Fänkåls- och apelsinkryddad fiskgryta.


Grytan går fort att göra och till den kan du servera ris, kokt potatis eller bara bröd.
 
4 portioner.
 
400 g räkor med skal, skalas
500 g fiskfilé, blanda torsk och lax, skär i större bitar
1 purjolök, skär i stora bitar
1 stort fänkålshuvud, skär i mindre bitar
4 dl hönsbuljong
2 dl crème fraiche, gärna med smak av saffran& tomat
rivet skal av ½ apelsin + apelsinfiléerna
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
salt & peppar
 
Fräs purjolök och fänkål i en stor gryta med smör. Häll på buljong och crème fraiche. Låt koka upp. Smaka av med apelsinskal, vitlök, timjan, salt och peppar. Lägg i fisken och låt sjuda på svag värme i 5 minuter. Lägg i räkorna och låt de bli varma. Späd med vatten om det blir för lite vätska kvar. Toppa grytan med apelsinfiléerna.

Het fisk- och räkgryta med kokosmjölk.

 
Servera grytan som den är eller med kokt ris.

4 portioner.
 
600 g fiskfilé,  lax och torsk, skär i 5 cm bitar
½ dl färskpressad limejuice
½ tsk salt
2 stora gula lökar, skiva
1 vitlöksklyfta, skiva
1 röd chilifrukt, finhacka
2 msk olivolja
500 g krossade tomater
2 dl vatten
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad koriander
1 burk kokosmjölk
150 g skalade räkor
4 salladslökar, strimla
 
Lägg fiskbitarna i limejuicen och saltet. Fräs lök, vitlök och chilifrukt i olja på svag värme. Tillsätt  krossade tomater, vatten, persilja och koriander, låt sjuda i 10 minuter. Häll i kokosmjölken och låt koka upp. Späd ev. med mer vatten om det behövs. Sänk värmen och lägg i fisken. Sjud i 6 minuter. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma. Toppa med den strimlade salladslöken. Salta och peppra om det behövs.
 
 
 

Fisk- och musselpanna med gremolata.


4 portioner.
 
Musslor ska borstas rena och kasta de som är trasiga och de som inte stänger sig när man knackar på dem.
 
600 g fiskfilé, skär i 3 cm bitar
½ kg blåmusslor
1 fänkålsstånd, skiva
1 gul lök, skiva
1 tsk timjan
4 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl crème fraiche
salt & peppar
 
GREMOLATA:
 
1 citron, rivet skal
1 dl persilja, hacka
2 vitlöksklyftor, finhacka
 
Stek fänkål och gul lök i lite smör i en stor gryta, strö över timjan. Häll i vatten, vin och crème fraiche. Låt det koka upp och lägg i musslorna. Låt koka under lock i 3 - 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Kasta de som inte öppnat sig. Lyft upp musslorna och lägg ned fisken i grytan och sjud i 3 minuter. Lägg upp musslorna och resten av grytan i djupa tallrikar och strö över gremolata. Servera med ett gott bröd.
 

Fajitaskrydda.

 
Fördelen med att göra egna kryddblandningar är att du slipper en massa onödiga tillsatser.
 
6 msk.
 
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
2 tsk chilipulver
2 tsk mald koriander
1 msk lökpulver
2 tsk strösocker
1 msk salt
 
Blanda ihop alla ingredienser och sen är det klart att användas.

Tex mex pytt.


Enklast möjligt och en given favorit hos barnen. Välj köpt fajitas krydda eller gör den själv. Recept på egen fajitas krydda kommer sen i min blogg.
 
4 portioner.
 
500 g nötfärs
2 gula lökar, hacka
1 vitlöksklyfta, hacka
1 röd paprika, hacka
250 g majs
2 msk fajitaskrydda
1 dl vatten
4 dl kokt ris
 
TILLBEHÖR:
 
1 lime
gräddfil
grönsaker
 
Bryn köttfärsen i smör och blanda sedan i lök, vitlök, paprika och majs. Bryn i 2 minuter. Tillsätt fajitaskryddan och 1 dl vatten. Låt vattnet koka in. Vänd ner riset och servera med tillbehören.

White lady on the rocks.


När man serverar drinkar on the rocks är det fint med stora isbitar som inte smälter så fort.
 
1 drink.
 
4 cl gin
2 cl cointreau
1½ cl pressad citron
 
Skaka alla ingredienser med is i en shaker och sila upp i ett glas.

Pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig cyrrysås.


En väldigt god pastarätt, men det är en hel del pyssel. Receptet är till 10 personer, men det är bara att halvera.
 
10 portioner.
 
1 kg kungs räkor
4 vitlöksklyftor, finhacka
1 röd chili tex spansk peppar, finhacka
2 tsk paprikapulver
1 dl olivolja
750 g pasta tex Barilla nr 9
 
SÅS:
 
2 bananschalottenlökar, finhacka
3 schalottenlökar, finhacka
2 msk smör
3/4 msk curry
2 dl vispgrädde
3 msk pressad citronsaft
1 hönsbuljongtärning
4 äggulor
2 dl turkisk yoghurt
2 dl finriven parmesanost
salt & peppar
 
CHORIZOCHRUNH:
 
½ ljust lantbröd, 200 g, skär bort kanten på brödet och fintärna
150 g chorizosalami, tärna
1 vitlöksklyfta, pressa
2 msk olivolja
1 kruka koriander
 
SALLAD MED CLEMENTINDRESSING:
 
300 g blandsallad
500 g körsbärstomater, halvera
300 g blomkål, hyvla tunt på mandolin
 
Dressing till salladen:
2 clementiner, finrivet skal
1 msk rödvinsvinäger
½ dl olivolja
salt & peppar
 
Blanda räkorna med vitlök, chili, paprikapulver och olja. Börja sen med såsen: Fräs lök och vitlök i smör i en stor panna i 3 minuter. tillsätt curryn och fräs i 1 minut. Häll i grädde, citronsaft  och buljongtärning, sjud i 5 minuter. Vispa ihop äggulor, yoghurt, parmesan, salt och peppar , rör ned i currysåsen. Koka pastan enligt anvisning och spara några dl av kokvattnet.  Stek räkorna på högsta värme i en stekpanna i 1 minut. Blanda den kokta pastan med såsen och tillsätt lite kokvatten från pastan tills det blir lagom krämig konsistens. Häll upp allt på ett stort fat och garnera med chorizo crunch och den goda salladen bredvid.
 
Börja med chorizo chrunch : Ugn 200 grader. Blanda bröd och salami på en plåt med bakplåtspapper. Pressa över vitlök och ringla på olja. Tillaga mitt i ugnen 8 - 10 minuter, rör om under halva tiden. Låt kallna. Lägg smulorna i en matberedare och tillsätt koriander. Mixa till grovt smul.
 
Salladen: Lägg salladen och halverade tomater på ett fat. Blanda i den hyvlade eller strimlade blomkålen. Vispa ihop clementin saft och skal med vinäger, olja, salt och peppar. Häll över dressingen strax innan servering.
 
 
 
 
 
 
 
 

Lingonglass med pepparkaka.

 
Lingonglassen gör du själv – med eller utan glassmaskin. Du kan utesluta pepparkakorna och äta glassen som den är eller göra en kolasås som du ringlar över glassen.
 
4 portioner.
 
½ vaniljstång
2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl mjölk, 3 procent
3 dl vispgrädde
1 dl lingon, färska eller frysta
12 pepparkakor
 
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

 Vispa ihop ägg, vaniljfrön och socker i en bunke.

 Häll ner mjölk och grädde. Tillsätt lingonen.

 Häll smeten i en glassmaskin eller frys den i en bunke eller plastlåda. Rör i glassmassan 5–6 gånger under infrysningen om du inte använder en maskin. Låt glassen stå i frysen i ca 5 timmar eller gärna över natten.

 Servering: Krossa några pepparkakor i botten av varje skål, forma en glasskula och garnera med en pepparkaka.


Ostgratinerade tunnbrödsnittar à l’Alsace.

 
 
Alsacepizzan tarte flambée har inspirerat till dessa festliga, smakrika tilltugg, som går bra att förbereda och ha inslagna i folie i kylen fram till gratineringen – då väntar du till dess med att skära rullarna i bitar.
 
4 portioner.
 
2 ark mjukt tunnbröd
1 gul lök, strimla tunt
2 msk smör
4 - 5 msk crème fraiche
svartpeppar
60 - 80 g parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
1 dl finriven gruyère eller annan smakrik ost
 
 Stek löken helt mjuk i smöret på svag värme, den ska inte få färg.

 Sätt ugnen på 225°. Bred crème fraiche på bröden. Fördela löken och peppra. Lägg skinkskivorna i ett lager ovanpå. Rulla ihop från kortsidan och skär varje rulle i 6 bitar (totalt 12 bitar).

 Lägg rullarna med snittytan upp i muffinsformar. Fördela osten över och gratinera i övre delen av ugnen 5-6 min, tills osten smält och fått lite färg. Servera direkt, klipp eventuellt lite krasse över.

 

Dryckesförslag

Vitt vin 2014 Gustave Lorentz Riesling Réserve, Frankrike Nr 22257

Eller, vitt mousserande vin Cava Blanc de Noirs, Spanien Nr 7610, ekovin

Alkoholfri cider Somersby Cider Non Alco, Sverige Nr 1939

 
 
 

 

 

 

 

 


Fisksoppa.

 
Soppan går fort att göra och kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Om du vill kan du toppa med räkor och/eller musslor.
 
2 stora portioner / 6 förrätter
 
olivolja
1 finhackad lök
2 rivna morötter
1 msk tomatpure
3 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 msk hummerfond
200 gram mjukost (te.x skagenost eller räkost)
20 gram finhackad färsk dill
300 gram tärnad lax & torsk ( går att köpa färdigt i frysdisken)
salt + cayennepeppar
 
Fräs lök & morötter mjukt i olivolja. Tillsätt tomatpuren och rör om. Tillsätt vatten, vispgrädde, fond, mjukost och låt sjuda upp. Vänd ner fisktärningarna tillsammans med finhackad dill och låt sjuda tills fisken är klar ( cirka 10-12 minuter) Smaka av med salt och lite cayennepeppar och servera.

Toppa gärna med en klick crème fraîche eller aioli.

Så gott


Bountykladdkaka.


Fick tips på denna goda kaka av Birgitta. Den består av en ljuvligt god kladdkakebotten, en krämig Bountyfyllning med kokos och ett täcke av smarrig choklad.
 
12 bitar
 
150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
3/4 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
 
Kokosfyllning
200 g kokos (spar 1–2 msk till garnering)
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g 
 
Garnering
200 g mörk choklad, smält (kan bytas mot mjölkchoklad)
2 tsk rapsolja (för att chokladen ska bli mjuk och inte spricka när man skär kakan)
kokos
 
 Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

 Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

 Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.

 Kokosfyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.

 Bred ut kokosblandningen över kladdkakan.

 Bred ut den smälta chokladen över kokosen. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna.

 

Kladdkaka med chokladtopping.

En kladdkaka med massor av choklad.

4 ägg

4 dl socker

1 tsk vaniljsocker

5 msk kakao

2 dl vetemjöl

170 g smält smör

½ burk karamelliserad mjölk

3 Mars delad i bitar

 

Topping:

400 g mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

ev Mars till dekorering

 

Ugn 175 grader.

  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter.

Börja med att breda på ut av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten , dela marsen i mindre bitar och tryck ner. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter. Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. När kladdkakan svalnat så gör du toppingen, sjud upp grädden och bryt ner chokladen. Och rör tills chokladen är blank, och bred ut över kladdkakan. Skär Marsgodiset i fina snitt och dekorera kladdkakan med, så att de fastnar i chokladroppingen.

Servera med lite lättvispad grädde.

 

 

 


Ugnsbakad laxsida med potatis & kall romsås.

 
Enklaste matlagningen och väldigt gott.
 
5 -6 portioner
 
laxsida
2½ dl crème fraiche
2½ dl riven västerbottensost
finhackad dill
salt & peppar
 
Romsås:
 
 2½ dl crème fraiche
löjrom
salt & peppar
 
Ugn 225 grader.
Lägg laxsidan med skinnet neråt i en ugnsfast plåt. Rör ihop crème fraîche med den rivna osten & salt. Bred över röran över laxen och ställ in i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills laxen är klar. Under tiden kokar du potatis och rör ihop romsåsen.

Servera med citron & färsk nyklippt dill

 
 

 


Italienska frikadeller i tomat- och paprikasås.

 
Fantastiskt gott och så enkelt att göra. min nya favorit pasta är Barilla nr 9 och den passar utmärkt till denna rätt. Har inte trott att kokta köttbullar skulle vara så gott.
 
4 portioner.
 
Frikadeller:

500 g  nötfärs

1   ägg

0,5 dl  tomatpuré

4 dl finriven parmesan

1 dl  persilja

1 tsk  salt

0,5 tsk  svartpeppar

 

Tomat & paprikasås:

1 burk grillad paprika i olja 200 g

1 hackad gul lök

3 rivna vitlöksklyftor

2 msk tomatpure

500 g krossade tomater

1 dl vatten

salt

 

Topping:

riven parmesanost

 

Hacka de grillade paprikorna om de är i stora bitar. Stek lök, vitlök och paprika i lite olja från paprikan. Tillsätt tomatpurén. Stek någon minut under omrörning. Häll i krossade tomater och vatten, låt sjuda 10 min. Smaka av med salt. Mixa ev. såsen.

Blanda färsen med ägg, tomatpuré, parmesan, persilja, salt och peppar. Rulla ca 10 stora köttbullar, lägg ner dem i tomatsåsen och låt koka klart under lock, ca 20 min. Servera med nykokt pasta och toppa med  parmesan .

 

 

 

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vegetarisk lasagne.


4 portioner.
 
2 gula lökar, finhacka

2 vitlöksklyftor, finhacka

1 aubergine, tärna

1 zucchini, tärna

1 msk tomatpuré

2 burkar tomater, krossade

4 dl  crème Fraiche Fetaost-Soltorkade tomater

ca 12 lasagneplattor

150 g fetaost

 

Sätt ugnen på 200°. 
Stek lök, vitlök, aubergine och zucchini i smör i en stekpanna tills de fått lite färg. Tillsätt tomatpurén och tomaterna och låt puttra ca 10 min. Varva röran med crème fraiche och lasagneplattor i en smord form ca 20x30 cm, avsluta med ett varv tomatröra. Strö över smulad fetaost. Baka lasagnen i mitten av ugnen ca 30 min.


RSS 2.0