Knäckiga kardemummasnitt.

 
Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
 
Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen till 2 eller 3 delar  och rulla ut till länger.  Platta till dem något med hjälp av fingrarna.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Äppelpaj.


Lättbakad paj och naturligtvis god. Bakas i en rund form, 24 cm i diameter.
 
4 stora äpplen, skala och skiva
kanel
 
Havretäcke:
 
150 g smör
4 msk sirap
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
4 msk grädde
 
Smält smöret.
Rör ner övrigt och häll smeten över äppelbitarna.
Grädda ca 30 minuter i 200 grader, tills pajen har fin färg.
Serveras med vaniljsås.
 
 
 

Kyckling & currygratäng.


En snabb och god kycklingrätt. Allt i ett.
 
4 portioner.
 
1 grillad kyckling
2 1/2 dl crème fraiche
2 1/2 dl grädde
1 msk med gul curry ( finns i kryddhyllan)
2 msk med konc. kycklingfond
1/2 msk med chilisås
ev. dofta över lite cayennepeppar
1 röd paprika
1 dl riven god ost
 
Ställ ugnen på 225 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Blanda ihop crème fraiche, grädde, curry, chilisås, fond & ev. cayenne till en krämig sås. Fördela ut över kycklingen. Hacka paprikan och strö över ( jag valde att bara göra i mitten av gratängen då vissa barn är livrädda för paprika). Strö över ost över hela gratängen och ställ in i ugnen & grädda i 20-25 minuter tills gratängen bubblat och fått vacker färg.

Serveras med ris & god sallad.


Örtröra.

 
Mångsidig smaksättare som funkar som tillbehör till det mesta. Den ska egentligen vara till den grekiska vegetariska pajen.
 
8 portioner.
 
2 dl olivolja

2 dl färska örter (tex persilja, basilika, timjan)

1 st vitlöksklyfta

200 g färskost naturell

2 dl rysk yoghurt

2 dl crème fraiche

salt, peppar

 

1. Mixa olja olja och örter till en grön massa, tillsätt vitlök. Du har nu gjort en god örtolja, häll på burk och ställ i kylen. Du kan använda den till flera saker, tex salladsdressing och smaksättning.

2. Vispa färskost, yoghurt och crème fraîche fluffigt. Smaka av med örtolja, salt och peppar.


Grekisk grönsakspaj med timjan.

 
En smakrik vegetarisk medelhavspaj är perfekt bjudmat. Enkelt och gott!
 
4 - 6 portioner.
 
PAJDEG:
125 g smör, i bitar

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

3 msk kallt vatten

FYLLNING:

1 st liten squash, skuren i ca 2 cm stora bitar

2 st röda lökar, i klyftor

1 paket små tomater

150 g fetaost i bitar

2 dl svarta oliver, urkärnade

3 st ägg

2 dl mjölk

1 dl grädde (valfri fetthalt)

olja till stekning

salt och peppar

 

Sätt ugnen på 225º.

2. Mixa ihop samtliga ingredienser till pajdeg i matberedare. Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm. Nagga och ställ i kylen ca en timme. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.

3. Förbered fyllningen: Stek squash hastigt i olja tills den fått lite färg. Lägg i lök mot slutet, salta, peppra och lägg på en tallrik.

4. Gör äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde med 1/2 tsk salt. Lägg lök och squash i pajskalet, häll på äggstanning. Lägg på tomater, ost och oliver.

5. Grädda i 200º, nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat.

6. Toppa pajen med färsk timjan innan servering. Servera med en god sallad och örtröra.

 

 


Himalayasalt.

 
Himalayasaltet har en mild smak som passar bra till alla typer av matlagning. Som namnet avslöjar bryts det i gruvor belägna i pakistanska Himalaya. Saltet bildades för flera miljoner år sedan och platserna där saltet idag bryts var för länge sedan täckta av hav.
Saltet är naturligt mineralrikt och skiftar i rosa nyanser utan att innehålla tillsatta färgämnen. Färgen kommer istället från bland annat järnoxid som berget har delat med sig av under miljontals år. Saltet är fritt från tillsatser och innehåller inget antiklumpmedel. Från miljösynpunkt finns det skäl att använda salt från mer närbelägna gruvor än Pakistan.

Broccoli med matvete och ost.

 
Den här rätten påminner om risotto och om du tycker att den blir för torr så kan du spä den med mjölk.
 
4 portioner.
 
2 broccolistånd, bryt i buketter
200 g matvete ( 3 dl )
25 g smör
200 g ostronskivling, finstrimla
2 msk rapsolja
salt & peppar
3 dl vispgrädde
3 dl riven parmesanost
 
Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Koka broccolin i lättsaltat vatten i 8 minuter. Häll av vattnet och lägg tillbaka broccolin i kastrullen, lägg i smöret och låt det stå. Stek svampen i olja tills den är gyllenbrun, salt & peppar. koka upp grädden, lägg i det kokta matvetet och osten. Låt sjuda under omrörning i 5 minuter.  Salta. Lägg matvete, broccoli och svamp på en tallrik och strö över lite flingsalt.

Päron - och palsternackssoppa.


En god och lite otippad kombination där både päron och palsternacka ger en något söt smak till soppan. Knapriga nötter och persiljeolja ger det lilla extra.
 
4 portioner.
 
1 stor palsternacka, skala och tärna
1 bakpotatis, 200 g, tärna
1 gul lök, tärna
2 päron, tärna
10 dl vatten
1½ dl grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk pressad citron
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
 
TOPPING:
25 g valnötter, grovhacka
1 msk hackad persilja
2 msk olivolja
salt
 
Lägg rotfrukter, lök och päron i en gryta. Häll på vatten. Tillsätt buljongtärning och lagerblad. Låt koka upp. Sjud under lock tills rotfrukterna är mjuka, cirka 25 minuter. Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät. Häll i grädden och koka upp. Tillsätt citronsaft, salt och peppar. Mixa persilja och olja med lite salt. Häll upp soppan i tallrikar. Ringla över persiljeoljan och strö över valnötterna.
 
 
 
 
 

Aubergine med persilja, parmesan och vitlök.


Den här rätten ska stekas i pannan precis före servering. Om du har det som förrätt kan du servera en tsatsiki och en brödskiva till. Det går också att ha som tillbehör till en huvudrätt.
 
4 portioner.
 
2 auberginer
2 tsk salt
50 g parmesanost, riv
1 kruka persilja, hacka
3 vitlöksklyftor, pressa
2 dl ströbröd
svartpeppar
2 ägg
1 dl olivolja
 
Skär auberginerna på längden i ½ cm tjocka skivor, du ska inte ha skalet kvar i botten. Salta dem på båda sidor. Lägg på ett hushållspapper och låt dem vattna ur i cirka 10 minuter. Blanda ost, persilja, ströbröd, svartpeppar och vitlök. Torka av auberginskivorna och doppa dem i uppvispat ägg. Vänd dem sedan i ströbrödsblandningen. Stek dem i olja i en stekpanna cirka 2 minuter på varje sida. Servera genast.

Kryddiga fisktacos med plommonsalsa.

 
Fantastiskt fräscht och enkelt sätt att fixa ett lite annorlunda stuk på helgens tacos.
 
4 portioner.
 

cirka 10 plommon, urkärnade, hacka

400 g torskfilé (eller annan fiskfilé),

1 tsk chilipulver (beroende på styrka)

1 tsk spiskummin

1 tsk rökt paprikapulver

1/2 tsk malen koriander

1 tsk oregano

1/2 tsk salt + extra

1/2 tsk nymalen peppar

3 dl finstrimlad spets- eller vitkål

1 lime

färsk koriander, grovhackad

1 röd knipplök, finskuren

1 chili, finskuren

cirka 1 msk socker

tacoskal eller tortillas

 

Klappa fisken torr med hushållspapper.

Blanda chilipulver, spiskummin, paprikapulver, koriander, oregano, 1/2 tsk salt och peppar.

Klappa in blandningen på båda sidor av fiskfiléerna.

Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.

Kör in i 175 grader i cirka 15-20 minuter eller till dess att fisken har vitnat och börjar skiva sig.

Gör resten under tiden: Krama kålen med händerna, pressa över lime.

Tillsätt koriander och lite salt.

Hacka plommon och blanda med lök och chili.

Smaka av med socker (anpassa efter hur pass söta plommonen är).

Värm tacoskal eller tortillas enligt anvisningarna på paketet.

Bryt fisken i bitar.

Bottna tacos eller tortillas med din coleslaw, skeda över plommonsalsa och toppa med koriander.


Indiska köttbullar med saffransris.

 
Kryddiga köttbullar i tomatsås. Serveras med saffransdoftande ris, mandel och koriander.
 
4 portioner.
 
KÖTTBULLAR:
 
                450 g  mager blandfärs                

              1   liten gul lök, riven eller fint hackad                

2 msk  hackad färsk koriander

              2 tsk  färskriven ingefära               

1 tsk  garam masala

 

TOMATSÅS:

olja

                  1   grön chili, urkärnad och finhackad               

                                                                      1 msk  garam masala               

2 tsk  färskriven ingefära

           1 tsk  malen gurkmeja               

    500 ml  passerade tomater

 

RIS:

         1   stor nypa trådsaffran  

1 klick smör

     1 klyfta vitlök, krossad

                  1   lagerblad                

    350 g  långkornigt ris

                       6 dl  kyckling- eller grönsaksbuljong               

      havssalt och nymalen svartpeppar

GARNERING:

rostade mandelspån

 

                Lägg köttfärsen i en skål tillsammans med riven lök, koriander, ingefära, garam masala, en rejäl nypa salt och svartpeppar. Blanda med lätt fuktade händer, dela upp i 20 jämnstora bollar.  Hetta upp oljan en stor kastrull, tillräckligt bred för att köttbullar får plats i ett lager med lock. Lägg i grön chili, garam masala, ingefära och gurkmeja, rör om och fräs i 1 minut och rör sedan i tomaterna. Koka upp, sänk värmen och krydda med salt och peppar. Tillsätt köttbullarna i pannan i ett jämnt lager och koka försiktigt i 25-30 minuter. Skaka försiktigt pannan då och då och vänd köttbullarna så de tillagas jämnt och inte fastnar på botten av pannan.                     Lägg saffran i en liten skål och täcka med två teskedar varmt vatten och låt dra i 5 minuter. Smält smöret i en 20 cm tjockbottnad kastrull, tillsätt lök och vitlök och koka försiktigt tills de mjuknat. Rör i lagerblad och ris och stek försiktigt under 1 minut. Tillsätt buljongen, saffran och saffransvatten och en tesked salt. Rör om en gång och koka på svag värme i 15 minuter. Fluffa upp riset före servering.  Lyft upp köttbullarna pannan, skaka den försiktigt och låt såsen koka i ytterligare 5 minuter.  Servera med ris och garnera med koriander och rostade mandelspån.                                                                                                                                                                  

 

             

                     

           

 

 


Teriyakilax med gurksallad.

 
4 portioner.
 

3 dl  ris

500 g skinfri laxfilé

1 tsk  salt

2 dl  teriyakisås  eller  hoisinsås

2 msk  sesamfrön

Gurksallad:

0,5 dl ättiksprit 12 %

1 dl strösocker

1,5 dl vatten

½ gurka

1 knippe rädisor

 

Koka ris enligt anvisning på förpackningen.  Sätt ugnen på 200°. Gurksallad: Blanda ihop ättika, socker och vatten i en skål. Skiva gurka och rädisor tunt med mandolin eller potatisskalare. Vänd runt i ättikslagen och låt stå till servering.Salta laxen och lägg i en inoljad ugnsform eller på smörpapper, eller på en aluminiumfoliebit om du grillar den.Häll över hoisinsåsen och strö på sesamfrön. Tillred mitt i ugnen eller på grillen över indirekt glöd. Laxen är klar vid en innertemperatur på 52°, efter ca 20 min. Servera med ris och gurksallad.

 

 

 

 

 

 


Thai turkey med äppelraita & råstekt kålrabbi.

 
Det här receptet kommer från Jennys matblogg.
4 portioner.
 
1 rött äpple, finhacka
1½ dl rysk yoghurt
1 msk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta
basmatiris
2 st kålrabbi, skala och skär tunt
olivolja
600 g strimlad kalkon eller kyckling
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
3/4 msk strösocker
2 tsk malen ingefära
½ tsk cayennepeppar
1 tsk salt
3 dl vatten
 
Börja med äppelraitan, finhacka äpplet och rör ihop med yoghurt, honung och den pressade vitlöksklyftan. Smaka av med salt & ställ kallt medan du lagar resten. Koka upp basmatiris enligt anvisningar på förpackning. Skala kålrabbi och skär den tunt, fräs några minuter i olivolja på högvärme tills den får vacker färg. Lägg upp i en skål och börja med kalkonen. Hetta upp stekpannan med olivolja och fräs upp kalkonen. Krydda med vitlöken, tomatpuren , socker, ingefära, cayennepeppar & salt. Fräs i några minuter och häll över vattnet & låt sjuda i ett par minuter eller tills kalkonen är färdigstekt.

Servera sedan med råstekt kålrabbi, äppelraita & riset.

 
 
 
 

Lax - och skaldjursgryta med saffran.

  •  
4 portioner.
 

1  finhackad gul lök

1 paket  saffran

1 msk  smör

2 dl  torrt vitt vin

3 dl  vatten

3 dl  grädde

2   fiskbuljongtärningar

400 g  laxfilé

200 g  broccoli eller blomkål

200 g  skalade räkor

100 g frysta, tinade musslor

salt

1 dl finhackad dill

 

Stek lök och saffran i smör i en vid kastrull tills löken mjuknat utan att få färg.

Häll i vin, vatten och grädde. Smula ner fiskbuljongtärningarna och låt sjuda 5 minuter utan lock.

Skär laxen i kuber och broccoli i tunna skivor, gärna med mandolin.

Dra kastrullen av värmen. Lägg ner lax och broccoli och låt stå 5 min under lock.

Fördela räkor och musslor i portionsskålar. Servera soppan i skålarna med skaldjuren och toppa med färsk dill. Servera med aioli och en bit bröd.

 

 


Fajitapaj.


Du kan byta ut kycklingen mot taco stekt köttfärs. Servera med en god sallad och ett bröd.
 
4 portioner.
 

1  rulle pajdeg (230 g)

10 cm  purjolök

1   paprika

4   ägg

2 dl  mjölk

2 dl  grädde

1 tsk  salt

0,5 tsk  svartpeppar

2 dl strimlad fajitastekt kyckling

1 dl  tacosås

200 g riven ost

 

Sätt ugnen på 200°. Klä en pajform, ca 26 cm i diameter, med pajdegen och nagga botten med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen 8–10 min. Skiva purjolöken och tärna paprikan. Vispa lätt ihop ägg, mjölk, grädde salt och peppar.  Lägg kycklingen i pajskalet. Ringla över tacosås och strö på ost, purjolök och paprika. Häll över äggstanningen och grädda mitt i ugnen ca 30 min.


Vegetarisk lasagne.

 
Enklare  att göra än vanlig lasagne och minst lika god.
 
4 portioner.
 

1  hackad gul lök

2  pressade vitlöksklyftor

1 msk  olivolja

70 g  babyspenat

1 tsk  salt

0,5 tsk  svartpeppar

500 g  passerade tomater

9   lasagneplattor

1  tunt hyvlad zucchini

250 g  keso

3  rivna morötter

 

Sätt ugnen på 225°.

Stek lök och vitlök utan att de tar färg i en stekpanna med olja.

Lägg i spenaten och vänd om med löken. Salta och peppra.

Varva passerade tomater, lasagneplattor, morötter, zucchini, spenat blandningen och keso i en passande ugnssäker form.

Tryck till lasagneplattorna och tillaga i ugnen ca 25 min.

 

 

 

 

 

 

 

.

 

.


RSS 2.0