Slaguggla.

Vår nya gäst i stugan för i år.
Den flyger väldigt lågt över marken och seglar ofta in i viken bredvid oss. En dag kom den vinandes över våra huvuden och jag måste säga att jag blev lite rädd. Nu har jag alltid full koll när jag går ut så att den inte slår klorna i mitt hår för det skulle inte vara så kul. För vem tänker ni och då säger jag bara, för ugglan.
 
 
En pampig fågel.
 
Visst är den fin.
 
 

Rice krispies tårta.

 
Jättegod tårta och receptet har jag fått av Gunilla för länge sedan.
 
4 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl Rice krispies
 
Äggkräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
125 g smör
 
Garnering:
2 dl vispad grädde
riven blockchoklad
tex jordgubbar, blåbär eller koserverade mandarinklyftor
 
Vispa äggvitor och socker hårt till en maräng. Blanda sedan i rice krispies. Häll smeten i en bakplåtspappers klädd långpanna och grädda på nedersta falsen i 90 minuter. Blanda sedan alla ingredienser utom smöret till äggkrämen i en kastrull och sjud försiktigt tills den tjocknat. Klicka i smöret och låt den kallna. Dela botten i två halvor och bred krämen mellan. Garnera.
 
 

Äppelsmulpaj med flingsalt.

 
Mycket enkel och god paj som smakar lite salt.
 
4 stora äpplen, skala och skär i mindre bitar
1 tsk kanel
2 tsk strösocker
flingsalt
 
Smuldeg:
 
125 g saltat smör
1,5 dl strösocker
1 dl havregryn, ibland tar jag fiberhavregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk flingsalt
 
Blanda äpplena med kanel, flingsalt och strösocker. Lägg ned i en pajform. Blanda ihop smuldegen och strö över äpplena. Till hit kan du förbereda och ställa in pajen i kylen för att grädda den senare. Grädda på 225 grader tills den fått en gyllenbrun färg. Servera med grädde och glass. Jag kom på att man kan göra dem i portionsformar också, vilket kan vara lite festligt.
 
 

Gravad oxfile med kall basilikasås.

 
Oxfilén ska gravas i 5 dagar innan den serveras med en god basilikasås och räcker till 4 personer. Kanske detta är en förrätt till nyårsafton.
 
Till gravningen:
400 g oxfilé
4 gula lökar, rivs
1 näve torkad basilika
1 näve grovmalen svartpeppar
1 hg strösocker
1 hg salt
 
Blanda ihop allt utom oxfilén i en skål. Täck oxfilén med lökhacket och lägg i en plastpåse och förvara i kylen i 5 dagar. När gravningen är klar skrapar du bort lökblandningen och skär köttet i tunna skivor.
 
Basilikasås:
½ citron
2 krukor färsk basilika
1 schalottenlök, finhackas
½ vitlöksklyfta, pressas
2 msk majonnäs
½ dl crème fraiche
2 tsk vit balsamicovinäger
1 soltorkad tomat i olja, finhackas
 
Lägg halva citronen med snittytan nedåt i en kastrull och låt den stekas i 4 - 5 minuter tills citronen karamelliserat sig. Blanda alla övriga ingredienser i en skål och pressa ned citronen. Mixa allt till en slät sås.

St Johns Gumbo.

 
 Bli nu inte avskräckt när du ser att det är mycket ingredienser för mycket av det är kryddor. Gumbo kommer från Cajunköket och går att variera på många sätt. Du kan blanda i kyckling också om du vill. Receptet är på 4 portioner.
500 g räkor med skal
140 g bacon eller rökt sidfläsk, skär i mindre bitar
olivolja
1 gul lök, finhackad
2 paprikor, tärnade
3 - 4 vitlöksklyftor, finhackade
3 stjälkar selleri, finskuren
salt & peppar
1 tsk timjan
2 tsk spiskummin
1 lagerblad
1 tsk chilipeppar eller färsk
½ tsk koriander
1 tsk rökt spanskt paprikapulver
1½ msk socker
250 g smakstark korv tex chorizo, skär i skivor
1 burk krossade tomater, 400 g
1 burk cocktailtomater, konserverade, 400 g
2 tsk vitvinsvinäger
5 dl kycklingbuljong
en några kräftstjärtar
 
Roux:
Det är en redning.
50 g smör
1 msk olivolja
1 dl vetemjöl
1 liten gul lök, finhackas
 
Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta på medelvärme. Fräs bacon. Tillsätt sedan grönsaker ( ej burktomaterna ) , kryddor och socker, fräs i 5 minuter. Lägg i korven och rör om försiktigt. Tillsätt tomater, vinäger och buljong, sänk värmen. låt puttra i 15 minuter. Gör under tiden din roux. Hetta upp en gjutjärnspanna ordentligt. Smält smöret, vispa i olivoljan och mjölet. Fortsätta vispa tills det blir chokladbrunt. Stäng av värmen och tillsätt löken. Fortsätt röra tills löken mjuknat Häll ned din roux i gumbon. Rör om och låt koka i ytterligare 5 minuter. Tillsätt räkorna och låt dem precis bli varma. Servera i djupa tallrikar med ris i botten och ett gott bröd till.
 
 
 
 

Nutella semifreddo.


Helt otroligt gott och sliskigt.
10 - 12 portioner.
 
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
2 färdiga marängbottnar
1 burk nutella
 
Knäck äggen och fördela gulorna i en skål och vitorna i en annan skål. Tillsätt 1 msk socker i vardera skål. Vispa gulorna pösigt och vispa äggvitorna till en maräng. Vispa grädden i en tredje skål. Lägg en marängbotten i en springform med löstagbar kant. Krossa den andra marängbotten och rör ned den i den vispade grädden. Blanda ned 3/4 av nutellan i grädden. Till sist blandar du försiktigt ihop alla 3 skålarnas innehåll och häller ned över marängbotten i springformen. Häll lite nutella i en skål och värm försiktigt i mikron och ringla över den färdiga semifreddon i ett mönster. Täck med folie och ställ in i frysen i minst 4 timmar och ta fram den 15 minuter innan servering.
 

Stir fry med strimlad teriyaki lövbiff.


En snabblagad wok rätt som också är god.
4 portioner.
 
20 cm purjolök
2 broccolihuvuden
3 morötter
400 g lövbiff
1 röd chili
2 klyftor vitlök
1 dl teriyakisås
saften av 1 lime
1 - 2 dl cashewnötter
1 kruka koriander
olja
 
Strimla alla grönsaker i mindre bitar och skär lövbiffen i 1,5 cm tjocka strimlor. Hacka chili och vitlök fint. Torr rosta nötterna. Värm upp en stekpanna riktigt varm och stek lövbiffen i lite olja i några sekunder. Till sätt grönsaker, vitlök och chili. Woka på hög värme i några minuter. Häll på teriyakisås och pressa i limen. Blanda i den hackade koriandern och strö över nötterna. Om du vill kan du servera ris, pasta eller nudlar till rätten.
 
 

Chokladkaka med vit glasyr.


En god chokladkaka som inte ska vara kladdig inuti och glasyren är lite söt och knaprig. 
 
2 ägg
3 dl strösocker
150 g smält smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2½ msk kakao
2 msk vaniljsocker
½ dl vatten
½ dl mjölk
 
Glasyr.
1 dl strösocker
1 dl florsocker
½ dl grädde
½ dl smält smör
1 tsk vaniljsocker
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser utom vatten och mjölk, rör om försiktigt. Till sist rör du ned vatten och mjölk. Häl i en smord form med löstagbar kant och grädda i 175 grader tills kakan känns torr i mitten. Blanda alla ingredienser till glasyren och låt det småkoka en liten stund. Häll smeten över den avsvalnade kakan.

Tulpaner.


Nu är det dags att köpa krispiga tulpaner för att lätta upp humöret och invänta våren.
 
 
 

Indisk kycklinggryta med gult ris.


Snabb indisk rätt där riset har huvudrollen. Jättegott och enkelt att göra.
4 portioner.
 
600 g delade kycklingfiléer eller lårfilé
1 hackad gul lök
2 msk olja
½ dl mango chutney
4 dl yoghurt, 10 % turkisk
 
Kryddpasta:
3 skivade vitlöksklyftor
1 skivad röd chili
2 msk riven ingefära
2 msk tomatpure
2 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
 
Gult ris:
3 dl basmatiris
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk gurkmeja
2 msk smör
1 tsk kardemummakärnor
5 nejlikor
7 dl vatten
½ tsk salt
 
Servering:
1½ dl gula stora russin, sultan
2 dl skållade och torrostade mandlar
 
Börja med riset. Stek ris, lök, vitlök och gurkmeja i smör i en kastrull tills allt är gult. Tillsätt mortlad kardemumma och nejlika. Häll på vatten och salta. Låt sjuda under lock i 10 minuter. Blanda ingredienserna till kryddpastan och vänd runt med kyckling och lök. Hetta upp en stekpanna med olja och stek på medelvärme i 10 minuter. Rör om då och då. Sänk värmen och rör ned mango chutney och yoghurt. Tänk på att yoghurt lätt kan skära sig om den kokar. Vänd runt riset med russin och mandel.
 
 
 
 

Lök kompott.

 
Sebastian Boudets förslag till ost och charkuteri bricka istället för köpt marmelad.
 
6 stora lökar, hackas
300 g muscovadosocker
2 dl rödvinsvinäger
 
Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt puttra på låg värme utan lock tills konsistensen blir krämig, cirka 2 timmar. Låt svalna och avnjut med goda ostar.

Gratinerade ädelostpäron med rostade nötter i honung.

 
En annorlunda dessert, men god om du gillar ädelost och päron.
 
4 portioner.
 
4 st. medelstora päron, helst Williams päron, skalas
70 g ädelost
100 g blandade nötter tex pinje-, pistage- och pekannötter
1 dl honung
Halvera  och gröp ur kärnhuset på päronen. Fyll kärnhuset med ädelost. Lägg i en ugnsfast form. Smält honungen, blanda i nötterna och slå över päronen. Gratinera på 170 grader i 15 minuter.

Ormvråk.

 
Ormvråken har vi glädjen att se ofta och det är en pampig fågel. Den tar också möss som ni ser på bilden.
 
 
Man känner så väl igen den med sina vita fjädrar på undersidan trots att den flyger högt upp i luften.
 

Smulpaj med flingsalt.

 
Enkel och god paj som kan göras med rabarber, äpplen eller ta det som du gillar.
 
400 g rabarber
150 g smör
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 - 3 tsk flingsalt
 
Skär rabarbern eller äpplen i 2 cm stora bitar och lägg i en rund pajform. Strö över 1 dl socker och blanda runt. Blanda sedan ihop alla torra ingredienser och jobba in smöret till en smul deg. Strö degen över rabarberna och grädda i ugnen på 225 grader i 20 minuter. Servera med glass.

Tornfalk.

Denna fågel har vi haft i några år i stugan och den verkar bygga ett ny bo varje år. Första året var boet i en hög gran alldeles vid bron av stugan och då fick vi glädjen att se när ungarna lämnade boet och det var på min födelsedag 27 juli.
 

 Man känner igen den på den smala stjärten och den tar naturligtvis också möss. Ni har kanske börjat förstå varför jag gillar dessa djur och det är därför att jag verkligen avskyr möss. Det har ju varit mycket möss, råttor och sorkar i några år, men i sommar har det varit lugnt. De år det är mycket möss m.m. så ökar antalet rovfåglar och det har vi märkt av.
 

Ser ni vad duktig den är.

RSS 2.0