Kycklingburgare med gorgonzola och mango.

 
 
Grilla kycklingfilé istället för färs till burgaren tillsammans med gorgonzolaost och en generös klick mangoröra blir den här kycklingburgaren snabbt allas favorit. Jag brukar inte använda hamburgerbröd utan steker en skiva surdegsbröd i smör och det blir mycket godare och mindre bröd till burgaren.
 
 

4 port

400 g kycklingfilé
salt och peppar

 

Mangoröra:
1 mango
1 salladslök
2 msk mango chutney
1 tsk chiliflakes
salt och peppar

 

Servering:
4 hamburgerbröd
4 stora salladsblad
100 g gorgonzolaost

 

Skär kycklingfiléerna ”horisontellt” så att du får fyra stora centimetertjocka skivor. Försök få så stora skivor som möjligt. Krydda skivorna med salt och peppar. Grilla dem på båda sidor, kontrollera att kycklingen är genomstekt.

 

Mangoröra:
Skala, kärna ur och tärna mangon i små bitar. Strimla salladslöken. Blanda mango, salladslök, mango chutney och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar.

 

Servering:
Lägg salladsblad på underdelarna av hamburgerbröden. Skiva gorgonzolaosten. Lägg en skiva kycklingfilé, en skiva gorgonzolaost och en klick mangoröra på varje. Täck med locken.

 


Jordgubbar med karamelliserad mjölk.

 
 
Bara att varva kola, grädde och bär i fina glas och sedan toppa med smuldeg. Så enkelt och så himla gott.
 

6 port

Smuldeg:
125 g smör
1 dl strösocker el rörsocker
21/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

 

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1/2 liter jordgubbar
2 dl karamelliserad mjölk/dulce de leche

 

Ugn 175°

Gör så här
Smuldeg: Dela smöret i tärningar. Blanda sedan smör, socker, mjöl och vaniljsocker till en smulig massa. Låt vila i frysen i ca 30 min.


Fördela smulorna i en långpanna med bakplåtspapper och grädda i ugnens mitt i 12–15 min. Rör runt bland smulorna efter halva tiden. Låt svalna.


Fyllning: Vispa grädden. Snoppa och skiva jordgubbarna. Varva smulor, grädde, jordgubbar och karamelliserad mjölk 
i glas. Toppa med jordgubbar och lite smulor. Förvaras svalt till serveringstillfället.

 


Pulled lax med mango- och ananassalsa.

 
Du kan servera laxen i tortillabröd som du värmer i ugnen eller på
grillen. Det är också fint att servera laxen på salladsblad. Välj då salladsblad med stadga, t ex huvudsallad, gemsallad eller pak choi.
 
 
4 personer

ca 700 g hel laxfilé med skinn
1 msk olivolja
1 lime, rivet skal
1 vitlöksklyfta
½ tsk spiskummin
½ tsk chiliflakes
1 msk flingsalt
½ tsk svartpeppar

Garnering:
färsk koriander
limeklyftor
honungsgrillade citronskivor
 
Servering:
mango- och ananassalsa
 
 

Putsa laxen. Lägg laxen med skinnsidan ner och pensla köttsidan med olja. Strö på limeskal och riven vitlök.
Blanda spiskummin, chiliflakes, salt och peppar. Strö kryddblandningen över laxen.


Grilla laxen med skinnsidan nedåt på indirekt glöd under lock tills innertemperaturen är ca 50°.


Låt laxen vila en stund. Dra sönder laxen med en gaffel och servera i tortillabröd eller i
salladsblad.
Garnera med färsk koriander, limeklyftor och honungsgrillade citronskivor. Servera med mango- och ananassalsa.

 

Mango- och ananassalsa
Kan förberedas och förvaras svalt.


250 g fryst tärnad mango, tinad
½ ananas
1 röd chili
½ kruka koriander
½ gurka
½ lime, rivet skal + pressad saft från 1 lime

 

Kryddsmör med trokad frukt.

 
½ dl torkad frukt tex ananas och papaya
½  dl pressad citronsaft
50 g smör
1 röd chili
salt
 
Skär fruktbitarna i mindre bitar. Lägg dem i den pressade citronsaften i 10 minuter. låt frukten rinna av i en sil. Mixa dem. Blanda ihop smör, frukt, hackad chili och salt.
 
Lägg smöret på plastfolie och forma till en rulle. Förvara i frysen.
 

Vinbärs - och kokoskaka.

 
 
Kokos och svarta vinbär är gott ihop. Kakan är enkel att baka, bara röra ihop alla ingredienser. Du kan även göra den med röda vinbär eller blåbär.
 
75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl svarta vinbär
1 dl kokosflakes eller vanlig kokos
1 msk florsocker
 
Ugn 200 grader.
 
Smörj en rund form med löstagbar kant och strö den med kokosflakes.
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt ägg, socker, vaniljsocker och mjöl. Rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och strö över bär, kokos och florsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Vid servering pudrar du över florsocker och kanske en klick vispgrädde.

Jordgubbs- och mangosalsa.

 
 
En kombinationen av sött, syrligt och starkt. Den här salsan passar som tillbehör och till nachos, men kan även avnjutas som den är.
 
 
1,5 dl tärnade jordgubbar
1,5 dl tärnad mango
1 jalapeño
2 msk finhackad rödlök
2 msk hackad färsk koriander
2 msk honung
Juice från 1 lime
 
Blanda alla ingredienser i en skål. Servera.

Crostini med jordgubbar och getost.

 
 
1 baguette
3 tsk olivolja
1,5 dl getost
5 dl skivade jordgubbar
balsamico
en näve mynta eller basilikablad
 
 
Skiva baguetten och lägg på en plåt. Pensla med olivolja och rosta lätt i ugnen tills ytorna fått en lätt gyllene färg. Du kan också steka dem lätt i en stekpanna.

Låt svalna och bred sedan på getost. Toppa med de skivade jordgubbarna, ringla över balsamicon och garnera med mynta eller basilika.

 

Chokladkolatårta.

 

200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl

Chokladkolakräm
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 ½ dl vispgrädde
200 g ljus eller mörk choklad

 

 Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.

 Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).

 Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–34 min. Låt den kallna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.

Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao och vispgrädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.

Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.

Häll chokladkolasmeten över chokladbottnen. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.

 

Brie- och salami burgare med baconmajonnäs.

 
 
 
600 g nötfärs, gärna högrev
salt & peppar
8 - 12 skivor salami
50 - 75 g brieost
 
 
TOMATRÖRA:
250 g körsbärstomater
salt & socker
 
 
BACONMAJONNÄS:
2 paket bacon
2 msk rapsolja
2 äggulor
2 msk dijonsenap
1 msk äppelcider - eller vitvinsvinäger
salt & peppar
 
 
SERVERING:
2 ciabattabröd
lite oljeblandad sallad
rödlök
rostade solros - eller pumpakärnor
 
 
Börja med baconmajon. Tärna bacon så fint du kan. Värm oljan i en stekpanna, tillsätt bacon och fräs under omrörning på medelvärme 15–20 minuter, så det fräser brunt och knaprigt i sitt eget fett.

Sila av baconfettet genom trådsil ner i en värmetålig kanna – du behöver totalt 2 dl fett, tillsätt rapsolja till rätt mängd. Låt svalna.

Vispa ihop äggulor och senap i en skål. Tillsätt bacon/oljeblandningen först droppvis, sen i fin stråle under ständig vispning till en majonnäs. Tillsätt vinäger och hackad bacon, smaka ev av med salt och peppar. Ställ kallt, majon håller minst tre dygn i kyl.

Tomatröra: Skölj tomaterna och lägg i en skål. Mosa dem grovt med gaffel. Lägg över i en kastrull, låt dem puttra på medelvärme med socker och salt tills den mesta vätskan kokat in. Låt svalna.

Burgare: Blanda färsen med salt och peppar, forma till 8 platta biffar. Fördela salami och kantskuren, tunt skivad brie i mitten på 4 av dem, täck med de andra biffarna. Tryck till ordentligt runt kanterna.

Dela ciabattan på längden, pensla med olja och rosta vackert bruna i ugn på 225 grader. Stek eller grilla hamburgarna.

Fördela sallad på 4 tallrikar, ringla lite olja över. Lägg upp bröden, fördela tomatröran, lägg på burgarna, skivad rödlök och en rejäl klick baconmajo. Toppa med rostade frön.

 
 

Bearnaisesmör.

 
 
Passar utmärkt till kött. En fördel med olika kryddsmör är att de går att göra i förväg och förvaras i frysen.
 
½ gul lök, hacka fint
5 msk äppelcidervinäger
2 tsk dragon
1 tsk finkrossade vitpepparkorn
2 tsk koncentrerad kalvfond
250 g rumsvarmt smör
2 krm salt
1 dl finhackad persilja
 
Blanda lök, vinäger, dragon, peppar och kalvfond i en kastrull och koka ihop det tills nästan all vätska kokat in. Låt kallna.
 
Blanda samtliga ingredienser med smöret. Rulla in smöret i plastfolie och förvara i frysen.
 

Rabarbertiramisu.

 
En variant av tiramisu som blir lite syrligare.
 
6 portioner.
 
4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
500 g philalphiaost
1 1/4 dl koncentrerad rabarbersaft
1 1/4 dl amaretto likör
8 tjocka skivor sockerkaka eller biscottikakor
 
Vispa äggulor, socker och vanilsocker fluffigt. Vipsa grädden. Vispa ned grädden och färskost i äggsmeten. Blanda rabarbersaft och likör. Vänd sockerkaksskivorna i vätskan.
 
Lägg ned sockerkaksskivorna i ett glas och varva sen med färskostkrämen. Ställ i kylen i 2 timmar eller gärna över natten. Garnera med citronmeliss eller varför inte med rabarber och rostad mandel.
 

Rabarber - och jordgubbssylt.

 
 
Sylten passar till plättar, pannkakor och även som fyllning i tårtor och andra bakverk.
 
5 dl.
 
200 g jordgubbar
200 g rabarber
400 g syltsocker
 
Skär jordgubbar och rabarber i skivor. Blanda dem med socker i en kastrull och låt koka under omrörning i 5 minuter. Skumma.

Bruschetta med mozzarella och nektarin.

 
En bra kombination och lägg gärna på några jordgubbar.
 
4 portioner.
 
4 nektariner
jordgubbar
4 skivor surdegsbröd
200 g buffelmozzarella
16  basilikablad
2 msk olivolja
2 msk olivolja
salt & peppar
 
Skär nektarinerna och jordgubbar i bitar. Riv osten i bitar. Grilla brödet tills det får färg. Grilla nektarinerna tills de börjar bli mjuka.
 
Lägg en bit ost på varje brödskiva, toppa med nektarin,  jordgubbar och basilika. Ringla över olja. Strö på salt och peppar.
 

Wasabihalstrad lax med majonnäs.

 
 
I den här rätten kan du byta ut laxen mot tonfisk. Yusu är en citrusfrukt som ursprungligen kommer från östasien.  Den smakar som en blandning mellan  grapefrukt och mandarin. Får du inte tag på yusu så kan du blanda grapefrukt och mandarin saft eller bara ta citronsaft.
 
8 portioner.
 
300 g lax
1 dl wasabinötter
1 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
½ gurka
2 salladslökar
2 msk risvinäger
½ msk strösocker
2 dl majonnäs
1 msk yusu eller citronsaft
salt & peppar
 
GARNERING:
 
salladsmix
rostade sesamfrön
 
Lägg laxen i frysen dagen innan. Ta ut och låt den tina något.
 
Mixa wasabinötterna till ett fint smul. Vänd laxen i hälften av smulet. Stek laxen runt om i olja i 20 sekunder på varje sida i en het panna. strö över salt och vänd fisken i wasabi smulet som finns kvar.
 
Skär laxen i 1 - 2 cm tjocka skivor och lägg dem med på ett fat.
 
Skala, kärna ur och fintärna gurkan. Strimla salladslöken. Blanda gurka och salladslök med vinäger och socker.
 
Rör ihop majonnäsen med yususaften, salt och peppar.
 
Klicka majonnäsen på laxen och strö över gurksallad och sesamfrön.
 

Grillade kycklingklubbor med rub.

 
Kryddblandning  som blir över går att använda till andra kycklingrätter. Minska mängden rub om du vill.
 
4  portioner.
 
8 kycklingklubbor
 
CHICKEN RUB:
 
5 dl medelhavssalt
3 dl råsocker
1 dl nymald svartpeppar
½ dl vitlökspulver
1 dl lökpulver
1 dl paprikapulver
1 msk mald spiskummin
2 msk sellerisalt
2 msk cayennepeppar
 
SÅS:
 
2 dl risvinäger
1½ dl strösocker
1 dl torrt vitt vin
1 dl japansk soja
½ dl kinesisk svart vinäger
1 msk riven vitlök
1 msk finhackad ingefära
½ msk röd hushållsfärg
2 msk maizena stärkelse
 
GARNERING:
 
strimlad chili
strimlad salladslök
 
Blanda alla ingredienser till ruben och förvara i en lufttät burk.
 
SÅS:
 
Lägg alla ingredienser utom majsstärkelsen i en kastrull, koka upp och sjud i 10 minuter. Blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ned i såsen. Koka upp och låt kallna.
 
Tänd grillen och låt den den bli 110 - 120 grader. Gnid in kycklingen med rub och låt den ligga i 30 minuter. Grilla dom tills innertemperaturen är 75 grader, cirka 1 - 1 ½ timme.
 
Höj värmen i grillen till 170 grader. Pensla kycklingen med lite sås ( spara sås till garnering ) och lägg dom på grillen igen med stängt lock. Pensla med sås igen efter 5 minuter. Upprepa penslingen en gång till.
 
Lägg kycklingen på ett fat. Toppa med sås, chili och salladslök.
 
 
 

Panzanella sallad med kyckling.

 
Italiensk sallad med brödkrutonger och tomat. Pesto och kryddig marinad ger smak till kycklingen.
 
4 portioner.
 
4 kycklingbröstfileer
salt + peppar
olivolja
2 mozzarellaostar, skär i bitar
1 knippe rädisor, halvera
½ gurka, skala och skär i bitar
14 körsbärstomater, halvera
sockerärtor
2 gemsallad, skär i mindre bitar
½ dl grillad paprika, tärna
1 granatäpple
1 dl urkärnade oliver
2 dl brödkrutonger
 
MARINAD:
2 röda chili, finhacka
4 vitlöksklyftor, pressa
2 msk hackad dragon
1 tsk timjan
1 1/4 dl olivolja
 
PESTO:
2 krukor basilika, spara några blad till garnering
25 g bladspenat
½ kruka dragon
3 vitlöksklyftor
½ dl pinjenötter
1 dl riven parmesanost
2 dl olivolja
½ dl pressad citron
1 msk dijonsenap
½ dl olivolja
salt & peppar
 
Blanda alla ingredineser till marinaden. Krydda kycklingen med salt och peppar och lägg den i marinaden i 30 minuter i rumstemperatur. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn kycklingen i olja och lägg den sedan i en ugnsfat form och tillaga mitt i ugnen tills den är färdig. Låt vila 10 minuter innan servering.
PESTON: Lägg basilika, spenat, dragon, vitlök, pinjenötter, parmesan och olja i en matberedare. Mixa till slät konsistens. Tillsätt citronsaft, senap, olja, salt och peppar.
Lägg alla grönsaker och oliver i en stor bunke, salt & peppar. Vänd ned krutongerna och rör om. Skär kycklingen i mindre bitar och vänd ned i salladen. Lägg salladen på ett fat. Toppa med mozzarella, granatäpple och basilikablad. Servera med pesto på sidan om.
 

RSS 2.0