Kesobröd.
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
¾ tsk salt
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.
Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.
Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax.
Cockiecake med mjölkchoklad.
12–14 bitar
200 g mjölkchoklad
100 g Non stop, godis
175 g smör, rumsvarmt
1½ dl strösocker
1½ dl farinsocker
1 ägg
1½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl havregryn
3 3/4 dl vetemjöl
Till formen:
smör
kokos
Sätt ugnen på 180 grader. Hacka chokladen och Non stop grovt.
Vispa smör, strösocker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget och vispa en stund till.
Blanda bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Rör ner det i smörsmeten och blanda ihop allt till en deg. Tillsätt choklad och Non stop.
Tryck ut smeten i en smord och bröad stekpanna, 22–24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Kakan är god att äta som den är men en klick vispgrädde eller glass till gör den extra läcker.
Olivpajer.
Låt degen vila i kylen i minst 30 min.
Kavla ut degen till en stor platta. Ta ut 8 rundlar, ca 12 cm i diameter, som passar till små pajformar, ca 10 cm i diameter. Alternativt klä en stor pajform, ca 30 cm i diameter. Ställ formarna i kylskåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
Nagga pajskalen med en gaffel och förgrädda dem mitt i ugnen i 10–12 min.
Fyllning: Fräs löken
försiktigt i en stekpanna. Vispa ihop mjölk, ägg och parmesanost i en skål. Fördela lök och oliver i pajskalen och häll över äggstanningen.
Grädda pajerna mitt i ugnen i 25–35 min tills äggstanningen har stannat. Låt dem svalna lite innan servering.
Frasiga bärbakelser.
Snabbt och enkelt. Du kan ta vilka bär som helst.
25 gram vit choklad
färska hallon
ägg
flagad mandel
Riv över lite med choklad när de kommer ut ur ugnen. Pudra ev. över lite florsocker.
Renskavsgratäng.
4 - 6 portioner.
Krämig dillpotatis med lax.
4 laxfiléer
8 potatisar
5 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 knippe dill
Citronpeppar
salt & peppar
Skala och skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Koka den i saltat vatten ca 5 minuter. Häll av och lägg potatisen i en ugnsfast form. Rör ihop ingredienserna till såsen och slå över potatisen. Blanda väl. Lägg över laxfiléerna. Här har jag skurit dom i lite smalare bitar. Krydda med citronpeppar. In i ugnen ca 25 minuter i 175 grader.
Oreo kladdkaka.
175 g smör
Garnering: florsocker
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en medelstor kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner strösocker, sirap, vaniljsocker, kakao, vetemjöl och ägg. Blanda ihop allt till en slät smet. Blanda i chokladen.
Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.
Dela kakorna på mitten med en vass kniv.
Stick ner kakhalvorna i smeten med den skurna sidan upp.
Grädda kakan mitt i ugnen i 23–28 min, tills den är lagom kladdig. Pudra ev. över lite florsocker. Servera gärna med en klick vispgrädde.
Aubergine lasagne.
4 portioner.
Gramigna med salsiccia i gräddig sås.
Gramigna är en torkad äggpasta och hittar ni inte den så använd Barilla nr 9 istället. Salsiccian kan skivas eller kramas ur korvskinnet så den blir en färs.
Torsk med salamiströssel och gurksalsa.
Salamiströssel
Sätt ugnen på 200°. Kantskär brödet och fintärna det. Strimla salamin. Lägg bröd och salami på en plåt med bakplåtspapper och blanda runt. Skala vitlöken, pressa över bröd- och korvblandingen och ringla över olja.
Rosta mitt i ugnen 8–10 min tills blandningen fått fin färg. Låt kallna. Lägg blandningen i en matberedare, tillsätt basilika och mixa till allt till grova smulor.
Gurksalsa
Kärna ur gurkan och skär i små tärningar. Finhacka rödlöken. Blanda alltsammans i en skål tillsammans med finhackad mynta, limesaft och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar och låt stå i minst 20 minuter.
Torsken
Sätt ugnen på 150°C. Smörj en ugnssäker form med smör, lägg i fiskfiléerna och pensla dem med olivolja. Pressa över citronsaft, salt och peppra. Baka i ugnen cirka 15-20 minuter.
Lägg på fisken på tallrikar, skeda över salamiströssel. Servera med potatispuré och gurksalsa.
Dryckestips
Bellingham Ancient Earth Chenin Blanc 2015, Sydafrika Nr 2085, 45 kronor (37,5 cl)
Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2014, Nya Zeeland Nr 2936, 89 kronor (37,5 cl)
Alkoholfritt Natureo Free Muscat 2014, Spanien Nr 1912, 28 kronor (37,5 cl)
Blue Ganjal, Sverige Nr 1975, 69 kronor (37,5 cl)
Löjromsflarn.
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen i en långpanna.
Strö över den rivna osten, salta och peppra. Grädda mitt i ugnen cirka 12-15 minuter.
Ta ut och låt svalna lite. Toppa med creme fraiche i små klickar, löjrom, rödlök, gräslök och dill. Servera med några citronklyftor.
Dryckestips
Codorniu Clasico Brut, Spanien Nr 7735, 46 kronor (37,5 cl)
Pol Roger Brut Réserve, Frankrike Nr 7549, 217 kronor (37,5 cl)
Semester.
Nu är höstens resa bokad, Formia Italien.
Nutellamousse med krisp.
1 1/2 dl nutella
50 gram mörkchoklad
friska syrliga bär
Häll upp i fina glas / skålar och toppa med färska bär och chokladkross.
Wraps med citronbakad lax.
Lax
600g skinn - och benfri laxfilé i bit
rivet skal av 1 citron
2 msk rapsolja
salt
140 g tärnad eller strimlad bacon
Spetskål
300-400g spetskål
1 liten rödlök
3 msk smör
salt
3 - 5 krm malen kummin
Aioli
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk pressad citronsaft
2 dl rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor
salt & peppar
Severing
8st tortillabröd
60 - 80 g babyspenat
Börja med aiolin. Vispa äggulorna med senap och citronsaft. Vispa i oljan först droppvis, sedan i en fin stråle, vispa rejält så det inte skär sig. Tillsätt vitlök, smaka av med salt och peppar och ställ svalt.
Kål: Ansa kålen och skär den i bitar, skala och finhacka rödlöken. Fräs allt i smör så det får lite färg och mjuknar. Smaka av med salt och kummin.
Bryn bacon knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.
Lax: Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i drygt 1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper. Blanda rivet citronskal med oljan och pensla laxen, salta. Baka i ugnen 3-4 min.
Servering: Lägg tortillas på tallrik, bottna med spenat. Fördela kålröran, lägg på lax, smula över bacon och toppa med aioli.
Rulla ihop och hugg in!
Dryckestips;
2014 Brochet Réserve Sauvignon Blanc, Frankrike, ekovin Nr 78967, 99 kr
eller
2014 A Christmann Riesling, Tyskland, ekovin Nr 5882, 129 kr
Alkoholfritt:
Jus de Pommes Artisanal Pétillant, Frankrike Nr 1990, 39 kr, ekologiskt