Knäckiga kardemummasnitt.
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen till 2 eller 3 delar och rulla ut till länger. Platta till dem något med hjälp av fingrarna.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Äppelpaj.
Lättbakad paj och naturligtvis god. Bakas i en rund form, 24 cm i diameter.
Kyckling & currygratäng.
En snabb och god kycklingrätt. Allt i ett.
2 1/2 dl crème fraiche
2 1/2 dl grädde
1 msk med gul curry ( finns i kryddhyllan)
2 msk med konc. kycklingfond
1/2 msk med chilisås
ev. dofta över lite cayennepeppar
1 röd paprika
1 dl riven god ost
Serveras med ris & god sallad.
Örtröra.
2 dl färska örter (tex persilja, basilika, timjan)
1 st vitlöksklyfta
200 g färskost naturell
2 dl rysk yoghurt
2 dl crème fraiche
salt, peppar
1. Mixa olja olja och örter till en grön massa, tillsätt vitlök. Du har nu gjort en god örtolja, häll på burk och ställ i kylen. Du kan använda den till flera saker, tex salladsdressing och smaksättning.
2. Vispa färskost, yoghurt och crème fraîche fluffigt. Smaka av med örtolja, salt och peppar.
Grekisk grönsakspaj med timjan.
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk kallt vatten
FYLLNING:
1 st liten squash, skuren i ca 2 cm stora bitar
2 st röda lökar, i klyftor
1 paket små tomater
150 g fetaost i bitar
2 dl svarta oliver, urkärnade
3 st ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde (valfri fetthalt)
olja till stekning
salt och peppar
Sätt ugnen på 225º.
2. Mixa ihop samtliga ingredienser till pajdeg i matberedare. Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm. Nagga och ställ i kylen ca en timme. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
3. Förbered fyllningen: Stek squash hastigt i olja tills den fått lite färg. Lägg i lök mot slutet, salta, peppra och lägg på en tallrik.
4. Gör äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde med 1/2 tsk salt. Lägg lök och squash i pajskalet, häll på äggstanning. Lägg på tomater, ost och oliver.
5. Grädda i 200º, nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat.
6. Toppa pajen med färsk timjan innan servering. Servera med en god sallad och örtröra.
Himalayasalt.
Saltet är naturligt mineralrikt och skiftar i rosa nyanser utan att innehålla tillsatta färgämnen. Färgen kommer istället från bland annat järnoxid som berget har delat med sig av under miljontals år. Saltet är fritt från tillsatser och innehåller inget antiklumpmedel. Från miljösynpunkt finns det skäl att använda salt från mer närbelägna gruvor än Pakistan.
Broccoli med matvete och ost.
Päron - och palsternackssoppa.
En god och lite otippad kombination där både päron och palsternacka ger en något söt smak till soppan. Knapriga nötter och persiljeolja ger det lilla extra.
Aubergine med persilja, parmesan och vitlök.
Den här rätten ska stekas i pannan precis före servering. Om du har det som förrätt kan du servera en tsatsiki och en brödskiva till. Det går också att ha som tillbehör till en huvudrätt.
Kryddiga fisktacos med plommonsalsa.
cirka 10 plommon, urkärnade, hacka
400 g torskfilé (eller annan fiskfilé),
1 tsk chilipulver (beroende på styrka)
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk malen koriander
1 tsk oregano
1/2 tsk salt + extra
1/2 tsk nymalen peppar
3 dl finstrimlad spets- eller vitkål
1 lime
färsk koriander, grovhackad
1 röd knipplök, finskuren
1 chili, finskuren
cirka 1 msk socker
tacoskal eller tortillas
Klappa fisken torr med hushållspapper.
Blanda chilipulver, spiskummin, paprikapulver, koriander, oregano, 1/2 tsk salt och peppar.
Klappa in blandningen på båda sidor av fiskfiléerna.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Kör in i 175 grader i cirka 15-20 minuter eller till dess att fisken har vitnat och börjar skiva sig.
Gör resten under tiden: Krama kålen med händerna, pressa över lime.
Tillsätt koriander och lite salt.
Hacka plommon och blanda med lök och chili.
Smaka av med socker (anpassa efter hur pass söta plommonen är).
Värm tacoskal eller tortillas enligt anvisningarna på paketet.
Bryt fisken i bitar.
Bottna tacos eller tortillas med din coleslaw, skeda över plommonsalsa och toppa med koriander.
Indiska köttbullar med saffransris.
1 liten gul lök, riven eller fint hackad
2 msk hackad färsk koriander
2 tsk färskriven ingefära
1 tsk garam masala
TOMATSÅS:
olja
1 grön chili, urkärnad och finhackad
1 msk garam masala
2 tsk färskriven ingefära
1 tsk malen gurkmeja
500 ml passerade tomater
RIS:
1 stor nypa trådsaffran
1 klick smör
1 klyfta vitlök, krossad
1 lagerblad
350 g långkornigt ris
6 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
havssalt och nymalen svartpeppar
GARNERING:
rostade mandelspån
Lägg köttfärsen i en skål tillsammans med riven lök, koriander, ingefära, garam masala, en rejäl nypa salt och svartpeppar. Blanda med lätt fuktade händer, dela upp i 20 jämnstora bollar. Hetta upp oljan en stor kastrull, tillräckligt bred för att köttbullar får plats i ett lager med lock. Lägg i grön chili, garam masala, ingefära och gurkmeja, rör om och fräs i 1 minut och rör sedan i tomaterna. Koka upp, sänk värmen och krydda med salt och peppar. Tillsätt köttbullarna i pannan i ett jämnt lager och koka försiktigt i 25-30 minuter. Skaka försiktigt pannan då och då och vänd köttbullarna så de tillagas jämnt och inte fastnar på botten av pannan. Lägg saffran i en liten skål och täcka med två teskedar varmt vatten och låt dra i 5 minuter. Smält smöret i en 20 cm tjockbottnad kastrull, tillsätt lök och vitlök och koka försiktigt tills de mjuknat. Rör i lagerblad och ris och stek försiktigt under 1 minut. Tillsätt buljongen, saffran och saffransvatten och en tesked salt. Rör om en gång och koka på svag värme i 15 minuter. Fluffa upp riset före servering. Lyft upp köttbullarna pannan, skaka den försiktigt och låt såsen koka i ytterligare 5 minuter. Servera med ris och garnera med koriander och rostade mandelspån.
Teriyakilax med gurksallad.
3 dl ris
500 g skinfri laxfilé
1 tsk salt
2 dl teriyakisås eller hoisinsås
2 msk sesamfrön
Gurksallad:
0,5 dl ättiksprit 12 %
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
½ gurka
1 knippe rädisor
Koka ris enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 200°. Gurksallad: Blanda ihop ättika, socker och vatten i en skål. Skiva gurka och rädisor tunt med mandolin eller potatisskalare. Vänd runt i ättikslagen och låt stå till servering.Salta laxen och lägg i en inoljad ugnsform eller på smörpapper, eller på en aluminiumfoliebit om du grillar den.Häll över hoisinsåsen och strö på sesamfrön. Tillred mitt i ugnen eller på grillen över indirekt glöd. Laxen är klar vid en innertemperatur på 52°, efter ca 20 min. Servera med ris och gurksallad.
Thai turkey med äppelraita & råstekt kålrabbi.
Servera sedan med råstekt kålrabbi, äppelraita & riset.
Lax - och skaldjursgryta med saffran.
1 finhackad gul lök
1 paket saffran
1 msk smör
2 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
3 dl grädde
2 fiskbuljongtärningar
400 g laxfilé
200 g broccoli eller blomkål
200 g skalade räkor
100 g frysta, tinade musslor
salt
1 dl finhackad dill
Stek lök och saffran i smör i en vid kastrull tills löken mjuknat utan att få färg.
Häll i vin, vatten och grädde. Smula ner fiskbuljongtärningarna och låt sjuda 5 minuter utan lock.
Skär laxen i kuber och broccoli i tunna skivor, gärna med mandolin.
Dra kastrullen av värmen. Lägg ner lax och broccoli och låt stå 5 min under lock.
Fördela räkor och musslor i portionsskålar. Servera soppan i skålarna med skaldjuren och toppa med färsk dill. Servera med aioli och en bit bröd.
Fajitapaj.
Du kan byta ut kycklingen mot taco stekt köttfärs. Servera med en god sallad och ett bröd.
1 rulle pajdeg (230 g)
10 cm purjolök
1 paprika
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl strimlad fajitastekt kyckling
1 dl tacosås
200 g riven ost
Sätt ugnen på 200°. Klä en pajform, ca 26 cm i diameter, med pajdegen och nagga botten med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen 8–10 min. Skiva purjolöken och tärna paprikan. Vispa lätt ihop ägg, mjölk, grädde salt och peppar. Lägg kycklingen i pajskalet. Ringla över tacosås och strö på ost, purjolök och paprika. Häll över äggstanningen och grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Vegetarisk lasagne.
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
70 g babyspenat
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
500 g passerade tomater
9 lasagneplattor
1 tunt hyvlad zucchini
250 g keso
3 rivna morötter
Sätt ugnen på 225°.
Stek lök och vitlök utan att de tar färg i en stekpanna med olja.
Lägg i spenaten och vänd om med löken. Salta och peppra.
Varva passerade tomater, lasagneplattor, morötter, zucchini, spenat blandningen och keso i en passande ugnssäker form.
Tryck till lasagneplattorna och tillaga i ugnen ca 25 min.
.
.