner
 
1 fläskfile, går även bra med kyckling eller annat kött
3 dl vispgrädde
½ dl soja
1 tsk sambal oelek, vi tar mycket mer
1 burk creme fraiche
 
Gör så här:
 
Köttet ska inte förstekas, men om du har ont om tid kan du göra det. Skiva det i lämplig storlek.
Värm ihop grädde, soja, creme fraiche och samal oelek i en kastrull, ej kokas. Lägg köttet i en ugnsform och häll över såsen. In i ugnen på 175 grader. Om köttet inte är förstekt ska det vara cirka 1,5 timmar i ugnen. Du får kolla om det verkar klart.
Servera med ris och en god sallad.
 
 
 
 

Parfait med 3 smaker.

 
 
Bara att vispa ihop, smaksätta och ställa in i frysen – glassmaskin behövs inte. Det är bara en sak som är svår: att välja smak! Du kan ta vilka bär som helst.
 
3 dl vispgrädde
3 äggulor
½ dl florsocker eller strösocker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl blåbärsylt, lingonsylt eller hjortronsylt
2 msk blåbär, lingon eller hjortron
 
Vispa grädden fluffig. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst. Vänd ner 1 dl sylt och all grädde i äggvispet. Varva parfaitmassan och resten av sylten i en form. Strö över lite bär och ställ i frysen minst 5 timmar.
 
 
 

Kyckling- och kantarellgratäng.

 
 
Laga en god gratäng med smak både Sverige och Italien.
 
4 portioner.
 
300 g penne
1 msk olivolja
2 kycklingfiléer
3 dl kantareller eller annan god svamp
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsgrädde
10 soltorkade tomater i olja
1 dl hackad färsk basilika
100 g mozzarella, riven
50 g riven parmesan
 
Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan enligt förpack­ningens anvisningar, men kor­ta tiden ett par minuter.
Tärna kycklingen och stek lätt i en stekpanna, salta och pepp­ra. Stek kantarellerna i smöret.
Finhacka vitlöken och skär de soltorkade tomaterna i bitar.
Blanda pasta, kyckling, svamp, vitlök, tomater och ba­silika i en smord ugnsform.
Rör samman grädde och mozzarella och häll över. Strö över riven parmesan och grati­nera ca 25 minuter.
Låt gratängen vila fem minu­ter före servering. Dekorera med några kantareller och någ­ra basilikablad.
 

Mascarponekräm med nektariner & hallonsås.

 
 
Solmogna nektariner och hallon möter krämigt fluff och krispiga kex i en modern ”Peach Melba.
 
6 portioner.
 
250 g mascarpone
2 dl vispgrädde
1½ dl prosecco ( mousserande vin )
1 tsk mortalade kardemummakärnor
5 nektariner
½ lime, skal och saft
1 msk flytade honung
9 savoiardikex
 
HALLONSÅS:
 
125 g frysta hallon
2 msk honung eller socker
½ tsk vaniljpulver
 
 
Vispa mascarpone, grädde, 0,5 dl prosecco och kardemumma fluffigt med elvisp. Skär nektarinerna i mindre bitar. Vänd runt med finrivet limeskal (endast det gröna) och pressad saft. Smaka av med honung. Lägg hallon, honung och vaniljpulver i en kastrull och koka upp. Ställ åt sidan att svalna. Häll 1 dl prosecco i en djup tallrik. Dela kexen och doppa i vinet. Varva mascarponekrämen med kexen nektarinerna och hallonsåsen i serveringsglas.
 

Squashgratäng.

 
 
Den här enkla och lättlagade gratängen lagar du med färs och squash, passerade tomater och mozzarella.
 
4 portioner.
 
400 g oxfärs
1 squash
salt och peppar
rapsolja till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad kalvfond
rivet skal från 1 citron
1 kula mozzarella
 

1. Sätt ugnen på 200°. Skär squashen i knappt cm-tjocka skivor. Lägg ut dem en och en på en skärbräda och strö lite salt över. Ställ åt sidan.

2. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek färsen tills den får lite färg. Skala och hacka löken och låt den fräsa med någon minut. Pressa ner vitlöken och häll på passerade tomater, tomatpuré och kalvfond. Rör om och låt koka i ca 5 minuter. Smaksätt med lite rivet citronskal, salt och peppar.

3. Klappa squashen torr med hushållspapper. Stek skivorna i olja tills de har fått lite färg på bägge sidor. Skär mozzarellan i tunna skivor.

4. Häll färssåsen i en ugnsfast form. Varva squash och mozzarellaskivor ovanpå. Ställ in formen i ugnen och grädda gratängen i ca 15 minuter.


Vi har det så underbart.

 
 
 
 

Maten i Italien.

 
Mycket god mat blir det.
 
 
 
 
 

Italien.

 
Nu har vi åkt till det underbara Italien.
 
 

Fried rice med ägg och grönsaker.

 
Asiatisk pyttipanna, här kan du tillsätta räkor, kyckling, andra grönsaker m.m. Ta det du tycker om.
 
4 portioner.
 
olja
1 gul lök, hacka
100 g haricots verts
4 champinjoner, skiva
200 g körsbärstomater, halvera
2 vitlöksklyftor, riv
2 ägg
2 msk japansk soja
salt & peppar
 
Hetta upp olja i en wok eller rymlig stekpanna. Stek lök och grönsaker under omrörning 3 - 5 minuter. Tillsätt vitlökoch ris, stek lite till. Knäck i äggen och rör om. Stek ytterligare någon minut. Smaka av med soja, salt och peppar.
 
 

Parmesanköttbullar.

 
Ny smak på köttbullarna med parmesan, basilika och tomat.
 
4 portioner.
 
500 g nötfärs
1 ägg
2 dl riven parmesanost
1 kruka basilika, hackad
3 msk tomatpure
2 vitlöksklyftor, pressade
salt & peppar
 
 

RSS 2.0