Kesobröd.

 
Oerhört mjukt gott bröd fyllt med nyttiga frön, ägg och Keso. Innehåller inte en gnutta mjöl och går bra att frysa in. Brödet är supergott och är lätt att göra. Perfekt för den som inte äter mjöl och vill vara hälsosam. Brödet är väldigt mättande och innehåller bara nyttigheter.
 
15 bitar.
 
500 g Keso
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
¾ tsk salt
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor 
 
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp äggen lite fluffiga. Rör ner keson.

 Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.

 Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.

Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax.


Cockiecake med mjölkchoklad.

 
Amerikansk cookiecake fylld med härlig mjölkchoklad och Non stop.
 

12–14 bitar

200 g mjölkchoklad

100 g Non stop, godis

175 g smör, rumsvarmt

1½ dl strösocker

1½ dl farinsocker

1 ägg

1½ tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

1 dl havregryn

3 3/4 dl vetemjöl

 

Till formen:

smör

kokos

 

 Sätt ugnen på 180 grader. Hacka chokladen och Non stop grovt.

 Vispa smör, strösocker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget och vispa en stund till.

 Blanda bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Rör ner det i smörsmeten och blanda ihop allt till en deg. Tillsätt choklad och Non stop.

Tryck ut smeten i en smord och bröad stekpanna, 22–24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek.

 Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Kakan är god att äta som den är men en klick vispgrädde eller glass till gör den extra läcker.

 

 

 

 

 


Olivpajer.

 
Delikata olivpajer i miniformat är perfekta som förrätt eller på en buffé.
 
8 stycken
 
Pajdeg:
125 g smör, kylskåpskallt
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 äggula
1 msk vatten
 
Fyllning:
1 stor gul lök, hackas
2 dl svarta och gröna oliver, grovhackas
2 dl mjölk
3 ägg
2 dl parmesanost, rivs
 
 Hacka ihop smör, vetemjöl och grahamsmjöl till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt äggulan och eventuellt vatten. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Låt degen vila i kylen i minst 30 min.
 Kavla ut degen till en stor platta. Ta ut 8 rundlar, ca 12 cm i diameter, som passar till små pajformar, ca 10 cm i diameter. Alternativt klä en stor pajform, ca 30 cm i diameter. Ställ formarna i kyl­skåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
 Nagga pajskalen med en gaffel och förgrädda dem mitt i ugnen i 10–12 min.
 Fyllning: Fräs löken
försiktigt i en stekpanna. Vispa ihop mjölk, ägg och parmesan­ost i en skål. Fördela lök och oliver i pajskalen och häll över äggstanningen.
Grädda pajerna mitt i ugnen i 25–35 min tills äggstanningen har stannat. Låt dem svalna lite innan servering.

Frasiga bärbakelser.


Snabbt och enkelt. Du kan ta vilka bär som helst.
 
4 stycken.
 
små fyrkantiga smördegsplattor
25 gram vit choklad
färska hallon
ägg
flagad mandel
 
Ställ ugnen på 225 grader. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Hacka chokladen grovt, spara lite till garnering. Lägg hallonen över chokladen ( så att den inte bränns i ugnen. ) Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills smördegen fått vacker färg.

Riv över lite med choklad när de kommer ut ur ugnen. Pudra ev. över lite florsocker.


Renskavsgratäng.

 
Gör potatismos som du spritsar runt kanten i en ugnsfast form och sen lägger du renskaven i mitten och gratinerar i ugnen.
4 - 6 portioner.
 
400 g renskav
2 tsk timjan
2 msk viltfond
5 dl vatten
3 msk messmör
1 msk lingonsylt
1½ dl vispgrädde
salt & peppar
 
Stek renskaven i smör. Tillsätt timjan, fond och vatten, låt koka upp. Tillsätt messmör, grädde, lingonsylt, salt och peppar. Låt puttra i 15 minuter på svag värme. Spritsa moset i formen och häll över renskaven i mitten på en form. Gratinera i 30 minuter på 175 grader.
 

Krämig dillpotatis med lax.

 
 En gratängform med allt-i-ett! Smidigare kan det knappast bli.
 
4 portioner.
 

4 laxfiléer

8 potatisar

5 dl creme fraiche

½ pressad citron

1 knippe dill

Citronpeppar

salt & peppar

 

Skala och skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Koka den i saltat vatten ca 5 minuter. Häll av och lägg potatisen i en ugnsfast form. Rör ihop ingredienserna till såsen och slå över potatisen. Blanda väl. Lägg över laxfiléerna. Här har jag skurit dom i lite smalare bitar. Krydda med citronpeppar. In i ugnen ca 25 minuter i 175 grader.

 
 

Oreo kladdkaka.


175 g smör
2½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
1 3/4 dl vetemjöl
3 ägg
100 g mörk choklad, hacka
1 paket oreo kakor
 

Garnering: florsocker

 

 Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en medelstor kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner strösocker, sirap, vaniljsocker, kakao, vetemjöl och ägg. Blanda ihop allt till en slät smet. Blanda i chokladen.

 Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.

 Dela kakorna på mitten med en vass kniv.

 Stick ner kakhalvorna i smeten med den skurna sidan upp.

 Grädda kakan mitt i ugnen i 23–28 min, tills den är lagom kladdig. Pudra ev. över lite florsocker. Servera gärna med en klick vispgrädde.

 

 


Aubergine lasagne.

 
King solo vitlök är en lök som är hel och utan klyftor.

4 portioner.
 
1 kg aubergine
½ dl olivolja
salt & peppar
250 g mozzarellaost, skiva
100 g parmesanost, riv
 
Tomatsås:
1 kg mogna tomater, skär i tärningar
4 schalottenlökar, skiva
2 king solo vitlökar, skiva
2 msk olivolja
1 kruka basilika, strimla
5 kvistar timjan, hacka
salt & peppar
 
Ugn 200 grader. Skär auberginerna i ½ cm tjocka skivor på längden. Blanda skivorna med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen 25 minuter. Ta ut dem och höj ugnen till 250 grader.
Sås: Fräs lök och vitlök i olja tills den har mjuknat. Blanda i tomaterna och låt koka utan lock i 20 minuter.  Blanda i örterna och krydda. Varva aubergine, tomatsås och de båda ostsorterna i en ugnsfast form. Översta lagret ska vara tomatsås och parmesanost. Gratinera mitt i ugnen i 15 minuter. Servera med en sallad.

Gramigna med salsiccia i gräddig sås.


Gramigna är en torkad äggpasta och hittar ni inte den så använd Barilla nr 9 istället. Salsiccian kan skivas eller kramas ur korvskinnet så den blir en färs.
 
4 portioner
 
300 g gramigina pasta
1 fänkålsstånd, strimla
1 vitlöksklyfta, finhacka
1 msk olivolja
400 g färsk salsiccia korv, skiva eller finfördela
2 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
1 kruka oregano eller torkad
1½ dl finriven parmesanost
salt & peppar
 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spara 2 dl av kokvattnet att späda såsen med. Stek fänkål och vitlök i olja i en stor panna i 3 minuter. Lägg ned korven. Häll på vin och grädde. Låt sjuda utan lock i 5 minuter. Blanda ned hälften av oreganon och parmesanosten i såsen. Salta och peppra. Späd med lite pastavatten. Vänd ner pastan och lägg upp på ett fat. Garnera med resten av oreganon  och servera med en god sallad.
 

Torsk med salamiströssel och gurksalsa.

 
Mild torsk med kryddigt strössel av korv och bröd. Därtill en syrlig och uppfriskande salsa och potatispuré.
 
4 portioner.
 
4 torskrygg filéer, 150 g
2 msk olivolja
2 msk smör
saft av en halv citron
salt & peppar
 
Strössel:
 
2 skivor surdegsbröd
80 g skivad salami
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
½ kruka basilika
 
Gurksalsa:
 
1 gurka
½ finhackad rödlök
½ dl hackad mynta
2 msk olivolja
3 msk limesaft
salt & peppar
 
Servering:
mandelpotatispure
 

Salamiströssel

 Sätt ugnen på 200°. Kantskär brödet och fintärna det. Strimla salamin. Lägg bröd och salami på en plåt med bakplåtspapper och blanda runt. Skala vitlöken, pressa över bröd- och korvblandingen och ringla över olja.

 Rosta mitt i ugnen 8–10 min tills blandningen fått fin färg. Låt kallna. Lägg blandningen i en matberedare, tillsätt basilika och mixa till allt till grova smulor.

Gurksalsa

Kärna ur gurkan och skär i små tärningar. Finhacka rödlöken.  Blanda alltsammans i en skål tillsammans med finhackad mynta, limesaft och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar och låt stå i minst 20 minuter.

Torsken

 Sätt ugnen på 150°C. Smörj en ugnssäker form med smör, lägg i fiskfiléerna och pensla dem med olivolja. Pressa över citronsaft, salt och peppra. Baka i ugnen cirka 15-20 minuter.

 Lägg på fisken på tallrikar, skeda över salamiströssel. Servera med potatispuré och gurksalsa.

 

Dryckestips

Bellingham Ancient Earth Chenin Blanc 2015, Sydafrika Nr 2085, 45 kronor (37,5 cl)

Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2014, Nya Zeeland Nr 2936, 89 kronor (37,5 cl)

Alkoholfritt Natureo Free Muscat 2014, Spanien Nr 1912, 28 kronor (37,5 cl)

Blue Ganjal, Sverige Nr 1975, 69 kronor (37,5 cl)

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Löjromsflarn.

 
En god förrätt som jag gör ganska ofta och väldigt enkel. Den går att göra med gravad eller rökt lax också. Varför inte räkor.
 
4 - 6 portioner.
 
1 rulle smördeg, 250 g
1,5 dl lagrad riven ost
1 dl crème fraiche
½ finhackad rödlök
1 dl finhackad gräslök
1 knippe dill
100 g löjrom
1 citron
salt & peppar
 

 Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen i en långpanna.

 Strö över den rivna osten, salta och peppra. Grädda mitt i ugnen cirka 12-15 minuter.

 Ta ut och låt svalna lite. Toppa med creme fraiche i små klickar, löjrom, rödlök, gräslök och dill. Servera med några citronklyftor. 

 

Dryckestips

Codorniu Clasico Brut, Spanien Nr 7735,  46 kronor (37,5 cl)

Pol Roger Brut Réserve, Frankrike Nr 7549, 217 kronor (37,5 cl)

 
 

 

 

 

 

 


Semester.


Nu är höstens resa bokad, Formia Italien.
 
 
 
 
 
 

Nutellamousse med krisp.

 
4 - 6 personer.
 
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl nutella
50 gram mörkchoklad
friska syrliga bär
 
Värm upp 1/2 dl vispgrädde och rör ut med nutellan på svag värme. Dra bort från plattan. Vispa resten av grädden tills den bildar toppar och rör ut med nutellablandningen från spisen. Hacka ner chokladen ( spara 1 msk till garnering) ställ in i kylen minst 1 timme innan servering.
Häll upp i fina glas / skålar och toppa med färska bär och chokladkross.

Wraps med citronbakad lax.

 
Rika och mustiga smaker i en wrap sitter fint på fredagkvällen. Förbered allt, ställ fram och låt gästerna bygga sina egna strutar.
 
4 portioner.
 

Lax

600g skinn - och benfri laxfilé i bit

rivet skal av 1 citron

2 msk rapsolja

salt

140 g tärnad eller strimlad bacon

Spetskål

300-400g spetskål

1 liten rödlök

3 msk smör

salt

3 - 5 krm malen kummin

 

Aioli

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

1 msk pressad citronsaft

2 dl rapsolja

2 pressade vitlöksklyftor

salt & peppar

 

Severing

8st tortillabröd

60 - 80 g babyspenat

 

Börja med aiolin. Vispa äggulorna med senap och citronsaft. Vispa i oljan först droppvis, sedan i en fin stråle, vispa rejält så det inte skär sig. Tillsätt vitlök, smaka av med salt och peppar och ställ svalt.

 Kål: Ansa kålen och skär den i bitar, skala och finhacka rödlöken. Fräs allt i smör så det får lite färg och mjuknar. Smaka av med salt och kummin.

 Bryn bacon knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.

 Lax: Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i drygt 1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper. Blanda rivet citronskal med oljan och pensla laxen, salta. Baka i ugnen 3-4 min.

 Servering: Lägg tortillas på tallrik, bottna med spenat. Fördela kålröran, lägg på lax, smula över bacon och toppa med aioli.

Rulla ihop och hugg in!

 

Dryckestips;

2014 Brochet Réserve Sauvignon Blanc, Frankrike, ekovin Nr 78967, 99 kr

eller

2014 A Christmann Riesling, Tyskland, ekovin Nr 5882, 129 kr

Alkoholfritt:

Jus de Pommes Artisanal Pétillant, Frankrike Nr 1990, 39 kr, ekologiskt

 


RSS 2.0