French 75.
8 cl gin
4 cl citronsaft
4 cl sockerlag
cava
is
Garnering:
en smal spiral av citronskal
Fyll en shaker med is, gin, citronsaft och socker. Skaka i 15-20 sekunder.
Sila drycken och häll upp i ett avlångt champagneglas.
Fyll upp med cava och garnera.
Saffranslax med vasabimajonnäs på chips.
2 påsar (1 g) saffran
3 msk sesamolja
1 påse lättsaltade potatischips med vinägersmak
1 dl majonnäs
1 tsk vasabi (på tub)
½ knippe salladslök
1 msk vita sesamfrön
1 msk svarta sesamfrön
Potatisgratäng med stekt svamp.
Krossad potatis med bacon och vitlökssmör.
1 kg potatis, 8–12 st, gärna mjölig
120 g bacon
1–2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
75 g smör
Ugn 225°
Koka potatisarna nätt och jämnt mjuka med skalet på. Låt svalna av.
Stek baconet, men inte alltför hårt. Låt rinna av på hushållspapper.
Lägg de hela potatisarna i en smord ugnsfast form. Tryck till dem ovanifrån med en potatisstöt eller med handen.
Mosa samman vitlök och persilja, spara ett par nypor persilja till garnering. Blanda med smöret. Klicka vitlökssmöret på potatisarna. Strö över baconet.
Gratinera i ugnen 15–20 min eller tills potatisarna fått fin färg. Strö över den sparade persiljan.
Ugnsbakad fetaost med tomater.
300 g fetaost
400 g små tomater
1/2 citron, saft
3 msk olivolja
1 kruka basilika, plockade blad
salt och svartpeppar
Servering:
Baguette
Ugn 200°.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsform och placera fetaosten i mitten.
Lägg tomaterna ovanpå och kring ostern, salta och peppra.
Pressa över citronsaft och ringla över olivolja.
Vik upp kanterna på pappret så att det blir som ett öppet paket med väggar. På så sätt kan du lyfta ur osten och tomaterna vid servering och såserna som skapas kokar inte bort.
Ugnsbaka tills osten är gyllene och tomaterna är mjuka och har börjat spricka, cirka 15 minuter.
Toppa med basilika och servera fetaosten och tomaterna med en god baguette att suga upp alla härliga safter med.
Hallonkaka.
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
175 g hallon, frysta
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt
Ugn 180°
Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.
Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Lägg ut hallon jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och hallonen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.
Pasta med pancetta.
Servering:
Ananaskaka.
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Topping:
3 ananasringar, skurna i bitar
2 tsk potatismjöl
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt
Garnering:
florsocker
Ugn 180°
Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.
Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Skär anansringarna i bitar. Blanda dem med potatismjöl.
Lägg ut ananasbitarna jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och ananasen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.
Pasta pancetta med valnötter och parmesan.
1 liten zucchini
1 gul lök
1 dl hackade valnötter
persilja
salt
4 port tagliatelle
olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
½ citron
1 dl grovriven parmesan eller annan lagrad hårdost
Tortillapizza med löjrom.
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
1 msk socker
4 små vetetortillas
150 g Västerbottensost (riven)
4 champinjoner
200 g löjrom
2 dl crème fraiche
1 knippe gräslök (finhackad)
nymalen svartpeppar
Skala och skiva löken tunt och lägg i kallt vatten i 10 minuter.
Blanda vinäger, vatten och socker och rör till sockret löst sig. Häll av löken och lägg den i vinägerlagen, låt ligga i minst 15 minuter.
Sprid ut ett jämt lager ost över varje tortilla och baka i ugn i ca 5 minuter, tills osten smält och pizzorna fått fin färg.
Skiva champinjonerna mycket tunt, gärna med en mandolin. Skiva från toppen och använd foten som ett handtag.
Lägg på snygga klickar med löjrom och crème fraiche på pizzorna, samt små högar med lök. Stick ner champinjonskivorna i löjrommen avsluta med att strö över finhackad gräslök och svartpeppar.
Havresmul och lemoncurd dessert i glas.
1 burk lemoncurd
Havresmul:
50 g smör, rumsvarmt
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
Färskostkräm:
300 g färskost
2 dl vispgrädde
1,5 dl florsocker
Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Lägg alla ingredienser till havresmulet i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Fördela degen jämnt över plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills smulet fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt och hållet.
Citronpotatissallad.
Färskpotatissallad:
ca 1 kg färskpotatis
1 knippe salladslök
1 knippe rädisor
150 g sockerärter
1 gurka
1/2 dl grovt hackad dill
Citrondressing:
2 citroner, rivet skal + saft från 1
1 dl olivolja
1 dl majonnäs
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk honung
Koka potatisen med skalet på i saltat vatten. Häll av och låt svalna.
Vispa ingredienserna till citrondressingen.
Ansa och skiva salladslök och rädisor tunt. Strimla sockerärterna. Skala gurkan, dela och gröp ur kärnorna. Skiva i halvmånar.
Dela potatisen i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med grönsakerna. Hacka dill och blanda ner.
Häll över hälften av dressingen och vänd runt.
Servera potatissalladen till fisk och hälften av citrondressingen till sås.
Kall bearnaisesås.
0,5 dl majonäs
1 schalottenlök
1-2 tsk vit vinäger
2 msk torkad dragon
persilja
2 tsk dijonsenap
0,5 msk socker
0,5 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Pasta med lax och sparriskräm.
300 g bandpasta
400 g laxfilé
2 tsk olja, till stekning
Sparriskräm:
1 knippe grön sparris
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl citronmeliss
1 dl babyspenat,
plus lite till servering
salt
svartpeppar
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, till al dente.
Krydda laxen med salt och peppar, stek i stekpanna cirka 4 minuter på varje sida.
Skölj sparrisen och skär bort den nedre träiga delen. Skär i tunna strimlor med potatisskalare. Koka dem i grädden i 1–2 minuter, så de fortfarande har spänst. Tillsätt citronmeliss och babyspenat. Krydda med salt och peppar.
Vänd ner den avrunna pastan i sparriskrämen och lägg upp i tallrikar. Dra loss bitar av laxen och fördela på tallrikarna. Strö över lite extra babyspenat, krydda med salt och peppar och servera genast.